icon

O koľko vám zvýšili školské obedy?

lenkaviki48
3. feb 2023

Ahojte môžem sa spýtať o koľko vám zvyšovali obedy v škole. Ako u nás skoro o 15€ na dieťa a to nevravím aké porcie dostávajú. Ešte menej ako minulý školský rok. Úplne chápem že musia to zadelit s toho čo majú a potraviny išli hore. No ale ako syn prvák príde domov zo školy l. Obed nejedol a dnes bol kakaový koláč 🙈 len foto aký prídel má každý deň. Konce z koláča to dostávajú najmenšie deti🤦

O koľko vám zvýšili školské obedy?
hiro
8. feb 2023

@zirafkasaska Postavit nemocnicu za 280 milionov nie je ziadny velky naklad - len to zvysenie platov zdravotnikov vyjde na 300 milionov. Myslim ze celkovo im ide na platy niekolko miliard ked len len to zvysenie si vyziada tolko stoviek: "sme navýšili celkovú sumu na mimoriadne zvýšenie platov zdravotníkov na celkových 300 miliónov eur v roku 2023"
A: "celkové výdavky na zdravotníctvo rastú a v roku 2023 majú dosiahnuť úroveň 7,6 miliardy eur"
Takze skorej nie je problem zafinancovat nemocnicu ale zaplatit lekarov co by tam robili.

hiro
8. feb 2023

(ale neviem teraz ci som to dobre pochopil tych 300, inde pisu ze na zvysenie bude treba 120 milionov)

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zabka1987
8. feb 2023

@44janica44 prečo ? U nás varia aj pre deti s intoleranciami a to sme dedina so 120 žiakmi iba

hiro
8. feb 2023

@slniecko5 "Ak majú väzni obedy a "pobyt" zadarmo z daní,"
Celkom zadarmo to vyzera ze nie je - platia cca 100€ mesacne:
"Obvinení a odsúdení podľa zákona platia za každý deň strávený v cele 1/60 z výšky životného minima, teda v súčasnosti 3,09 eura."

slniecko5
8. feb 2023

@hiro a kto to platí?🙂 Akože nehadam sa, ale väznice sú plné neprispôsobivých, ktorí ani na slobode neplatia nič. Detto sociálne prípady.
Môžem sa opýtať kamošky, čo robí v base v Levoči, ale veeelmi silno pochybujem. Bojujú skôr s tým,vždy Romky nechcú ísť na slobodu, lebo im je tam dobre😀😀. Prípadne sa radí rýchlo vrátia.

minutka
8. feb 2023

Ja sa stravujem v sk jedalni. Nie je kazdy den “nedela”. A ked dostanem zo 4 posuchov 4 kraje, pomyslim si svoje…. Ale vzdy sa to da zjest. Polievka ,druhe jedlo ,napoj , obcas kolac/keksik/ovocie. Za cca 2€ je umenie navarit. Ale ked vidim ze aj naozaj chutne a dobre jedlo deti odnasaju spat, cele porcie, je mi smutno. To veru nech im mamky doma varia rezne denne podla chuti. Alebo su na suchej bagete ci mc donalde.

44janica44
8. feb 2023

@zabka1987 nie všade tak varia

matabb73
8. feb 2023

@zuzinabila figu celoplošne. Deti na stredných školách asi nejedia. Dcéra je deviatačka a jej sa to bude týkať len dva mesiace. Takže, my ani plný daňový bonus a obedy zadarmo len dva mesiace. Asi ju pošlem pásť sa.

matabb73
8. feb 2023

@44janica44 veď más plný daňový bonus. Čo by ste ešte chceli? Sú rodiny, ktoré nedostanú ani plný daňový bonus, ani obedy zadarmo. Aspoň trošku pocítiš ako je systém v tomto štáte nespravodlivo nastavený.

zuzinabila
8. feb 2023

@matabb73 celoplošne je myslené nie podľa príjmu rodiny, ale všetky rodiny.a ano, len na ZŠ a posledný ročník MŠ

ivana11155
8. feb 2023

@matabb73 za deviatacku dostanes plny danovy bonus, ten je do 18rokov. Az potom sa krati na 50eur. Samozrejme ked mas vyssi/nizsi prijem ako je stanovene, tak ti nevyjde.

zuzinabila
8. feb 2023

@ivana11155 bude sa dat v nasledujucom danovom obdobi bud doziadat/ doplnit z prijmu druheho rodica, ak by nevysiel maximalny danovy bonus u jedneho. teda, nieco sa bude dat prilepsit este mozno aj do plnej vysky,ale ani mzdarky este nevedia, ako presne to bude fungovat. ziadat o doplnenie sa bude dat priamo na danovom urade.vsetko sa urcite vsak ludia dozvedia

matabb73
8. feb 2023

@ivana11155 je limitovaný príjmom. SZČO musí zarobiť cez 29 000 ročne, aby mal nárok na plný daňový bonus na jedno dieťa. Takže, nie, nemám plný daňový bonus a ako SZČO ho nedostávam mesačne, ale raz ročne. Čiže tohtoročný dostanem v máji 2024. Mne táto vláda nijako nepomáha. Ako samoživiteľka SZČO som na tom najhoršie.

44janica44
8. feb 2023

@matabb73 nepocitim mam dieťa bez alergii cize aj bonus aj obedy. ale známa ma celiaticku a zároveň diabeticku ona si v jedálni ani neskrtne.

matabb73
8. feb 2023

@44janica44 tak vidíš, môžeš byť spokojná. Dostali aj tí ktorí nepotrebujú a tí, ktorú potrebujú, na tích sa vykašlali, zas. Pritom najprv sa hovorilo, že obedy zadarmo budú cielené pre nízkopríjmové rodiny. Ešteže som skeptik a neverila som im.

slniecko5
8. feb 2023

@matabb73 😕

matabb73
8. feb 2023

@slniecko5 zas nás to obišlo. Keď o tom včera v správach hovorili, tak som synovi povedala: " Stav sa, že to zas nastavia tak, že ja z toho nič mať nebudem". Mne je z tohto štátu zle. Dajú obedy zadarmo aj ľuďom, ktorí to vôbec nepotrebujú a rodinám, ktoré nemajú zvýšený daňový bonus nie, lebo však staršie deti už asi nejedia. Zas ma len nasrali.

slniecko5
8. feb 2023

@matabb73 chápem, hej...
No ako som písala kdesi na začiatku, tento systém zvýhodňuje rodiny s vyšším príjmom, viacdetne a zamestnancov.
Viem o tom.
Ja sa sťažovať fakt nemôžem, ale neteší ma to, nepozerám na seba, mrzí ma Tvoja situácia😕.
Chce to nejakú radikálnu podporu samoživiteľov.

matabb73
8. feb 2023

@slniecko5 dcéra má v lete 15. Mne pomôže asi až to keď začne brigádovať. Kým oni pomôžu samoživiteľom, moja dcéra vyrastie. Pochybujem, že nás sa ešte nejaké opatrenia dotknú.

zirafkasaska
8. feb 2023

@hiro celkové ročne HDP Slovenská je 100 mld. €, nie je 7,6% potom v tomto kontexte málo, keď na obranu mame vynakladať 5%? A to radšej ani nechcem vedieť koľko sa vynakladá na školstvo a koľko na štátnu správu. Keby bolo 280 mil. málo, tak mame nových nemocnic na mraky a neriešime jednu 30 rokov

hiro
8. feb 2023

@zirafkasaska https://cenastatu.sme.sk/
Inak na obranu sme roky davali menej ako 2% a az teraz sme sa k nim dostali. Takze 5% HDP nevidim nijako realne: "Na obranu má v roku 2023 ísť 2,45 miliardy eur, teda 2,01 % HDP"

zirafkasaska
9. feb 2023

@lenkaviki48 tak dnes to zmenili a od marca zvýšili na 1,90€ / obed a režijné náklady z 10 na 12€

lenkaviki48
autor
9. feb 2023

@zirafkasaska menia ceny ale obed je ešte menší ako predtým. Zajtra majú na obed pizzu. Takže určite budú konce zas🤦

zirafkasaska
9. feb 2023

@lenkaviki48 ak sa to sústavne opakuje, požiadala by som o vysvetlenie vedúcu školskej jedálne. Lebo ak to robia schválne, tak by som si začala vsimat viacero vecí a následne sa obrátila na zriaďovateľa.

kamatopo
10. feb 2023

@lenkaviki48 aj my sme mali včera konce pizze😂. Dcéra ich doniesla domov. Jeden zhoreny na vrchu. Osobne si zastavím vedúcu kuchyne a opýtam sa či aj jej deti dostali takýto obed . Aby niekto takto nechal prihoriet koláč čo volajú pizza a ešte to dajú deťom. 🤦

lenkaviki48
autor
10. feb 2023

@kamatopo mám pocit ako by kuchárky tie obedy varili bez toho aby to aj ochutnali. Moja dcéra od kedy chodila na obedy na základnej nechce doma zjesť pyré.

mamusa123456789
11. feb 2023

@zabka1987 ja som včera bola u Číňania v nákupnom centre a kung pao s ryžou bolo 4,7,ale keď si to porovnám keď som tam bola naposledy, tak mäsa tam bolo tak 1/3 z toho co bývalo a viac menej zo bola už len kapusta a cibuľa, bambusove výhonky takmer zmizli aj hrášok dávali do ryže, teraz som mala asi 3 gulky hrášku... Takže áno dá sa aj tak lacno kúpiť, ale už to nie je to co to bývalo kedysi a kde kupuje to mäso nechcem radšej ani vedieť, ale môže mi to byť jedno keďže takéto kupované mame tak 1x za 2 mesiace, keď ozaj nestíham varit

zabka1987
11. feb 2023

@mamusa123456789 tu bolo 6,50 no ledva som to zjedla ,no k cene to sedelo . V meste hocikde menu u nás od 6 vyššie . Ja chodím keď idem do mesta , no často nie . Ja varím každý deň ,ale sem tam dobre padne takto 😀 včera sme boli s mužom v kine ,tak že ešte kúpi bagetu a skoro 6€ jedna ,takže ceny sú všade asi už predimenzovane