icon

Odvody u živnostníkov 2025

11. nov 2025

Dobrý deň, aká je hranica príjmu z faktúr u živnostníka v roku 2025 pre vznik platenia minimálnych odvodoch do SP a ZP? A pri akej sume príjmu v roku 2025 vznikne ta nova povinnosť platiť do SP 131eur?

Ďakujem

Strana
z3
sara07
13. nov 2025
@akvi

@anonym_b6cbc0 ja vôbec netvrdím, že by nemal nič zaplatiť. Ale zaplatiť zo 100 zarobených eur 130, je trochu dosť mimo.

@akvi pritom by stačilo dobre, tak zarobíš 100 € , tak x % dáš na zdravotnu, y % na soc + dan ale tak aby ti z 100€ neostalo 20 € v čistom zase , rozumne nastavit
vidíš ,nevysvetliš že je to likvidačne , máš ist na brigadu vybavene

akvi
13. nov 2025
@sara07

@akvi pritom by stačilo dobre, tak zarobíš 100 € , tak x % dáš na zdravotnu, y % na soc + dan ale tak aby ti z 100€ neostalo 20 € v čistom zase , rozumne nastavit
vidíš ,nevysvetliš že je to likvidačne , máš ist na brigadu vybavene

Neboj, oni pochopia, keď zrazu pani, čo piekla torty, už nepečie, keď pán, čo popri práci chodil robiť revízie, už nebude, keď pani, čo upratovala vchod, už tiež nebude. Ja mám v okolí minimálne 4 ľudí, ktorí končia, pretože to nedáva zmysel.

sara07
13. nov 2025
@akvi

Neboj, oni pochopia, keď zrazu pani, čo piekla torty, už nepečie, keď pán, čo popri práci chodil robiť revízie, už nebude, keď pani, čo upratovala vchod, už tiež nebude. Ja mám v okolí minimálne 4 ľudí, ktorí končia, pretože to nedáva zmysel.

@akvi oni sa spoliehaju že to budu robit na čierno a potom len budu môct vykrikovat aha, však sa tu udávame za písanie kriedou na chodník ... tak čo už len toto , kto v tom vie chodit dávno robi na čierno, ono na to treba mat žaludok a gule a hlavne známosti ak je malér

anonym_f665b8
13. nov 2025
@anonym_f05a4c

@anonym_f665b8 miesate jablká s hruškami.Ale mesiace kedy sa jej darí tak je rada, že zaplatí" len" na odvodoch a mesiace kedy je zle tak vyplakava.Tak v lete pôjde predávať zmrzlinu na kúpalisko, lebo je sezóna čo ti mám na to napísať?Myslíš si, že všetci čo podnikajú majú celý rok hojno?Ľudia si myslia, že si spravia živnosť a ruka hore každý mesiac bude dobre.Ucitelka si zarobí pred prijimackami, monitorom a odloží si na odvody, keď bude zle.Hovori sa tomu finančná gramotnosť.Nedava žiadny materiál, neplatí iných ľudí, nič sa jej nepokazí ako v inom odvetví.Dava svoje vedomosti.Tak nech doučuje v lete cudzincov, alebo ide do jazykovej školy.Ja mám za to, že ľudia žijú na ružovom oblaciku.
@sara07 tak pani, keď vyrába Merino ponožky vie, že musí zarobiť cez zimu je hlúpe si myslieť, že sijem ľanové košele a zarobím každý mesiac počas celého roka chápeš nie?To je jej riziko, že vyrába sezónne veci.Tak v lete bude robiť háčkované, alebo slamene klobúky.Ja nemám rada toto vyplakavanie a opakujem kto zarobí tak málo, že ho ohrozia odvody nech to nerobí, alebo robí na čierno, založí do občianske združenie, alebo iným spôsobom.

@anonym_f05a4c Doucuje sa aj matematika, biologia. Co maju cudzinci s biologiou? Preco by mala predavat zmrzlinu? Tu nech predavaju ti, ktori boli tupela v skole. Pri mzde 200E, sa absolutne neoplati mat otvorenu zivnost.

anonym_9fe91b
13. nov 2025
@patta89

@anonym_9fe91b my tiez platime uplne minimum...mame novostavbu,v dome iba elektrinu, a mesacne nas to vyjde okolo 50 e, a nemienim tomuto statu dat nic navyse. Navyse tento zakon sa bije so zakonom o energetike, tak ak ho neupravia, ziadne odvody nebudem platit. Uz su aj clanky, co treba spravit, aby sme neboli posudzovany ako SZCO

@patta89 máš link, lebo ja som sa pýtala a nikto zatiaľ nič nevie, ani negarantuje

anonym_f665b8
13. nov 2025
@anonym_d6163a

@anonym_f665b8 tak blbá si zjavne Ty ....pracovala som v skolstve a ani JEDNA učitelka nemala zivnosť !!! Čo to tu trepeš

@anonym_d6163a 1Agentury ponukaju doucovanie z predmetov ako Sj, Aj, Mat, Bio, Pc, atd. Vyzaduju zivnost od ludi, ktori to pre nich robia. Ziadnu dohodu o vykonanej praci. 2, 3 hodiny denne. Takze v konecnom dosledlu to bud priplatia klienti alebo sa bude seda ekonomika rozmahat.

sara07
13. nov 2025
@anonym_f665b8

@anonym_d6163a 1Agentury ponukaju doucovanie z predmetov ako Sj, Aj, Mat, Bio, Pc, atd. Vyzaduju zivnost od ludi, ktori to pre nich robia. Ziadnu dohodu o vykonanej praci. 2, 3 hodiny denne. Takze v konecnom dosledlu to bud priplatia klienti alebo sa bude seda ekonomika rozmahat.

@anonym_f665b8 však to nech si poriešia agentury , nie komplet všetkých
tak nech daju zakon že cez agenturu sa nesmie vykonavat na szoč len na dohodu ,ttp a podobne
však tvrdia že s týmto idu zatočit, ok beriem

sara07
13. nov 2025
@anonym_f665b8

@anonym_f05a4c Doucuje sa aj matematika, biologia. Co maju cudzinci s biologiou? Preco by mala predavat zmrzlinu? Tu nech predavaju ti, ktori boli tupela v skole. Pri mzde 200E, sa absolutne neoplati mat otvorenu zivnost.

@anonym_f665b8 oplatí
200€ sa myslí ako čisty zisk nie hruby ,a ano to sa ti stále oplatí , však v dnešnej dobe je to dost ,zvlašt v hladovje doline čo začina byt väčšina sk
a novy mikroodvod je zataž v podobe -134€ z toho
čo už sa ano skutočne neoplati podnikat, jedine že si v takom totálnom srabe že nemáš čo jest a od suchych rožkov ta to zachrani
a žial v sr je dost takych ludi
ps. ak by tu niekto vytiahol večne plne košiky, tak ano aj my máme 1x alebo 2x totalne plny košik potravin mesačne ! nie denne alebo tyždenne a ano parkoviska su aj u nas plne lebo zdarma parkovanie , kde je rampa a podmienky tak prázdne

anonym_f665b8
13. nov 2025
@sara07

tak nech daju zakon že cez agenturu sa nesmie vykonavat na szoč len na dohodu ,ttp a podobne

@sara07 Nezatocia, ptetoze agentury su vo vlastnictve politikov. Aj ked oficialne nie.

akvi
13. nov 2025
@sara07

@sara07 no inak toto presne nech radšej riešia, že ľudí nútia pracovať na živnosť, aj keď je to typické zamestnanie. Stačí pozrieť profesiu a inzeráty typu práca na živnosť, ale diktujú ti pracovnú dobu, dokonca ti ako benefit napíšu, že 25 dní dovolenky. 🙈 Tam im uteká oveľa viac peňazí, ako z malých živností.

sara07
14. nov 2025
@anonym_f665b8

@sara07 Nezatocia, ptetoze agentury su vo vlastnictve politikov. Aj ked oficialne nie.

@anonym_f665b8 tak to sa vie , biznis pekný , tam by mali riešit szoč , prečo szoč by mal byt pod agenturou ?

marianna6
14. nov 2025

baby treba nakupit kriedy, chapeme sa 😀

anonym_9cb7b9
1. dec 2025
@akvi

@akvi Ahojky, môžem sa opýtať - ak mám živnosť (popri riadnom TPP), ale zarobím tam ozaj len drobné a nechcem platiť od 1.7.2026 tých 131,34 EUR. Stačí mi živnosť prerušiť/zrušiť k 30.6.2026? Alebo tak musím urobiť už teraz k 31.12.2025. Ďakujem za odpoveď.

sara07
1. dec 2025
@anonym_9cb7b9

@akvi Ahojky, môžem sa opýtať - ak mám živnosť (popri riadnom TPP), ale zarobím tam ozaj len drobné a nechcem platiť od 1.7.2026 tých 131,34 EUR. Stačí mi živnosť prerušiť/zrušiť k 30.6.2026? Alebo tak musím urobiť už teraz k 31.12.2025. Ďakujem za odpoveď.

@anonym_9cb7b9 prerušit k 30.6 , uvidíš čo bude dalej , ak by si zrušila novu si môžeš založit až po určitej lehote , zrušenie fakt ak by si už neplanovala že máš toho dost
prípadne si pozri mihal na fb ma to tam rozpisané , atd

akvi
1. dec 2025

@anonym_9cb7b9 zatiaľ je to tak. Ale vraj sa chystá novelizácia. Treba sledovať Mihala.

patta89
2. dec 2025
@anonym_9fe91b

@patta89 máš link, lebo ja som sa pýtala a nikto zatiaľ nič nevie, ani negarantuje

@anonym_9fe91b
Tu je link

https://e.dennikn.sk/minuta/4995441

sara07
2. dec 2025

ohladne fotovoltaiky , tak ako to bolo napísané to vyzeralo inak,

Strana
z3