Zvýši zamestnávateľ váš základný plat pre dôchodok?
Zdravím obecenstvo . V úvode Vás prosím o ohľaduplnosť a neurážanie . Idem von totižto s témou,nad ktorou od posledných volieb s manželkou neustále polemizujeme . Píšem anonymne z dôvodov , ktoré Vám budú jasné o chvíľku.
Skúsim stručne a výstižne.
Žijem na západe SK, klasika dom na hypo ( k dnešnému dňu hypotéka tvorí 20% z ceny domu,takže o pár rokov bude splatená ,manželka ,tri deti , dve autá ....som zamestnanec v doprave od mladosti takmer 30 rokov,nikdy som nečerpal PN,ani OCR , ani iný paragraf ,mám rád túto prácu, cestujem aj s rodinou ,dovolenky beriem viac krát ročne ,nie som limitovaný paragrafmi. Dostávam 900€ v čistom . Následne ďalších cca 1-2 tis do obálky ( prosím dýchajte ,v doprave a najmä v medzinárodnej je toto veľmi bežné , funguje tak 95% firiem ) . Manželka zamestnaná ,pracovala takmer vždy aj popri rodičovskom v štátnej správe ,plat nič moc ,ale kôli deťom práca je dobrá.
Investujeme ,sporime , dávnejšie pred 15 rokmi sme výhodne kúpili pozemok ,ktorý môže byť aj ako stavebný .
Teraz k pointe . Zatlačil som na šéfa ,aby mi dal vyšší základ cez pásku. Predsa ,budem mať 50 , športujem ,zdravie slúži ,ale nik nikto nevie ,čo ho čaká ( pokračujem v príspevku )
Ahoj, platit vyssie odvody je solidarne, ale financne nevyhodnejsie.
@tehulka2011 vďaka za názor , a tam sa zmietam . Keď máš takú možnosť .. čo urobíš ? Budeš brat 2,5-3 tis a vieš ,že tie peniaze otočiš a zúročíš ,alebo vezmeš 1800 a hrdinsky si povieš ,že platíš štátu všetko ako treba,a tvoja rodina príde o značný príjem a lepšiu budúcnosť ,lebo povedzme si pravdu . V prípade dôchodku dostaneš zo štátu menej ako v tom prvom prípade
Ja ti pravdu poviem byť v systéme, kde sa to dá obísť, obídem celú "štátnu solodaritu". Doslova ma vytačaju nezmyselné dávky (topka pre mňa je, že z daní máme niekomu prispievať na zvýšenú hypotéku, lebo niekto nerátal s tým že úrok sa môže po fixe zmeniť 🤦♀️ pre mňa nonsens, nemá na také bývanie nech sa obracia....) ak vieš zarobené peniaze investovať, urob tak. Čakať na minimálny dôchodok je somarina
V momentálnej situácii v ktorej sa nachádzame ako národ tohto štátu volila by som prvú možnosť.
@danusskaaa keď mi žena niekedy číta diskusie ,sa cítim ako nejaký zlodej . Pravidelne prispievame z rozpočtu na zbierky ,kde to význam má , nikdy sa nestalo ,že by mi moja povedala ,že sa robí zbierka pre také a je také dieťa ( áno väčšinou sú to deti ,alebo chori ľudia ,lebo v blízkosti máme ľudí s rakovinou a inými vážnymi diagnózami ) a vždy dáme . Tým sa nechcem obhajovať .radšej by som bol ,keby sa zbierať nemusíme, a pozriem ,že tam na správne miesto idú moje dane a odvody . Tiež nechodím na nákupy do Poľska ,ani Rakúska ani nikde inde . V našom okolí je dosť ovocinárov , chovateľov , mliekarov , ... Kupujeme v čo najväčšej miere od nich . Peniaze sa teda točia v štáte , nevynasam ich von ( keď nepočítam 2x ročne dovolenky v zahraničí ) ,
Možno je takto zo mňa viac úžitku ,ako keby mám menej ,všetko ide do štátnej kasy ,a už by sa mi nedalo prispievať tam ,kde to ja považujem za potrebné .
Mne žije len mama . Manželke tiež len matka . Dôchodky majú nie minimálne,ale nie je to má vyskakovanie .miesto poobdeneho rodičovského dôchodku jej radšej prispejem . Obe mamy síce nechcú ,ale vidím ,že im to pomôže ,tak občas zaplatíme elektriku , urobíme nákup, zaplatíme lieky ,nepytame vyrovnanie, keď treba opraviť im v byte ,čo treba , normálna pomoc . Prečo mám dávať štátu ,aby štát dal im ( terazyslim rodičovský dôchodok ) .
Som z toho celého flustrovany ,a často mámey myslienky ísť preč . Ja viem nemecky na úrovni ,akú by som potreboval robiť šoféra v Rakúsku . Žena vie zas len anglicky na turistickej úrovni , nič super plus trochu ruštinu . Tam by bolo všetko cez papier , no odísť po rokoch ,nechať tu naše mamy ,jedna z nich je chorá . Nedá sa to proste ,možno o pár rokov .
@danusskaaa nikdy žiadnemu politikovi nešlo o blaho ľudí, účel bol aby ich volili a to táto dávka splnila. A už len to, že premiér si zvýši plat pomaly ako prezident, ale v odmenach, aby nemusel prispievať do štátneho rozpočtu hovorí dosť samo za seba. Vždy som bola proti obchádzaniu zákonov, ale v poslednom čase už mením názor.
Čo sa týka zbierok, sú preto, že štát im na liečbu nedá. I keby si platil odvody aké máš, k nim by sa peniaze nedostali. S týmto sa netráp. Ak ste dostatočne gramotní a dokážete zabezpečiť rodinu I keby tvoj príjem vypadol, aby ste mali z čoho žiť na dôchodku, aspoň teraz to nemeň. Dávky máme veľmi štedré, ale k potrebným sa nedostanú. Idú skôr ku špekulantom, čo majú na výber a tých živiť nepotrebuješ.
@ekira1 mám na to rovnaký názor. A vnímam v okolí už mnohých, že čo môžu obchádzajú... mnohí tu idú poukazovať na "solidárnosť pre iných " ale koho??? Politikov a zlodejov? Ďakujem, radšej doprajem sebe
@ekira1 akože my sme ani materskú nevyužili u mňa ,hoci by sa dalo ,ani žena nešla na žiadnu maximálnu podporu ,hoci jej kolegyne šli . Proste ona robí od školy ,platili sme jednu invalidnu pani za opatrovanie ,zarobila si aj pani suseda ,aj žena spokojná nevyhorena na čiastočnom úväzku pri každom z troch detí . Ani na na PN nebola ,ani v tehotenstve , snáď len pár krát . A keď vidím ,ako si zvyšujú platy vládni predstavitelia ,a pritom rodiny s jedným rodičom ,či chorí ľudia naozaj zobru po zbierkach ,chce sa mi z toho blejt
Ja bohužiaľ odvazdam všetko čo musím, keďže som zamestnaná v štátnej správe... ale "krivdu " vnímam. Príklad za rok 2023 som čerpala jednu OČR na 5 dní (ochorel mi syn a nedalo sa inak) na mzde som prišla o niečo cez 400€ a zo "štátu" som dostala cca 220... perfektne - za tie odvody, ktoré sú skoro polovica môjho platu. Normálne si ani neviem predstaviť, že by som potrebovala dlhodobo PNkovať nedajbože. Celé zle 😵
Len vieš na jedného "zodpovedného " človeka, ktorý sa obracia aby sa mal dobre pripadne 10 takých, ktorí využijú "všetky dávky " ktoré sa dajú (tehotenske, rodičovské do 6 rokov, materke aj popri práci, účelové PN a podobne). Každý len natŕča ruku nech sa stará štát.
Aj moj muž má peniaze mimo a sme s tým ok.Stat je bezodna jama a spoliehať sa na to, že teraz budeš mať vyššie odvody, ktoré dáš štátu a štát ti to raz vráti na dôchodku, PN je naivne....
Nemusíš sa nijako ospravedlňovať.Moralne a zákonne, ale prosím Ťa každého na konci zaujíma koľko prinesie domov.Poznam ľudí čo založia firmu, vytuneluju a založia ďalšiu a nikto im nič nemôže.Aj, keby si išiel raz do zahraničia odvody sú vysoké ak plat, ale možno ti zostane to isté.
Teraz máte záväzky babky, deti...nerozmýšľaj príliš dopredu.Mas istotu v pozemku, garáži dvaja pracujete všetko je v poriadku.Roky som pracovala v doprave ešte boli hranice veď vieme ako sa otáčali kamióny kvôli vratke DPH.Robia sa miliónové podvody ani neuvažuj kvôli tomu, aby bolo všetko podľa zákona, správnosti, aby si mal všetko klasický priznane
@luccija ďakujem za komentár
Popravde ,keď mi moja dala prečítať niektoré diskusie , nepočítal som s takýmto pochopením . Buď tu ženy " plačú" a pýtajú sa kde ušetriť , či je 300€ na stravu veľa, alebo sú tu také ,čo napíšu ,že majú 70€ / hod , svoje biznisy , vysoké dane , všetko koser, a na ostatné ukazujú prstom .
Lenže nič nie je čiernobiele .
Ja sa fakt obávam o to ,ako budú moje dcéry a syn žiť , keď to takto pôjde ďalej .
Také myšlienky má každý zodpovedný rodič
lepsia obalka, ale len vtedy- ako si pisal- ked to zainvestujes a neminies vsetko. A na dôchodok pôjdes podla seba, nie podľa štatu Ani nesmut, sme mrcha narod, zlodejsky politici...je to hnus.
@hellwant dik . Nesafarime s peniazmi . Snažíme sa zo ženou aby sme si aj užili života , zas nebudem všetko skreckovatchcem si aj zakriveného trochu užiť , v našom prípade je to cestovanie ,aj keď zatiaľ len Európa krížom krazom s deckami , a zážitky . Ale teda teraz píšem zo 7 ročného Huawei mobilu . Neminame na hlúposti . A teda plány sú , ak to vyjde , chystáme sa kúpiť menší byt k prenájmu ,len ešte rok dva ,čo dosetrim ,až nejdem z rezervy m dúfam že to nebude krok vedľa
Pan autor, nie celkom som pochopila, ci mas dilemu ,ze okradas danovy system/ cim pachas ty aj zamestnavatel danovy podvod/ na sk, alebo sa chces uistit,ze tvoje konanie je uplne v norme.... pretoze to robi vela zamestnancov v tvojom odbore aj inde....
Takze z prvneho hladiska ty aj zametnavatel pachate danovy podvod...
ina vec je, ze danove zatazernie je vysoke.... ale nemyl sa,ked spominas uvahy o zivote v zahrsnici.. ja ta ubezpecujem,ze napr. v de je danove aj odvodove zatazenie este vysie ako na sk ,co satyka porovnanie prijmov a vysky odvodov.... a tkaky na ziskanie penazi od tych,co su uspesni je velke.... napr. ti uspesni a teda majetnejsi nemaju ani narok na rodicovsku davku........ale platit musia povinne odvody a tak platia davky aj tym,co nikdy nepracovali... zeny v domacnosti...... cize solidarita...... a tiez je strop pre tych menej majetnych ale stale dobre zarabajucich rodicov na tu rod.davku......
A v de este nieco ine je rozdielne od sk.. tam by na taky tvoj podvod seriozny zametnavatel ani nepristupil..a ani normalny zametnanec by si toto nedovolil navrhnut ci tak konat..... .
Ama to este ja iny rozmer.. Ako pises.... v priapde tvojej smrti by sa pozostalostna davka pocitala z tvojho oficialneho platu
Takze otazka znei, ci tie clerno zarobene peniaze su tak vysoke, ze mozes nimi financovat lepsie priapd e udlosti ako PN, invalidutu a smrt a dochodkove financovanie omoho lepsie,ako z o soc.poistenia,ktoe by si platil ,aby si mal oficialne tie finacnie a z nich odvody......
Ano, pre teba je teraz vyhodnejsie/ ak mas vysoky prijem na cierno, tie peniaze investovat .... odkladat.pre seba arodinu do buducnosti...ale to nemusi byt na dlho.staci uraz a uz nebudu ziadne take neofficialne cierne peniaze...... ...
Lavicove vady/aje jedno ci je to sk ci de ci ina krajina Eu/ vladnu tak,ze ukrajuju financie tym uspesnym a davaju tym ako oni radi tvrdia, potrebnym..
Takze sme prsli ktomu,ze ludia si musia uvedomit,koho volia... a to je rozhodujuce potom pre ich zivot........
Napr. v de pre nejakym desatrocim nebolo uzakonene povinne zdr.poistenie.cize odvody zdrvotneho... kazdy si vedel spocitat, ci chce platit odvody,ci nie...... A fungovalo to dobre..Nikto na uliciach nezomieral preto,ze neplatil zd.poistenie.....
AZ asi v roku 2005/neviem prsny datum uz / za uzakonilo povinne zd.poistenie....a rokmmi s a lek. starostlivost poistencov nezlepsila. Aler naopak zhorsila.Zlymi pol.rozhodnutiami vlad,ktorre si ludia zvolili.
A toto sa deje aj na sk.... napr. SAS navrhovala vo svojom progrme tiez dobrovolne platenie z d.poistenia...... ale nepreslo by to na sk.... pretoze ludia nechcu byt zodpovedni za svoj zivot..teda väcsina z nich nechce.....
A tam s askyva ten diabol v detailoch.......
ze ludia chcu lavicove vlady-A akceptuju aj ich inu podbu.cize korupciu, klientelizmus, a pod.....a aj to, ze si navrhnu vyssi prijem a to nie este koser cestou......
.. ale aby som bola objektivna.. to,ze an sk vadne lavica je aj vina opozicie...akop vladla posledne roky ......ako prkyvovala EK na vsetko... to ludia mohi nekaceptovali,aby EU namieto toho,aby ich chanila, tak opak bol rpvdou. napr.tie sankcie.....-jedne z mala prikladov.... ........
NOI tak prichazame k tomu,ze mozno trba rozmyslat nad tym,koho volim,ako zmenit tie danove zakony s tou inou nie lavicovou vladou....
Ano,je to dlhy a tazky boj na dlhe trate..... aludia musia sami navastnej kozi pocitit upadok ziv.urovne..
Pozi si mk.. vela zien aj muzov tu pise, dam sa na PN.tym hovoria ze .korumpujem lekara/on sami da korumpovat / a dam sa zivit inymi. bud firmou ci tymi.co do soc. a zd.systemu prispievaju najviac.....
Kto ich toto naucil takto sa chovat? id rodicia, oni zase svoje deti a tak sa kruh uzatvara.....
takze ano, z praktiuckeho fin,.hladiska je rpe teba vyhodne teraz mat cierne peniaze mimo legalnu ekonomiku......musis si sam spocitat, ci tie financie na cierno su take vysoke, ze zti stoja za to riziko ,ze v pripade terajsej nejakej necakanej udlosti nebudes tahat za. krtsi koniec....
A s pribudajucimi rokmi tvoje nakaldy na zd.starostlivost len porastu....... takze na dochdok uz teraz ak ma s skro 50 potrbujes mat nasetrna najmmenej dvesto az tristo tisic... pretoze nakkadyna zivot len porastu.a to len za predpokladu,ze dozijes na dochodku len 10 rokov......
A plus samozrejme este finacie na pripadne udalosti ako invalidita,ci smrt......aby mala vdova a pozostale deti dostatocny prijem na zivot ,ked tvoj prjem v ciernej ek. stratia....
O moralke nepiseme.to je o inom....
@f333 v podstate s tebou súhlasím vo väčšine .
Keď som si vybral toto povolanie ani jedna firma neplatila viac ,než minimálnu mzdu . Prípadne žiadali a nútili ísť vodičov na SZČO . Robí sa to dodnes . Kôli tomu sa mam vzdať práce a ísť do korporatu ?
Keď ideš na pohovor do firmy,píšu koľko núkajú , realita je ale inde . U vodičov mkd je mzda špecifická tým ,že cca polovica mzdy sú tzv diéty ,ktoré ( a teraz sa možno budem mýliť,možno niekto poradí ,ale som v tom) , že z diét sa neplatí daň a diéty nie sú zaťažené sociálnymi odvodmi . .
Napríklad k tomu čo nájazdom v Holandsku alebo vo Švajčiarsku okrem centov za kazdy km dostávam povedzme 70€ denne , ktoré nikdy nešli cez sociálne,a preto si banka ich má často problém uznať pri hypotéke.
Možno mi to tu nejaky účtovník alebo účtovníčka dá na pravú mieru . Tento "problém" majú aj v CZ aj v PL a na východ od nás .
@f333 ešte reakcia na tú sumu na dôchodok . Áno ,tá suma je úplne reálna a keď vezmem do úvahy nehnuteľný majetok,ktorý nadobúdame ( mimo nášho kde žijeme ) + investície , ak sa nič nestane do 10 rokov tú sumu určenú na dôchodok dosiahneme .
Ja poviem svoj názor. Robím v IT firme, minimálne polovica ľudí ak nie viac pracuje na kontrakt (vrátane mňa aj môjho muža). Drvivá väčšina tých čo tam pracujú na TPP sú buď už starší alebo konzervatívenjší ľudia. V mojom okolí a v mojom veku sa na dôchodok nikto nespolieha, každý si rieši investovanie po vlastnej osi.
Odjakziva si clovek vedel privyrobit bokom je na tebe ako s peniazmi nalozis ci ich budes zhodnocovat investovat do nehnutelnosti alebo pchat do fusakle pod postel.ale na stat sa nespoliehaj s dochodkom najblizsich 20 rokov ani nerataj a ked sa ho zazrakom dozijes tak horko zaplaces.. vyplat hypo cim skor urob rezervu sebe a zene a detom a ostatne by som si odlozila na ten slavny dochodok.ani keby kazdy pracujuci obcan lial vsetko do statu nebolo by tu lepsie.
Treba robiť všetko pre to, aby nebolo potrebné sa spoliehať na štát. Dôchodkový systém ide do bankrotu a čo robia smeráci? Ešte aj tých pracujúcich ošklbú na druhom pilieri len aby sa mohli hrať na chrumkavých ako ONI dali trináste dôchodky. Hajzli. Svine. Vraj odvod do druhého piliera sa má opäť znížiť, teraz na 3%. To je už na smiech. Štát získa nejaké peniaze navyše, ale tým len oddiali bankrot, ktorý bude o to tvrdší. Dnes najsilnejšia generácia má okolo 45 rokov. Za 20-25 rokov začne odchádzať do dôchodku. Nechcite vedieť, čo tu vypukne potom. Kto bude na nich pracovať? Tá generácia z ktorej polovica už ušla za hranice? Už teraz Sociálnej poisťovni každý rok chýba miliarda na dôchodky a to 45 ročná najsilnejšia generácia pracuje. Čo bude za 20 rokov? Ja nechcem na to ani myslieť, ale 50% z môjho príjmu si pre istotu tvrdo odkladám každý mesiac. Smerácke prasce to netrápi, tí už budú na Belize komplet všetci.
pan autor, ano, tie Firmy to robia,pretoze stat ako taky a aJ zamestnanci to akceptuju.... to je aj vidiet kulturu naroda, co akceptuje a co nie...Ani jedna vlada na sk s tym nic nechcela urobit....A preco? Pretoze stuktura sk priemyslu a hospodarstva je zalozena na nizkej pridanej hodnote prace.... a tak potom tie firmy aj zaobchadzaju so zamestnancami... Ano,firmy maju tiez vysoke naklady .... A uz sme pri politike,ktora je namierena proti zaujmom obyvatelov EU... ta poltika to je cisty socializmus ,okrem ineho zvysovat dane a odvody...a to aj pre firmy, takze firma aby usetrila,tak urobi danovy podvod.... ale uz nepovie tomu zametnancovi,ze v kratkodobom horizonte jeto pre neho nevyhodne.a riziko...,..... .... Sk je krajina so slabou malo vykonnou aa velmi otvorenou ekonomikou...... s malou pridanou hodnotou......a tym sa stala zavislou od eurofondov z Eu.a tak politici plnia ciele EU ...a jejedno, ci opozicia ci koalicia.....
Pretoze opozicia/teda jej cast/ ochotne tiez hasovala ked bola koaliciou v eu parlamente za iste zakony ci nariadenia,kto e boli proti zaujmom ludi na sk. Napklad green deal, ci sankcie voci Rusku..... zakony tykajuce sa polnohospodarstva ,migracie apod.....a cast terajsej koalicie/smeru / za to iste hlasovala casto tiez....
nemaju si velmi co vycitat teraz.....
Ano,pravicova strana by dokazala bez tych eurofondov sa zaobist.ale to by znamenalo,ze obyvatelstvo musi sa vediet s sa postarat tie zo seba........ nie natahovat ruku,daj uspesny danovy poplatnik.... A nedusit frmy roznymi obmedzeniami v podnikani. a to aj ekl. charakterz nad ramec zdraveho rozumu....
V de sa zneuziva tej soc.system tak velmi,ze ked prisli teraz zle casy, tak aj socani vo vlade zacali priskrcovat system davok. tzv.Bürgengeld....
Takkze zaver vt omto je, ze ano, vela zavidi od toho, ako ludia pochopia ,ze je dolezite ,aby im vladla zodpovedna vlada .....A nie ,aby prijala vsetko od EK a EU , ale aj aby nabadala ludi sa vediet o seba postarat. A ramec na to im na dat prave stat....napr.aj takym tym dobrovolnym systemom poistenia zdravotneho...
A hlavne taka,co neuvali neunosne bremeno j firmy.ktore potom obchadzaju zakony aj danove.... Pretoze ti zametnanci jasne tahaju v tomto za kratsi koniec..... nebudes tam pracovat ty,bude iny cudzinec ....
A Kmas investovane financie a prepocital si sto,tak potom samozrejme je vyhonejsie uz pre teba model aky mas nastaveny.Rizika si tiez predpokadam spocital.,...
Ale co satyka tych nehnutelnosti.Ono to je zradne.. pretoze len nehnutelnost v dobrej lokalite ti vynesie dobry zisk.A o nehnutelnosti sa treba tiez starat aj finacne...aj o pozemok .. a teraz bude trend, ze sa budu zvysovat dane k prave aj takymto investickym nehnutelnostiam..... a to bez ohladu na to,aka vada bud eprve vladnut...... .. Takze aby si neprerobil na tychto daniach potom....
A vpohnutych casoch nehnutelnost je nevyhoda,ze junemozes lahko spenazit hned a vziat so sebou niekde...
Pamätaj,co sa stalo v 1945-48....... ze sa to nemoze v inej podobe opakovat sa neda vylucit tiez ....
@f333 s tými nehnuteľnostami sme presne nad tým premýšľali , preto sa snažím rozkladať riziko . Nemať ako môj brácho 4 byty na úver ,ktoré prenajíma . Chcem len jeden . Štartovací ,menší v lokalite ,ktorú poznám ,mám vybranú , stúpa tam pôrodnosť , investície do firiem aj v týchto časoch rastú. Zároveň sa mi v mladosti podarilo dostať sa k pár lesným pozemkom , poberám od tial dividendy , mohol by som aj drevo ,a tí potom predať ,no nemám na to čas a ani sa mi s tým nechce teraz zapodievať . Vyššie som písal , diéty sa nezdaňujú a ani neodvádzajú z nich odvody , celko by to museli systémovo prerobiť ,prekopať . No decka mi rastu . Aktuálne mám stredoškolácku a ešte dve deti na zs . Investujeme do ich vzdelania , dcéra je teraz celý mesiac na jazykovým pobyte, škola jej ide ,chce študovať vs v zahraničí . Synovi ide šport ,pláva a behá na pretekárskej úrovni , venuje sa detskému triatlonu ,a druhá dcéra nie je síce ani top žiak ,ani šport jej nejde ,ale s našou podporou si isto svoje miesto vo svete nájde . A možno raz nám pomôžu ,ak by sme to so ženou potrebovali . Dik za vyčerpávajúci komentár
Ja som sice zamestnanec, ale na dochodok sa nespolieham. Takze ta uplne chapem. Uplne inak bude asi reagovat niekto, kto je odkazany na socialne davky

Šéf je super chlap .keď chcem voľno ,mám ho . V tomto sme si sadli a pozerali dnešnú nešťastnú politickú situáciu . Odvody stúpajú, ak by mi dal všetko ako podľa zákona má, tak obrovské peniaze idú štátu , kde sa to všetko potichu rozkradne . Ja už nebudem mať príjem 2,5-3k , ale nižší ,kôli odvodom ,už nebudem môcť toľko investovať na dôchodok .
Viem ,že morálne a zákonne toto nie je správne ,vo robia dnešné firmy . No nechcem byť pápežskejši ako sám pápež . Budem s dobrým pocitom ,že mám 1800 legal. Ale rodina príde o ďalších tisíc, ktoré keby investujem ,máme z toho viac ,než to liať do štátu .
Viem ,že ja som anonym .a nikto mi tu nebude písať ,že tiež to doma tak máte . Naokolo každý SZČO sa snaží odvody platiť na minimum , sro detto .
Ak sa teraz siahne opäť na 2. Pilier ..
Nenúti vás to rozmýšľať, že predsa len nie je istota ani v tom platení odvodov do štátu ?
Tiež som si vedomí,že príde situácia ,kedy už nemusím byť schopný pracovať , vdovské ,sirotské , invalidný. Na to všetko myslím , robím rezervy , sporom rôznymi formamy. Prenajimam jednu garáž ( nízke sumy ,avšak legálne zo zmluvou ) .
Len proste sa nad týmto zamýšľam , čo je správne ,co je pre moju rodinu dobré. Podporujem lokálnych predajcov , peniaze sa musia točiť v štáte ,to mi je jasné ,ale odmietam podporovať tú bezcharakterný mafiu ,čo vládne dnes .
Neviem ani čo čakám , len možno nejaké argumenty, okolo mňa všetci vodiči majú situáciu ako ja , bublina desiatok chlapov.
Vráti sa tento trend a bude to ešte rozšírenejšie ako v 90rokov,kedy to takto robili snáď všetci ? A kto to nerobil bol na živnosť ?