icon

Oplatí sa kúpa bytu v Bratislave?

26. júl 2025

Ahojte
idem si po rady dlhé roky pracujem vo Švajčiarsku a postupne som si dokázala našetriť približne 360 000 eur. Zvažujem že tieto peniaze by som rada investovala do nehnuteľnosti najmä kvôli tomu aby peniaze nestrácali hodnotu a možno aby som z toho mala v budúcnosti aj nejaký pasívny príjem (prenájom alebo neskôr predaj so ziskom).Pôvodne som rozmýšľala nad kúpou bytu v Bratislave ale čím viac sledujem situáciu aká je (aj keď podľa mňa ceny bytov na Slovensku už dávno nedávajú zmysel), tým viac váham .A navyše mám pocit že čoraz viac ľudí kupuje byty v Česku najmä v Prahe vraj kvôli stabilnejšiemu trhu vyššiemu nájomnému .Dodám že na Slovensko sa nechystám sťahovať ani v ňom žiť momentálne žijem vo Švajčiarsku a to tak aj zostane. Byt by bol teda len investičný nie na vlastné bývanie.
Ďakujem za vaše názory.

Strana
z2
balerina2025
28. júl 2025
@romino

@balerina2025 To ze ide niekto radsej do Dubaja - ale predsa nepodporuje tu tvoju teoriu, ze sme pomaly zobraci, nie ? Skor naopak .. pre mna zobrak urcite nie je ten, co sa vychyti na par dni letecky do Dubaja.
Zobrak by mohol hladat neviem ake zlavy na Maledivy, jednoducho by nesiel, situacia by mu to nedovolovala.
Ale vecer po 21:00 by cakal na zlacnene pecivo a zeleninu v supermarketoch.

Chudobny by nevedel usetrit za rok na take. Lebo ak ano - tym padom uz pre mna nie je chudobny, nebodaj pomaly zobrak.
Zobrakovi by banka nedala uver, lebo ved to potom treba platit aj s urokami, banky preveruju ci su prijmy dostatocne (a ci su uz ine zavazky).
A keby aj, chudobny clovek by take peniaze neroztrepal na par dni dovolenky ale na ovela dolezitejsie zivotne potreby.

Pri tejto teme sa stale cudujem, ze ako je mozne ze to v tieto roky tie cestovky trhaju rekordy,
a nie trebars pred 20 rokmi. Ked to vraj teraz sme sa stali skoro az zobrakmi.

Ved hadam aj vtedy ludia vedeli ze si mozu setrit na dovolenku cely rok, alebo ze existuje nieco ako uver ??
Ale .. .proste .. zeby vtedy menej ludom na to vychadzalo z prijmov, t.j. vtedy bola vacsia mnozina "chudobnejsich" ?

@romino pozri nemam chut sa dotahovat. prajem ti pekne leto.

romino
28. júl 2025
@balerina2025

@romino pozri nemam chut sa dotahovat. prajem ti pekne leto.

@balerina2025 vsak ani ja nemam chut sa dotahovat ...ale pisat o Slovakoch ako pomaly zobrakoch ...a potom to podlozit argumentami typu, ako ide niekto v tvojom okoli radsej letecky do Dubaja, lebo tu v Tatrach je draho ... 🙃

balerina2025
28. júl 2025
@romino

@balerina2025 vsak ani ja nemam chut sa dotahovat ...ale pisat o Slovakoch ako pomaly zobrakoch ...a potom to podlozit argumentami typu, ako ide niekto v tvojom okoli radsej letecky do Dubaja, lebo tu v Tatrach je draho ... 🙃

@romino nie je zebrak co kupi a nie je zebrak co nekupi ..takoze je mi prepac

Strana
z2