Opatrovateľský príspevok a druhá práca
Dobrý deň prajem, viete mi niekto poradiť? na úrade mi nezdvíhali telefón. Poberám opatrovateľský príspevok 523€ na babku, je to pre mňa veľmi málo. Prihlásila som sa na brigádu samozrejme v noci dokladanie tovaru čiže babka si dá lieky naje sa okúpe a o 21:00 už spí. Neviete niekto koľko hodín môžem odpracovať do mesiaca? Nikde to nemôžem nájsť, ďakujem pekne za odpoveď. Aj keď odrobím 3 dni po 7,5 hodín tak mi odrataju 100€?
Myslím že to ak je opatrovateľský pracovať nemôžeš. Predtým sa to nedalo. Mne vravela bud opatera alebo práca. Nie aj jedno aj druhé. To nie že TI 100 eur zoberú. Bud chceš opatrovať alebo pracovať .To že tebe je to málo no bohužiaľ. TY ju nesmieš samu nechať doma ak by ťa niekto nahlásil že nikto pri nej nie je a prídu na kontrolu tak ešte aby opatrovateľský Ti nevzali celý .V prípade ak by sa jej niečo stálo a TY si ako opatrovateľka a pri nej si v tom čase nebola môžeš mať riadne problémy .To je podľa mňa na stupeň odkázanosti.
@alickapusinka Ja idem na nočnú zmenu čiže kontrola nepríde.
Mozes pracovat aj ked poberas opatrovetelsky prispevok, avsak nie viac ako 20 hodin tyzdenne, a tvoj prijem nesmie byt vyssi ako dvojnasobok zivotneho minima
@natalll A na koľko hodín máš opatrovateľský prispevok
@laurikalalinka To neviem, ja som tam len zadavala čo potrebuje pomôcť
@natalll to jedno na akú smenu. Môže jej prísť v noci zlé prídeš ráno domov a nájdeš ju spadnutú a ak by to vyšetrovali tak si narobíš problémy. Kde si bola v tom čase. Môžu ťa vidieť susedia je veľká závisť môže ťa nahlásiť sused prídu ako že a ešte aby si nevracala opatrovateľský. Ja TI radím dobré aby nebolo viac roblémov ako osohu. TY nepoznáš úradnícke moresy. A dalšia vec TY môžeš pracovať podľa stupňa odkazánosti. To máš napísane v rozhodnutí stupeň odkazánosti. Aby si nebola prekvapena.
@9lf9 presne tak máš pravdu.
@cocolinka pri stupni odkazánosti 5 a 6 pracovať nemôže vôbec.
@alickapusinka moze, ale prijem nemoze byt vacsi ako dvojnasobok zivotneho minima, realne to znamena, ze maximalne 20 hodin tyzdenne a na cas kedy pracuje musi zabezpecit cloveka, ktory bude opatrovat pocas jej nepritomnosti
@cocolinka pri stupni odkázanosti 5 6 pracovať nemôže. Opatrovala som dcéru potom kamarátku tak viem obe malý stupeň 5 nikám do roboty som nemohla. Pri 1,2,3 možno ale 5 a 6 nie.
@ninka297 neviem ako to teraz je ja som opatrovala stupeň 5 pri 3 stupeň kamoška ma opatrovateľský na mentálne postihnutú dcéru.
@alickapusinka opatrovatelsky je az od stupna 5...pri nizsom stupni nie je narok...
@rachel36a nie je to pravda lebo moja kamaráta ma mentálne postihnutú dcéru a ma odkázanosť 3 dostáva opatrovateľský aj jej dcéra ID. Takže od stupňa 3:
@alickapusinka ja som opatrovala pri stupni 5, a pracovat som mohla, na dohodu, brigady, skrateny uzavok, nebavime sa o praci na plny uvazok, stupen 5 je 8-12 hodin pomoci denne, to znamena, ze ked by si chodila upratovat na dve hodiny niekde napriklad a nezarobis viac ako dvojnasobok zivotneho minina, tak to v pohode mozes
@alickapusinka nie, urcite nema stupen 3...pretoze opatrovatelsky je od stupna 5...viem to stopercentne...mozes si to pozriet na stranke UPSVaR
@alickapusinka tu to mas, aby si nepisala bludy...
https://www.upsvr.gov.sk/obcan-so-zdravotnym-po...
@alickapusinka mne povedala že mam prist sa dohodnuť, lebo je to cez cestu ta praca
@alickapusinka ale co ste, preco by mala chodit kontrola teda mozno od nejakych presnych diagnoz to zavisi ci je leziaci, nieje... ja tiez poberam opatrovatelsky na oca a nebyvam s nim, mamka zomrela.Nikto mi nepovedal ze pri nom musim byt 24/7 ani na urade.Chodim s nim po doktoroch ako doprovod, na vysetrenia, objednavam a davkujem mu lieky , robim mu nakupy donesiem vzdy co treba ak zavola, ak ma problem nejaky hned riesim.Vzdy pomozem vybavim vsetko co treba , ale nie som tam s nim , nieje leziaci dokaze sa sam najest aj fungovat v ramci bytu- zapnut telku, ist spat, mimo bytu uz nie cize sa zdrziava len doma, plyn ma vypnuty,prat prezliekat postelne, pratat chodim ja toto on nevykonava takze u nas tak

@natalll treba s aspýtať na UP, lebo by ti mohli celý opatrovateľský zrušiť....