icon

Okolie mi hovorí, že až moc šetrím

17. okt 2022

Ahojte,chcem sa vyrozprávat.Okolie mi stále hovorí že až moc šetrím a nazývajú ma že som zgrloska.Mam výplatu,vyplatim čo treba poplatky,urcim príklad 50 eur mesačne na blbosti a ostatné peniaze ušetrím.Ked idem kupovať niečo navyše x krát rozmýšľam či danú vec potrebujem alebo nie.Bolo už aj také že som niečo kúpila a potom oľutovala že som to kúpila a dala za to peniaze.Podla vás som na tom až moc zle?Keď som bola ako dieťa nič som nemala navyše,nemala som pekné oblečenie,na jedlo len suché chleba s maslom.Rodicia mi nikdy nič nekúpili,ani na narodeniny a na sviatky lebo sme nemali na to.Viem že skrz to teraz v dospelosti tak šetrím aby som neake peniaze mala.Kamaratka hovorí že treba peniaze míňať že na to sú.Ze ona via aj celú výplatu minút na oblečenie hračky a veci pre deti.Ja to nedokážem.

negymama
18. okt 2022

skor investuj, uspory ti moze ukrojit inflacia. Rezervu isto treba mat, ale zase privysoke uspory leziace na uctoch bez urocenia su kazdym rokom realne mensie.
s priemernym prijmom, ak mate dve male deti urcite nemusis mat vycitky ci nudzu z kupenia pizze ci tabulky cokolady.

autor
18. okt 2022

@negymama Privysoké úspory zas nemáme.Nemysli si že máme na účte 50 tisíc.To by som musela viac zarábať.

ruzovakrava
18. okt 2022

Autorka keď čítam čo všetko tu píšeš tak áno preháňaš to. Jedny topánky a kabelka na sezónu? Že ti je ľúto objednať pizzu, dať si kebab alebo si vyčítať že zješ čokoládu v akcii?? To vážne? Napíš prosím ťa čím si vieš spraviť radosť. Nie také že ťa teší zdravie, deti. Také to egoistické potešenie - ísť na nechty, kozmetiku, ku kaderníčke, kúpiť si nové prádlo, dať si s rodinou v cukrárni toľko zákuskov koľko len dokážeš s prepáčením zožrať...nič? Tak čo máš z takého šetrenia keď si nič nedopraješ? A to ti píšem ja, čo o mne v rodine kolujú hotové legendy ako viem šetriť 🤣

negymama
18. okt 2022

50 tisicove uspory ti naco...iba ze by si chcela nieco investovat ci nieco vacsie kupit - auto nehnutelnost. Csto disponibilne stac mat par tisic...na dovolenku, na pokazeny spotrebic, na planovanu vymenu nabytku a podobne.

niekomu sa neda, ale mozno je lepsia cesta zvysit si prijmy a potom nebyt v krci aj z banalneho vydavku a brat ho ako nesetrenie a minanie... Moze sa ti stat, ze deti budu casom vnimat to setrenie ako obmedzujuce a nadobnudnut nezdravy postoj k minaniu, preklopit sa do opacneho extremu.

negymama
18. okt 2022

Ked budes mat deti v starsom veku - bude to ine. ja mam teenegerov /styroch!😀/ ... a to oni taky ziv. styl neprijmu. A to su eko zamerani, chodia do vintage sekacov, triedia obaly, dbaju na sestrenie planety etc. etc...
ale maju aj tuzbu si posediet s rovesnikmi, dat si v meste zmrzku, kavu, pizzu...
aj teraz idem s najstarsou na kavu, kolac. Toto patri k zivotu. Nie len zarobit na energie, poplatky a nevyhnutnu obzivu.
Trosku sa autorka uvolni, svet sa neruti, moj dedo tak cely zivot sporil, setril, neuzival, vecne v strachu co bude. Zomrel, ostali peniaze co setril cely zivot, nosil koruny do banky, chodil v tom istom cele roky - a tie peniaze mali mozno tak sestinu povodnej hodnoty v case ked ich zarobil. Radsej keby ich minul, alebo rozdal vcas.

autor
18. okt 2022

@ruzovakrava Mňa to teší že sme zdravý,že máme deti,máme svoje bývanie a takéto veci.Viem že kopa ľudí ani toto nemá.A prave taký čo nič nemali si vážia tieto veci.Taky ľudia čo mali sa alebo majú sa dobre tieto veci berú ako samozrejmosť.

slniecko5
18. okt 2022

@negymama presne tak, staršie deti chcú míňať a majú na to popravde aj tak trochu nárok. Nie na to som ich mala, aby som im neustále musela niečo odopierať. My staršia generácia ich rodičov sme takí večni šetriči, ale mňa moji tínedžeri učia, život je tu a teraz, užívaj si ho🙂.

slniecko5
18. okt 2022

A autorka, ty máš príkazom zajtra si kúpiť čokoládu a v piatok objednať pizzu🙂. Treba zmeniť myslenie.

katka700
18. okt 2022

Pripadá mi, že tvoj príbeh má 2 roviny. Jedna je nedostatok asertivity z tvojej strany voči kamarátke/švagrinej ktorá je neschopná hus čo si nevie ustrážiť rozpočet a nedostatok sebakontroly si rieši vyryvanim do teba. Nauč sa s kľudom Angličana a úsmevom na perach predniesť čarovnú formulku "to je možné" a použi ju vždy keď začne vyryvat. Ak sa nebojíš "zaťať pazúre hlbšie" povedz kamarátke že v dnešnej dobe bezhlavo míňa len totálna p*ca a čo má 5 keď kupuje totálne blbiny. Alebo si nájdi nové rovnako zmýšľajúce kamarátky so záujmom o minimalizmus. Druhá vec je, že si "poznačená" detstvom keď si musela extrémne šetriť a máš blok si kúpiť niečo malé pre seba. Otázka je či s tým chceš niečo robiť. Napríklad si mesačne vyčlenenit malú sumu, ktorú môžeš minút len a len na seba na vec/aktivitu bez ktorej sa dá zaobísť 😊

ruzovakrava
18. okt 2022

Áno je to pravda že to veľa ľudí nemá. Ale občas by si si mala dopriať. Kúpiť si na seba čo sa ti páči, zajesť si na čo máš chuť.

aurora33
18. okt 2022

@ruzovakrava no neviem neviem, ked autorka do výdavkov čo vyskočia každý mesiac ráta aj kahance a sviečky tak taký človek sa podľa mňa nevie len tak tešiť zo života. Ona ma v hlave len kalkulačku a ráta kde na čo koľko musí minút a nie že môže.

autor
18. okt 2022

@aurora33 A čo ty kahance a sviečky máš zadarmo?Ja aj za to musím zaplatiť v obchode.
@katka700 Tak robím aj teraz mesačne si vyclenim 50 eur čo minam na také veci čo netreba ale chcem to kúpiť.Priklad teraz tie sviečky a kvety na hrob,alebo zubár sebe alebo deťom.Alebo mám deravé ponožky tričko tak kúpim si nové.Alebo ideme a deťmi na výlet na zmrzlinu a pod.Toto sú u mňa veci a čím nerátam každý mesiac,je to navyše a treba to zaplatiť kúpiť.

veronikaszabova
18. okt 2022

50€ mesacne na minanie mimo beznych nakladov? 😳😳😳

autor
18. okt 2022

@veronikaszabova Áno veď 50 eur je veľa.To mám na týždenný nákup

veronikaszabova
18. okt 2022

Tak za mna je to strasne malo.
50€ - na zmrzlinu, oblecenie, zubar, tie tvoje omielane kahance, vylety....
Ved len ked ideme niekam na vylet - 50€ dam len za obed.

aurora33
18. okt 2022

Nemam ich zadarmo, ale nerobím z toho takú drámu keď ich kupujem. Aj obedy deťom aj krúžky či zrpš zaplatím lebo je to normalne. Každý normálny to platí.

autor
18. okt 2022

@veronikaszabova Keď ideme na výlet nikdy nejeme mimo domu.Take reštaurácia sú najdrahšie.My bereme jedlo so sebou.
@aurora33 Aj ja platím obedy deťom aj zrps aj krúžky,no to je v kategórii povinné platby to platím každý mesiac.

veronikaszabova
18. okt 2022

Ja by som tak zit nevedela, ale je to tvoj zivot.

autor
18. okt 2022

@veronikaszabova Ako,že nerozhadzujem peniaze?Ja skôr nechápem ľudí čo rozhadzujú.Ci to len ja vidím že všetko sa zdražuje?

veronikaszabova
18. okt 2022

Ze nevies (NECHCES) sebe ani rodine dopriat

autor
18. okt 2022

@veronikaszabova Doprajem,máme všetko čo potrebujeme,deti majú hračky,do školy veci, oblečenie,chodíme aj na výlety.Akurat že nechcem nechať 100vky eur v reštaurácii alebo v McDonald's tak si už nedoprajem?

veronikaszabova
18. okt 2022

Ty si ides stale svoje a ine nazory si nepripustas.
Rob ako chces. Je to tvoj zivot, tvoja rodina, tvoje €.

euie
18. okt 2022

Autorka, myslim ze si cekom neporozumela, co baby chceli naznacit. Pouzit tych 50eur na nieco co CHCES, nie POTREBUJES. Pises, ze mate vsetko co potrebujete.. to je super, ale neznamena to, ze ty ani tvoja rodina mate vsetko co chcete alebo ze si doprajete aj nieco navyse... ten tvoj rozpocet 50eur by mal byt na ciste rozmaznavanie a veci co potrebujete by mal byt z ineho "balicka".

veronikaszabova
18. okt 2022

A nejde o McDonald... Ale vycitat si, ze si kupila jednu sprostu cokoladu za 1€? Za mna chore.

apolka77
18. okt 2022

Tvoj problém nie je okolie, ani to, že ti niekto hovorí že si ŽGRLOŠKA. Ver mi, každému je šum a fuk že Ty si nedoprajes . Nikto sa tým netrápi ani tvoja švagrina či kamarátka majú to u prdele.

tvoj problém je to, že nerozumieš, zavidis ľuďom ktorí si doprajú reštiku obyčajnu pizzu či čoko za 1 euro. A to je tvoj problém, nikoho iného.

ruzovakrava
18. okt 2022

O akých stovkách v reštaurácii tu píšeš? Veď do reštiky sa nejdete najesť ani na výlete. Zas nerobme z jedného obeda pre štvorčlennú rodinu horibilné míňanie peňazí. Celkovo píšeš o tom že máte všetko čo potrebujete, ale máte občas aj to čo CHCETE? Ty nie, nedopraješ si nič pre seba tak predpokladám že aj tvoje deti by zfleku vedeli vybafnúť hneď niekoľko vecí po ktorých túžia a nemajú ich. Je v poriadku nemať všetko. Ale nie je v poriadku nedopriať si nič navyše okrem potrebného AK NA TO MÁM.

autor
18. okt 2022

@ruzovakrava Áno majú deti aj to čo chcú.Maju vseliake hračky,majú bicykel, kolobežku,staršia má notebook MP3,mobil.Dostali na narodeniny a na Vianoce.Neuznavam že dieťa ukáže prstom na niečo a rodič hneď uteká to kúpiť.A ja čo chcem?Dobrá otázka.Kupujem do domu veci len tak pre radosť

klarolinne
18. okt 2022

Milá autorka, neskutočne moralizuješ. Všetci sú zlí, čo s tebou nesúhlasí. Jedny botasky na tri štvrte roka? Nie je to normálne prepáč. A áno všetci vieme že sa zdržuje, inflácia ako blázon,atď. Nežijeme v jaskyni, ale ty si neurobíš s ničím radosť. Áno, ja som dnes oplieskala 50 eur v kníhkupectve. Bolo to treba? Možno nie, ale je mi zo jedno, urobilo mi to šialenú radosť. Dokonca som aj pizzu mala včera. Asi sa pôjdem hanbiť do kúta.

aurora33
18. okt 2022

To neuznávam ani ja aby mali deti všetko na čo ukážu, ale nebudem ich (nás) oberať o iné príjemne veci, ako su občas večere v reštaurácii, výlety dovolenky či návšteva kina. Je super že ste zdravý že máte strechu nad hlavou ale aby som preboha mala jedny botasky na sezónu a rátala kahance ako výdavok navyše tak to už je naozaj moc. A ano jednoducho žiarlis na ostatných čo si doprajú a snažíš sa to zakryt do viet ako všetko dražie a podobne. Nik nemíňa tvoje peniaze tak sa troska nádychmi, vyfuč a pokračuj ďalej v žgrlošeni.

sandrasstini
18. okt 2022

Ty si presne ako moja kamoska. Od malicka nemali vela, ale to ani my a ja som teda ina. Takze to zavisi aj ako sa clovek vyformuje, ale teda od mala bola setrna, strasne sikovna. Zaraba kralovsky a kozmetiku si kupuje z avonu raz za cas a oblecko uplne no name nic drahe, ani elektroniku, blbosti do bytu proste nic navyse. Jedine naco mina je cestovanie.
Ale vies co je stastna a spokojna. Uz som jej xy krat povedala ze nemusi polemizovat raz za cas ci si ma kupit kabelku, ktora sa jej paci, ale nekupi si ju lebo stoji napr 100€, a pri tom ona ma na kabelku aj za 1000€. Proste je to v nej a je tak spokojna. A to je najdolezitejsie, aj ked podla mna je ideal zlata stredna cesta a to setrit a zaroven minat s rozumom. Ale ked si tak nastavena, tak teba nebude mrziet ze si si nekupila to a to lebo to tak nevnimas. Takze neries s okolim financie a teda aspon sem tam skus kupit aj nieco “navyse” pre radost a nelutovat tie minute peniaze. Lebo peniaze boli, su aj budu ale my nebudeme a teda ja sa vzdy tesim o to viac zo zivota ked si kupim novu kabelku 😀
Kazdy sme iny, si spokojna a stastna? Si. Tak nemusis nic a nikoho riesit.