O koľko vám zvýšili školské obedy?
Ahojte môžem sa spýtať o koľko vám zvyšovali obedy v škole. Ako u nás skoro o 15€ na dieťa a to nevravím aké porcie dostávajú. Ešte menej ako minulý školský rok. Úplne chápem že musia to zadelit s toho čo majú a potraviny išli hore. No ale ako syn prvák príde domov zo školy l. Obed nejedol a dnes bol kakaový koláč 🙈 len foto aký prídel má každý deň. Konce z koláča to dostávajú najmenšie deti🤦

(ale neviem teraz ci som to dobre pochopil tych 300, inde pisu ze na zvysenie bude treba 120 milionov)
@44janica44 prečo ? U nás varia aj pre deti s intoleranciami a to sme dedina so 120 žiakmi iba
@hiro a kto to platí?🙂 Akože nehadam sa, ale väznice sú plné neprispôsobivých, ktorí ani na slobode neplatia nič. Detto sociálne prípady.
Môžem sa opýtať kamošky, čo robí v base v Levoči, ale veeelmi silno pochybujem. Bojujú skôr s tým,vždy Romky nechcú ísť na slobodu, lebo im je tam dobre😀😀. Prípadne sa radí rýchlo vrátia.
Ja sa stravujem v sk jedalni. Nie je kazdy den “nedela”. A ked dostanem zo 4 posuchov 4 kraje, pomyslim si svoje…. Ale vzdy sa to da zjest. Polievka ,druhe jedlo ,napoj , obcas kolac/keksik/ovocie. Za cca 2€ je umenie navarit. Ale ked vidim ze aj naozaj chutne a dobre jedlo deti odnasaju spat, cele porcie, je mi smutno. To veru nech im mamky doma varia rezne denne podla chuti. Alebo su na suchej bagete ci mc donalde.
@zabka1987 nie všade tak varia
@zuzinabila figu celoplošne. Deti na stredných školách asi nejedia. Dcéra je deviatačka a jej sa to bude týkať len dva mesiace. Takže, my ani plný daňový bonus a obedy zadarmo len dva mesiace. Asi ju pošlem pásť sa.
@44janica44 veď más plný daňový bonus. Čo by ste ešte chceli? Sú rodiny, ktoré nedostanú ani plný daňový bonus, ani obedy zadarmo. Aspoň trošku pocítiš ako je systém v tomto štáte nespravodlivo nastavený.
@matabb73 celoplošne je myslené nie podľa príjmu rodiny, ale všetky rodiny.a ano, len na ZŠ a posledný ročník MŠ
@matabb73 za deviatacku dostanes plny danovy bonus, ten je do 18rokov. Az potom sa krati na 50eur. Samozrejme ked mas vyssi/nizsi prijem ako je stanovene, tak ti nevyjde.
@ivana11155 bude sa dat v nasledujucom danovom obdobi bud doziadat/ doplnit z prijmu druheho rodica, ak by nevysiel maximalny danovy bonus u jedneho. teda, nieco sa bude dat prilepsit este mozno aj do plnej vysky,ale ani mzdarky este nevedia, ako presne to bude fungovat. ziadat o doplnenie sa bude dat priamo na danovom urade.vsetko sa urcite vsak ludia dozvedia
@ivana11155 je limitovaný príjmom. SZČO musí zarobiť cez 29 000 ročne, aby mal nárok na plný daňový bonus na jedno dieťa. Takže, nie, nemám plný daňový bonus a ako SZČO ho nedostávam mesačne, ale raz ročne. Čiže tohtoročný dostanem v máji 2024. Mne táto vláda nijako nepomáha. Ako samoživiteľka SZČO som na tom najhoršie.
@matabb73 nepocitim mam dieťa bez alergii cize aj bonus aj obedy. ale známa ma celiaticku a zároveň diabeticku ona si v jedálni ani neskrtne.
@44janica44 tak vidíš, môžeš byť spokojná. Dostali aj tí ktorí nepotrebujú a tí, ktorú potrebujú, na tích sa vykašlali, zas. Pritom najprv sa hovorilo, že obedy zadarmo budú cielené pre nízkopríjmové rodiny. Ešteže som skeptik a neverila som im.
@slniecko5 zas nás to obišlo. Keď o tom včera v správach hovorili, tak som synovi povedala: " Stav sa, že to zas nastavia tak, že ja z toho nič mať nebudem". Mne je z tohto štátu zle. Dajú obedy zadarmo aj ľuďom, ktorí to vôbec nepotrebujú a rodinám, ktoré nemajú zvýšený daňový bonus nie, lebo však staršie deti už asi nejedia. Zas ma len nasrali.
@matabb73 chápem, hej...
No ako som písala kdesi na začiatku, tento systém zvýhodňuje rodiny s vyšším príjmom, viacdetne a zamestnancov.
Viem o tom.
Ja sa sťažovať fakt nemôžem, ale neteší ma to, nepozerám na seba, mrzí ma Tvoja situácia😕.
Chce to nejakú radikálnu podporu samoživiteľov.
@hiro celkové ročne HDP Slovenská je 100 mld. €, nie je 7,6% potom v tomto kontexte málo, keď na obranu mame vynakladať 5%? A to radšej ani nechcem vedieť koľko sa vynakladá na školstvo a koľko na štátnu správu. Keby bolo 280 mil. málo, tak mame nových nemocnic na mraky a neriešime jednu 30 rokov
@zirafkasaska https://cenastatu.sme.sk/
Inak na obranu sme roky davali menej ako 2% a az teraz sme sa k nim dostali. Takze 5% HDP nevidim nijako realne: "Na obranu má v roku 2023 ísť 2,45 miliardy eur, teda 2,01 % HDP"
@lenkaviki48 tak dnes to zmenili a od marca zvýšili na 1,90€ / obed a režijné náklady z 10 na 12€
@zirafkasaska menia ceny ale obed je ešte menší ako predtým. Zajtra majú na obed pizzu. Takže určite budú konce zas🤦
@lenkaviki48 ak sa to sústavne opakuje, požiadala by som o vysvetlenie vedúcu školskej jedálne. Lebo ak to robia schválne, tak by som si začala vsimat viacero vecí a následne sa obrátila na zriaďovateľa.
@lenkaviki48 aj my sme mali včera konce pizze😂. Dcéra ich doniesla domov. Jeden zhoreny na vrchu. Osobne si zastavím vedúcu kuchyne a opýtam sa či aj jej deti dostali takýto obed . Aby niekto takto nechal prihoriet koláč čo volajú pizza a ešte to dajú deťom. 🤦
@kamatopo mám pocit ako by kuchárky tie obedy varili bez toho aby to aj ochutnali. Moja dcéra od kedy chodila na obedy na základnej nechce doma zjesť pyré.
@zabka1987 ja som včera bola u Číňania v nákupnom centre a kung pao s ryžou bolo 4,7,ale keď si to porovnám keď som tam bola naposledy, tak mäsa tam bolo tak 1/3 z toho co bývalo a viac menej zo bola už len kapusta a cibuľa, bambusove výhonky takmer zmizli aj hrášok dávali do ryže, teraz som mala asi 3 gulky hrášku... Takže áno dá sa aj tak lacno kúpiť, ale už to nie je to co to bývalo kedysi a kde kupuje to mäso nechcem radšej ani vedieť, ale môže mi to byť jedno keďže takéto kupované mame tak 1x za 2 mesiace, keď ozaj nestíham varit
@mamusa123456789 tu bolo 6,50 no ledva som to zjedla ,no k cene to sedelo . V meste hocikde menu u nás od 6 vyššie . Ja chodím keď idem do mesta , no často nie . Ja varím každý deň ,ale sem tam dobre padne takto 😀 včera sme boli s mužom v kine ,tak že ešte kúpi bagetu a skoro 6€ jedna ,takže ceny sú všade asi už predimenzovane

@zirafkasaska Postavit nemocnicu za 280 milionov nie je ziadny velky naklad - len to zvysenie platov zdravotnikov vyjde na 300 milionov. Myslim ze celkovo im ide na platy niekolko miliard ked len len to zvysenie si vyziada tolko stoviek: "sme navýšili celkovú sumu na mimoriadne zvýšenie platov zdravotníkov na celkových 300 miliónov eur v roku 2023"
A: "celkové výdavky na zdravotníctvo rastú a v roku 2023 majú dosiahnuť úroveň 7,6 miliardy eur"
Takze skorej nie je problem zafinancovat nemocnicu ale zaplatit lekarov co by tam robili.