OČR pre deti nad 12 rokov
Poprosím aké máte skúsenoati s OČR pre deti nad 12 rokov. Dnes sme boli u lekárky, nakoľko deti majú od pondelka črevnú virózu - zvracanie, teplota, hnačka a teda potrebujem s nimi ostať doma aby sa dali dokopy.
U pediatra mi bolo ale naznačené že je problém vypísať OČR pretože syn už má nad 11r a 10m. Že proste už je to vek kedy sa OČR neuznávajú.
Na moju otázku, že to akože aj keď bude mať horúčky, brať antibiotiká má ostať doma dieťa samé a samé si strážiť a dávkovať lieky merať teplotu a podobne?
Odpoveď bola že nuž takto je robený zákon.
V zákone som ale nič také nenašla, iba v prípade karantény, či zatvorení školy je tam podmienka do 11 rokov.
Budem síce písať aj do sociálnej poisťovne aby som mala písomne vyjadrenie do budúcna ale chcela by som vedieť skúsenosti aké máte s pediatrami vy.
Pre info: na OČR som tak raz ročne, keď už je to vážne potrebné. Vačšinu bežných viróz kým sa dá, sa snažím vyriešiť príležiostným Homeofficom. A konkrétne s týmto synom som bola naposledy na OČR asi počas covidu takže nemôže byť dôvod že si myslí že zneužívam systém.
Vopred ďakujem za info
Pán pediater by si mal prečítať zákon, OCR je na člena rodiny a nie je ohraničené vekom, ale stavom pacienta.
OCR mozes brat aj na surodenca 😀 takze mas pravdu
@anonym_autor ja som s dcérou nikdy nebýval na OCR, keď bola malá, vždy ju strážila moja mama. Po hospitalizácii v nemocnici mi lekárka nechcela vypísať OCR, presne pre tento dôvod. Že už má 12. Že ich gezuje posudkova. Povedala som jej vtedy, že nech piosudkova zavolá mne, keď ona nevie obhájiť zdravotný stav dieťaťa . Ale naša ,,pediatricka,, už čakám, kedy od nej odídeme.. to je strach a hrôza aj s jej sestričkou..
To je hlúposť, pozostatok z čias kovidu, kedy boli OČR na zdravé deti, ktoré museli zostať doma z karanténnych dôvodov. Pri zdravom dieťati nad 11 rokov OČR nevypisovali, lebo je dosť veľké na to, aby mohlo zostať doma samé. To sa však netýka chorých detí, ktoré potrebujú opateru a starostlivosť. Trvaj na vystavení OČR.
V pohode mi dr vypísala očr na 17 ročnú sestru keď mala chrípku a bolo s ňou treba zostať doma. Doktorka asi nevie z akého dôvodu vypisuje očr keď povie takúto hlúposť.
@anonym_autor ocr mozes mat aj na 90 rocnu babku. Do tych 10 ci 12r je to limitovane len na ocr z dovodu zatvorenia skoly zriadovatelom, ale pri chorobe v pohode aj na dospeleho. Nech sa pani dr dovzdela, bohvie kolkym odmietla vypisat ocr aj ked na nu mali narok.
Presne je to blbosť. Svokor s jeho sestrou sa striedali na očr na ich 75r mamku ...
@lucia243 toto je úplne v pohode, 13 ročný s červeným hrdlom zvládne byť doma sam, tu postupovala správne.
ALE autorka píše o hnackach, zvracani a teplotách, tam nie je o čom, OCR mala dr vypísať, také dieťa nemá byť doma čo samé. OCR môžeš byť aj s mužom, keď si to jeho stav vyžaduje, takže nie je pravda, čo dr povedala
Ďakujem všetkým za info. OČR som si vybojovala pre tentokrát, nakoľko naozaj ide o prípad kde deti doma ostať samé nemôžu.
Ale chcela som sa uistiť či to vnímam aj správne že na ňu právo mám. A teda do budúcna byť pripravená keď to nieje sranda len tak ostať z dňa na deň doma a nie vždy sa dá ísť na HO a vykryť akútne stavy takto.
@lucia243 vobec nic sa v zakone nemenilo. stale plati, ze ocr = osetrenie clena rodiny. bez ohladu na vek, ak si to vyzaduje stav osetrovaneho. je logicke, ze na zapalene hrdlo ocr pediatricka nevypise.
@lucia243 tak hádam 13 ročný chalan so škrabaním v hrdle nepotrebuje opateru.
Aby ste boli v obraze, keď ste sa do mňa tak pustili... Aj pre to zapálené hrdlo syn dostal antibiotiká. Pri X prípadoch, keď dostal 1 tabletku atb sa mu do 24 hod. objavili teploty. No a tu nastal problém, keď manžel išiel na druhý deň k Dr. aby ostal s ním doma kvôli teplotam. Dr. už systém nepustil mu vypísať očr, kvôli tomu, že deň predtým tam syn bol a bolo to len zapálené hrdlo. A to isté sa stalo pár dní predtým jednej mamičke uňho. Ta vraj od zlosti zobrala od neho kartu rovno.A ďalšia vec ..mám kolegyne, ktoré aj keby malo ich dieťa 15 rokov a nebolo to nič vážne tak s ním ostane doma.
Nie je tak postaveny zakon,ale je pravda,ze sa OCR pri detoch nad 11r.preveruju,ci su relevantne. Dr.mi hovorila. Ja som bola s 13r.ked mal chripku,vysoke horucky a mdloby. Normalne mi ju vypisala,lebo ze samozrejme,ked je dovod,co posudi pediater,nie je problem.
pediater musí zvážiť či pri staršom dieťati je potrebná OČR....

Ty máš pravdu. Na OČR môžem zostať kľudne aj s manželom, alebo aj s rodičom. Myslím, že v tvojom prípade je nutná tvoja prítomnosť pri dieťati. Kľudne sa môže dusiť zvratkami a podobne.