icon

Okolie mi hovorí, že až moc šetrím

17. okt 2022

Ahojte,chcem sa vyrozprávat.Okolie mi stále hovorí že až moc šetrím a nazývajú ma že som zgrloska.Mam výplatu,vyplatim čo treba poplatky,urcim príklad 50 eur mesačne na blbosti a ostatné peniaze ušetrím.Ked idem kupovať niečo navyše x krát rozmýšľam či danú vec potrebujem alebo nie.Bolo už aj také že som niečo kúpila a potom oľutovala že som to kúpila a dala za to peniaze.Podla vás som na tom až moc zle?Keď som bola ako dieťa nič som nemala navyše,nemala som pekné oblečenie,na jedlo len suché chleba s maslom.Rodicia mi nikdy nič nekúpili,ani na narodeniny a na sviatky lebo sme nemali na to.Viem že skrz to teraz v dospelosti tak šetrím aby som neake peniaze mala.Kamaratka hovorí že treba peniaze míňať že na to sú.Ze ona via aj celú výplatu minút na oblečenie hračky a veci pre deti.Ja to nedokážem.

autor
17. okt 2022

@veronikaszabova Z jednej strany ma to trochu štve aj švagriná že len míňajú a míňajú,keď myslím na to že x rodín žije z minimálky a nemajú ani základné veci zaobstarane.A ony si oplieskaju celú výplatu.No nie nezávidím im.Ja som spokojná s tým čo mám, nič mi nechýba.

yoxinka
17. okt 2022

To, že nekupuješ blbosti je, podľa mňa, super … ale že si nedovolíš občas reštiku alebo pizzu, alebo že si kúpiš Milku v akcii a potom máš výčitky, to je zle. Ja som v detsve tiež nemala nič. Otca som nemala, mama bola sama, oblečko len najlacnejšie aké bolo, pamätám ako sa mi deti smiali, lebo som nemala nič trendy a moderné, nemali sme na to prachy. Na výlety sme nechodili, prázdniny len doma, na Vianoce si pamätám aj také, že jedny pančuchy pod stromom. Ale toto už je celé preč a ja si teraz keď sa dá, doprajem, čo mi spraví radosť a teším sa z toho. Máš veľmi nezdravý postok k peniazom a má to dôvod, ale pre svoju vnútornú pohodu, by si s tým mala trochu popracovať a snažiť sa to zmeniť.

liusa82
17. okt 2022

@simca06022011 ja si ich užívam tu šak kde inde

marsmykkok
17. okt 2022

No mne ok neprídeš. Tiež neminam na zbytočnosti, ale ak mám chuť na niečo tak si kúpim z jedla a nemám výčitky, že je to drahé alebo zbytočné (džús, čokoláda) Na reštaurácie nie som, lebo ma nebaví čakať na jedlo dlho, ale raz za mesiac objednám pizzu (mrazená sa určite tej z Pizzerie nevyrovná) , idem na latte ak mám chuť, raz za 2 alebo 3 mesiace keď dostanem chuť idem do Mc Donaldu. Rovnako kino, výlet a tak. A aj kozmetiku si doprajem alebo oblečenie ak niečo chcem hoci to nutné nie je. Akurát som sa naučila čítať recenzie a nechať si deň na rozmyslenie či vec využijem ak ide o niečo čo som predtým v plane kupovať nemala a padlo mi to do oka.

aurora33
17. okt 2022

Autorka ale nerozumiem prečo tak to štve že tvoja švagriná a kamoska míňajú peniaze. Ved míňajú svoje s nie tvoje. To že ty si si vyčlenila mesačne 50€ na drobnosti je tvoje rozhodnutie. To že to im príde zvláštne je ich vec. Zvláštne to príde aj mne. Aby som mala výčitky z 1€ čokolády tak to je moc.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
17. okt 2022

@evamarek77 Kupujem darčeky na Vianoce a na narodeniny rodine.Podla toho čo ich poteší a v rámci možností.Jasne že nekúpim príklad svokre sto eurový darček.Ku kadernícke chodím raz za čas.Kozmeticke a na nechty nie.Ci som spokojná ako vyzerám,áno som.Som vysoká štíhla,obliekam sa športovo.Navstevujeme sa či s rodinou kamarátmi alebo aj s kolegyňami.No ja som typ človeka,čo dá si jeden kus zákusku a jeden pohár malinovky.Ja tam idem pokecať si s nimi,nie vyjedat ich.Do roboty chodím sama na svojom aute a sama platím benzín.A v robote nosím monterky firemné,teda nespinim svoje oblečenie.Mame dom záhradu,robíme cez leto grilovačku pozývame celú rodinu,takže až taký zgrlosi sme není.V čom šetríme s manželom nefajcime,nepijeme žiadny alkohol ani kávu.Nechuti nám to,v tomto sme sa našli.Aj na narodeniny kupujeme detské šampanské lebo alkohol nám nechutí.Nejeme sladkosti a čipsy,sladké vody,no raz za čas na oslave.Ale aj s týmto sa dá pekne ušetriť.

autor
17. okt 2022

@evamarek77 Ešte dopisem že švagriná je taká že ide na návštevu a tam dobre sa naje lebo to je zadarmo.Taktiez vzdy si nájde niekoho kto ju vozí či do mesta alebo do roboty.Tiez zadarmo.Jedna kamoška to isté.Takze ja poznám ľudí v okolí čo tieto veci využívajú a pri tom sú na tom oveľa lepšie ako väčšina ľudí.Len bezhlavo nakupujú.

veronikaszabova
17. okt 2022

Preco kazdu tvoju odpoved pretocis na kamosku a svagrinu...???

evelyn246246
17. okt 2022

.. ak by neexistovali povinne narodeniny ci sviatky ako su vianoce alebo dusicky ... tak nekupis nic nikomu... lebo pekne usetris ..smutny zivot mas veru ..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
17. okt 2022

@evelyn246246 Kúpim deťom čo potrebujú.
@veronikaszabova Aby ste videli že to sú dva svety.Na jednej strane ľudia čo míňajú a nepozerajú na ceny,na druhej strane ľudia čo šetria ako ja.

veronikaszabova
17. okt 2022

Mne to skor pride ako zavist. Nie porovnanie. Ale sak rob ako chces.

kiwi3
17. okt 2022

mohla by si sa dat dokopy s tou, co tu vcera riesila, ci by ludom stacilo za mesiac na minanie "len 1100 eur". kazda by ste sa mozno od tej druhej nieco naucili

sense
17. okt 2022

Vieš milá autorka, ono pokiaľ niekto nemina moje tak mi je jedno ako kamarátka alebo ktokolvek z rodiny mina. Ak by si ty bola spokojná a vyrovnaná so svojím spôsobom žitia (aj keď to tak zrejme nie je, inak by si nemala výčitky za čokoľvek) bolo by ti jedno ako to majú iní a nemala by si potrebu poukazovať na ne.

aurora33
17. okt 2022

Myslim že všetci vieme, že existujú ľudia, ktorí míňajú a ľudia, ktorí šetria. Ale na pointu tohto príspevku som ešte neprišla. Naozaj si myslím že tvojej švagrinej a kamarátke jednoducho zavidis. Ja tiež nepijem, nefajčim ani sladké vody nekupujem či iné blbosti a práve preto si kúpim niečo pekne na seba alebo pre manžela alebo deťom. Lebo chcem aj keď to nepotrebujem(e). Život nie je o tom zgrlosit ako to robíš ty.

autor
17. okt 2022

@kiwi3 Nečítala som tu diskusiu,keď chces pridaj link

sigma510
17. okt 2022

Myslím ze to celkom hrotiš, je doba aká je a každé euro dobré, ale odtiaľ potiaľ. Tiež nie som z tých co míňajú hajbuj peniaze na kraviny, v prvom rade je u mňa mat zaplatené účty, a mat co jest. V handrach som extrémne nenáročná, taktiež si kupujem keď nevyhnutne potrebujem, nemám prepchaty šatník lebo by som to aj tak neznosila. Ale aj v obchode si doprajeme niečo k jedlu naviac, aj obed/večeru mimo domu, aj na pivko si vybehneme, keď je čas niekam na vylet/koncert a sem tam si aj pizzu objednáme, mame svoje koníčky, ja si kúpim niečo na bajk, chlap do dielne, no a čo? A teda výčitky za to nemáme doma, život nie je len o tom, chodiť do roboty aby sme zarobili a platili účty a len to nevyhnutné, peniaze sú o tom aby si ich človek aj užil, beriem ich využitie na niečo co ma poteší ako odmenu že som si ich pracne zarobila. Nechápem keď takto setris, čo s nimi ďalej robíš, či šetrite doma na niečo konkrétne, alebo si ten chronicky žgrlič peňazí na účte, len preto aby si mala. Lebo poznám aj také prípady.

lujza123
17. okt 2022

Pozri keď si s tým spokojná tak sa netráp tým co si o tebe mysli okolie. Ako vyčítať si čokoládu za 1€, či namiesto pravej talianskej pizze z pece žuvat mrazeny polotovar (v akcii za 1.69) je podľa mňa tiež extrém, ale je to iba tvoja vec. Je možné že keby do tej reštaurácie ideš tak by ti to aj tak nechutilo a iba by si sa trápila ze koľko to stalo

lindous
18. okt 2022

Z toho ako to tu opisuješ to vyznieva akoby si chcela počuť pochvalu a utvrdenie, že ty to robíš dobre a švagrina zle ... podľa mňa ste obe extrémy ako tu už bolo viackrát povedané a medzi týmito "dvoma svetmi" ako si to nazvala je mnoho medzistupňov, svet nie je čiernobiely, dá sa aj šetriť, ale aj si dať pizzu bez jedinej výčitky ... ale ani jedna nehospodárite s mojimi peniazmi, takže nech každý robí tak ako vyhovuje jemu a tiež by ste sa jedna nemali starať do druhej ... a keď má švagriná na teba stále poznámky, tak presne toto by som jej povedala

negymama
18. okt 2022

tak ja neviem, v nase rodine tiey setrime, kupujeme vela veci v sekacoch, setrime energiamia...ale napr. kupit par sladkosti, keksov, chrumky, zmrzlinu v kelimku , 2 flase viney ci kofoly na vikend, ci obcas pizzu ja povazujem za sucast beznej spotreby "potravin" v domacnosti. Toto pre mna nie je luxus ale sucast rozpoctu na stravu.

takisto ked sme na dovolenke ci predlzenom vikende, berieme aj vlastne potraviny, ak sa da - aj uvarime, ale zajdeme aj do restiky ci bufetu.

Pre mna je minanie - kupovanie nepotrebneho oblecenia, hluposti typu kolotoce, cigarety, tvrdy alkohol, kazdy rok menit vyzdobu na vianocne a ine sviatky.

drahomirrra
18. okt 2022

Autorka, na zaciatku som si povedala, sak ok, tazke casy idu, ludia ako ty to budu mat lahsie, si proste minimalistka, dnes sa to nosi.
Malo veci v domacnosti, kapsulovy satnik, atd…
Ale po precitani diskusie mam pocit, ze mas problem so svagrinou a mozno jej aj trosku zavidis. Svoj zivotny styl stavias nad jej, pritom je fakt kazdeho vec, na co mina svoje peniaze. Ekonomika sa tocit musi.
Mne je skor cudacke vycitat si euro za cokoladu. Dnes som bola na poste a mali tam take male auticka, za 2€ som ho syncekovi kupila, len tak. Lebo ma tesia jeho stastne ocka a je mi fuk, ze ma doma toho milion.
Rovnako muzovi tuniakovy sendvic z lidla a vegansku mrazenu pizzu, lebo nemoze laktozu. Len tak… sebe kavu v kavomate, lebo som zrovna na nu dostala chut. Toto je zivot, neblbnut s handrami za tisice, ale tisic malickosti, ktore robia usmev na tvari.

apolka77
18. okt 2022

Dúfam, že tie jedny tenisky čo máš na jar-leto -zimu máš aj k tým monterkam v práci 🙃🙏

autor
18. okt 2022

@apolka77 V práci nosím pracovné oblečenie a pracovnú obuv.Neviem čo sa tak vyjadrujes že mám málo topánok.Topanky nosím len vonku,keď idem do mesta,do práce a domov.V práci mám pracovný obuv.Doma nosím šľapky.Ci myslíš si že botasky mám na sebe 24 hodín denne???

apolka77
18. okt 2022

Čoby som sa nevyjadrovala, sama si písala že máš jedny botasky na celú jar, leto zimu ..pre mňa je to maximálne nehygienické a o tom ako musia vyzerať rozgajdane pomlcim. Tvoja vec. Ale pre mňa si extrém zgrlos keď ešte aj čokoláda za euro je problém a miesto chutnej pizze z reštiky žuješ ten nechutný polotovar.
Peniaze z mojho pohľadu nie sú len na zaplatenie nevyhnutných veci ako energie atď....strávim v práci pol života to by bolo nedopriať si raz za čas pizzu, kebab alebo čoko ...

autor
18. okt 2022

@apolka77 Preto chodíme do práce aby sme si zarobili na bývanie jedlo energie,aby sme mali deťom z čoho zaplatiť škôlku školu atď

apolka77
18. okt 2022

Tak problém bude skôr že malo zarábate.

negymama
18. okt 2022

ste dospeli ludia, ty aj muz, so svojou vyplatou si mozete narabat ako vy chcete. Kazdy mame ine priority, niekto setri v globale viac a tvori si uspory a investicie, niekto zije od vyplaty do vyplaty ci nedajboze na dlh. Niekto setri na jedle ci obleceni a dopraje si vylety. Ini naopak vylety ci kulturu zanedbavaju, ale sa radi najedia aj v restike a miluju stale nove handry.

ale vies co je pointa? starat sa o seba. Ty neries jej vydavky a ziadaj aby ona neriesila tvoje. Ma ta hnevat kolko oplieska penazi svagrina alebo co o tvojom setreni hovori ona? Naco sa vobec s nou o tom bavis. ty z jej penazi nezijes a predpokladam ani ona z tvojich.

autor
18. okt 2022

@apolka77 Zarábame tak stredne.No aj tak chceme šetriť lebo nevieme čo bude do budúcna.Staci že vidím že všetko zdražie a kopa ľudí uťahuje opasky.

negymama
18. okt 2022

a uz vobec by som neriesila , co kto zje na navsteve. Su ludia co si apriori nedaju nic z akejsi hrdosti ci sa hanbia - inak take typy ja nerada hostim, co jedia jak mysky a neustale ich treba nukat, jak svete panny orleanske...

Niekto zas nadrzovku vyjeda aj co by nemal. Normalny clovek si da primerane situacii, ak su na navsteve deti, treba ratat, ze sfuknu toho viac. To je zivot, ak mi niekto vadi ako host, tak ho druhy x nepozvem a je to.