icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

olgasniderova
21. feb 2018

Vedel by mi niekto poradit ohladom osobneho bankrotu za ake obdobie mam napisat svoje pracovne skusenosti? Dakujem za rychlu odpoved vsetkym

kicilanka
21. feb 2018

@marusia12

JA VIEM že TY si písala...ale boli tu aj INE vyjadrenia...takže prezentujem viac názorov, kedže sme si už aj tu overili, čo funguje u jedného - nemusí u druhého....

kicilanka
21. feb 2018

@olgasniderova od školy - všetko...

marusia12
21. feb 2018

@kicilanka funguje to podla zakona a nie podla toho, ako sa to komu hodi.

hellgamer
21. feb 2018

@kicilanka
Bohužial nedá sa na TPP nakoľko sa tam výhradne pracuje na živnosť...
Konečne normálna práca a teraz si to vlastne asi pokazím tým OB lenže to OB ma dostane z 10-ročného spútania ... Neviem ako to vymyslieť aby som neprišiel o obe príležitosti.

hellgamer
21. feb 2018

Takže prečítal som si živnostensky zákon kde sa uvádza:

Prekážky prevádzkovania živnosti
(1) Živnosť nemôže prevádzkovať fyzická osoba ani právnická osoba, na ktorej majetok bol ukončený konkurz, po dobu troch rokov po ukončení konkurzu alebo po opätovnom potvrdení núteného vyrovnania, nie však skôr ako po jednom roku od vyporiadania jej záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu26). Ak podnikateľ spôsobil konkurz alebo nútené vyrovnanie úmyselne, môže prevádzkovať živnosť najskôr po piatich rokoch od úplného vyporiadania jeho záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu.

(2) Ustanovenie odseku 1 sa vzťahuje aj na fyzickú alebo právnickú osobu, voči ktorej sa v uvedenej dobe navrhlo vyhlásenie konkurzu, návrh sa však zamietol pre nedostatok majetku dostačujúceho aspoň na úhradu trov konania.27)

(3) Na prekážku podľa odsekov 1 a 2 sa neprihliada, ak došlo ku konkurzu alebo k nútenému vyrovnaniu v dôsledku úpadku alebo trestného činu tretej osoby.

(4) Živnostenský úrad môže odpustiť prekážku uvedenú v odsekoch 1 a 2, ak hospodárske pomery osoby a jej správanie nasvedčujú, že pri prevádzkovaní živnosti bude riadne plniť svoje záväzky; pred rozhodnutím si vyžiada vyjadrenie Slovenskej živnostenskej komory. Prekážku uvedenú v odsekoch 1 a 2 nemožno odpustiť, ak na podnikateľov majetok vyhlásil súd počas piatich rokov dvakrát konkurz alebo ak konkurz bol vyvolaný úmyselne.

(5) Živnosť nemôže prevádzkovať osoba, ktorej uložil súd alebo správny orgán28) zákaz činnosti týkajúci sa prevádzkovania živnosti, dokiaľ zákaz trvá.

(6) Súdy a správne orgány, ktoré rozhodli o skutočnostiach uvedených v odsekoch 1, 2 a 5, oznámia to živnostenskému úradu, ktorý vydal osvedčenie o živnostenskom oprávnení fyzickej osobe alebo právnickej osobe uvedenej v týchto odsekoch, v lehote 15 dní od právoplatnosti rozhodnutia.

Môže ho niekto vysvetliť trochu laicky?

Znamená to, že môžem požiadať o udelenie výnimky ak budem riadne splácať svoje záväzky? teda by som tam musel podpísať nejaké čestné prehlásenie, že budem riadne a včas hradiť napr. zdravotku sociálku a s tým spojené náklady na živnosť?

ďakujem.

kicilanka
21. feb 2018

@draik - nepamätám sa, či si sa ty k tomuto už vyjadroval - čítaj vyššie príspevok od @hellgamer

Živnosť a OB (??)

agness30
22. feb 2018

Takze konecne som sa dovolala na CPP, na podatelni mi nevedela dat info ako je to s mojou ziadostou, ci odoslali alebo nie..odkazala ma na emailovu komunikaciu s pravnickou..ja som jej pred 10 dnami pisala, neodpovedala mi..24.1.2018 mi napisali email ze BUDU podavat na sud, ze si mam sledovat vestnik..ja som si od 24.1. naratala 14 dni a intenzivne kontrolovala vestnik..ani tuk..tak som teda dnes napisala opat pravnicke a k prekvapeniu do hodiny odpisala, ze moja ziadost JE PRIPRAVENA k odoslaniu ale vzhladom k tomu, ze maju obmedzeny pocet podani na sud, posielaju moju ziadost az buduci tyzden..takze ked ratam ze az ku koncu tyzdna poslu, tak vo vestniku budem mozno okolo 20 teho marca ked to prejde a pan Boh da..ospravedlnovala sa ze nedodrzali 30.dnovu lehotu, ze toho maju vela.. no a na sud posielaju len 1 x do tyzdna a to len obmedzeny pocet ziadosti...takze opat mesiac nervov a cakania..8.3 mam mat pohovor do prace, no ak to vyjde a zoberu ma, tak mozem nastupit najskor od aprila..to cakanie ma uz nici..

gouda0
22. feb 2018

@agness30 som na tom podobne .dnes mi došlo od cpp že ma zastylupuju .. tak čakám tiež že ešte mesiac dve to potrvá

agness30
22. feb 2018

@gouda0 mne doslo ze ma zastupuju 13.1.2018 a 24.1 ze budu davat na sud a ze si mam sledovat vestnik..no a ono sa to podanie na sud predlzilo z 30 dni podla zakona na 45 dni cca..takze su zahlteni..a sudy zrejme tiez, lebo maju limit na podavanie ziadosti na sud a len 1 x do tyzdna..no co uz..hlavne nech sa to uz pohne , uz to mi na psychike nepridava

kicilanka
22. feb 2018

@agness30 podanie na súd z CPP nemá stanovenú lehotu...je len 30dňová lehota na vydanie rozhodnutia o (ne)zastupovaní...potom je 15dňová lehota súdu od prijatia návrhu na vydanie Uznesenia o začatí konkurzu...

Niečo na tom bude pravda, že majú obmedzený počet koľko toho môžu z CPP na súdy poslať, lebo v tom zmysle sa vyjadril aj môj správca...preto je úplne zbytočné im tam vyvolávať, lebo aj tak sa nič neurýchli....

Momentálne som zaznamenala zvýšenú aktivitu exekútorov (potvrdil mi to aj správca že nie len u mňa...) - po zmene zákona o EX poodchádzali viacerí EX a ich spisy boli pridelené novým,...no a tí sa teraz dostávajú do agendy a pekne súkajú korešpondenciu.....

agness30
22. feb 2018

@kicilanka Aha, a ja som bola v tom, ze aj CPP ma 30 dni na to dat to k sudu..tak to som na tom este dobre, ked to daju buduci tyzden. mne sa zatial stale ozyvaju len vymahaci cez sms, ale na to ja nereagujem..tak dufam, ze sa to v marci uz konecne rozhodne..viem, ze ukoncenie bankrotu je na niekolkoo mesiacov este, ale to ma netrapi, ja som SZCO a mam teraz sancu sa zamestnat, takze mi ide len o to, aby som mala uznesenie skor ak ma zamestnavatel nahlasi na SP, lebo ta si brusi zuby na to, aby mi mohla stahovat bud z uctu alebo prikazom na mzdovom..tak by som tomu unikla.

lenkabalcova
22. feb 2018

Ahojte, prosím vás čo toto znamená? Mám už v marci začať splácať cpp? Alebo tam musí byt niečo iné napísané? Ďakujem

kicilanka
22. feb 2018
dankagirl
22. feb 2018

@lenkabalcova áno je potrebné od marca platiť

katkaba1
22. feb 2018

Kamarátke dnes prišlo Rozhodnutie o zastupovaní. Na súd budú podávať cca o 2-3mesiace až ale na začiatok aj Rozhodnutie super správa. Držíme všetkým palce.

lenkabalcova
22. feb 2018

@dankagirl dakujem 🙂 a vlastne odteraz mi už exekútor nemôže siahnuť na príjem ak sa zamestnám?

kicilanka
22. feb 2018

@lenkabalcova presne tak...aj ked sa pravdepodobne bude pokúšať - vyriešiš to písomným oznámením, že si v konkurze 🙂

babetka33
22. feb 2018

Tak baby dnes som aj ja podala žiadosť v Cpp . Zmluvu som si vypísala sama na základe tohto fóra, takže všetkým čo sa zapojili do diskusií ďakujem a pripájam sa k čakajúcim. 🙂

e123j
22. feb 2018

Ked ti prislo este len rozhodnutie z CPP o zastupovani stahovat ti zo mzdy bude. Stahovanie zo mzdy je zastavene az ked bude vyhlaseny konkurz.

saintlaurent
23. feb 2018

Tuším to mám ukončené😉😲
Oznam o zrušení konkurzu z dôvodu, že konkurzná podstata nepokryje
náklady konkurzu

saintlaurent
Odpoveď bola odstránená
dankagirl
23. feb 2018

@lenkabalcova nemal by je potrebné mat alebo aj poslat rozhodnutie súdu exekútorom ,že ste odložená a oni sú povinný sledovať vestník

8zivotov
23. feb 2018

Newie niekto ako dlho sa caka na odlzenie od ukoncenia konkurzu? 12.10.2017 mi skoncil ... Zo sudu mi zatial nic nedoslo .. Poradi niekto ?

kicilanka
23. feb 2018

@8zivotov dňom zverejnenia vo vestníku, že konkurz bol zrušený pre nedostatok majetku si oddlžená....resp. dlhy sa prestávajú vymáhať dňom zverejnenia vo vestníku o vyhlásení bankrotu...takže celkom som nepochopila čo vlastne sa pýtaš....

lenkabalcova
23. feb 2018

@saintlaurent po akom čase od vyhlásenia konkurzu respektíve uverejnenia vo vestníku vsm ukončili konkurz? Ďakujem

saintlaurent
23. feb 2018

@lenkabalcova nech sa páči
25.10.2017 zverejnenie
23.2.2018 ukončenie

saintlaurent
23. feb 2018

@lenkabalcova
ukončili 22.2.2018 /kadý deň sa počíta😉/

saintlaurent
Odpoveď bola odstránená
saintlaurent