icon

Oplatí sa ošetrovné? Skúsenosti a finančné porovnanie

jednoduchomirka
30. jan 2025

Ahojte, s priateľom máme chorú dcérku. Ja som SZČO, on zamestnaný. Čo je podľa vás lepšie z finančného hľadiska? On či ja OCRka - do tých 14 dní? Aké máte skúsenosti s výškou, ako sa to ošetrovné pohybuje? Nech to zvážime. Ďakujem

leni1977
30. jan 2025

Ak ty platíš minimálne odvody do Sociálnej poisťovne, radšej nech ide na OČR on.

lilinka88
30. jan 2025

@leni1977 no záleží aj koľko on zarobí. SZČO počas očr neplatí odvody, čiže k tomu čo je vyplatené, treba pripočítať aj ušetrené odvody za to obdobie. plus ak to povaha práce dovoľuje, môže aj normálne pracovať, resp za to obdobie fakturovať, čiže v konečnom dôsledku vôbec nemusí byť stratový, čo sa zväčša o zamestnancovi povedať nedá

simca06022011
30. jan 2025

No ja ti poviem, ze SZCO sa oplati ist na OCR/PN = aj ked nie kovli prispevku, ale usetri odvody. Je to len na preratani, kolko dostane ktory z vas = podla prijmu. vascinou z nejakeho strachu alebo neviem co, sa prave boja chodit na PNky a OCR..
Tu je prepocet davky = ale neviem na kolko je to presne. Inak je to 55% vymeriavaceho zakladu.. vygooglis aj presne sumy /min max/

jednoduchomirka
autor
31. jan 2025

Ďakujem, pomohli ste mi. Skúsime to teda nejako prepočítať 🙂