icon

Oplatí sa vziať hypotéka, keď sa všetko zdražuje?

23. dec 2021

Keď všade vidím,že všetko má zdražieť....oplatí sa vziať si hypotéku? Ja zarábam 700€ v čistom, priateľ 1200€ v čistom.
Keď vidím,koľko stoja pozemky, domy atď.prace sú viacmenej neisté. Podľa Vás, máme počkať,kým sa to nejako neurovná?

annamalaga
23. dec 2021

A chcete byt či dom?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
viestta
Odpoveď bola odstránená
luss121
23. dec 2021

Určite zobrať hypotéku , ak nechcete teda bývať u rodičov a to naozaj nerobí dobrotu . Pri najhoršom niekto z vás alebo obaja pôjdete do zahraničia ale mat nehnuteľnosť v dnešnej dobe je vyhrá . Stále pôjde všetko hore doba je ťažká ale všetko sa dá zvládnuť .

zmrzlinka2021
23. dec 2021

@autorka
Pozemky a domy kupuju ludia, co na to maju, pretoze je to financne narocne, a tam treba mat uplne ine prijmy ako mate vy. Ale byt si mozete kupit.
Co sa ma akoze urovnat?
Nas byt uz teraz stoji o 100 tis viacej a kupovali sme ho pred troma rokmi.
Jednoznacne nema zmysel cakat, ceny budu postupne stale stupat, niekde pomenej - v zaostalych regionoch a niekde dost prudko, napr. BA, pripadne niektore krajske mesta.

Do uveru vsak chodte ako manzelia, ziadne platby hypo pol na pol. Bud budete fungovat ako rodina od zaciatku alebo sa obzeraj po vlastnom byvani sama.

autor
23. dec 2021

Ja aj rozmýšľam nad zmenou práce,len teraz ako je táto korona situácia,je to dosť náročné.
Vezmú ľudí, potom sa im to zmení, a zase ich buď prehodila, alebo dajú výpoveď.
Aktuálne som doma na tých 80% čiže tiež nič moc.
Máme možnosť aj stavať u našich na záhrade, rozmýšľame aj nad touto možnosťou.
Popravde ma chytá stres, lebo mám 23rokov a vidím,že je to prakticky dosť na prd 😀
Na druhej strane,ak by som mala ísť robiť do zahraničia, asi by som tam už radšej ostala, v zahraničí som už robila.
Ako prakticky samozrejme to budeme s priateľom riešiť, aj to riešime....zaujímal má nejaký pohľad aj iných ľudí, ktorí nás nepoznajú a dajú nám teda nejaký objektívny názor

autor
23. dec 2021

@zmrzlinka2021 tak...pozerali sme byty v našom meste, a cenovo to vyjde skoro rovnako ako dom v priateľovej dedine, čiže myslím,že v tomto dosť aj zohrá lokalita

zmrzlinka2021
23. dec 2021

@autorka lenze zit v meste, kde mas vsetko, rychlu dostupnost, pracovne prilezitosti a na dedine, kde je velky prd, si zavisla od auta, takmer nulove pracovne prilezistoti - je sakra rozdiel + musis ratat peniaze na zahradu, oplotenie, rekonstrukciu, stavebny material, prevadzku domu....

autor
23. dec 2021

@zmrzlinka2021 keď je to dedina blízko mesta,kde je aj vlak, aj autobusy a teda aj to auto, nevidím v tom problém.
Popravde, obom nám skôr vyhovuje viac tá dedina.
Obaja sme z dediny, vyrastali sme tam, ja som síce ešte s rodinou bývala 10rokov v meste, ale skôr sme za tú dedinu

bashee
25. dec 2021

Oplati lebo je vysoka miera inflacie a bude hůř. My sme si fixli urokovu sadzbu na 0.99% na 10 rokov. Cize ako keby nam banka pomohla dotovat nasu hypo (z dlhodobeho hladiska) ked zachvilu vsetko pojde hore. V cesku uz maju 2.7% inflaciu sa mi zda. Vraj uz pri 7% miere inflacii by sa nam splatka hypo zdvojnasobila. Takzeee si vezmi. Ano oplati sa este byt vo svojom. U nas kde byvame sli domy o skoro 100% hore. Uplne chore. Ale je to z roznych dovodov plus extremne drazie stavebny material.

katkakatarinka
26. dec 2021

Jednoznačne zobrať úver pretože sú nízke úrokové sadzby. Máš málo rokov, postupne nejaké peniaze investovať a pôjde to.