icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

miamia04
13. nov 2018

@kicilanka odpovedala, ale napísala mi, že pokiaľ ešte súd nerozhodol o oddlzeni môžem uzatvoriť nájomnú zmluvu...ale čo vtedy keď už budeme v konkurze? Nebude to skracovanie veriteľov alebo také niečo?
Nerozumiem tomu.. Ďakujem za rady

lubaka
13. nov 2018

@miamia04 z pohladu konkurzu to nie je problem, ukracovanie veritelov sa posudzuje do vyhlasenia konkurzu, jeho vyhlasením už predchadzajuce dlhy su nevymozitelne a nove zavazky, ktorym bude aj najomne treba riadne platit.

miamia04
13. nov 2018

@lubaka ďakujem za odpoveď, takže počas trvania konkurzu možno uzatvoriť nájomnú zmluvu aj zložiť povinnú zábezpeku.

majka1324
13. nov 2018

@lubaka dobry den, viete prosim aj mne poradit? Podali sme s manzelom do cpp zatial iba ziadost na ob.Este ziadne vyjadrenie neprislo, podavali sme to teraz nedavno. Prestahovali sme sa do bytu, ktory sme si prenajali, lebo o dom sme prisli uz davnejsie v drazbe. Najomna zmluva je pisana na manzela. Mohol by z toho byt nejaky problem? Dakujem pekne

nellydick
13. nov 2018

@miamia04 môžte kľudne uzatvoriť nájomnú zmluvu, nie je to žiaden problém

nellydick
13. nov 2018

@majka1324 nie, na nájomný vzťah nemá OB žiaden vplyv, pokiaľ nie ste dlžný na nájomnom

majka1324
13. nov 2018

@nellydick dakujem pekne, najomne si riadne platime. Len byt je prenajaty od sukromnej osoby, tak som sa zlakla, ci by z toho nebol problem.

nellydick
13. nov 2018

@majka1324 nie nebol😁

majka1324
13. nov 2018

@nellydic, dakujem vam pekne za ochotu

kaja30
14. nov 2018

@lapulinka pokiaľ nemáte ešte ani 1 exekúciu tak nemôžete ísť do OB nakoľko tam je podmienka minimálne 1 exekúcia

e123j
14. nov 2018

Pozdravujem vsetkych. Stretol sa uz niekto s tym ze jeho veritel napadol bankrot a podal navrh na zrusenie konkurzu pre nepoctivy zamer. Ak ano ako postupoval a ako to dopadlo. Dakujem za odpoved.

miamia04
14. nov 2018

@nellydick ďakujem za rady a trpezlivosť : )

nellydick
14. nov 2018

@e123j áno, súd ešte nie je ukončený

e123j
14. nov 2018

@nellydick Dakujem za odpoved. Stalo sa to Vam?.
Urcite ste posielali nejaku odpoved. A casovo to ako vyzera?. Kolko casu uplynulo od vtedy? Ako to vy vidite?

kicilanka
14. nov 2018

@e123j 😀 jej osobne sa to určite nestalo, ona nie je osoba ktorá si priamo podávala o OB 😀 ... ale je fundovane znalá problematiky OB 🙂

nellydick
14. nov 2018

@kicilanka ďakujem za pochvalu 😁😁😁

nellydick
14. nov 2018

@e123j keď budem mať info ako súd posudzuje nepoctivý zámer, dám určite vedieť všetkým do tejto skupiny 😎

e123j
14. nov 2018

@nellydick Dakujem

kicilanka
14. nov 2018

@nellydick nie je za čo ďakovať - z odpovedí je jasné, že ste priamo v deji a obraze (aj keď viete že som bola na začiatku voči Vám dosť skeptická - ale som rada že som sa mýlila 😀 ) a teda - dobré sa chváli samo 🙂

kicilanka
15. nov 2018

@nellydick
čo v prípade, ak majetok dlžníka je vyšší ako sú jeho dlhy...Pristúpi CPP k zastupovaniu k osobnému bankrotu oddlžením?
Nemá príjmy aby tie dlhy splácal, ale nie sú vyššie ako majetok ktorý vlastní - ale nemôže ho speňažiť ? (polovička domu je na LV na neho písaná, ale súdnym rozhodnutím ju nemôže užívať, druhú polovičku užívajú jeho deti, ale nechcú dom predávať ani nijako sa dohodnúť).
Je možný OB oddĺžením? Je si vedomý toho, že príde o dom - chce len riešiť dlhy a zbaviť sa ich už navždy 🙂

lubaka
15. nov 2018

@e123j je uz viac napadnutí poctiveho zameru, ale blizsie info k tomu neviem

lubaka
15. nov 2018

@kicilanka existencia majetku nie je problemom pri OB, ak si ho chce dlznik uchovat tak uprednostni splatkovy kalendar ak nie voli oddlzenie.

kicilanka
15. nov 2018

@lubaka no práveže - takto to viem aj ja...ale zmiatla ma aktuálna brožúrka z CPP k OB a veta:

Ak má dlžník majetok, musí počítať s tým, že sa tento majetok speňaží
na úhradu jeho dlhov, pričom sa predpokladá, že jeho dlhy prevyšujú
hodnotu jeho majetku. (zaráža ma slovíčko "predpokladá")

Táto alternatíva je vhodná najmä pre dlžníkov, ktorí majú veľa
dlhov, ich majetok nepostačuje na ich splatenie a súhlasia s jeho
speňažením. Je vhodná aj pre dlžníkov, ktorí nemajú žiadny
majetok a ani žiadny príjem.

vivi78
15. nov 2018

Dobry den...manzelovi prisiel dnes papier,ze je oddlzeny. Ten papier treba zobrat do prace,aby uz nasledujuci mesiac nezrazali z vyplaty? Alebo treba pockat zo sudu zastavenie kazdej jednej exekucie?
Dakujem

deeena
15. nov 2018

Dobrý den nezaregistrovala som to tu,ked já mám veľa splátok niektoré v omeškaní ako docieliť aby som dostala exekúciu,a mohla ísť do ob. Bez toho aby to nebolo vedome.dakujem a ospravedlňujem sa,keď odpoveď som prehliadla

kicilanka
15. nov 2018

@deeena 😀 toto dosiahnúť sa nedá nijako 😀 je to na veriteľoch či podajú na exe, alebo nie....

kicilanka
15. nov 2018

@nellydick
@lubaka
baby, vyplňanm tlačivo a teda nikde som tam nenatrafila už na tú možnosť uplatniť si nepostihnuteľnú časť 10.000,- na bývanie (!!!!)

lubaka
15. nov 2018

@kicilanka malo by to byt na poslednej strane zoznamu majetku pod tabulkami

nellydick
15. nov 2018

@kicilanka je to na úvahe každého dlžníka, či pôjde do OB. CPP ani súd neskúma hodnotu majetku ku výške dlhov. Súd ho oddlzi.

nellydick
15. nov 2018

@kicilanka je to uvedené v brožúrke cpp preto, že ak má dlžník majetok vyššej hodnoty než je výška jeho dlhov, môže svoj majetok sám speňažiť a vyplatiť veriteľov, a teda nemusí ísť do OB. To ale je samozrejme možné len vtedy ak môže s majetkom disponovať. V opačnom prípade ide do konkurzu a majetok spenazi správca.