Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
ahojte, bola som cely rok na RD, resp. do nejakeho 15.1.2013 MD, potom RD. Ake potvrdenie musi predlozit mm v praci, ak na mna ziada danovu ulavu ??? Dakujem pekne za odpoved. 🙂
@zalka @evita68 ahoje sikovnicky, vidim, ze sa celkom vyznate, tak by som vas chcela pekne poprosit o radu. Od 8.1.2013 do 2.9.2013 som bola na MD, potom RD. Mala som peknu matersku, takze manzel si na mna uz nema co uplatnit. Pocas roka 2013 mi zamestnavatel vyplatil mzdu za tych 7 januarovych dni a medzi MD a RD som cerpala nejaku dovolenku, cize suma sumarum bolo z mojej mzdy v roku 2013 odvedenych nejakych 300 eur na dane. Ked zamestnavatel za mna poda rocne zuctovanie, budem mat narok vratenie tej dane, ci to by som vela chcela 😉 ? Pisem asi ako talian. Po lopate to napisem asi v cislach. Moj prijem za rok 2013 bol cca 2000 eur od zamestavatela plus cca 5800 eur materske. Dakujeeem. Popri rodicaku kazde euro potesi 😉
Ahojky, som druhy rok RD, mam si podat dan,priz.? A manzelovi potvrdenie na nezdanitel. mam ist na socialku?
@samajama ak ste sa brali presne 1.3.13 tak si môže na teba uplatniť NCZD za 10 mesiacov
ak ste sa brali 2.3. tak si môže na teba uplatniť NCZD za 9 mesiacov ...
@brady1 ak nemáš zdaniteľné príjmy tak DP nepodávaš. A RP nie je zdaniteľným príjmom, je to štátna dávka takže ak si mala celý rok len RP tak si môže na teba mng. uplatniť celú NCZD.
Ahojte vie mi niekto poradit cely rok 2013 som na urade prace manžel cely rok 2013 zamestnany vzali sme sa 6.4.2013 žijeme v spoločnej domacnosti ale nemame rovnaky trvaly pobyt mame narok na nezdanitelnu cast ? potrebujeme nejake doklady ? Dakujem za odpoved
@evita68 radíte všetkým, asi sa vyznáte omnoho lepšie, ako vacsina ludi tu, tak sa spytam aj ja 🙂 - od aprila 2012 som bola na materskej dovolenke, do decembra 2012 som presla z materskej dovolenky na rodicovsku... manzel pracoval na polovicny uvazok a scasti na dohodu u ineho zametnavatela.. tak tomu bolo do septembra minuleho roku, kedy som znova nastupila do prace.. teraz sme zacali vybavovat hypo a ja som potrebovala nejake potvrdenia z uradu prace a pani tam sa ma pytala, ci si na mna manzel uplatnoval nejaky danovy bonus... neviem, o com hovorila.. viem, ze poberal danovy bonus na maleho, od oktobra minuleho roka ho poberam ja... poradite mi, o co ide? dakujem

@samajama @samajama trošku komplikovanejšie to bude:
na podpore si bola už k 1.8.2013? ak áno: ..
výpočet nezd. časti na teba: 3735,94 - nemocenské - materská - podpora /ak neboli iné príjmy/ : 12 x 5 mesiacov, čo si bola na úrade práce..