Oplatí sa platiť si dobrovoľne príspevky do 2. piliera počas materskej a rodičovskej?

19. okt 2021

Ahojte,počas obdobia materskej a rodičovskej dovolenky sme poistencami štátu,ktorý za nás platí odvody,a teda tym,toré majú uzatvorenú zmluvu s DDS,prispieva štát aj na 2.pilier.Kedze legislatíva na nás stále pozerá akoby sme zarábali 60% priemernej mzdy v hospodárstve bez ohľadu na výšku platenia našich odvodov pred nástupom na MD a RD,moja otázka smeruje k plateniu dobrovoľných príspevkov do 2.piliera a predovšetkým pre tie,ktoré "zarábali" a teda odvádzali predtým do 2.piliera násobne viac a sporia si aktuálne v indexovych fondoch-sporíte si touto formou počas MD/RD a ak áno,koľko?Ďakujem za názory.

nelca0510
19. okt 2021

Počas MD/RD som nič nesporila. Na všetkom mám indexove fondy.

dadis
19. okt 2021

Moj nazor, je, ze ano plat si. Je to velka nespravodlivost voci zenam. Ja som bola pred MD na tom podobne ako muz. Pocas md som bola 6 rokov doma, prve 2 roky som robila pre zamestnavatela formou dohody (2007,2008, vtedy sa este odvody z dohod neplatili) a posledne 2 roky som robila na dohodu (to sa uz z dohod odvody platili), ale to som robila len 2dni v tyzdni..Suma sumarum, pred md som mala s mazelom podobnu vysku zostatkov na ucte, po md som ju mala polovicnu i ked zmeny na fondoch sme robili sucasne 🤷‍♀️. Nehovorim o tom, ze sa rozvadzame a teda ja z jeho dochodku nic nebudem mat, len mi ostava dufat, ze kym pridem do dochodku, tak ho dobehnem. V indexovych fondoch mas peniaze spravne. Teraz ked mam.viac rozumu, urcite by som si do piliera pocas md davala prispevky, aby sami dorovnala vyska tym ptispevkom, co som mala pred md. Uz teraz to nevratim, ale mojej dcere to urcite raz budem radit...

janai1
19. okt 2021

Určite nie... 2.pilier je len doplnok, bohvie co naša vláda zase vymysli 💁‍♀️ radšej by som dávala peniaze niekam, odkiaľ ich viem aj vybrať

dadis
19. okt 2021

@janai1 Nemas pravdu, peniazmi sice nemozes volne disponovat, no ziaden zakon nemoze siahnut na úspory na tvojom ucte. Okrem toho, investovanie cez druhy pilier ma omnoho nizsie poplatky nez ine formy investovania (3.pilier, investicie do fondov cez banky/poistovme).

jakubvojcik
19. okt 2021

Určite nie!

Druhý pilier je skvelý v tom že vaša časť odvodov sa neprerozdeluje aktuálnym poberateľom sociálnych dávok a dôchodcom, ale sa ukladá na vašom osobnom dôchodkovom účte.

Na druhej strane pre sporenie z čistej mzdy to nie je vhodne riešenie kvôli vysokým poplatkom. 10% z výnosu + správcovský ročný poplatok z hodnoty účtu (rôzne) a kvázi vstupný poplatok z každej vloženej čiastky.

Do úplne rovnakých indexových fondov viete investovať aj po vlastnej osi každý mesiac, ušetrite tak tisíce EUR na poplatkoch lebo to sa nezdá ale je to veľmi veľa a takisto nie ste obmedzená štátom a v prípade veľkej potreby viete s peniazmi disponovať kedykoľvek.

janai1
19. okt 2021

@dadis no neviem, ja mam teda nižší poplatok na investíciách ako na 2.pilieri... Ja by som dobrovoľne nevkladala peniaze do niečoho z coho ich nemôžem vybrať

dadis
19. okt 2021

@janai1 Ved pozri do papierov, ake poplatky mas v podielovych fondoch, ižp, 3.pilieri, etf, alebo dlhopisoch a porovnaj...bezny clovek len pocuva financnych poradcov a nepozrie sa na to blizsie

jakubvojcik
19. okt 2021

@dadis nie všetci poradcovia sú nekvalitní, aj keď súhlasím s tým že veľa z nich je. ETF fondy sú napríklad dobrá možnosť pre dlhodobé sporenie, aj keď je individuálne kde budete mať aký poplatok (v závislosti najmä od sprostredkovateľa služby). Pri podielových, ktoré nie sú obchodované na burze máte automaticky povinnosť platiť daň takže to nie je najvýhodnejšie + ostatné poplatky ale viete tu byť aj tak v pluse, ižp/kžp je katastrofa (pre tých čo nevedia sú to poistky so sporením), tu v pluse nebudete nikdy alebo v prinajlepšom len v minimálnej sume no a 3. pilier je super vec ak prispieva zamestnávateľ, inak sa to neoplatí.

Ako vravíte, každý by sa mal pozerať aj na zlú stránku produktov aby si to vedel vyhodnotiť a každý kto s tým pracuje to vysvetľovať a porovnávať, ale sú aj dobrí sprostredkovatelia pre ktorých je prvoradá spokojnosť klienta.

janai1
19. okt 2021

@dadis ja viem aké tam mam poplatky 😉 a platí stále čo som napísala

dadis
19. okt 2021

@janai1 Kazdy ako mu vyhovuje 🤷‍♀️, podla mna vyhodnejsie poplatky urcite nemate. Ano, pri 2 pilieri mate peniaze na dlhu dobu viazane, ale to je snad asi dobre, to je ucel.

marci77
20. okt 2021

Ja tiez by som dobrovoľne nevkladala peniaze do niečoho z coho ich nemôžem vybrať, skor vo finaxe si viete vytvorit ucet a tam si vkladat vase dobrovolne prispevky, lahsie sa to da v pripade potreby vybrat a zhodnotenie aj podobne alebo aj lepsie ako v dochodkovych spolocnostiach