icon

Opil sa a bol 1 noc hospitalizovaný. Budeme platiť?

78jarmila
21. feb 2017

Ahojte. Prosím o radu. Mám doma čerstvého dospeláka, najstaršieho syna, 18r, okrem ďalších 3 menších detí. No...a na oslavu 18ky šiel von s kamošmi, kde si kúpil v coope 2 fľaše vína, ktoré sám vypil, z frajeriny. Domov prišiel načisto na mol, nevedel absolútne o sebe, kde bol, s kym bol, čo a koľko vypil. Asi 8x grcal, ale stále bol mimo seba. Volala som 112 o radu, ako ďalej s ním postupovať, bála som sa, že má otravu alkoholom a aby sa mu niečo nestalo, nezadusil sa zvratkami a pod. Oni vzápätí prišli. Videli, že s ním nijako nepohnu, tsk ho vzali do detskej nemocnice, keďže ešte nemá 19. Tam bol hospitalizovaný 1 noc. Brali mu aj krv na alkohol, namerali 1.58promile. Moja otázka znie, či budeme za toto platiť poisťovni, alebo on, a koľko asi, a on z čoho, ak nemá príjem, lebo ešte študuje? Ďakujem všetkým za odpovede 😑

Strana
z2
maciatkolulu
22. feb 2017

@simca06022011 vyzivovacia povinnost je stanovena zakonom a ten nie je momentalne ohraniceny vekom.... asi si pravnicka...😉 A urcite nie je povinnost rodica zivit dieta do 26 rokov,ale dobre😉 Nuz a ked dieta odide od rodicov a studuje, tak moze skusit ziadat na sude vyzivne, to je fakt, ale podmienka je, ze studuje a nie, ze sa zbali nestudujuca osemnastka z domu, ide byvat k frajerovi, nepracuje a zaziada sa jej od maminky a tatika peniazky, to ich rozhodne nedostane, ono ani pridavky uz nedostanes pokial ti dieta nestuduje a nedonesies potvrdenie zo skoly, takze vekom, to rozhodne ohranicene nie je. Teda hornou hranicou.
A rozhodne rodic nenesie zodpovedost, teda zakonnu, moralnu mozno hej, za dieta starsie ako 18.rokov a to je momentalne v tejto teme dolezite.

maciatkolulu
22. feb 2017

@simca06022011 Dokedy musím platiť výživné? | Advokátska kancelária BÁNOS s.r.o.
http://www.banos.sk/novinky/dokedy-musim-platit...

Zánik vyživovacej povinnosti
Vyživovacia povinnosť rodičov voči svojim deťom trvá do času, kým dieťa nie je schopné samo sa o seba postarať. Táto povinnosť je časovo neobmedzená, nezanikne teda dovŕšením 26 rokov, ako sa občas mylne interpretuje. Rodičia sú povinní starať sa o svoje deti, ktoré študujú dennou formou na strednej alebo vysokej škole, alebo o deti, ktoré sa o seba nedokážu starať z dôvodu vážnej choroby alebo telesného hendikepu (v prípade takýchto detí môže vyživovacia povinnosť rodičov trvať počas ich celého života). Zánik vyživovacej povinnosti nastane vtedy, keď je dieťa schopné sa samo živiť (platí to aj v prípade, keď je dieťa nezamestnané). Povinnosť platiť výživné zaniká aj keď dieťa uzavrie manželstvo, vtedy prechádza vyživovacia povinnosť od rodičov k manželovi (manželke). Aj tu je však prípustná výnimka. Ak manžel nie je schopný si plniť svoju vyživovaciu povinnosť voči svojmu partnerovi (napríklad kvôli dennému štúdiu na vysokej škole), vtedy sú rodičia naďalej povinní plniť svoju vyživovaciu povinnosť voči svojmu dieťaťu. Akonáhle nastane stav, kedy je dieťa schopné samo sa živiť, povinný rodič môže podať žiadosť na súd o zrušenie vyživovacej povinnosti. Súdom stanovená povinnosť platiť výživné totiž nezaniká automaticky aj napriek zákonným predpokladom.

simca06022011
22. feb 2017

@maciatkolulu ja som ten článok tiež čítala ;) právnička ;)

maciatkolulu
22. feb 2017

@simca06022011 tak potom super, ked si ho citala, tak predpokladam, ze si pochopila, ze ziaden rodic nie je povinny zivit dieta do 26 rokov, mozno ho bude musiet zivit cely zivot, mozno do 17.tich:wink: Zakon proste neupravuje vek, ale teda zakon upravuje vek dospelosti a tym padom aj zodpovednosti za svoje konanie....😉

78jarmila
autor
22. feb 2017

@simca06022011 tak ja neviem, či je 8x sa mega dogrcat z vína normalka, nemám s tým žiadne skúsenosti, koľko x je normál a koľko už nie... a ak by ste mali doma ďalšie malé deti vo.veku 6r, 4r a 6mes, ktorí "väčší" majú spoločnú izbu s mladým 18r, a neviete ešte, čo vás môže čakať, či bude v noci ešte sablovy tanec, a on bol spity do bezseba, otrava alkoholom, 3promile, čiže sa kľudne mohol aj zadusit zvratkami aj doma, tak neviem, či by ste ho nechali "v kľude vyspať doma"... práve pre ten "co ak" faktor som volala ale len o radu... to že teta poslala sanitku, holt, no koniec koncov dobre spravila... moje deti boli zhrozene z toho čo zažili a videli, a to riziko nechať ich s opitym bratom v 1 izbe na noc...som si na seba nevzala...v 2izb malom.byte nie je kde veľmi vyskakovať...

78jarmila
autor
22. feb 2017

A teda hlavná otázka tohto celého znie - či budeme za toto platiť poisťovni my ako rodičia, alebo on, a koľko asi, a on z čoho, ak nemá príjem, lebo ešte študuje?

78jarmila
autor
22. feb 2017

Nepytala som sa ohľadne vyzivovacej povinnosti. Tá problematika mi je jasná.

quaxi
22. feb 2017

@78jarmila moze mat stastie ze mu neposlu fakturu, ale je velka sanca ze poslu. Ma 18, je za seba sam zodpovedny, takze to poslu jemu a on musi zaplatit. Poistovna ma premlcaciu lehotu na nedoplatky tusim 10 rokov, takze sa netreba tesit ak to nepride do par tyzdnov, ze mate pokoj. Oni ked zistia ze im niekde chybaju peniaze tak zacnu vymahat kludne aj 9 rokov stare veci.
Ak nezaplati, nastupuje klasicky exekucny proces na jeho ucte, majetku a pod., pripadne si pockaju kym o par rokov zacne pracovat a potom to aj s urokmi uz moze byt poriadne vysoka suma, to treba chalanovi vysvetlit. Ty neplatis nic, ani nie je nijako ohrozeny tvoj majetok kedze ide o inu dospelu osobu ktora je za seba zodpovedna. A ani zanho urcite nic neplatte, myslim ze taketo ponaucenie ked to bude musiet platit sam, je to najlepsie co sa mu mohlo v danej situacii stat. Aspon zisti co to znamena ta dospelost, ze to nie je len vino popijat...

kittykat22
22. feb 2017

@78jarmila a preco by si mala nieco platit? Nie je poisteny?

ariannazara
22. feb 2017

Moju kamosku tak zobrali bola tiez opita presne to co popisujes a neplatila nic, bezne si ludia volaju sanitky pre somariny minule bolo v exprese kolko ludi vola sanitky a ani ich nepotrebuje a urcite kebyze kazdy ma platit po 350 eciek ta si ich len tak cigani ktory ani.poistky nemaju nevolaju hocikedy byvame 5km od osady a sanitky tam chodia pravidelne pre kazdy blud taze asi tolko 🙂 odomna kamoska neplatila nic a bol to presny pripad takze uvidis co sa bude diat tu ti to nikto presne nepovie ale podla mna nic.

78jarmila
autor
22. feb 2017

@kittykat22 je, samozrejme, ale je uvedené aj: Platiť budete, ak Zdravotná starostlivosť bola poskytnutá v príčinnej súvislosti s požitím návykovej látky alebo alkoholu. Napríklad pre intoxikáciu alebo úraz, ktorý si poistenec zaviní pre alkohol či drogy.

kittykat22
22. feb 2017

@78jarmila som nevedela. Dik za vysvetlenie. A to plati len za prvu pomoc? Ked ma niekto rakovinu pluc z fajcenia tak 30 000e zaplati z vlastneho?

78jarmila
autor
22. feb 2017

@kittykat22 s rakovinou pľúc nevolas akútne 112... to platí pre prípady, ak sa opijes alebo sfetujes do bezseba, niekde sa zosypes, zranis, rozbijes si hlavu, zlomis si ruku, nohu, všetko následkom toho, že alkohol alebo drogy... a pride pre Teba 112...

havia
30. dec 2018

@78jarmila zdravim madam. Ako ste dopadli prosím pekne. Mnecsa postastilo bradiubo beton po vianocnom večierku 1,91promile.pijem len 1-2x za rok. Na firemnych vecuerkoch a vsetci kokegivia. Bolo aj, ze 4roky len 1-2drinky. Mak som 3nasobneczlomenu sanku. V oboch kĺboch a naľavo od stredu s posunom ulomkov. Par komplikovanych fraktur zubov. Naprv ma previezli do okresnej nemocnici, tam 2x rtg a 1x ct, infuzky, od bolesti, antibiotika, aby zuby sa nezapalili. O 8h na viezli do krajskej 40km, operacia skoro 6hodin. Droty nemam, robia to inak. Domov 27.12 doobeda. Takze v nemocniciach od 4.40rano 21.12 do 10.30 27.12,uz sa "tesim" na regres ore poistivnu a vypocitanie polovicnej maródky. Marodka v mojom prípade je tak na 126-180dni.a to dom ludi varovaval, nevh piju s tozumom. A daval si pozor este aj ked som doma sedel na makkom. Osud? Karma?

Strana
z2