icon

Očr matke aj otcovi na jednu diagnózu u dieťaťa?

petenka83
19. feb 2019

Dobrý deň, vie mi niekto poradiť, prípadne má niekto skúsenosť s tým, že neuznali ošetrovné otcovi po matke na jedno dieťa deň po dni , ak by dala lekara rovnakú diagnózu? Ďakujem

darina746
19. feb 2019

Nerozumiem ako to myslis, ze den po dni

petenka83
autor
19. feb 2019

@darina746 tak, že jeden skončil očr a na další deň ja som začala ošetrovné

mogaa
19. feb 2019

Myslíš asi ukončiť pôvodnú čo bola na matku a začať novú očr čo bude na otca.

petenka83
autor
19. feb 2019

@mogaa áno,bola s táto doma, malá mala ísť už do škôlky a zhošil sa jej zdravotný stav, tak musí začat brat antibiotika, tak nastupim ja, len či mi zaplatia očr, keby to lekara nechala na rovnakej diagnoze

mogaa
19. feb 2019

Jasne mali by...ono je to nová očr

petenka83
autor
19. feb 2019

@mogaa a ďalšia vec, neviete čo je na tom pravdy, že počas prázdnin, v Trencianskom kraji budú budúci týždeň, kedy by mi ešte plynula do posledného ten 10.deň, aj keď školka bude fungovať, že počas prázdnin neuznajú očr?

flientica
19. feb 2019

To by podla mna nemal byt problem, ved sama pises, ze skolka by aj tak fungovala 🙂

janinka007
19. feb 2019

@petenka83 a to je čo za chobotina?? čo s tým majú prázdniny, že je dieťa choré. Ty prázdniny nemáš, potrebuješ predsa ospravedlniť neprítomnosť v práci, ked máš dieťa choré.

petenka83
autor
19. feb 2019

No aj mne sa to zdá chobotina, ale čítala som neni dávno v nejakom článku, tak dúfam, že to nieje pravda

ukulela
19. feb 2019

@petenka83 Nárok na ošetrovné počas prázdnin môže vzniknúť jedine v prípade, ak je dieťa choré a rodič svojmu zamestnávateľovi, resp. pobočke Sociálnej poisťovne predloží potvrdenie od príslušného ošetrujúceho lekára dieťaťa.
... ide o to, ze za urcitych podmienok mas narok na OCR aj na zdrave dieta, ak zavru skolku/skolu (myslim, ze ak su to chripkove, alebo "uholne" prazdniny a podobne. neplati to v pripade, ked su to prazdniny "zo zakona" - teda jarne/letne/polrocne a pod. ale ak je dieta chore pocas prazdnin, tak je jasne, ze cerpas OCR.)

petenka83
autor
19. feb 2019

@ukulela Ďakujem za ozrejmenie a vysvetlenie 😊

ciusinka
19. feb 2019

Reagujem na povodnu otazku - pokial ja viem, tak v rovnakom mesiaci nemozu mat obaja rodicia OCR na dieta na rovnaku diagnozu, aspon tak to povedala lekarka mne, ked mal maly kiahne a striedali sme sa pri nom na OCR ja a jeho otec, ja som bola prva, mne dala normalne OCR kvoli kiahnam a jemu tam potom musela dat inu diagnozu, aby tu OCR preplatili..

petenka83
autor
19. feb 2019

@ciusinka Ďakujem, dúfam, že tam teda pani doktorka dala inú diagnózu.... 🙄

ukulela
19. feb 2019

@ciusinka tomu fakt nerozumiem - straca to logiku. dieta je raz chore a moze sa stat, ze rodicia sa musia prestriedat. seriozne ma to zaujima, asi napisem na soc, poistovnu - nech mi to vysvetlia.

petenka83
autor
19. feb 2019

@ukulela no mne niečo lekárka opomenula, že už dačo nezaplatili

ciusinka
19. feb 2019

@ukulela Podľa mňa je to tiež choré,lebo veď napr.prave pri tých kiahnach býva dieťa doma aj 3 týždne,takže logicky sa pri ňom treba prestriedat,ak chce mať človek tu ocr zaplatenú..

janka54321
20. feb 2019

Ja mám takú skúsenosť, že diagnóza sa musí zmeniť ..mám to overené priamo v sociálnej poisťovni...naša malá najskôr sopliky a kašeľ, tak s ňou muž ostal na ocr...neskôr jej to prešlo do zápalu stredného ucha, boli sme na pohotovosti, následne u našej pedietricky a tá namna zase vypísala novú ocr s novou diagnózou ..ako som spomenula medzitým som si to overila telefonicky na sociálnej poisťovni a tam povedali, že musí prísť k zmene diagnózy, inak to nezaplatia a ostanem doma na ocr, ktorú nezaplatia...u vás musí tiež zmeniť diagnózu lekárka ..veď najskôr mohla mať vírus, ktorý prešiel do bakteriálneho ochorenia, a už musela nasadiť antibiotika

ukulela
20. feb 2019

@janka54321 cele zle a na hlavu ... ved sa moze stat, ze jeen z rodicov sa musi vratit do prace... alebo si zlomu ruku/sam ochorie ... toto je uplne ale ze uplne krepo vymyslene, by ma zaujimal dovod potreby zmeny diagnozy. sorry, ale jak u debilov (povedal by klasik)

ukulela
21. feb 2019

No tak socialka odpisala
Dobrý deň.

V zmysle § 43 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov ošetrovné sa vyplatí v tom istom prípade len raz a len jednému poistencovi.
To znamená, že ak ide o ten istý prípad (tú istú chorobu), nárok na ošetrovné na dieťa vznikne iba raz a iba jednému rodičovi.
S pozdravom

Idem pisat poslankyniam do NRSR, co sa zaoberaju "mamickovskymi" temami. su sice opozicne, ale minimalne mozno temu otvoria a bude sa o tom hovorit. ved to sa da vyriesit jednoduchou novelou .. ja NEROZUMIEM dovodu, preco je toto takto.

petenka83
autor
21. feb 2019

@ukulela no, je to troška na hlavu postavené, nie vždy sa dieta vylíže z choroby do 10dní Nám sa to práveže komplikuje, neviem, či neskončíme na infuzkach, za lieky a sirupy som dala tento mesiac snád už 50€, človek by dal aj posledné, aby jej bolo lepšie a keby mi ani tú očr nezaplatia, no zdieranie.....

alenah31
21. feb 2019

@petenka83 očr je limitovaná preto, lebo nie je dosah kontroly. Keďže nie je chorý rodič, ale dieťa tak rodič nie je povinný sedieť doma na zadku. Nakoľko bolo preukázateľné zneužívanie očr a následného vyplácania peňažných náhrad, soc. poisťovňa pristúpila pred niekoľkými rokmi k obmedzeniam, a to platená očr 10 dní, ďalšie dni neplatené + samoplatba zdrav. poistenia. K tým desiatim dňom prišli od doktorov - vraj to je štandardná doba na liečbu a násl. doliečenie (pri ATB 7 dní + 3 dni doliečenie). Pamätám si keď sme kvôli tomu boli na školení. Keď sa nad tým zamyslíš nie je to na hlavu postavené - ľudia to zneužívali a ako sa vraví toľko sa chodí s krčahom po vodu až sa utrhne. Tiež mám malé dieťa, tiež ma to štve nakoľko malá je silná astmatička - vtedy fungujú okrem nás všetky babky, tetky, kamarátky - u nej to býva aj mesačná pauza zo školy doma☹☹

ukulela
21. feb 2019

@petenka83 napisala som poslankyni Simone Petrik, ona otvara tieto temy, tlacila aj na zmenu jaslickoveho zakona ... ako pre niekoho to moze byt malickost, no rodinam to moze fest skomplikovat zivot.
@alenah31 ale v medziach nastaveneho zakona ide aj o to, ze napr tyzden mama, tyzden otec - a podla toho, co odpisali, ani to nie je mozne. naozaj sa moze stat, ze rodica stiahnu do rpace, lebo terminy, atd - a k dietatu by mal ist druhy, ale uz to nie je mozne, lebo nastupil jprvy a hotovo.
zneuzivanie - OK, ale riesme to logicky, naozaj su diagnozy, pri ktorych su aj 10 dni malo ...
no ja nastastie som toto este neriesila, v pripade krizy by som sa so zamestnavatelom vedela napr dohodnut na praci z domu, OCR by som riesila len v najnutnejsom pripade. no nasiera ma to.

alenah31
21. feb 2019

@ukulela však iste - je to málo a to prečo nemôže ostať druhý rodič na tú istú Dg. to nechápem. A veď môže byť na očr ďalej - len to nie je zaplatené. U nás je aspoň čosi - v iných krajinách pojem očr ani neexistuje - buď je to nepovinný benefit v rámci firmy alebo asi to priplácaš v súkromnom pripoistení - tak funguje aj moja sestra v rámci UK-BE (žijú striedavo v oboch krajinách kvôli švagrovej práci) aj manželova rodina (mm je nemec) a tiež sesterka v IT. Je to ako rodičák - v podstate almužna, ale ja keď som povedala mojej nemeckej švagrinej, že 3 roky poberáme rodičák nechápala to - u nich to neexistuje - pár týždňov materská a dovi-dopo, ideš makať naspäť do práce. Iste - majú viac jaslí, škôlok, detských denných centier - lenže ie každá si to môže dovoliť. Toto je všeobecne u nás zle nastavené - my to neporiešime. Chcelo by to veľké zmeny - napr. si vezmi jedno - teraz sme mali v práci prípad: chlapec sústružník, poctivo má odrobených 6 rokov - na to ťažký prac úraz, rok doma - utrhlo mu ruku- a násl. inv. dochodok schávelý až po odvolaní - prakticky minimálny, ešte stále nepracuje, lebo čaká na protézu. A teraz taký potmavší mladý chlap z osady - neodrobený ani deň, otec min. troch detí, vraj chorý - a zrazu bách ho - inv. dôchodok taký, že niekto toľko nezarobí. A prečo? Lebo tým, že nepracoval bol mu vypočítaný z priemeru mzdy na SVK. Nie som rasista - to je len príklad ako to funguje, aj mnoho bielych je takých. Toto keď vidím na vlastné oči chce sa mi plakať☹ moja babka pracovala a ťažko od 16 rokov, vychovala 8 detí, dôchodok má 420€ - teraz potrebuje celodennú starostlivosť - alzheimer - a vraj nech sa postará rodina (tá sa aj stará, ale ešte všetci pracujú), štát sa nemá prečo starať a nemá prečo niečo rodine prispievať na opatrovateľku. Nič nie je spravodlivé. Mne stačilo keď sa u nás prideľovali soc. byty - rodina permanentne nezamestnaných so šiestimi deťmi verzus rodina pracujúcich s piatimi deťmi - hádaj kto ten byt dostal - nariadenie z vrchu.