Odkladáte deťom peniaze?
Odkladáte deťom peniaze? Nemyslím teraz mesačne šetrenie po dajme tomu 20€, ale také vyššie sumy ktoré si napríklad vypolievaju, alebo dostanú na sviatky. Nás malý dostal od babky 500€, keď sa narodil, tiež mu podávali vyšší obnos peňazí. Kupujeme mu malo veci, niečo sme minuli na sedačku, ale to je asi tak všetko. Odkladát mu to a dať mu to keď bude dospelý sa mi zdá blbosť, lebo tie peniaze už nebudú mať ani zďaleka takú cenu. Ale ani mu ich minúť mi nepríde ok. Ako to riešite vy?
Investuj ich do neho 🥰 zaplať mu krúžok, výlet, kurz nejaký neviem koľko má rokov, neviem čo ho baví podpor ho v jeho záujme 👍
My skôr investujeme do deti nech majú všetko čo ich baví aby sa mohli rozvíjať v svojom smere. Napríklad dcérku baví písať knihy tak sme kúpil dobrý Pc, už jednu sme poslali do vydavateľstva tak uvidíme, baví ju gymnastika tak sme ju prihlásili na krúžok, plus domov nakúpili veci aby mohla cvičiť, veľmi rada číta tak sme izbu prispôsobili aby mala čas a pohodlné miesto na čítanie, často kupujeme nové knihy, rada kreslí tak ma všetky možné farby a plátna... Ak niečo spomenie že chce tak ideme a kúpime aby mohla tvoriť a rozvíjať sa..... A tak aj s ďalšími mojimi detičkami. Čo ich baví v tom ich podporíme vecami, krúžkami, a tak my neodkladame my investujeme do nich ❤️ myslím že v dospelosti ak budú mať viacero zručnosti a viacero smerov ktoré ich bavia im to oveľa viac pomôže ako 5tis alebo 30tis.. čo bude mať v ich dospelosti polovičnú hodnotu čiže polku vyhodia do koša... Iné ak by ste mali veľa € tak potom jednoznačne investícia do pozemkov nehnuteľnosti a to im darovať to porastie 👍
Nešetrime im a ani im nedáme nehnuteľnosť, kúpime vždy to čo potrebuju,platíme vylety,kina, riesime bývanie... Keď dostanú 10e na meniny/narodeniny, tak si odložia, chcú si kúpiť psíka. Keď potrebovali notebook kúpili sme. Myslím,že majú toho dosť. Keď budú chcieť niekedy pomôcť s niečím pokúsime sa pomôcť ako vieme. Ale nehnuteľnosť v žiadnom prípade ani šetrenie
Ak mu nasetris, čo ja viem, tisíc eur, pošli ho na SŠ v lete na Maltu, UK jazykový kurz, urobíš tým pre neho oveľa viac, ako nechať mu to na míňanie v 18tke.
ked deti dostanu peniaze tak sa spolu s nami rozhoduju co s nimi (uz to nie su babatka 🙂). Ak je to viac co dostali, tak im odlozime my, ak je to menej, tak sa oni rozhoduju, ale vacsinou si setria na telefony, alebo nieco technicke, co by chceli.
Keby dostávali po 100e a vyššie aspoň 3x do roka 🤣 čo nehrozí, tak by som odkladala a dala až keby išli na strednú, vysokú. Ale keďže dostanú tak 20-50€ dokopy, tak to je akurát tak na nejaký výlet.
Ja im odkladam každý mesiac z výplaty, rodičovskej.
U nás si deti budú musieť sami zarobiť na nehnuteľnosť a ani im nesterime peniaze. Zato budú ovládať perfektne 3 jazyky a budú mať dobré vzdelanie to im musí stačiť.
@slniecko5 no neviem, on má rok, takže posielať ho teraz na maltu 😅
@slniecko5 ale áno chápem čo si tým chcela povedať. Skôr mi ide o to, že už teraz má ale 3000€ odložené čo kým pôjde niekam na školu mu možno nestačí ani na letenku
@zuzana9393 jaj, jasné, tak ak má teraz 3 tis a má rok, tak asi to ešte porastie a kúpte si skôr nehnuteľnost/pozemok, to sa vyplatí viac. Ako už bolo x-krát povedané.
@ak_tak0202 presne aj ja tak .investujem do deti ... Zážitky ,šport ,dovolenky ,dostatok času ,zdravá strava
@zuzana9393 mne rodičia šetrili na byt , a myslím že urobili správne. Kúpili ho ešte v super cene
Pravidelne investicie. Aj kludne jednoducho cez bankovu aplikaciu. To je uplne easy a bezproblemove. A ak chces minimalne zachovat hodnotu a nejaky mensi zisk,proste ist na istotu,tak zlate mince filharmonie hromadit.
Odkladame a vyberieme,ked treba nieco vacsie kupit pre ne.
@anabel2341 Keď si zoberieš 20 ročný horizont, vždy kúpiš byt v super cene. Aj keď kúpiš byt dnes, o 20 rokov bude stáť 3-4x toľko. Ale to neznamená, že teraz všetci budeme kupovať svojim deťom byty. Ak má niekto 3 deti, kúpi teraz 3 byty, aby sa v dospelosti nehádali, ktorý ho dostane? Keby toto spravil každý, tak dnešný mladý, ktorý potrebujú byt teraz, fakt nemajú kde bývať...Ceny bytov idú, až na menšie výkyvy, ruka v ruke so mzdami, takže ak tvoje deti budú vzdelané, byt si bez problémov kúpia sami...
@zuzana9393 to sú tak malé čiastky, že ich naozaj zožerie inflácia v dlhodobom horizonte. Urobte mu radosť a kupujte mu pekné darčeky za to.
Tiež máme všetko investované do indexových fondov...
@slniecko5 inak že budú mať čo dediť... s najväčšou pravdepodobnosťou sa dožijete cca 80 rokov, tvoje deti budú mať teda cca 50 rokov keď budú dediť 😀 myslíš že vtedy budú tie nehnuteľnosti a prachy potrebovať? To len tak pre zaujímavosť o dedení.
Moja tiež nedostáva vyššie sumy peňazí ale keď niečo dostane odložím bokom a keď bude chcieť niečo drahšie tak si to za to kúpi
@laurita285 vďaka za poučenie, nevedela som🙂
Investujem mu, 105 eur mesacne plus z peniazi zo sibacky, narodenin atd. my po vzajomnej dohode da 30%, ktore mu v ten mesiac prihodim ku tej sume, co mu investujem. Plus dostane 1i. byt v Ziline- ak z neho vyrastie normalny muz🙂
@jaroslav81 máš pravdu. Ale ja som 18tke dostala byt a ešte aj auto ;) A vážila som si to veľmi, dokonca 18tke som chodila do školy a na brigády a čo sa týka platenia veci okolo bytu auta si sama platím! Takže nie každé decko si neváži ja som mala k tomu inakši prístup a naučilo ma to veľa! Napríklad že není ľahké bývať sám a platiť výdavky a s peniazmi treba šetriť. A nerozhadzovať ich na zbytočne veci . Ale poznám jednu ktorá byt predala, a stala sa s nej fetačka. Žiaľ to je o tom aký je človek výzrety na takéto úkony . Moji rodičia si boli istý na 100% že mi môžu dôverovať a od vtedy som si stihla prerobiť celý byt síce už bol prerobený a zariadený ale ja som si ho podľa seba zariadila . Nesud takéto situácie keď nevieš ako to je..ja si myslím že keby vedia moji rodičia že si nezaslúžim nehnuteľnosť by mi ju nedali 😄 samozrejme musela som splniť ich určite podmienky.
Stretávam sa s ľuďmi ktorý mi povedia že som dostala všetko zadarmo, áno dostala ale to neznamená že keď som niečo dostala zadarmo že teraz si to vážiť nebudem.
@jaroslav81 S peniazmi mas pravdu, ale s nehnutelnostou nie. Ta je narocnejsia pre 20 rocneho z hladiska predaja. Nevyzna sa v tom a jemu bude viac vyhovovat, ze ma kam babu/chalana, ci partiu dotiahnut. Plus môzes polku na neho prepisat a povedat mu, ze polku dostane pri svadbe. Tam sa to riesit da. Logicky, ked nato rodicia nemali, preto mi/nam byt nedali. A v sociku to az tak neslo, inak ver tomu, keby mohli, ze by ti ho dali. Co je dedenie? Niekomu stari rodicia (bohuzial)umru skôr a ma byt, ci dom atd.. Tiez pre neho zadarmo.
@anabel2341 Palec hore👍
@laurita285 je veľa takých ľudí, ktorí chcú dediť aj keď majú plné účty a ani by nevedeli minút už svoje peniaze do smrti. Jak moja 70 ročná babka, ktorá čaká kedy prababka zomrie
Ja som určite za sporenie na byt alebo kúpu bytu pre dieťa ak na to rodič má. Po výške, keď som začal pracovať sotva som mal peniaze na dochádzku do práce a jedlo kým neprišla prvá výplata. Roky si sporiť aby som vôbec mohol zobrať hypo atď.. Si neviem predstaviť ten pocit, že by som nemusel toto riešiť a začínal by som s bytom..
@laurita285 súčasná generácia bude peniaze v 50 potrebovať viac ako ktorákoľvek predtým…
@hellwant Ide o to, kto je ako financne gramotny a vyzrety...Poznam pripad, kde matka takto kupila byty svojim dvom synom..z jedneho je fetak a druhy je v base.

Moje deti nemajú od koho dostávať vyššie sumy peňazí. A to čo dostanú, sú ich peniaze a kúpia si za je čo chcú. Celkovo nie je z čoho šetriť tak, aby im tá suma výrazne pomohla na začiatok samostatného života. Investujeme do ich vzdelania, do cestovaniia a zážitkov.