Oplatí sa preniesť hypotéku do inej banky?
Ahojte,
o pár mesiacov mi končí 5-ročná fixácia hypotéky. Aktuálne mám úrok 1,19 %, ale banka mi predbežne ponúkla novú sadzbu okolo 4 %. Pri zostatku hypotéky približne 95 000 € by mi mesačná splátka stúpla asi o 120 €.
Rozmýšľam, či sa oplatí osloviť aj iné banky a riešiť refinancovanie, alebo sú dnes rozdiely medzi bankami už také malé, že to nestojí za vybavovanie.
Máte niekto čerstvú skúsenosť? Riešili ste to teraz niekedy?
Ďakujem.
Také veľké rozdiely nebudú mať nikde. Teraz sú od 3,5 -4,00, a nezabudaj na iné poplatky,manipulačné a iné skryté kde aké sú
ja som tento rok prenášala, najlepšie pre nás vyšla prima banka. Všetko sme si pobehali a dali si pre a proti.
@anonym_autor
My sme chceli zmeniť počas fixácie. Nejako sme sa nedohodli a vyhrážali sa nám pokutou. Aj tak sme prešli do druhej banky, v ktorej sme mali ďalšiu hypotéku.
Potom nám z banky telefonovali, že sa predsa len dohodneme. Boli šokovaní, že tá druhá banka za nás zaplatila pomerne vysokú pokutu.
My sme brali prvykrat uver v r. 2010, odvtedy sme uz 4x refinancovali, vzdy sa nam to oplatilo. Naposledy sme to riesili pred mesiacom, stihli sme este urok 3,20 % v PrimaBanke, tyzden na to sa to zdvihlo tusim na 3,60 %. Radila by som najst si sikovneho financneho poradcu, ktory riesi uvery pre vsetky banky a teda vzdy vie najst to najvyhodnejsie pre teba.
Ja som chcela prejst do inej banky a odmietli ma. Nechapem preco, uver som vzdy poctivo platila, nemam ine dlhy. Tak som musela zostat v TB. Ale tento rok som zaplatila mimoriadnu splatku a buduci rok chcem ten uver cely vyplatit. Tebe odporucam najst si dobreho financneho poradcu, ktory ti poradi, v ktorej banke sa to najviac oplati, a skusit to.
@anonym_autor
My sme chceli zmeniť počas fixácie. Nejako sme sa nedohodli a vyhrážali sa nám pokutou. Aj tak sme prešli do druhej banky, v ktorej sme mali ďalšiu hypotéku.
Potom nám z banky telefonovali, že sa predsa len dohodneme. Boli šokovaní, že tá druhá banka za nás zaplatila pomerne vysokú pokutu.
@anonym_490426 oni zaplatia a potom ti to pripíšu k dlhu a celé to zaplatíš aj tak ty
@anonym_autor my sme isli do inej, len...kvoli istym veciam, sme sa troska odrbkali "vdaka" nasej sikovnej fin. poradkyni (uz teda byvalej) a nechcem to rozoberat az tak detailne, ale napriklad, VRAJ nebolo treba novy znalecky posudok, ale nakoniec si ho nova banka aj tak vyziadala, nestihli sme preto termin 30 dni od podpisu zmluvy, lebo znalec tiez nejde na lusknutie prsta 🫣, tak sme prisli o vtedajsi lepsu urok a musime ist nanovo. Mame aktualne 3,4 v Prima banke. Keby sme ale mali kam inam, tak idem, lebo toto mi tiez prislo take, ze na letaciku slubovacky, ze "nic netreba" a potom to a hento...
No a este nam hovorila ta poradkyna, ze ved aj ta, aj henta banka, ma podobne podmienky, no 3,4 a 3,69 je "trocha" rozdiel, ale jej to pride podobne...Momentalne je teda tento okolo 3,4 najlepsi, pokial nechces Fio, to sme nechceli, radsej uz osobne vsetko vybavime a budem komunikovat s bankou sama a nespolahnem sa na poradkynu. Lebo ocividne nekomunikovala ako treba. Lebo doteraz s nou nebol problem, nepochybovala som o nej. No a vidis.
Ja si myslim, ze sa to oplati.
Len pozor na tych fin. poradcov teda...
@anonym_autor pri dlhoročných hypotékach sa to už väčšinou neoplatí. A za ďalšie dôležitá je výška úroku RPMN
momentalne neni dobra doba na to. Uroky zrejme este stupnu a ine banky nedaju lepsi urok. Hlavne nepozeraj iba na urok ale RPMN
Ja odporučujem zistiť či by ste mali nárok na hypotekárnu pomoc.Treba si najprv zistiť či to banka,v ktorej máte úver prepláca.A spraviť porovnanie ako by ste vyšli lepšie.
@anonym_autor zalezi od viacerych parametrov... teda zratas si vsetky poplatky, ktore budu spojene s prenosom (minimalne vklady na kataster, mozno novy znalecky apod)... A oproti tomu novu urokovu sadzbu / mesacnu splatku / kolko usetris... a aby sa ti tie naklady dajme tomu vratili minimalne do casu ukoncenia fixacie v novej banke...
Napriklad... ak naklady budu 300 eur a ty usetris 20 eur mesacne a fix budes mat na 3 roky, tak 20x36=720, tak usetris 420 eur minimalne...

Urcite ano, necakaj, ked uz mas papier z banky o tom kolko budes mat novu sadzbu, pobehaj bud ty ine banky alebo cez hypo poradcu. Cim skor vyzistis a zacnes to riesit tym lepsie.