Oplatí sa ošetrovné? Skúsenosti a finančné porovnanie
Ahojte, s priateľom máme chorú dcérku. Ja som SZČO, on zamestnaný. Čo je podľa vás lepšie z finančného hľadiska? On či ja OCRka - do tých 14 dní? Aké máte skúsenosti s výškou, ako sa to ošetrovné pohybuje? Nech to zvážime. Ďakujem
@leni1977 no záleží aj koľko on zarobí. SZČO počas očr neplatí odvody, čiže k tomu čo je vyplatené, treba pripočítať aj ušetrené odvody za to obdobie. plus ak to povaha práce dovoľuje, môže aj normálne pracovať, resp za to obdobie fakturovať, čiže v konečnom dôsledku vôbec nemusí byť stratový, čo sa zväčša o zamestnancovi povedať nedá
No ja ti poviem, ze SZCO sa oplati ist na OCR/PN = aj ked nie kovli prispevku, ale usetri odvody. Je to len na preratani, kolko dostane ktory z vas = podla prijmu. vascinou z nejakeho strachu alebo neviem co, sa prave boja chodit na PNky a OCR..
Tu je prepocet davky = ale neviem na kolko je to presne. Inak je to 55% vymeriavaceho zakladu.. vygooglis aj presne sumy /min max/
Ďakujem, pomohli ste mi. Skúsime to teda nejako prepočítať 🙂

Ak ty platíš minimálne odvody do Sociálnej poisťovne, radšej nech ide na OČR on.