Oplatí sa kúpa bytu v Bratislave?
Ahojte
idem si po rady dlhé roky pracujem vo Švajčiarsku a postupne som si dokázala našetriť približne 360 000 eur. Zvažujem že tieto peniaze by som rada investovala do nehnuteľnosti najmä kvôli tomu aby peniaze nestrácali hodnotu a možno aby som z toho mala v budúcnosti aj nejaký pasívny príjem (prenájom alebo neskôr predaj so ziskom).Pôvodne som rozmýšľala nad kúpou bytu v Bratislave ale čím viac sledujem situáciu aká je (aj keď podľa mňa ceny bytov na Slovensku už dávno nedávajú zmysel), tým viac váham .A navyše mám pocit že čoraz viac ľudí kupuje byty v Česku najmä v Prahe vraj kvôli stabilnejšiemu trhu vyššiemu nájomnému .Dodám že na Slovensko sa nechystám sťahovať ani v ňom žiť momentálne žijem vo Švajčiarsku a to tak aj zostane. Byt by bol teda len investičný nie na vlastné bývanie.
Ďakujem za vaše názory.
Preco si nekupis nehnutelnost vo Švajciarsku?
Kup si Ferienhaus alebo Ferienwohnung a mas to urcite lepsie z dlhodobeho hladiska,ako na Slovensku.Tiez zijeme vo Švaciarsku a uvazujeme,ze dom na Slovensku predame.
Kludne napis spravu,mozme popisat,ak chces.
Preco si nekupis nehnutelnost vo Švajciarsku?
Kup si Ferienhaus alebo Ferienwohnung a mas to urcite lepsie z dlhodobeho hladiska,ako na Slovensku.Tiez zijeme vo Švaciarsku a uvazujeme,ze dom na Slovensku predame.
Kludne napis spravu,mozme popisat,ak chces.
@tundra lebo Svajc ma dan z majetku a tym padom tam mas system ze sa dedia hypoteky a splacas iba uroky napriec generaciami nech majetok maju banky a nie ty
@anonym_autor kupila by som si dom v taliansku, blizsie pri mori a prenajimala, nevidim dovod SK ci CZ ak sa tu nechystas byvat. Ten dom v IT mozes na stare kolena potom sama vyuzivat.
@tundra lebo Svajc ma dan z majetku a tym padom tam mas system ze sa dedia hypoteky a splacas iba uroky napriec generaciami nech majetok maju banky a nie ty
@martinmmartin pisem niekde,ze ho ma kupit v hotovosti?
@anonym_autor na Joj ke chodi relacia o byvanie, inesticne byty apartmany Spanielsko napriklad. pri plazi....ale investovat do Slovenska asi nie, ved tu uz pomaly zijeme ako zebraci....🤐
Vysvetli mi, ako vznikne nápad investovať na svk :D :D lol.
@procrastique inac to by ma tiez zaujimalo. jedine co ma napada sak dlbnuta Slovac kupi....pardon za vyraz...(teraz nepisem na autorku ale vseobecne tvrdenie)
Len nie na svk ,skor niekde v inej krajine...my mame byt v Tatrach,ale rozmyslame ho predat a kupit nieco pri mori bud spanielsko alebo dubaj...
Len nie na svk ,skor niekde v inej krajine...my mame byt v Tatrach,ale rozmyslame ho predat a kupit nieco pri mori bud spanielsko alebo dubaj...
@alenamihal ani tie tatry sa neoplatia co? lebo sak stale nukaju apartmany na predaj...
Kupila by som si Ferienwohnung/ Haus niekde pri mori, Spanielsko a pod. Slovensko nie, je to investicne nezmysel, nestabilna situacia v tej krajine, za mna ked uz tak to Cesko .
Vyhliadke no si nieco, kde by si sa ako dochodkyna ty citila dobre a zaroven by to na seba dovtedy zarabalo. CH je fajn kym si zdrava a pracujes … v starobe by bolo lepsie nieco lacnejsie a uvolnenejsie
@alenamihal ani tie tatry sa neoplatia co? lebo sak stale nukaju apartmany na predaj...
@balerina2025 a co tam, nie su nejake super pekne tie Tatry skrz tie sluzby tam vseobecne. Za 360k sa da kupit nieco lepsie za mna
ked clovek sleduje situaciu v europe, svete, (politika, hospodarstvo klima..) tak taky dobre hlboko na slovensku zašity pevny dom, studna, pivnica a kus pozemku.. to by som volila asi ja. ale ja som paranoidna vseobecne 😁
@anonym_autor na Slovensku, mozno kupit garaze alebo garazove statie.Podla miesta, ti kapital vyda na 8-10 garazi.Treba vsak tomu venovat na zaciatok cas.
@anonym_autor áno oplatí. My sme zarobili vcelku dosť kúpa - predaj
@procrastique inac to by ma tiez zaujimalo. jedine co ma napada sak dlbnuta Slovac kupi....pardon za vyraz...(teraz nepisem na autorku ale vseobecne tvrdenie)
@balerina2025 fakt inteligentný komentár
ked clovek sleduje situaciu v europe, svete, (politika, hospodarstvo klima..) tak taky dobre hlboko na slovensku zašity pevny dom, studna, pivnica a kus pozemku.. to by som volila asi ja. ale ja som paranoidna vseobecne 😁
@modrava aj mna to napadlo.take Span.a Tal.uz ma na juhu malo pitnej vody,v lete mavaju obdobia ked je vypnuta
@balerina2025 a co tam, nie su nejake super pekne tie Tatry skrz tie sluzby tam vseobecne. Za 360k sa da kupit nieco lepsie za mna
@kiki68 suhlasim, uz alpy su ovela lepsia moznost. zial na tatrach je hrozne vidno aky sme narod. rozpredat a ponukat, co najviac za platit za malo...
len skoda ze Slovakom uz aj obyc tatry prestavaju byt dostupne a radsej idu do zahranicia.
@balerina2025 ponuka je vacsina na nove apartmany co postavili..byty v starych bytovkach len sem tam su na predaj-...
@balerina2025 ponuka je vacsina na nove apartmany co postavili..byty v starych bytovkach len sem tam su na predaj-...
@alenamihal inac nasla som aj take. ale lacne neboli.
@anonym_autor na Slovensku, ak sa sem nemieniš vrátiť, tak ani náhodou.
Na začiatok máš dobrý nápad, že investovať, lebo fakt to žerie inflácia, aj keď vo švajčiarsku je menšia ako inde, len keď pomyslíš na tú stratu každoročne pri takej vysokej sume musí ťa to žrať. Na tvojom mieste by som ale diverzifikoval, polovicu do nehnuteľnosti (kde, to už podľa vlastnej analýzy zhodnotenia za minulé roky s prihliadnutím na geopolitiku, zdaňovanie, prevádzkové náklady atď) a druhú polovicu do indexovych etf fondov, zlato a trošku aj krypto. Sám to robím podobne
@anonym_autor na Joj ke chodi relacia o byvanie, inesticne byty apartmany Spanielsko napriklad. pri plazi....ale investovat do Slovenska asi nie, ved tu uz pomaly zijeme ako zebraci....🤐
@balerina2025 no ked chodim po slovenskych mestach, ci dedinach..., tie auta, nakupne centra, .. domy (ok, ak odmyslim nejaky gemer, juzne okresy atd)..tak sa prejavuje, ze Slovaci - pomaly zebraci .?
@balerina2025 no ked chodim po slovenskych mestach, ci dedinach..., tie auta, nakupne centra, .. domy (ok, ak odmyslim nejaky gemer, juzne okresy atd)..tak sa prejavuje, ze Slovaci - pomaly zebraci .?
@romino su priepastne rozdiely medzi ludmi. chudoba je coraz vacsia, bohaci ci coraz bohatsi..nehovorim, ze kazdy Slovak je chudobny.
a stale si myslim ze Praha je urcite zaujimevejsia nez Bratislava. ..
@procrastique zeby taky napad malo a realizovalo paralelne X tisic ludi ? Potom preco nepadaju ceny nehnutelnosti, ale naopak, znova rastu, ak to ma byt tak hrozne smiesny napad ? To asi nie samo sa ...ale je za tym mnozstvo ludi, co to kupuje aj ako investiciu, nie na svoje byvanie
@martinmmartin hm, to mi nevychadza. Naco by Svajciar potom bral hypoteku, ked by mu z dlznej sumy vobec neodbudalo, platil by len uroky (to su tam kolko uroky, 50% ? ) ...a este musel platit dan z nehnutelnosti ?
Nebude to pribeh z portalu typu Zem a Vek o zlych zapadnych bankach ?
Tak zlych ...ze vo vysledku prave do takych krajin ludia radi odchadzaju za lepsim zivotom ... 🙃
Ahaaa...
@romino su priepastne rozdiely medzi ludmi. chudoba je coraz vacsia, bohaci ci coraz bohatsi..nehovorim, ze kazdy Slovak je chudobny.
a stale si myslim ze Praha je urcite zaujimevejsia nez Bratislava. ..
@balerina2025 ok, najprv to zaznelo ako vseobecne Slovaci.
Myslim ale ze stale je tu aj tzv. stredna vrstva vyrazna. Pozri na tie masy ludi co vedia ist, co i len do chorvatska. Mas to aktualne vsade naokolo.
Otvorim facebook, masa ludi dava fotky.
Znami a rodiny, susedia atd..
Takze ich poznam, kde robia atd.
Viem ze nie su bohaci. To by boli na Maledivach a pod...podchvilou.
Ale teda ocividne sa tak ani chudoba neprejavuje, ci zobractvo.
@balerina2025 ok, najprv to zaznelo ako vseobecne Slovaci.
Myslim ale ze stale je tu aj tzv. stredna vrstva vyrazna. Pozri na tie masy ludi co vedia ist, co i len do chorvatska. Mas to aktualne vsade naokolo.
Otvorim facebook, masa ludi dava fotky.
Znami a rodiny, susedia atd..
Takze ich poznam, kde robia atd.
Viem ze nie su bohaci. To by boli na Maledivach a pod...podchvilou.
Ale teda ocividne sa tak ani chudoba neprejavuje, ci zobractvo.
@romino vies kolki si beru aj pozicky ci setria na to aj rok? to my zas nevidime a to nenapisu na FB 🙂 ....praveze mam pocit ze prave ta stredna vrstva uz pomaly ubiva. ze je coraz vacsi rozdiel medzi bohatymi a chudobnymi ....
znama bola v dubaji a vravela ze ju dubaj vysiel lacnejsie nez nasee tatry. ja si myslim ze prave slovensko sa stava coraz nedostupnejsie pre slovaka . pokial samozrejme nema v plane cele dni len zbierat hriby, a behat po kopcoch, stravovat sa sackovymi polievkami..
preto ludia chodia do zahranicia....mnohi co poznam nasli apartmany za 40-50-60 euro za noc, a na svk uz pomaly za to cenu nedostanes nic. mnohi si na dovolenke varia..a aj tie maledivy ked kupis nieked skor, mozno vyjdu lacnejsie...ktovie. ale co ma zaraza je to ze ludia maju potrebu sa schvalit kazdym vykakanym hovienkom, obrazne povedane... na co? nieco si komepnzuju? 🙏
@romino vies kolki si beru aj pozicky ci setria na to aj rok? to my zas nevidime a to nenapisu na FB 🙂 ....praveze mam pocit ze prave ta stredna vrstva uz pomaly ubiva. ze je coraz vacsi rozdiel medzi bohatymi a chudobnymi ....
znama bola v dubaji a vravela ze ju dubaj vysiel lacnejsie nez nasee tatry. ja si myslim ze prave slovensko sa stava coraz nedostupnejsie pre slovaka . pokial samozrejme nema v plane cele dni len zbierat hriby, a behat po kopcoch, stravovat sa sackovymi polievkami..
preto ludia chodia do zahranicia....mnohi co poznam nasli apartmany za 40-50-60 euro za noc, a na svk uz pomaly za to cenu nedostanes nic. mnohi si na dovolenke varia..a aj tie maledivy ked kupis nieked skor, mozno vyjdu lacnejsie...ktovie. ale co ma zaraza je to ze ludia maju potrebu sa schvalit kazdym vykakanym hovienkom, obrazne povedane... na co? nieco si komepnzuju? 🙏
@balerina2025 To ze ide niekto radsej do Dubaja - ale predsa nepodporuje tu tvoju teoriu, ze sme pomaly zobraci, nie ? Skor naopak .. pre mna zobrak urcite nie je ten, co sa vychyti na par dni letecky do Dubaja.
Zobrak by mohol hladat neviem ake zlavy na Maledivy, jednoducho by nesiel, situacia by mu to nedovolovala.
Ale vecer po 21:00 by cakal na zlacnene pecivo a zeleninu v supermarketoch.
Chudobny by nevedel usetrit za rok na take. Lebo ak ano - tym padom uz pre mna nie je chudobny, nebodaj pomaly zobrak.
Zobrakovi by banka nedala uver, lebo ved to potom treba platit aj s urokami, banky preveruju ci su prijmy dostatocne (a ci su uz ine zavazky).
A keby aj, chudobny clovek by take peniaze neroztrepal na par dni dovolenky ale na ovela dolezitejsie zivotne potreby.
Pri tejto teme sa stale cudujem, ze ako je mozne ze to v tieto roky tie cestovky trhaju rekordy,
a nie trebars pred 20 rokmi. Ked to vraj teraz sme sa stali skoro az zobrakmi.
Ved hadam aj vtedy ludia vedeli ze si mozu setrit na dovolenku cely rok, alebo ze existuje nieco ako uver ??
Ale .. .proste .. zeby vtedy menej ludom na to vychadzalo z prijmov, t.j. vtedy bola vacsia mnozina "chudobnejsich" ?

@anonym_autor skor by som imvestovala tympadom co ciech, naco do slovenska.