icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

marusia12
27. nov 2017

@monikapetrzalka je podmienka požiadať o zastavenie exe v istému dátumu, prípadne sa exe zastavuje automaticky...

marusia12
Odpoveď bola odstránená
saintlaurent
27. nov 2017

@wapman aj mne že už odblokovali účet, tak sa stavím v banke, a uvidím, čo budú na mňa skúšať...

vil311
Odpoveď bola odstránená
emer1
28. nov 2017

@draik Tuto temu pokladam za uzatvorenu, tak neries

wapman
28. nov 2017

@saintlaurent napíš potom ako si pochodil v banke

katkaba1
28. nov 2017

Pekný deň prajem, našla som túto tému tak skúsim či neviete poradiť 🙂
Hladám nejake informácie ohladne bankrotu pre kamarátku, ktora nad tým rozmýšla. Aktuálne nepracuje ( resp.nie na zmluvu lebo jej ostávalo cca 200€ a nedokázala vyžiť), majetok žiadny. Ja som našla info na nete avšak zaujímalo by ma ako to funguje v realite. Sú teda 2 spôsoby: konkurz a splátky. Splátky trvajú 5 rokov a konkurz 3 roky. Môže vyhlásiť konkurz aj keď nemá majetok? Alebo musí ist splátkovým kalendarom? Hladame riešenie ktore by bolo pre ňu 'výhodnejšie' ale ja ani ona v tom nevieme 'chodiť'. Veriteľov je viac, dokopy suma cca 20.000€. Ak by aj mohla isť formou konkurzu a zamestna sa na zmluvu - 3 roky bude dostavať znova len to minimum cca 200€? Pri splátkach jej ostane mzda a bude časť odovzdavať? Mate už niekto realne skusenosti akou formou sa časť dlhu spláca?
Ďakujem vopred za akékolvek rady.

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 cele zle co ste napisali .....od marca plati novy zakon cize nech ide do centra pravnej pomoci a vyhlasi konkurz oddlzenim nema majetok nema mzdu prejde jej to v pohode nic nikomu nebude platit zuadnych veriteliv jedine co spmati centru je 500€ ktore za nu zaplatia pre spravcu . sup sup do centra . musi vypusat vsetky papiere podat ich oni maju 30 dni navyjadrenie ci ju budu zastupovat jasne ze budu a potom caka kym to na sud podaju

nifido
28. nov 2017

sory za chyby no maleho mam na rukach 😊

katkaba1
28. nov 2017

@nifido Aha, tak som to zle pochopila a aj som posunula zle info 🙈 Ale tam bolo niečo take, že je skušobna doba nejake 3 roky..čiže ak sa zamestna na zmluvu tak za ten čas jej budu strhavať z platu istu sumu, nie? Ono väčšia časť su vraj uroky a poplatky exe. Mna napadlo oslovit veritelov o odpustenie urokov ale to vraj neni šanca. Takže ona ak poda resp.vyhlasi konkurz a zamestna sa na zmluvy nebude aj tak nič platiť? Ona by platila keby aj trebalo len ak ostane znova len to minimum platu tak 3 roky nevydrži..neprežije 🙈

katkaba1
28. nov 2017

@nifido prelustrovala som trochu temu ale všetko sa nedalo - musi uviesť do 'prihlašky' vsetkych veritelov? A ak sa jej ani jeden neprihlasi? Tak konkurz nevyhlasia?

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 nie nebude platit nic to bol stary zakon co si opisala podla noveho jej nebudu strhavat nic

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 mala by uviest vsetkych vo vlastnom zaujme ak sa neprihladia to je ich problem nie jej na jej oddlzenie to vplyv nema

katkaba1
28. nov 2017

@nifido dakujem pekne za ozrejmenie 🙂 No..len sa mi to zda nejak až moc jednoduche..Niekde musi byť hačik.. Narobiť dlhy a nič nesplatiť? A ten nepoctivý zamer? Nebrali by to ako nepoctivy zamer ak sa po vyhlaseni konkurzu zamestna?

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 nie ved nech ide do cpp a urobi si sama obraz o tom a nieje tam hacik ziaden nepictivy zamer sa skor bude riesit kebyze sa zbavovala majetku pred vyhlasenim konkurzu spetne 3 roky zistuju aj na stranke cpp sa docitas vsetko potrebne su tam aj tie papiere co treba vypisat

katkaba1
28. nov 2017

@nifido nezbavovala sa majetku, nemala akeho.. Veľmi pekne Ti ďakujem za info, skočime do toho Centra tento týždeň teda. Chcela som len vedieť čo by bolo pre ňu lepšie už keď tam prideme. Myslela som že si bude musieť vybrať spôsob ktorym to chce riešiť. Ďakujeeeem 😊

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 ano je konkurz oddlzenim a splatkovy kalendar ak nema a nemala majetom urcite konkurz oddlzenim to jej aj tam poradia splatkovy je pre tych co maju majetok .....

katkaba1
28. nov 2017

@nifido ďakujem, už som posunula info 🙂
Ešte 'maličkosť' - vraj nevie uplne vsetkych veritelov..vie to niekde zistiť? Nejaky centralny zoznam exe na jej meno najde? Vypis či take niečo..

kicilanka
28. nov 2017

@katkaba1 presne ako ti napísala @nifido 😉 - ona je v tejto diskusia medzi prvými, čo to začali riešiť...

choď do CPP a všetko sa dozvieš (te) - toto je v tejto chvíli jediná najvhodnejšia odpoveď 😉

katkaba1
28. nov 2017

@kicilanka jasné, viem, že tam bude treba zájsť len som myslela, že si bude musieť vybrať spôsob a nerozumeli sme tomu úplne - a teda som zistila že som to pochopila uplne zle a posunula zlé info 🙂

kicilanka
28. nov 2017

@katkaba1 musí mať aspoň 1 aktívnu exekúciu - to si vezmite sebou na CPP....čo sa týka PO - tie si majú sledovať vestník, FO by mala uviesť sama....najlepšie je zobrať všetky papiere čo má doma a poskladať si to, aby vedela kde komu čo dlhuje...

tu je link na CPP, kde sú pobočky a aké papiere treba vypísať...najlepšie je, ak si to doma maximálne vypíše, čo nevie, nechať voľné a dopísať u nich s ich pomocou 🙂

http://www.centrumpravnejpomoci.sk/potrebujem-p...

tam sú aj tlačivá, ktoré si viete doma vytlačiť a vypísať už vopred 😉

katkaba1
28. nov 2017

@kicilanka si zlatá, ďakujeme. Počas TPP sa splatili vraj 2 či 3 veritelia, zaváži jej to nejak? Či to už ani študovať nebudu?

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 to nevadi

kicilanka
28. nov 2017

@katkaba1 tak ako ti napísala nifido - podľa nás to má jasné (predbežne z info čo si dala) ...
nikto nerieši čo bolo splatené...podstatné je, aby spĺňala podmienky na bankrot - pozrite si ten manuál z linku CPP k bankrotu - tam sú podmienky stručne popísané, ktoré človek musí spĺňať ak chce požiadať o osobný bankrot a tiež čo nepodlieha pod neho....

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 nech napise vsetkych co vie plus aj vsetky vymahacske spolocnosti kde bol dlh posunuty ak ma nejake fyzicke osoby tie musi napisat a nezabudnut na nikoho po novom musia byt upovedomeni o oddlzeni ..... ak ma exekucie vie ist na sud a vyziadat si na svohe meno rod.cislo vsetky konania ..... Moj manzel je po starom ja idem po novom

katkaba1
28. nov 2017

@kicilanka aha, takže sa môže stať aj to, že jej to neodklepnu? No to by bol jej koniec, začarovany kruh🙈 čitala som aj niečo že je dobre keď ma deti a tak..no ona je mlada, slobodna a ani deti nema.. ale nema ani rodinu už, dlhy smutny pribeh. Snaď sa nam to podari 🙈

@nifido a stači ak im to pošle doporučene poštou? Len oznamenie, že sa žačal konkurz voči jej osobe? Ty si tým uz prešla? Úspešne? 🙂 Len ako pisem vyssie, ona nema deti a je slobodna..ci jej to nepriťaži.

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 to ze nema deti a muza neznamena ze jej to neprejde ..... najorv musi poslat tie papiere do centra ja osobne by som ich radsej zaniesla a svoje som niesla hned mi dali podpisat tu zmluvu o pozicke tych 500€ na splatky a cakas 30 dni. ak to posles samizrejme doporucene do centra tak pitom konanie prerusia poslu ti naspat papiere na podpis tej pozicky po doplneni plynie opat 30 dnova lehota cize moze nemusi to nakoniec trvat dlhsie ak pojdes podat do centra tak povedz ze mas vyplnene a pripravene pozru a vezmu ja cakam na zverejnenie vo vestniku podane som mala na sud 6.11 Ke ked som v marci bola davalu este datumi na sedenia a potom nestihali tak si vymyslali a natahovali cas takze ja som rozhodnutie o zastupovani dostala na konci jula a na sud dali teraz 6.11 mama uz ma uspesne za sebou ukonceny.

katkaba1
28. nov 2017

@nifido wow, tak to teda pekne dlho trvá. Nevadi no, dôlezite pre ňu bude, že to vôbec bude mať uspešný koniec.
Pozerali sme tu stranku CPP ale nedocitali sme za či môze zadat ako veritela aj z ČR ( študovali sme tam spolu a ona tam vraj jedneho veritela ma). Či môže len v ramci SR zadať a toho v CR bude musiet riadne splacať?

nifido
28. nov 2017

@katkaba1 a co ma home credit? ano vsetkych zadat aj mimo sr spravca je povinny ich kontaktovat

katkaba1
28. nov 2017

@nifido takže veritelov oboznami o konkurze spravca, nie ja? Nie home credit, v ČR sme študovali na vysokej skole a predtym sme tam absolvovali taky pripravny kurz u sukromnej spoločnosti. Platili sa na 2 splatky a ona tu druhu vraj uz nezaplatila, resp.rodičia uz neboli, nemala ako zaplatiť. Tam bol kriticky rok, vsetko sa jej zosypalo a odvtedy sa to vlecie a už nevie ako von z toho. Pozname sa 14 rokov..musime to nejak vyriešiť už. Je to super baba len mala sakra smolu v zivote..