Odvody u živnostníkov 2025
Dobrý deň, aká je hranica príjmu z faktúr u živnostníka v roku 2025 pre vznik platenia minimálnych odvodoch do SP a ZP? A pri akej sume príjmu v roku 2025 vznikne ta nova povinnosť platiť do SP 131eur?
Ďakujem
od 0
jedno kolko zarobíš dany mesiac,caluješ 131€
je jedno či si dôchodca, na materskej, popri zamestnani szoč , proste caluješ
@sara07 ďakujem za info.
A tie minimálne odvody 400+eur sú od akého príjmu?
Od ročného príjmu 9144€ sa bude platiť minimálne mesačne 425,03€ do toho príjmu bude 131,34€ + zdravotné 121,92€ spolu 253,26€
aj ked nezarobis nic minimalne odvody budes platit aj tak !!! "Darcek" od nasej "socialnej" vlady. Lebo vo fabrikach maju asi malo otrokov tak treba nahnat - z toho maju iste odody a dane... GRC
aj ked nezarobis nic minimalne odvody budes platit aj tak !!! "Darcek" od nasej "socialnej" vlady. Lebo vo fabrikach maju asi malo otrokov tak treba nahnat - z toho maju iste odody a dane... GRC
@marianna6 ja nepochopím tu logiku napr popri zamestnani szoč, ked človek si zaplati kompletne odvody
zo živnosti zdravotne a dane z hrubeho zisku , tak načo ešte soc. tie im proste ludia do 300€ mesačne čo naškrabocu nedaju, takto mali aspon zdravotne a dan nejaku navyše,
po novom budu mat prd , a ak si myslia že ludia pofrflu a budu mat živnost len na odvody no tak asi sa preratali
ale cela pointa je aby nám zase požičali tak musia vykazovat nejaku činnost že je to blbost a nereálne to žial nik neskuma a ani to neriešia , hlavne že zatnu dalšiu sekeru
na novy rok sa pustia do sro im nejak zazračne dali pokoj zatial
ja ked vidim ake maju odvody a podmienky v čechach szoč je mi do revu, škoda že sa to tam proste neda previest -to si panačikovia tiež ošetrili
@anonym_autor ja som s tym v pohode. To co je za SZCO co nezarobi rocne ani 9.000 eur.
Okrem toho len sa skratila doba odpustenia odvodov na zaciatku podnikania z roka na pol roka. Ja s tym suhlasim, ved ked neplatis odvody, nemas dochodkove, nemocenské poistenie. O to nizsi dochodok potom.
@anonym_autor ja som s tym v pohode. To co je za SZCO co nezarobi rocne ani 9.000 eur.
Okrem toho len sa skratila doba odpustenia odvodov na zaciatku podnikania z roka na pol roka. Ja s tym suhlasim, ved ked neplatis odvody, nemas dochodkove, nemocenské poistenie. O to nizsi dochodok potom.
@anonym_b6cbc0 vieš o čom rozprávať?
@anonym_b6cbc0 Ty sa na blbu hras alebo si? Ucitelka popri zamestnani doucuje . Musi mat otvorenu zivnost. 200E mesacne, cez prazdniny nezarobi nic. Bude musiet platit odvod 131E. Takze zivnost zrusi a bude ucit nacierno.
@anonym_b6cbc0 Ty sa na blbu hras alebo si? Ucitelka popri zamestnani doucuje . Musi mat otvorenu zivnost. 200E mesacne, cez prazdniny nezarobi nic. Bude musiet platit odvod 131E. Takze zivnost zrusi a bude ucit nacierno.
@anonym_f665b8 je SZČO tak nech si hľadá zákazníkov aj cez prázdniny, alebo využije živnosť na iné veci.Ale bude sa to robiť ako píšeš všetko na čierno.Tak ako tisícky iných ľudí SZČO čo tiež nepriznávajú príjem.Nam v lete na dovolenke aj za jeden kopček zmrzliny a jednu magnetky dali účet nikto si nedovolil bez bloku.U nás väčšina ľudí neblokuje či v službách, gastre kdekoľvek.Ale na to máme úrady, aby skontrolovali faktúry, že si kaderníčka každý mesiac kúpi materiál za x tisíc, ale reálne prizná zisk každú 5 zákaznícku, keď vôbec.Vee to je ľahká matematika nájom, odvody, materiál a ona prizná štvrtinu, asi by sa jej ťažko vysvetľovalo prečo vlastne pracuje a z čoho žije po x rokoch podnikania.
@anonym_f665b8 ja ako szco platim odvody zo vsetkych prijmov, tak neviem preco ucitelka, ktorá doucuje popri zamestnaní, by nemala taktiez platit odvody aj z toho prijmu.
okrem toho, szco plati odvody v aktualnom roku podla toho, aky prijem mal minuly rok. Je to tak vzdycky uz oddavna, ze platis odvody aj ked v tom mesiaci nic nezarobis. Co je na tom nova vec? Iba to, že nemas prvy rok podnikania odpustene odvody, iba prvy polrok.
@anonym_f665b8 ja ako szco platim odvody zo vsetkych prijmov, tak neviem preco ucitelka, ktorá doucuje popri zamestnaní, by nemala taktiez platit odvody aj z toho prijmu.
okrem toho, szco plati odvody v aktualnom roku podla toho, aky prijem mal minuly rok. Je to tak vzdycky uz oddavna, ze platis odvody aj ked v tom mesiaci nic nezarobis. Co je na tom nova vec? Iba to, že nemas prvy rok podnikania odpustene odvody, iba prvy polrok.
@anonym_b6cbc0 odvody predsa už raz platí ako zamestnanec komplet celé
zo živnosti platí zdravotne odvody podla vyšky prijmu + dane z hrubeho zisku
aby nerobila na čierno tak má popri zamestnani živnost, ano je to možno pre niekoho par šupov že 100 alebo 200 € pre niekoho na prilepšenie, ktore každy uvita
chápeš ten rozdiel ?
nemá taky obrat aby šla uplne a len na živnost
@anonym_f665b8 je SZČO tak nech si hľadá zákazníkov aj cez prázdniny, alebo využije živnosť na iné veci.Ale bude sa to robiť ako píšeš všetko na čierno.Tak ako tisícky iných ľudí SZČO čo tiež nepriznávajú príjem.Nam v lete na dovolenke aj za jeden kopček zmrzliny a jednu magnetky dali účet nikto si nedovolil bez bloku.U nás väčšina ľudí neblokuje či v službách, gastre kdekoľvek.Ale na to máme úrady, aby skontrolovali faktúry, že si kaderníčka každý mesiac kúpi materiál za x tisíc, ale reálne prizná zisk každú 5 zákaznícku, keď vôbec.Vee to je ľahká matematika nájom, odvody, materiál a ona prizná štvrtinu, asi by sa jej ťažko vysvetľovalo prečo vlastne pracuje a z čoho žije po x rokoch podnikania.
@anonym_f05a4c ale tu ty píšeš priklad o kaderníčke ktora sa tomu venuje každy pracovny den
toto je likvidačne pre ludi szoč čo maju popri zamestnaní alebo na dôchodku aby nerobili na čierno, proste zarobia len 100-300 € mesačne ale im to proste stačí
to su aj prekladatelia na sudoch, a rôzne drobne veci dekoracie vyrobky, pletenie, posudky ,.. atd..
nie je taky trh aby si mohla robit to naplno len na doplnenie hlavneho prijmu
a ten čo robi na čierno v drobnom ten bude aj dalej , ludia čo si založili aj na takéto drobne podnikanie budu radšej platit tie odvody a dane a budu mat klud, oni nechcu proste robit na čierno,
ja chapem že tu vlada vkuse masiruje ako szoč su hajzli čo len na čierno robia a zdupat to pod zem
a ked tak z toho nového mikroodvodu zo szoč aj ked ho budu platit tak sa im to nebude ratat do dôchodku nič , takisto platia zdravotne 2x v podstate aj zo zamestnania aj zo živnosti ale lepšiu zdravotnu starostlivost alebo menšie doplacanie nemaju
@anonym_b6cbc0 však ona platí zdravotnu a dane ,
socialne plati zo zamestnania a z tade jej budu vypočitavat, tento mikrodovod budu len zaplatene prachy do luftu
ty máš jednu szoč a platiš celkovo dane a odvody
ked už chceli driapat prachy tak tie socialne mali dat ako zdravotne z hrubeho zisku ale nejaké normálne % nie vyrubat podla bulharskej konštanty
prepáč to už aj komanči ta nechali v tom dychat ked si niekomu uplietla sveter, vyrobila vec, predavala liečive rastliny , predavala semena , rastliny , doučovala jazyky atd ... neplatila si v takomto drobnom absolune nič ..teraz platiš zdravotne a dane
fakt klesli v zdierani prachov hlbšie ako komanči a sami si tam urobil vynimky pri platoch kde neplatia vôbec nič -paušalne nahrady a iné lakocinky
@anonym_b6cbc0 však ona platí zdravotnu a dane ,
socialne plati zo zamestnania a z tade jej budu vypočitavat, tento mikrodovod budu len zaplatene prachy do luftu
ty máš jednu szoč a platiš celkovo dane a odvody
ked už chceli driapat prachy tak tie socialne mali dat ako zdravotne z hrubeho zisku ale nejaké normálne % nie vyrubat podla bulharskej konštanty
prepáč to už aj komanči ta nechali v tom dychat ked si niekomu uplietla sveter, vyrobila vec, predavala liečive rastliny , predavala semena , rastliny , doučovala jazyky atd ... neplatila si v takomto drobnom absolune nič ..teraz platiš zdravotne a dane
fakt klesli v zdierani prachov hlbšie ako komanči a sami si tam urobil vynimky pri platoch kde neplatia vôbec nič -paušalne nahrady a iné lakocinky
@sara07 jednoducho kto je SZČO má sa tak obracať, aby sa mu to oplatilo a, aby dokázal zaplatiť odvody.Ak na to nemá, nemá toľko zákazníkov, obrat tak to robí zle, alebo sa mu to neoplati
@sara07 jednoducho kto je SZČO má sa tak obracať, aby sa mu to oplatilo a, aby dokázal zaplatiť odvody.Ak na to nemá, nemá toľko zákazníkov, obrat tak to robí zle, alebo sa mu to neoplati
@anonym_f05a4c ten kto si privyrábal popri práci legálne bude potrestaný a ten kto si privyrába na čierno sa môže ďalej smiať
keď tak vezmeš skoro každý kto pečie torty a zákusky doma popri práci to robí na čierno, lebo splniť hygienické normy a mať to len ako privyrobenie popri práci sa im finančne neoplatí
@anonym_f05a4c ale proste niekomu stačí si privyrobit tých 100€ mesačne a nechce robit na čierno
človek čo robí naplno pracu ,vyrobky na szoč platí odvody a dane z celkového hrubeho zisku, proste mu to zrataju spolu a zaplatí , to čo odvedie taký má dôchodok , nizke plati nizky bude mat
szoč popri zamestnaní ma po novom neadkevatne vypočitané odvody , nezohladnuje reálnu vyšku jeho zárobku
nezapočitava sa mu tých 134€ odvodov soc, do ničoho
čo je na tom zlé ked si človek chce trocha legálne privyrobit ? nehovoriac že tebe ide komplet cely započet , jemu nie
chápeš rozdiel ?
budu s tým aj tak musiet niečo urobit lebo im vypadne čast dani a a čast zdravotnych odvodov a to čo si oni tam vypočitali že dostanu tych 134€ no nedostanu, maximalne možno prvy polrok kym dopredaju zasoby , nebudeš predsa makat na len a iba na odvody
@anonym_f05a4c zober si také sashe , to presne miesto na sezonne vyrobky, ty si tiež nekupuješ zimné ponožky. letne svadby,mušelinove lanove veci, atd vyslovene sezonne zaležitosti čo si kupuješ v určite obdobia
jedno obodobie máš objednavky, iné mesiace máš 0 za rok zarobíš tých 4-5000-6000€ , zisk máš možno tých 1000-2000 ale tebo to stačí ,je to rozložené
ja čo si tam kupujem všetko pride s fakturou ..
vlnene ponožky si kupujem len na zimu ? tá baba čo má urobit presvedčit že je to ok pri 39 stupnoch, alebo lanové šaty budem v nich behat inokedy ?
cely ten mikrodovod je narychlo šlahnute bez rozmyšlania aby bolo aby nám zase požičali na sekeru o nič iné nejde , len o efekt AHA ale konsolidujeme
ano ale z rozvahou a rozumom
@sara07 niektorým darmo vysvetlujes, nechcú pochopiť. Ľudia na SK sa radi riadia pravidlom, keď skapala koza mne, tak nech aj susedovi.
@anonym_f05a4c prosím ťa, to je čo za zvrátená logika. Že má zarobiť viac. Ty máš pocit, že 300-400 eur mesačne ako privyrobenie je málo?? Veď to je často výška dôchodku. Takže ak dôchodca dostáva 400 eur dochodok a chce si privyrobiť, aby prežil, tak mu vezmeme všetko? To isté žena na MD/RD. To isté ľudia, čo napríklad opatruju rodičov, dostanú čiastočný opatrovateľský, zamestnať sa nemôžu, lebo rodičia sú odkázaní na ich pomoc, tak si aspoň privyrobia. Si uvedom, že koľko ľudí v tomto štáte maká za minimalku, nie preto, že nechcú zarobiť viac, ale proste v regióne nezozenu lepšiu prácu. To sa má celé SK odsťahovať do BA?? Treba vystrčiť nos z BA a ísť sa pozrieť niekam do Revúcej alebo Trebišova. Štát by mal velebiť každého, kto je schopný si privyrobiť tých 300-400eur mesačne a nenatrca ruku a obracia sa ako vie. Si mimo realitu, ako aj naša vláda.
@sara07 niektorým darmo vysvetlujes, nechcú pochopiť. Ľudia na SK sa radi riadia pravidlom, keď skapala koza mne, tak nech aj susedovi.
@anonym_f05a4c prosím ťa, to je čo za zvrátená logika. Že má zarobiť viac. Ty máš pocit, že 300-400 eur mesačne ako privyrobenie je málo?? Veď to je často výška dôchodku. Takže ak dôchodca dostáva 400 eur dochodok a chce si privyrobiť, aby prežil, tak mu vezmeme všetko? To isté žena na MD/RD. To isté ľudia, čo napríklad opatruju rodičov, dostanú čiastočný opatrovateľský, zamestnať sa nemôžu, lebo rodičia sú odkázaní na ich pomoc, tak si aspoň privyrobia. Si uvedom, že koľko ľudí v tomto štáte maká za minimalku, nie preto, že nechcú zarobiť viac, ale proste v regióne nezozenu lepšiu prácu. To sa má celé SK odsťahovať do BA?? Treba vystrčiť nos z BA a ísť sa pozrieť niekam do Revúcej alebo Trebišova. Štát by mal velebiť každého, kto je schopný si privyrobiť tých 300-400eur mesačne a nenatrca ruku a obracia sa ako vie. Si mimo realitu, ako aj naša vláda.
@akvi alebo kradnem ja , tak musí aj on
fakt asi niekto nechápe že niekomu aj tych 50 -100€ mesačne pomôže ,tak ako píšeš zvlašt v hladovych dolinach
@anonym_f05a4c Ucitelka bude nahanat ziakov, aby sa ucili cez prazdniny😆. SZCO ma iba na privyrobenie si, nie ako TPP a to je rozdiel. Never mind.
@anonym_f05a4c Ucitelka bude nahanat ziakov, aby sa ucili cez prazdniny😆. SZCO ma iba na privyrobenie si, nie ako TPP a to je rozdiel. Never mind.
@anonym_f665b8 miesate jablká s hruškami.Ale mesiace kedy sa jej darí tak je rada, že zaplatí" len" na odvodoch a mesiace kedy je zle tak vyplakava.Tak v lete pôjde predávať zmrzlinu na kúpalisko, lebo je sezóna čo ti mám na to napísať?Myslíš si, že všetci čo podnikajú majú celý rok hojno?Ľudia si myslia, že si spravia živnosť a ruka hore každý mesiac bude dobre.Ucitelka si zarobí pred prijimackami, monitorom a odloží si na odvody, keď bude zle.Hovori sa tomu finančná gramotnosť.Nedava žiadny materiál, neplatí iných ľudí, nič sa jej nepokazí ako v inom odvetví.Dava svoje vedomosti.Tak nech doučuje v lete cudzincov, alebo ide do jazykovej školy.Ja mám za to, že ľudia žijú na ružovom oblaciku.
@sara07 tak pani, keď vyrába Merino ponožky vie, že musí zarobiť cez zimu je hlúpe si myslieť, že sijem ľanové košele a zarobím každý mesiac počas celého roka chápeš nie?To je jej riziko, že vyrába sezónne veci.Tak v lete bude robiť háčkované, alebo slamene klobúky.Ja nemám rada toto vyplakavanie a opakujem kto zarobí tak málo, že ho ohrozia odvody nech to nerobí, alebo robí na čierno, založí do občianske združenie, alebo iným spôsobom.
@anonym_f665b8 tak blbá si zjavne Ty ....pracovala som v skolstve a ani JEDNA učitelka nemala zivnosť !!! Čo to tu trepeš
@anonym_f05a4c nemusi nic robit zle ...ale Len fiktivne napr. tzv. "Zlaté manželky" maju akoze živnost platia min.odvody ale realne nic nerobia len aby im sli roky do dôchodku.Ja osobne taku poznam 54r.ženu ma akoze kožušníctvo ale robotu žiadnu len tak je doma uz 25r. a manžel ju chova = a vsetci su spoko.
@marianna6 ja nepochopím tu logiku napr popri zamestnani szoč, ked človek si zaplati kompletne odvody
zo živnosti zdravotne a dane z hrubeho zisku , tak načo ešte soc. tie im proste ludia do 300€ mesačne čo naškrabocu nedaju, takto mali aspon zdravotne a dan nejaku navyše,
po novom budu mat prd , a ak si myslia že ludia pofrflu a budu mat živnost len na odvody no tak asi sa preratali
ale cela pointa je aby nám zase požičali tak musia vykazovat nejaku činnost že je to blbost a nereálne to žial nik neskuma a ani to neriešia , hlavne že zatnu dalšiu sekeru
na novy rok sa pustia do sro im nejak zazračne dali pokoj zatial
ja ked vidim ake maju odvody a podmienky v čechach szoč je mi do revu, škoda že sa to tam proste neda previest -to si panačikovia tiež ošetrili
@sara07 preco sa to tam neda previest? alebo otvorit si druhu sro druhu zivnost?
@akvi alebo kradnem ja , tak musí aj on
fakt asi niekto nechápe že niekomu aj tych 50 -100€ mesačne pomôže ,tak ako píšeš zvlašt v hladovych dolinach
@anonym_d6163a to je ich vec, že jej to muž platí.
@sara07 keď niekomu pomôže 100 eur mesačne to je fajn veď si vedia snáď ľudia zrátať, že za rok zarobím x, odvediem xy, uctovnicke zaplatím, odvediem dane a potom vidím koľko som zarobila.Nemoze niekto panikáriť, že tento mesiac zarobím po odratani 200 eur, ale ďalšiu polku roka 600 a plačem, že ma stať likviduje a či sa mi vôbec oplatí platiť odvody..Kazdy vidí len, keď je zle a nie mesiace kedy zarobím dobre to je také typické pre našu mentalitu.Podnikanie je o neustálom napredovaní, marketingu, učení sa čo išlo dnes nepôjde o rok, bude väčšia konkurencia vies koľko mojich známych čo žili na veľkej nohe museli zatvoriť, alebo zmeniť podnikanie na iný typ?
Napríklad také zmenárne pred 20 r bol kráľ, požičovňa auta dnes ich veľa a všade.A neplacme o pár rokov budú odvody ešte vyššie.Zivnost má mať človek, ktorý vie z akého dôvodu ju má a, keď zarobím 150 a mám všetko zaplatené tak porozmýšľam či mi tych 150 tak pomôže, ak áno, idem ďalej, ak nie nájdem si brigadu
@sara07 keď niekomu pomôže 100 eur mesačne to je fajn veď si vedia snáď ľudia zrátať, že za rok zarobím x, odvediem xy, uctovnicke zaplatím, odvediem dane a potom vidím koľko som zarobila.Nemoze niekto panikáriť, že tento mesiac zarobím po odratani 200 eur, ale ďalšiu polku roka 600 a plačem, že ma stať likviduje a či sa mi vôbec oplatí platiť odvody..Kazdy vidí len, keď je zle a nie mesiace kedy zarobím dobre to je také typické pre našu mentalitu.Podnikanie je o neustálom napredovaní, marketingu, učení sa čo išlo dnes nepôjde o rok, bude väčšia konkurencia vies koľko mojich známych čo žili na veľkej nohe museli zatvoriť, alebo zmeniť podnikanie na iný typ?
Napríklad také zmenárne pred 20 r bol kráľ, požičovňa auta dnes ich veľa a všade.A neplacme o pár rokov budú odvody ešte vyššie.Zivnost má mať človek, ktorý vie z akého dôvodu ju má a, keď zarobím 150 a mám všetko zaplatené tak porozmýšľam či mi tych 150 tak pomôže, ak áno, idem ďalej, ak nie nájdem si brigadu
@anonym_f05a4c bavíme sa o ľuďoch, ktorí si PRIVYRÁBAJÚ, nemajú živnosť ako hlavný príjem. Splietaš dve na tri, presne ako politici. Štvrtina ľudí v tejto krajine zarába v zamestnaní menej, ako 1200 eur v hrubom, ca 100 tis. ľudí poberá opatrovateľský príspevok, ženy na RD/MD budú približne v podobnych číslach. Asi sama uznas, že z menej, ako 1200 v hrubom sa využije dnes ozaj ťažko. Takýto človek ak si privyrobi 300 eur k platu, je to pre neho čiastka, ktorá možno rozhoduje o tom, či bude mať z čoho zaplatiť základné životné potreby. Ale ako vravím, niektorí ľudia žijú mimo realitu, s politikmi na čele.
@anonym_f05a4c ty si fakt tažký prípad
nemusíš mat učtovničku niekedy ti stači aj kros alebo obdobne učtovne programy, kde si vieš viest sklad, faktury , danove si vieš urobit sama - len nahadžeš od zamestnavatela čisla čo ti da vo vyučtovaní
ale ludia si vedia zratat , nerob z nich hoväda zase - vedia si zratat material, naklady, zdravotne odvody dane a ked im ostane 100 € priemerne na mesiac ,kedže su to narazove objednavky väčšinou a keby aj nebolo , tak je to na prilepšenie,
niekomu stačí ta stovka, potrebuje sa aj venovat rodine a toto robi ked deti spia, neviem čo na tom nevieš pochopit ked si niekto takto privyraba pletenim vyrabanim malovanim prekladanim posudkami ?
im to stačí ,štátu to nestačí , načo potrebuje tie soc odvody od tejto skupine szoč , lebo ty hadžeš všetkych do jednej skupiny vybavené
neuveriš ale su ludia čo sa im nechce na čierno robit ,
štát ked chce nejaké odvody aj z tej 100 tak nech to urobi férovo , nie tak že ty zaplatiš mikroodvod ale na dôchodku sa ti nijak neprejavi

od 0
jedno kolko zarobíš dany mesiac,caluješ 131€
je jedno či si dôchodca, na materskej, popri zamestnani szoč , proste caluješ