Oplatí sa mladým druhý pilier alebo ho štát zruší?
oplati sa mladym 2 pilier? alebo to bude stat vsetko rusit?
aky mate nazor
1, oplati sa to urcite velmi mlademu
2, a zaroven ak planuje zarabat nadpriemerne
ak bude na minimalke, tak je to otazne... co bude... ale asi aj tak by som do toho isiel...
Ak to stat zostatni (nejakym sposobom)... ako uz su teraz pokusy (najomne byvanie apod)... to sa uvidi... ale tak najhorsie co sa moze stat, ze "to bude zbytocne" a ostane len 1. pilier... takze nie je velmi co stratit...
Stat skor ci neskor nedokaze garantovat dochodcom taky dochodok, aky je dnes. Viac dochodcov, menej pracujucich. Jednoducha kalkulacia. Bude sa dvihat vek odchodu do dochodku tak, aby sa ho dozilo co najmenej ludi. Dnes stat doplaca 3-4 miliardy eur SP rocne na dochodky. Bez 2 piliera a vlastnych uspor to na dochodku nepojde. Ale nik ti negarantuje, ze ta svoloc hore nedostane na to chut. Tolko penazi pohromade by bol ich posledny lup. Radsej investuj sukromne, tam ti snad na to nikto nesiahe.
Cize druhy plier je nevyhnutna vec, ale pri tych smerackych zlodejoch hore ho dnes mas a zajtra nie.
@anonym_0ac092 bojim sa ze este aj ten nam zoberu, ja som tam uz 20rokov, teraz sa pytam za kamoskinho syna, co ma 18 rokov a zacina realne pracovat
Mam 27, druhy pilier mam od 25
@anonym_0ac092 bojim sa ze este aj ten nam zoberu, ja som tam uz 20rokov, teraz sa pytam za kamoskinho syna, co ma 18 rokov a zacina realne pracovat
@anonym_autor akoze ja mam druhy pilier od zaciatku a tiez nechcem prist o tie peniaze... ale tak je to lakave... su tam strasne peniaze a haciend by za to bolo neurekom.
Len strach, ze ci tam vstupit alebo nie je taky, ze ci sa oplati ist studovat VS, lebo co ked ma v 4. rocniku zrazi auto... rychla odpoved je, jasne (je to asi jedina buducnost, co dava zmysel a je udrzatelna)... ludia sa proste musia hlavne postarat sami o seba...
@anonym_autor veštim...veštím... nič dobré 😭😀😭 niekto sa obohatí a potom sa to predsa zruší 👀👁️👀
@anonym_autor tak 2. pilier je hlavne už povinný, takže nemáš nad čím vôbec uvažovať
@anonym_autor tak 2. pilier je hlavne už povinný, takže nemáš nad čím vôbec uvažovať
@yellowunicorn je povinny?
@yellowunicorn je povinny?
@anonym_autor dosť jasne to píšem...
"Každej fyzickej osobe, ktorej vzniklo prvé dôchodkové poistenie po 1. máji 2023 (napr. prvý raz sa zamestnala) a ktorá zároveň nemá viac ako 40 rokov, vzniká automatická účasť na starobnom dôchodkovom sporení ."
1. pilier máš sľub, že dostaneš dôchodok z budúcich vybratých odvodov
2. pilier máš odložené svoje peniaze na dôchodok
sľub sa dá jednoducho nesplniť, alebo zmeniť a tvoje peniaze sa dajú ukradnúť
čo je ľahšie nesplniť sľub alebo ukradnúť?
1. pilier máš sľub, že dostaneš dôchodok z budúcich vybratých odvodov
2. pilier máš odložené svoje peniaze na dôchodok
sľub sa dá jednoducho nesplniť, alebo zmeniť a tvoje peniaze sa dajú ukradnúť
čo je ľahšie nesplniť sľub alebo ukradnúť?
@anonym_b41196 Ak tým chceš naznačiť, že 2. pilier je nejako istejší do budúcnosti, tak to neplatí ani náhodou, všetko je to len o rozložení moci a sily verejnej mienky.
Ak budú problémy vyplývajúce z nedostatku aktívnych pracujúcich, budú mať problém oba systémy. Prvý pilier nedostatkom odvodov, ktoré je možné skasírovať, druhý nárastom cien najmä v odvetviach, ktoré vyžadujú veľa lokálnej ľudskej práce (čo sú - predovšetkým zdravotníctvo a opatrovanie - na potvoru práve tie, čo dôchodcovia najviac potrebujú).
@anonym_b41196 Ak tým chceš naznačiť, že 2. pilier je nejako istejší do budúcnosti, tak to neplatí ani náhodou, všetko je to len o rozložení moci a sily verejnej mienky.
Ak budú problémy vyplývajúce z nedostatku aktívnych pracujúcich, budú mať problém oba systémy. Prvý pilier nedostatkom odvodov, ktoré je možné skasírovať, druhý nárastom cien najmä v odvetviach, ktoré vyžadujú veľa lokálnej ľudskej práce (čo sú - predovšetkým zdravotníctvo a opatrovanie - na potvoru práve tie, čo dôchodcovia najviac potrebujú).
@hefo nárast cien postihne všetkých aj z 1. aj z 2. piliera
nedostatok pracujúcich ovplyvní 1. pilier
už teraz si SP musí brať pôžičky na dôchodky, kto a kedy tie pôžičky s úrokmi bude splácať? štát sa pravdepodobne dostane do bankrotu kedy mu už nik nepožičia a dôchodok z 1. piliera bude menší ako z 2.
Ano, oplati sa mu viac ako nechat vsetko v prvom. Ak mu prispieva zamestnavatel aj do tretieho, tak aj to sa mu oplati. Ale nech sa na statny dochodok nespolieha. Prvu vyplatu nech si uzije, ale cast druhej vyplaty nech hlavne investuje sukromne do fondov. A takto nech pojracuje. Najlepsie je nastavit si trvaly prikaz, aby mu tam odchadzalo 5-10% z vyplaty (ak sa da, takaj viac) a bude to mat bez starosti. Cim skor zacne, tym na tom bude lepsie, lebo cas je velmi dolezity pri investovani. Idealne by bolo obratit sa na niekoho, kto tomu rozumie a poradi mu ake fondy a brokera vybrat, aby nemusel riesit dane, poplatky a pod. Ja lutujem, ze som nezacala v mladosti, tie vynosy by boli teraz omnoho vyssie a nemam sancu to uz dobehnut. Skoda, ze mi vtedy takti nikto neporadil.
@anonym_autor a nie je to náhodou povinné?
@anonym_autor a nie je to náhodou povinné?
@anonym_57b47a uz viem, ze je, no nevedela som...

Stat skor ci neskor nedokaze garantovat dochodcom taky dochodok, aky je dnes. Viac dochodcov, menej pracujucich. Jednoducha kalkulacia. Bude sa dvihat vek odchodu do dochodku tak, aby sa ho dozilo co najmenej ludi. Dnes stat doplaca 3-4 miliardy eur SP rocne na dochodky. Bez 2 piliera a vlastnych uspor to na dochodku nepojde. Ale nik ti negarantuje, ze ta svoloc hore nedostane na to chut. Tolko penazi pohromade by bol ich posledny lup. Radsej investuj sukromne, tam ti snad na to nikto nesiahe.
Cize druhy plier je nevyhnutna vec, ale pri tych smerackych zlodejoch hore ho dnes mas a zajtra nie.