Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
pekny vecer prajem, prosim vas o radu, moze si manzel uplatnit nieco na mna? Od 2.1. som bola PN od februara MD od oktobra RD. ako to vypocitam.dik
Ahojte, mozete mi poradit co treba prilozit k DP ak si manzel uplatnuje nezd. cast. zakl. dane na mna ako manzelku? Cely rok 2012 som bola na RD. Dakujem 😉
ahojte, môj manžel si chce na mňa uplatniť odpočet, ja som bola celý minulý rok na RD bez ďalších príjmov a ako som sa dočítala to stačí iba uviesť do poznámky k DP, ale účtovníčka v manželovej firme od neho žiada nejaký doklad, ale neviem aký, neviete mi poradiť kde si ho mám vybaviť ? a keď si daňový bonus uplatňuje ročne nebude tiež niečo tá šikovná účtovníčka potrebovať? ďakujem za odpoveď
@begoska ja som si vypýtala papier na UP odbor sociálnych veci-alebo tak nejak sa to volá-tam,kde som dávala žiadosť o rodičovský príspevok-dali mi potvrdenie, koľko mi bol vyplatený rodičovský príspevok... a k daňovému bonusu bude asi chcieť rodný list-kópiu, ak by ste si uplatňovali daňový bonus na stredoškoláka alebo vysokoškoláka, tak aj potvrdenie o štúdiu... 😉
ďakujem baby :D
ahojte , potrebujem poradit...cely minuly rok som poberala rodicovsky prispevok, moze si manzel na mna odratat dane?? pri prvom syncekovi nam vracali dost pekne peniazky, ale neviem ci sa nahodou nieco nemenilo, ze to zrusili...prosim dakujem za kazdu radu...
aha ako citam, tak asi to ostava, ale aj tak budem rada, za koazdy koment...my prikladame papier z UPSVaR - celkovu sumu za rodic.prispevok z roku 2012...
A čo to je potom ta úľava na manželku,ktorá nepracuje to je ta nezd.časť? 🙂 🙂
@matejkoxxx áno manžel si môže vo svojom RZD alebo DP uplatniť manželkinu NCZD po odrátaní jej príjmov.
@zalka Môžeš mi to vysvetliť podrobnejšie nechápem tak je to potom ta nez.časť,lebo kámoška tvrdi že im zato vrátili min.roku nejake tie euričká. ☹ ☹
@evita68 ahoj neporadila by si my ako si mozem vypocitat ked cely rok som na RP ako to vypocitat ? 3644- za cely rok rodicovsky prispevok??? A vysledna suma je ta co by mal manzel za mna dostat ? Pochopila som to dobre ?
@matejkoxxx príklad tvoj mng. zarába mesačne napr. 500 eur .. z toho zaplatí daň , odvody ... pri RZD .. ty nemáš žiadne vlastné príjmy ( príjem zo zamestnania, MD, PN ) máš len očr ... tak tvoj mng. si môže uplatniť tvoju nczd tj. môžu vrátiť dane až vo výške 692,50 eur ... ale tvoj mng. napr. zaplatil za rok dane vo výške 450 eur .. tak sa mu vrátia tieto dane ...
ak by za rok mu strhli na preddavkoch 1000 e dan tak by mu vrátili max. 692,50 eur. Už chápeš?
A ak je SZČO
@zalka ak je szčo
@matejkoxxx
tak tam mu nevrátia dane lebo počas roku nič neplatil ... ale ak má vysoký základ dane tak mu výjde bud platiť nižšia daň alebo žiadna daň ...
ok ďakuejm už tomu chápem 🙂

ahojte poradite aj mne, ako to je ked som od 1.1.2012.do 30.4.2012 dostavala rodicovsky prispevok a potom do 23.12.2012 matersku z DNP.dakujem vemi pekne