Oplatí sa využívať tretí pilier od zamestnávateľa?
V práci nám ponúkli možnosť prispievať si do tretieho piliera.
Úprimne, vôbec sa v tom nevyznám. Viem len toľko, že časť by som si posielala ja a časť by vraj prispieval zamestnávateľ. Neviem však, či sa to dá neskôr zrušiť, kedy sa k tým peniazom dostanem a či sa to pri bežnom plate vôbec oplatí.
Máte tretí pilier cez zamestnávateľa? Oplatí sa to vôbec?
ano urcite. V niektorych pracach si vies udat % ktore chces tam preposielat, zamestnavatel ma nejake fixne % ktore posiela tiez. Sama si vies aj viac prispievat, ale samozrejme potrebujeme existovat aj v pritomnosti, cize sice mam trochu vyssie nastavene platby ako mi plati zamestnavatel, ale uvidime na co presne to bude stacit. Zrusit to budes vediet, ale necakaj, ze si to budes vediet len tak vybrat kedykolvek (a urcite nie celu sumu). Podmienky su urcite trochu komplikovanejsie, ja by som to nechavala na starobu...
@anonym_autor samozrejme ze sa oplati, ved ti tam bude aj zamestnavatel prispievat, su to len tvoje peniaze a pomoze to v starobe. Nejde o velke sumy, manzel tusim dava 15e mesacne.
Kto ti dá nejaké peniaze len tak?Ak si založis 3.pilier, zamestnávateľ ti bude doň prispievať 2% z hrubej mzdy.Ty, keď si dáš mesačne len 20€, tak mesačne aspoň niečo ušetrís a ak si mladá/y, kým pôjdeš do dôchodku, budeš mať v 3.pilieri slušné peniaze.Casom , keď budeš mať lepší príjem, pokojne môžeš zvýšit mesačný príspevok do 3.piliera.V prípade, že by sa Boh chrán stalo, že sa dôchodku nedožijes, tieto peniaze dedia tvoji dediči
jasné, že áno..mne to bolo tiež ponúknuté, keď som nastúpila do iného zamestnania (v predošlom nebola táto možnosť) a ja si prispievam 10e a takisto mi prispieva firma..za 2 roky tam mám už celkom slušnú sumu..
Ano, nikto iný ti nedá zadarmo peniaze, len tu zamestnávateľ. Vyplácali mi potom tú čiastku aspon 5 rokov, nemala som to dlho, ale zišlo sa.
@anonym_autor Jasne, ze sa to oplati. U nas je tak, ze co dam ja, to da aj zamestnavatel. Ale najvyssia mozna suma je 65e. Cize mesacne mi tam ide 130e.
jasné, že áno..mne to bolo tiež ponúknuté, keď som nastúpila do iného zamestnania (v predošlom nebola táto možnosť) a ja si prispievam 10e a takisto mi prispieva firma..za 2 roky tam mám už celkom slušnú sumu..
@zuzacka16 a aka je ta slusna suma, lebo vlozene tam mas 480 + nejake zhodnotenie
10 EUR je velmi mala suma, lepsia ako nic, ale fakt je to malicko, ved tolko stoji jeden obed
Oplatí sa, mne zamestnávateľ strháva 15e z výplaty do tretieho, ale prispieva 30e. Plus to mám rozdelené vo fondoch, takže suma sa pekne zhodnotila. Pozerám si stav cez Georga
Urcite sa oplati, ja som uz raz vyberala ,mala som starú zmluvu a dalo sa. Navysila som si prispevky a idem dalej. 30rokov este budem prispievat, ak sa nic nestane, budem tam mat peknu sumu.
Jednonacne si ho daj.
Minimum tvojho prispevku je 5e.Pokial nechces tam vela davat,daj si stahovat po 15,vratia ti v danovom vyrovnani 34e,Pokial nemas tesne pred dochodkom nastav si zlozenie fondov 100% indexove.Toto je zaklad INDEXOVE.K peniazom sa nedostanes az v dochodku.Su moznosti ako sa k nim po 10 tich rokoch dostat,ale su to velmi nevyhodne podmienky.Takze si to nechaj do dochodku.Pokial napr.stratis pracu,nic sa nedeje neplatis nic nikto ta nebude nahanat platit ani nic.Ja ho mam 15 rokov a je to super zhodnotenie.Aj druhy pilier mam indexovy.
Jednonacne si ho daj.
Minimum tvojho prispevku je 5e.Pokial nechces tam vela davat,daj si stahovat po 15,vratia ti v danovom vyrovnani 34e,Pokial nemas tesne pred dochodkom nastav si zlozenie fondov 100% indexove.Toto je zaklad INDEXOVE.K peniazom sa nedostanes az v dochodku.Su moznosti ako sa k nim po 10 tich rokoch dostat,ale su to velmi nevyhodne podmienky.Takze si to nechaj do dochodku.Pokial napr.stratis pracu,nic sa nedeje neplatis nic nikto ta nebude nahanat platit ani nic.Ja ho mam 15 rokov a je to super zhodnotenie.Aj druhy pilier mam indexovy.
@anonym_34b87a to vies ze nam neindexove body idu na vystavbu bytov ze? ja mam 95% index a 5 % by teda mali vyuzit na vystavku bytov ,mne to fer nepride
Jednonacne si ho daj.
@anonym_34b87a ako to je keď je žena na RD a zamestnávateľ s tým prišiel iba tento rok?
@anonym_34b87a ako to je keď je žena na RD a zamestnávateľ s tým prišiel iba tento rok?
@anonym_0b32cb Tak dan ti nevratia,pokial v dany rok si bez prace a vo vacsine firiem ti pocas materskej a pod.neprispievaju.Ale skus sa ho opytat,popr.hned potom si ho zaloz.Len taky maly priklad:Ked ti zamestnavatel vlozi mesacne 25 a ty sama 15 eur,tak po 30tich rokoch v indexovych fondoch mozes mat nasporenych,resp.zhodnotenych cca 80 000.To je akoby dnes 30000.Das si z toho vyplacat rentu.
@anonym_0b32cb nijako. Vtedy ti neprispieva nič, ani nesťahuje z výplaty. Môžeš si len ty prispievať, ak chceš.
@zuzacka16 a aka je ta slusna suma, lebo vlozene tam mas 480 + nejake zhodnotenie
10 EUR je velmi mala suma, lepsia ako nic, ale fakt je to malicko, ved tolko stoji jeden obed
@anonym_a38e9d nebudem ti tu písať sumu, ale k 31.12.2025 som tam mala už celkom fajn sumu, na to že ja si prispievam len 10 Eur, možem si to nastaviť aj viac, ale zatiaľ nechcem plus ja mám aj druhý pilier, aj inde ešte šetrenia, takže tak, každého osobná vec, ale pokiaľ je možnosť si ho založiť prečo nie 😉
Ja si tam dávam 15€ mesačne a zamestnávateľ mi prispieva 100€ mesačne,takže áno,určite sa mi to oplatí.

@anonym_autor ak ti prispieva, tak jasne ze sa oplati, mas to peniaze navyse...