icon

Odvody dobrovoľne nezamestnaného po zmenách v konsolidácii

27. sep 2025

Pozdravujem, mal som 10 rokov živnosť, pred dvomi rokmi som ju zrušil, bol som na úrade a potom, keď ma začali všade posielať, tak som odišiel a stal som sa Dobrovoľne nezamestnaným. Rok a 4 mesiace si platil iba zdravotku, do SP nie.
Chcem sa opýtať, či po tých zmenách v konsolidáci8 budem musieť platiť tych 131 eur do SP, alebo mňa, ako nezamestnaného sa to netýka?

Ďakujem

Strana
z2
anonym_3e5e21
27. sep 2025

@anonym_autor zial bude to ovela vyssia suma, cez 250 euro...aj zdravotka ma ist zas hore.

autor
27. sep 2025
@anonym_3e5e21

@anonym_autor zial bude to ovela vyssia suma, cez 250 euro...aj zdravotka ma ist zas hore.

@anonym_3e5e21 čiže budem musieť platiť aj do SP, keď nemám živnosť a nepracujem?

anonym_3e5e21
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_3e5e21 čiže budem musieť platiť aj do SP, keď nemám živnosť a nepracujem?

@anonym_autor tie odvody nie su povinne. a tebe vyhovuje takto zit, a platit si ZP? a nepracovat?

minenkaa
27. sep 2025

@anonym_autor ako riešiš alebo budes riesit,práceneschopnosť,možno invalidný dôchodok,starobný dôchodok

autor
27. sep 2025
@anonym_3e5e21

@anonym_autor tie odvody nie su povinne. a tebe vyhovuje takto zit, a platit si ZP? a nepracovat?

@anonym_3e5e21 áno, roky som pracoval na živnosť, každý mesiac okolo 250- 300 odpracovanych hodín.
Preto som sa rozhodol minimálne 3-4 roky nepracovať a užívať si život, cestovať.
Platiť odvody do SP nechcem, ak to nie je povinné.

anonym_3e5e21
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_3e5e21 áno, roky som pracoval na živnosť, každý mesiac okolo 250- 300 odpracovanych hodín.
Preto som sa rozhodol minimálne 3-4 roky nepracovať a užívať si život, cestovať.
Platiť odvody do SP nechcem, ak to nie je povinné.

@anonym_autor jasne, nemusis. ale bude ti to chybat do dochodku. iba zdravotka je povinna.

autor
27. sep 2025
@minenkaa

@anonym_autor ako riešiš alebo budes riesit,práceneschopnosť,možno invalidný dôchodok,starobný dôchodok

@minenkaa neriešim, investoval som do kúpy troch stavebných pozemkov, ktoré budú rokmi určite stúpať na cene, hodnote.
Neriešim dôchodok, pri smerovaní našej krajiny neviem, aký bude systém. Do dôchodku nám ešte cez 30 rokov.

simona_racz
27. sep 2025
@anonym_3e5e21

@anonym_3e5e21 pokial viem jediná povinná položka na slovensku je zdravotná poisťovňa, lebo viem že pankáči tam mávali aj 5000€ dlh. Čo kašlali na evidenciu ÚPSVaR ani nešli robiť. Ale ostatné sú neni povinné. Takže 250 bude len tá zdravotná poisťovňa alebo sa zavedú ako povinné aj do sociálnej poisťovne?

minenkaa
Autor odpoveď zmazal
chrobak7
27. sep 2025
@minenkaa

@minenkaa U nezamestnaného nie sú povinné odvody do SP. Povinná je len ZP.

anonym_d0cfa0
27. sep 2025
@simona_racz

@anonym_3e5e21 pokial viem jediná povinná položka na slovensku je zdravotná poisťovňa, lebo viem že pankáči tam mávali aj 5000€ dlh. Čo kašlali na evidenciu ÚPSVaR ani nešli robiť. Ale ostatné sú neni povinné. Takže 250 bude len tá zdravotná poisťovňa alebo sa zavedú ako povinné aj do sociálnej poisťovne?

@simona_racz keď je dobrovoľne nezamestnaný platí tých 107 eur cca.A po novom aj, keď má niekto dlh na poistnom musia mu spraviť prevenciu, vypísať lieky a nebude vedený ako dlžník atď...to je zmena asi 2-3 m
Dovtedy to bola iba nutná zdr.starostlivosť.

minenkaa
27. sep 2025
@chrobak7

@minenkaa U nezamestnaného nie sú povinné odvody do SP. Povinná je len ZP.

@chrobak7 ved ja nepíšem,že je povinne

autor
27. sep 2025
@minenkaa
Odpoveď bola zmazaná

@minenkaa nie.

Ale platiť minimálne 250e, čo bude v ďalšom roku do SP viem lepšie investovať v cestovaní.

Jedinna moja investícia sú pozemky, vlastný dom bez hypoteky

simona_racz
27. sep 2025

Keďže niektorí sú leniví googliť a radšej napíšu príspevok tak: Pre rok 2025 je pre nezamestnaného ktorý nieje v evidencii ÚPSVaR, povinnosť platiť iba zdravotku a to 100,10€.

simona_racz
27. sep 2025

Namiesto fóra ste to mohli napísať do chatGPT a dostali by ste túto odpoveď:

Neexistuje zatiaľ presný oficiálny zákon, ktorý by potvrdil, že ty, ako osoba, ktorá je nezamestnaná, bez príjmu a nie je v evidencii na úrade práce, bude po nových konsolidačných zmenách povinne platiť sociálne odvody (napr. sumu 131 €) — žiadny spoľahlivý právny zdroj to neuvádza jasne.

Tu je podrobnejší pohľad na to, čo som našiel:

Čo hovoria verejné informácie
• V rámci konsolidačného balíčka sa uvádza, že “od šiesteho mesiaca budú musieť platiť minimálne sociálne odvody vo výške cca 131,34 € mesačne, bez ohľadu na výšku príjmu.” 
• Avšak tento verejný oznam sa týka predovšetkým živnostníkov / SZČO a zmien v systéme odvodov pre živnostníkov. 
• Jeden článok hovorí, že “už od šiesteho mesiaca bude musieť odvádzať minimálne 131,34 eura mesačne” pre tých, čo začínajú podnikanie, nie nevyhnutne pre osoby, ktoré sú nezamestnané a nevedú živnosť. 
• Z oficiálneho webu Sociálnej poisťovne vyplýva: ak ste nezamestnaný, nemáte povinnosť platiť sociálne poistenie — “Nie ste totiž povinne sociálne poistený, a preto nemáte voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti.” 
• Iný zdroj potvrdzuje, že dobrovoľne nezamestnaná osoba nemá povinnosť platiť odvody do sociálnej poisťovne, hoci si môže zvoliť dobrovoľné poistenie (dôchodkové, nemocenské, poistenie v nezamestnanosti) podľa vlastného rozhodnutia. 
• V dokumente “Tabuľky platenia poistného od 1. januára 2025” sa vyčleňuje skupina “Dobrovoľne poistená osoba”, s príslušnými sadzbami a minimálnym vymeriavacím základom pre dobrovoľné poistenie. 
• V správe o zmenách v konsolidačnom balíku sa spomína skrátenie “odvodových prázdnin” pre živnostníkov a povinnosť platiť minimálne sociálne odvody po uplynutí určitej doby podnikania. 

Záver pre tvoju situáciu

Vyplýva z toho, že:
• Zatiaľ čo konsolidačné opatrenia predkladajú zmeny pre živnostníkov (SZČO), zvýšenie minimálnych odvodov a skrátenie odvodových prázdnin, tieto opatrenia sa zdajú byť cieľovo nasmerované na podnikateľov, nie na osoby, ktoré nevedú živnosť a sú bez príjmu.
• V tvojej situácii — nezamestnaný, bez príjmu, nie evidovaný na úrade práce — doposiaľ platí, že nemáš povinnosť platiť sociálne odvody do Sociálnej poisťovne (len zdravotné).
• To, či sa to v novom konsolidačnom zákone zmení, je neisté — verejné oznámenia nezaručujú, že také zmeny budú uplatnené práve v tvojom prípade.

anonym_3e5e21
27. sep 2025
@simona_racz

@simona_racz ano , potom som napisala ze povine je len zdravotka.

anonym_3e5e21
27. sep 2025
@anonym_autor

@minenkaa neriešim, investoval som do kúpy troch stavebných pozemkov, ktoré budú rokmi určite stúpať na cene, hodnote.
Neriešim dôchodok, pri smerovaní našej krajiny neviem, aký bude systém. Do dôchodku nám ešte cez 30 rokov.

@anonym_autor istym sposobom mudro robis , ak mas z coho zit...casom predas pozemkya uzivas si zivot.,nikto z nas nema napisane ze sa dochodku vobec aj dozije a nie to ze ho este aj dostane. kebyze mozem, asi si tiez volim podobnu cestu a nie ze musim mat odpracovane 30 rokov aby som dostala almuznu. ktoru vlastne an i dostat nemusim kedze nebude mat kto na mna robit

alickapusinka
27. sep 2025
@simona_racz

@simona_racz ako 250 eur ZP teraz sa plati 107,25 eur do konca roka 31 decembra 2025. Od 1 januára 2026 ZP to bude rovne 122 eura.A bude aj povinný odvod aj do SP 133 EUR. Ak presiahne ročný obrat 5 214,49 centov plati sa už veľky odvod doteraz 237,02 do konca roka od januára 2026 to bude ina vyška na celý rok a tam sa už po novom plati 303 eur

anonym_3e5e21
27. sep 2025
@alickapusinka

@simona_racz ako 250 eur ZP teraz sa plati 107,25 eur do konca roka 31 decembra 2025. Od 1 januára 2026 ZP to bude rovne 122 eura.A bude aj povinný odvod aj do SP 133 EUR. Ak presiahne ročný obrat 5 214,49 centov plati sa už veľky odvod doteraz 237,02 do konca roka od januára 2026 to bude ina vyška na celý rok a tam sa už po novom plati 303 eur

@alickapusinka ale on uz zivnost zrusil

alickapusinka
27. sep 2025
@anonym_3e5e21

@alickapusinka ale on uz zivnost zrusil

@anonym_3e5e21 hej zrušil to viem prečitala som si to ale podľa mna bude aj ten odvod 133 eur do SP platiť kedže je dobrovoľne nezamestnaný si myslim.

simona_racz
27. sep 2025

Neviem ako u živnostníkov, ale viem že tí čo sú “nikde” im rastie dlh na zdravotke lebo to je vraj jediné povinné.

Kamošovi v automobilke vraveli tí zahraniční, že sa čudujú že je to na slovensku povinné. Že v ich krajine to je tak, že ak si platí tak má dotácie v zdravotníctve, a ak si neplatí, tak buď nejde k lekárovi vôbec, alebo si musí uhrádzať v plnej výške.
Chalani zo zahraničia nepovažovali za logické práve toto, že je to proste natvrdo povinné, aj keď si bezdomovec bez príjmu, tak ti rastie dlh. Na druhej strane sú ludia, čo nechodia k lekárom, nikdy neboli v nemocnici, a ajtak to musia platiť.

klara546
27. sep 2025
@alickapusinka

@anonym_3e5e21 hej zrušil to viem prečitala som si to ale podľa mna bude aj ten odvod 133 eur do SP platiť kedže je dobrovoľne nezamestnaný si myslim.

To je aký nezmysel. Prečo by mal nezamestnaný platiť odvody do SP. Načo? Ja zijem ako dobrovoľne nezamestnaná a platím len zdravotne kazdy mesiac, nič viac. Platit SP nemá vyznam, keďže dôchodok nechcem.

simona_racz
27. sep 2025

Živnostník bol, a tí to majú ináč. Ale áno dobrovolne nezamestnaní má povinnosť iba zdravotku. Ak to nezmenia.

chrobak7
27. sep 2025
@minenkaa

@chrobak7 ved ja nepíšem,že je povinne

@minenkaa Sorry, malo to byť adresované autorovi diskusie.

chrobak7
27. sep 2025
@simona_racz

Neviem ako u živnostníkov, ale viem že tí čo sú “nikde” im rastie dlh na zdravotke lebo to je vraj jediné povinné.

Kamošovi v automobilke vraveli tí zahraniční, že sa čudujú že je to na slovensku povinné. Že v ich krajine to je tak, že ak si platí tak má dotácie v zdravotníctve, a ak si neplatí, tak buď nejde k lekárovi vôbec, alebo si musí uhrádzať v plnej výške.
Chalani zo zahraničia nepovažovali za logické práve toto, že je to proste natvrdo povinné, aj keď si bezdomovec bez príjmu, tak ti rastie dlh. Na druhej strane sú ludia, čo nechodia k lekárom, nikdy neboli v nemocnici, a ajtak to musia platiť.

@simona_racz Neviem, kto sú "zahraniční", ale zdravotné poistenie je povinné vo väčšine krajín EU a kde povinné nie je , tak tam to je financované z daní. Porovnávať náš zdravotný systém napr. s americkým je nelogické. Tam nie je povinné ZP, preto ľudia radšej nechodia k lekárom. A ak aj majú úraz alebo chorobu, tak ich poskytovatelia skasírujú, že sa zadlžia na roky.

Na SK (aj v EU) je zdravotné poistenie v podstate povinné, založené na solidárnom princípe. Každý má nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na to, aké vysoké poistné platí. Tam, kde je to dobrovoľné, tak ušetríš na poistnom, ak sa nepoistíš, ale len do doby, kým sa ti niečo vážne nestane.

deedol
28. sep 2025

juj tu dobry chaos vznikol.

autor, ako dobrovolne nezamestnany clovek bez prijmu mas povinnost platit len zdravotne poistenie (momentalne 107 aj nejake centy, od noveho roka vyssie). socialne poistenie si platit nemusis.

simona_racz
28. sep 2025
@chrobak7

@simona_racz Neviem, kto sú "zahraniční", ale zdravotné poistenie je povinné vo väčšine krajín EU a kde povinné nie je , tak tam to je financované z daní. Porovnávať náš zdravotný systém napr. s americkým je nelogické. Tam nie je povinné ZP, preto ľudia radšej nechodia k lekárom. A ak aj majú úraz alebo chorobu, tak ich poskytovatelia skasírujú, že sa zadlžia na roky.

Na SK (aj v EU) je zdravotné poistenie v podstate povinné, založené na solidárnom princípe. Každý má nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na to, aké vysoké poistné platí. Tam, kde je to dobrovoľné, tak ušetríš na poistnom, ak sa nepoistíš, ale len do doby, kým sa ti niečo vážne nestane.

@chrobak7 predpokladám že z EU nebudú. Kde sú takí dobrodruovia čo sú schopní prísť pracovať do automobilového segmentu na slovensku? Určite nejaké tretie krajiny, a tam bohvie či vôbec nejaké zdravotné poistenie majú… Vraj im to bolo čudné že, je to proste povinné. Aj keď človek nemá prácu, príjem, ajtak je to povinné. Možno v USA je to spravodlivé z toho hladiska že sú ludia čo majú šťastie, a nikdy nepotrebujú lekára. A takým bezdomovcom je už ajtak všetko jedno. Z úradu práce mnohých vyradia pre nespoluprácu, a potom im to nikto neuhrádza, oni to nemajú z čoho platiť, a potom sa len zadlžujú ludia čo to v živote nevrátia.

simona_racz
28. sep 2025
@deedol

juj tu dobry chaos vznikol.

autor, ako dobrovolne nezamestnany clovek bez prijmu mas povinnost platit len zdravotne poistenie (momentalne 107 aj nejake centy, od noveho roka vyssie). socialne poistenie si platit nemusis.

@deedol tak to je, toho sa držte. Dobrovolne nezamestnaný = len zdravotka je povinná.

Ostatné si nevšímaj, to sme sa len bavili o tom že je to také absurdné v niektorých prípadoch.

alickapusinka
9. okt 2025

bude to do zdravotnej poisťovne od 1 januára 2026 platba 122 eur

natalka13
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor preco by si mal platit? ved si nezamestnany nemas prijem.

Strana
z2