Od výplaty do výplaty. Ako lacno navariť a ako ušetriť?
Ahojte som tu nová.. Chcem skusiť podebatit,vymeniť,poradiť o všetkom na čom môžeme ušetriť,ohladom varenia,celkovo ušetrit na čom sa dá,hlavne "od výpltay do výplaty"
Dakujem za akekolvek rady
dobrá téma, veru nekupovat bezhlavo v obchode, niekedy som to aj ja tak robila, a hlavne je, neist hladny do obchodu, aj to velmi vela urobi.
Kupit veci, ktore nevyhnutne potrebujem, pripadne veci, ktore su v akcii a budem ich potrebovat o par dni, az znova nestartujem auto, koli 2 - 3 veciam.
Niekedy, je to tazke, ale ked sa clovek trochu popasuje s myslienkou, ze skutocne stacia zemiakove placky a brokolicova polievka, ktora moze byt na dva dni, tak sa to da. 😉
@vintage_lady napíš čo to také zdravé varíš. Aké sú to tie zdravé jedlá. Napr. napíš čo varíš tento týždeň.
@katrin21 maminka skús napísať svoj jedálny lístok na tento týždeň. Nemusí byť celý týždeň. Aspoň zopár dní. Lebo ja si pri čítaní vašich príspevkov pripadám ako nezodpovedná matka, ktorá varí samé nezdravé jedlá. Síce chutné ,ale nezdravé. A potom Vám môžem napísať ja čo som od pondelka do nedele kuchtila. A môžte mi kľudne povedať čo je na tom zlé.
Pondelok - ako nedeľa, slepačia polievka s rezancami, pečené kuracie stehná s ryžou a plnkou, kompót slivky a čerešne.
Utorok - polievka od nedele, francúzske zemiaky
Streda - kotlíkový guľáš s chlebom
štvrtok - dúfam, že ešte bude guľáš
piatok - fazuľová polievka, palacinky
Sobota - polievka z predchádzajúceho dňa, buchty na pare s kakaom
Nedeľa - slepačia polievka s razancami, sviečková s knedľou.
už som písala, že u nás je hlavný chod obed. Takže ak sú na obed palacinky, tak večer chlapi isto budú opekať jadernicu.
Ja som skúšala celozrnné cestoviny, nechutilo mi to. Ani deťom. Asi je to zvyk. Skúšala som aj pohánku asi to neviem variť. Nepoznám modernú kuchyňu, varím tak klasika, mäso, príloha, jediné šťastie, že máme radi zeleninu tak bez šalátu sa neráta. Dokonca aj môj muž, čo to nebol naučený, teraz sa stane, že sa pýta a kde je šalát.
Dajte nejaké tipy na zdravý obed aj pre chlapov.
@bonaqa2013 Aj ja takéto varím.
Objavila som nedavno cicer a dost mi zachutil. Ak robite kura na paprike mozete cast masa nahradit cicerom. Ja moc na taketo zdravotiny nie som, ale toto mi fakt chutilo. Robila som to len z ciceru uplne bez masa. Ja mam manzela ktory by kludne maso okrem ryb zrusil. 😅
Nedavno som skusala urobit nakyp zo psena a ten bol tiez dobry.
Este u nas fici grilovana alebo pecena zelenina s balzamikom a olivovym olejom. Bud ako priloha k masu alebo len zelenina s chlebom ako vecera.
Rychle jedlo je na masle podusit zeleninu (hoc aj mrazenu), trochu sojovej omacky alebo koreniny podla chuti a na konci posypat syrom aby sa na horucej zelenine rozpustil. Tiez dobre s chlebom.
Cícer poznám. Výborné. Ešte chcem vyskúšať cícerovú pomazánku a v obchode dostať pražený cícer, mňam.
Ja varim vela zeleninovych polievok. Brokolicova, karfiolova, hraskova, fazulkova, kelova s klobaskou, mrkvovo-paradajkova, borsc s masom aj bez masa. A tiez strukovinove: cicerovu, sosovicovu.
Druhy chod, ano aj my mavame casto ten problem, ze vela cestovin a mucneho, snazim sa to prekladat so zeleninou, kedze maso jedavame malokedy (tak 2x tyzdenne). Dnes sme napr. mali zapekanu brokolicu, a pred tym pohankovu polievku.
A na tri dni varit tiez nemozem, mne to uz pride take... ja neviem, ani ja by som to uz 3. den nejedla... Do druheho dna odkladam, zvlast kedze kazde moje dieta ma nieco, co neje, tak napr. dnes nam ostala jedna porcia pohankovej polievky, tak zajtra mozem uvarit sosovicu, a bude mat aj strukoviny neoblubujuca dcera co jest.
Cestoviny kupujem celozrnne, v pripade uplneho financneho krachu aj obycajne 😅 ryzu tiez tak. Je to vec zvyku, aj ked peciem kolace, bublaniny, palacinky, cokolvek, tak z celozrnnej muky, alebo aspon pol na pol.
No a ked je uplne zle (financne), nastupuju jedla ako cesnakova polievka, pecene zemiaky, dusena cervena kapusta 🙂
Ja som kupila jasminovu ryzu lebo vsetci o nej basnili. Doteraz som nepochopila rozdiel proti normalnej ryzi okrem teda dvojnasobnej ceny 😅 na ryzu si moc nepotrpim. Nie je to moje obkubene jedlo. Ak ma chce niekto 😠 ponukne ma rizotom...
my sme si v minulom storoci na intraku varievali take "jedlo", ze ryza uvarena s bobkovym listom, na konci sme pridali paradajkovy pretlak 😀 😎 detom by som to aj mohla naservirovat ako veceru, mozno by boli aj spokojne 😀
Dnes som robila tvarohove sulance s makom. To bolo celkom fajn. Deti mali aspon postarane o zabavu na pol hodinu co sulali. Inac borsc co spominnala zitaje milujem. To by mohlo aj nenazranym chlapom hadam s chlebom stacit a zasytit ich 😀
Ja sa snazim usetrit kupovanim zeleniny.V stredu chodim na nakup a mnoho zeleniny je zlacnenych,lebo prisiel novy tovar,tak nakupim vyhodne.Manzel narocny nie je,mäso chce iba 2x tyzdenne.Varime zeleninove polievky,takmer denne.Namiesto mäsa vyprazim alebo zapeciem karfiol,zeler....robime casto salaty,domace sushi......tiez nie je drahe.Cestoviny velmi nejedavame,väcsinou zemiaky alebo ryzu.Kolace peciem malo.Obcas nieco sladke kupim.Ovocie mame radi ,kupujeme casto exoticke.Momentalne avokado a mango 😉
@stellamaris co robis z avokada? Ja poznam len guacamole a finito. Akurat mi dnes jedno doviezli z tesca, tak ho musim spracovat. Decka mi to moc nechcu potvory...
@libka1 ani jedno ani druhe.Avokado zjem bud ciste alebo ako vcera zeleny salat a avokadom a opecenym Bacon ( alebo sunkou),K tomu cerstva bageta.Mnam 🙂
@zitaje moj 2,5 rocny syn sa avokada nemoze dojest.Ciste,nakrajane a zje aj cele.Ale niektore deti o tejto dobrote nepresvedcis 😉 ako raw verziu s bananom ho musim skusit 🙂
@zitaje to skusim. To by mohlo prejst ked to riadne "okakavim".
My tu mame obchod kde maju niekedy banany aj za 29 centov kilo. Vacsinou v piatok, asi aby im neostali na vikend ked su zavrety. Neviem skade to beru ale ludia to kupuju na kila vtedy a prekvapujuco nie su hnile ako som si myslela ked som tu cenu videla. Takze ked chodim okolo vzdy tam pichnem nos ze za kolko maju banany. A potom vypekam bananove muffiny, mixujem koktaily a hrame sa na opice 😀
@stellamaris aj moj drobec ma rad avokado, ten mal avokado ako jedno z prvych prikrmov - so zemiakom je to vyborne, aj zemiak-brokolica-avokado. Aj nam velkym som parkrat urobila taku akoze zemiakovu kasu, prvy raz to baby zjedli, druhy raz uz nechceli... skoda, ale tak co s nimi.
@zitaje avokada kupujem casto aj pre seba,zjem denne aspon jedno.Chuti mi ciste alebo v sushi alebo v salate.Maly ho chce ciste,popucene jedol ako malinky.Doslova ho hltal 😀 Ale susedove deti nechceli ani ochutnat 🙂 Mame stastie,ze ich predavaju v dobrej kvalite skoro vsade.

@katrin21 Je to pravda s tou múkou.