Predĺžený rodičovský príspevok

13. dec 2021

Pekný deň prajem 🙂
V januári bude mať mladší syn 3 roky. Končí mi rodičovský príspevok a ja ostávam ďalej na neplatenej predĺženej rodičovskej dovolenke do septembra. Správne sa to zrejme volá "starostlivosť o dieťa do 6 rokov".
Nájde sa niekto, kto mi bude vedieť poradiť, kam sa hlásiť? Čo vybaviť?
Pred materskou som mala odpracované viac ako 2 roky. Spolu s materskou mi skončila aj zmluva v práci a samozrejme, keďže som ostala doma s dieťaťom, tak mi zmluva nebola predĺžená. Poradili mi, že mám nárok na podporu v nezamestnanosti, keďže som mala odpracované viac ako 2 roky. Takže sme to využili a urobili sme to tak, že po materskej začal poberať rodičovský príspevok pracujúci manžel a ja som bola vedená na úrade prace a pol roka poberala davku v nezamestnanosti. Po pol roku som začala poberať rodičovský ja. Až doteraz. V januari mi konci a teda, ako som písala, ostavam doma.
Ako sa to vybavuje? Mam sa opäť hlásiť na urad práce a nahlásiť, že ostavam doma na neplatenom rodicovskom? Treba na to nejaký špeciálny papier vypísať? Tym pádom uz nebudem dostávať rodičovský príspevok, ale zdravotnú bude za mna platiť štát? Potom sa hlásiť aj na zdravotnej a dat im o tom vedieť? Viete mi niekto poradiť, aky je postup? Nechcem nič "pokazit" aby som nemala neskôr problemy 🙈
V 3 rokoch dieťaťa chodí domov aj nejaký papier z uradu, že kde sa dieťa nachadza, však? Či ostava doma alebo bude chodiť do škôlky? Tam sa tiež len zaskrtne, že dieťa je doma?
Za každú radu vopred ďakujem 🙏

rachel36a
13. dec 2021

Evidovat na UP sa nemusis, to nie je povinne. Pojdes na ZP a tam sa lrihlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov...nebudes dostavat nic, dieta moze byt v skolke max 4 hodiny,nemozes mat ziaden prijem a stat bude za teba platit zdravotku

cimage
13. dec 2021

Treba ist osobne, alebo sa to da riesit sj online?

euka210
13. dec 2021

Kopiu rodneho listu este na tu zdravotnu p.

sofia1
13. dec 2021

@rachel36a vtedy si zarátané aj roky do dôchodku,ked je na neplatenom rodic.?

rachel36a
13. dec 2021

@sofia1 nie

autor
13. dec 2021

@rachel36a
@euka210 aha, tak teda s kópiou rodného listu ist osobne na zdravotnu a len nahlasit, ze ostávam doma.. Nevypisuje sa ziadna ziadost, nic? Čiže u nich uz všetko vybavim.. A kedy tam treba ist? Stačí napr. týždeň pred 3. narodeninami? A so socialkou to je ako? Tam netreba nic hlasit?
@rachel36a si si ista, že sa nepočítajú roky do dôchodku? Lebo ked som si to este pred casom pozerala na nete, tak sa mi zda, ze sa pisalo, ze sa to počíta 🤔

loginexistuje
13. dec 2021

ano pcotaju sa stat odvadza za teba dochodkove poistenie

alenah31
14. dec 2021

@loginexistuje pokiaľ si evidovaná ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" štát za teba dôchodkové poistenie neplatí. Započíta sa akurát obdobie pre nárok . Tento status sa považuje rovnako ako status dobrovoľne nezamestnaného. Dokonca pri ročnom zúčtovaní dane resp. podaní DP si manžel takto evidovanej osoby nemôže uplatniť odpočítateľnú položku na manželku za celé obdobie takejto evidencie - preto niektoré - hlavne tie vydaté - dávajú prednosť evidencii na ÚP.

autor
14. dec 2021

@alenah31 aha, takže vlastne roky do dôchodku sa mi pocitat normálne budú.. Len mi nebudú "odchádzať" peniaze na dochodkove sporenie.. A teda ani v roku 2023 si manzel nebude moct uplatniť tu nezdaniteľnú časť dane (ak som to správne napisala) na mňa za rok 2022.. Schválili by mu vlastne len ten 1 mesiac, ten január.. Tak? To sa asi ani neoplati podavat..
No a ci je lepšie ist na ÚP.. Tam tiež nic dostavat nebudem, tiež bude za mna stat platiť zdravotnu.. Len s rozdielom, ze si budem musieť hladat prácu a chodiť sa podpisovat, však? A ze si muž bude môcť uplatniť tu dan.. Ci je aj nejaka ina výhoda?
Este ma zaujima, ze vlastne na Sociálke sa netreba hlásiť ano? Staci len zdravotná? A ked mi príde domov ten papier v 3 rokoch, normálne zaskrtnem, ze dieťa nechodí do škôlky.. Neprídem o prídavky?

alenah31
14. dec 2021

áno...ak sa nezaeviduješ - uplatní si ťa len za 1/2022, ak sa zaeviduješ môže si uplatniť celé obdobie tvojej evidencie na ÚP. Inú výhodu - ak nemáš nárok na dávku nevidím. Ak chceš byť "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - berieš RL dieťaťa, ideš sa prihlásiť na ZP a určite aj SP - aby si bola dôchodkovo poistená - tam sa to spätne nedá, pri ZP áno. A treba vypísať ten papier o starostlivosti dieťaťa a poslať na ÚPSVaR - ak to pošleš - o PnD neprídeš ani ti ich nepozastavia.

autor
14. dec 2021

@alenah31 super, ďakujem veľmi pekne 🙏😘

loginexistuje
14. dec 2021

@alenah31 ano prepac to ta nocna hodina pocita sa do obdobia dochodkoveho poistenia

alenah31
14. dec 2021

@loginexistuje ja viem čo si tým myslela 🙂 Ale radšej opravujem, aby si niekto nemyslel, že za to, že budú doma im to bude aj niekto platiť.

sidon
14. dec 2021

@rachel36a
da sa pracovať aspon na dohodu?

alenah31
14. dec 2021

@sidon ak budeš evidovaná ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" logicky nemôžeš pracovať vôbec - podmienkou je nemať príjem. Medzi TPP a dohodou nie je žiadny rozdiel - dohoda je len iná forma pracovného pomeru. Ak pracuješ odvody odvádzaš z príjmu získaného z práce. Potom nie je dôvod, aby si bola poistencom štátu.

13riska13
14. dec 2021

Ešte k tomu papieru kde sa dieťa nachádza po 3.roku ja som si ho stiahla vypísala a poslala emailom späť nikam som nechodila takže myslím ze aj vám to tak bude stačiť

iwesska
14. dec 2021

@sidon Ked si na predlzenej neplatenej subezne pracovat mozes len vtedy,ak sa za dane obdobie odhlasis zo zdravotnej poistovne. V preklade: Pracujes 3 dni v tyzdni napr. Pia,So,Ne - tak sa musis ist do ZP na tieto 3 dni odhlasit,potom zase v Pon-Stv prihlasit a dokola. Alebo sa dohodnes so zamestnavatelom,ze hoci budes chodit len 3 dni,bude za teba platit ZP kontinualne cely mesiac a vtedy sa odhlasis zo ZP len na tie dane mesiace.

amazonka58
14. dec 2021

Ja som bola na zdravotke a povedala mi ze mam prist az ked mi pridu papiere z uradu ze mi skoncil rodicovsky..az potom ma nahlasia ako osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov

amazonka58
14. dec 2021

@amazonka58 a osobne som bola na urade zaniest si na prídavky

rachel36a
14. dec 2021

@sidon nie, ak chces aby za teba stat platil zdravotku tak nemozes pracovat...ked si najdes dohodu, uz nebudes osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov ,ale budes zamestnana a odvody sa budu platit z prijmu

katushka268
14. dec 2021

Dobrý deň, v aktuálnej situácii je možnosť poberania pandemického rodičovského. Po dovŕšení 3rokov Vám prídu domov papiere (týždeň - dva to trvá), ktorými potvrdíte, že nemáte žiaden príjem a rodičovský príspevok budete ďalej poberať. Dieťa môže navštevovať škôlku, ale vy nemôžte pracovať. Aj papier o tom, kto sa o neho bude starať Vám príde domov po dovŕšení 3rokov. Odporúčam Vám ešte si to v januári overiť, zavolajte si na príslušný UP a tam Vám určite poradia. Pekný deň 🤗

alenah31
14. dec 2021

@katushka268 ale kdeže,....našťastie pandemický RP je k 31.12.2021 pozastavený.

iwesska
14. dec 2021

@rachel36a Moze pracovat,ale je to tak,ako som pisala vyssie,bola som v rovnakej situacii a toto mi povedali priamo v ZP. Ak je odhlasena v dane dni,kedy pracuje,je to v poriadku.

rachel36a
14. dec 2021

@iwesska ano, ale z vlastnej skusenosti viem ze to zamestnavatelia nechcu robit. A ani sa nedivim. Tiez by som zamestnanca neprihlasovala hore dole...ako zsmestnavayel na to nevidim dovod..a ani ako zamestnanec by som sa nechcela stale prihlasovat...takze sko pisem pokial bude vedena ako osoba star.....do 6 rokov, tak prijem mat nemoze

iwesska
14. dec 2021

@rachel36a Ved ani ja😁Len,aby vedela,ze moznost tu je,akurat nemoze robit subezne.

monicellka
15. dec 2021

@cimage aj online....daj si do Google sociálna poisťovňa a tam máš formuláre,vypises a posles

sidon
15. dec 2021

@monicellka v Socialne poistovni pani na telefone hovorila, ze sa nic nemusi prihlasovat, vypisovat formulare, vraj oni dostanu data z UPSVR. Je to tak?

pieksamaki
15. dec 2021

@sidon ano...ale ja by som aj tak mailom aspom mailom potvrdila na podatelnu v socialnej poistovni....data vediat stratit... aj ked su na papieri.....mne tiez neraz strstili rodny list deti...nastastie sa nedavaju originaly...ale proste je to tak..pri zmene systemu...prace....ludske chyby sa stanu aj omylom

jucin
30. dec 2021

Dobrý deň chcela by som sa spýtať či nemá niekto skúsenosti s predĺženým rodičovským do 6r dieťaťa pre zdravotný stav ..aký zdravotný stav môžu mať aby uznali ?

13riska13
31. dec 2021

@jucin maju celu tabulku roznych diagnoz kedy vam to ne/uznaju ja som si to nasla na ich stranke