Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@maartinaa82 presne ako ti písala kicilanka treba daj vedieť exekútorovi a na súd podnet na zastavenie ex.z. dôvodu, že si prešla bankrotom (ak nejde o nedotknuteľné dlhy) a nečakaj s tým...
Ak máš konkurz zrušený pre nedostatok majetku, znamená to, že sa konkurz ukončil, lebo nič nemáš, a si oddlžena od všetkých dlhov, ktoré si mala pred bankrotom .
Tak to oznam exe aj v práci aj na súd, nech to zastavia.😣
@miamia04 kedze som uuuplne duta z tohto 🙆 ako sa dava ten podnet na zastavenie?
@maartinaa82 v tejto diskusii najdes navod, aj text aj postup...a tiez CPP ako ti poslali oznamenie o vyhlaseni OB tak ti poslali formular k tomu....a ak by sa ti predsa len enchcelo hladat tu v diskusii - p. google ma v ponuke mnozstvo vzorov na zastavenie...
@maartinaa82 ja som to ešte nepodávala, ale baby mi tu poradili, že môžem aj sama napísať podnet na zastavenie exekučného konania z dôvodu, že si bola ako povinná zbavená všetkých dlhov v konkurze
napíšeš tam konkrétne tvoje údaje
ktorý súd vyhlásil konkurz,
dátum vyhlásenia konkurzu...
uznesenie ....spisovu znacku,
že bolo zverejnené v Obchodnom vestníku číslo... dňa...
Neviem či to tak stačí...vzor podnetu ja nemám
@kicilanka dakujeeeeeem 😘
@miamia04 dakujeeem 😘
Želám všetkým čakajucim na OB rychly a krátky "proces" a zbankrotovaným želám čo najmenej "šumov" a dokonca žiadne v roku 2019

Takze opat nová skusenost. Poslala mi Soc. poist. doporuceny list, v ktorom ma vyzyva na zapletenie ciastky v sume 2835 eur za obdobie od 2015-2017. do 15 dni, inak na mna poda trestne oznamenie za trestny cin neplnenia poistneho..podotykam, ze v tej dobe som byvala v inom okrese a do okresu z ktoreho mi teraz SP poslala tuto vyzvu som si dala trvale bydlisko az po ukonceni bankrotu.bankrot bol vyhlaseny 9.3.2018 a ukonceny kvoli nemajetnosti 9.9.2018. vsetky pozdlznosti po vyhlaseni bankrotu mam voci SP z toho okresu kde som predtym mam TB vyrovnane, aj SP, a do konca roka som uhradila ciastku aj DU krory odo mna vymahal pokutu za r.2013 aj napriek tomu, ze mi spravkyna vravela ze to nemam uhradzat.. momentalne so od aprila 2018 zamestnana a pravidelne zamestnavatel uhradza poistne..volala som tej babe zo SP, bola arogantna, v kuse opakovala ze ked nezaplatim daju ma na policiu a ta posudi ci som spachala trestny cin/beriem to ako vyhrazanie sa a vydieranie*/..volala som spravkyni, bola doslova zhrozena, ze sa s takym niecim este nestretla, ze jej mam preposlt ten dokument a aj ked uz s tym nema nic spolocne, skusi si to overit a zavolat riaditelke pobocky..som na zrutenie..
@agness30 je to bežný postup. Štátna organizácia a teda aj SP je povinná hospodáriť s finančnými prostriedkami v súlade so zákonmi a má sa snažiť vymôcť pohľadávky od dlžníkov všetkými možnými zákonnými prostriedkami, teda aj TO.
To že je alebo bude voči vám vedené trestne konanie neznamená že budete aj odsúdená. Polícia vás predvolá na výsluch, a bude zisťovať či bol z vašej strany úmysel vyhýbať sa plateniu poistného.
Keď vám úmysel nepreukážu tak trestné konanie zastavia.
Takže netreba mať obavy je to postup z ktorého ani SP nie je nadšená ale keďže NKU vyžaduje takýto postup ani oni nemajú na výber.
Aspoň niektorí ktorí zneužívajú OB aby zakryli svoje trestné konanie budú mať problém a môže im byť následne zrušený konkurz.
ja som bola vysetrovana v r.2014 , ale nepreukazali umysel, tak sa to TO zrusilo.to bolo v mieste byvaleho TP, kde som bola az do septembra 2018.ma pravo pobocka SP kde som nemala v tom case vymahat tento dlh a podat TO?. aka je minimalna coastka nedoplatku povazovana za trestny cin? citala som ze 2660 Eur..pomohlo by keby som zaplatila aspon do tej ciastky, u mna to robi aspon 270 Eur aby som sa dostala pod tuto ciastku?
tym by som sa dostala pod hranicu dlhu povazovanu za trestny cin a nemohli by podat na policiu?
viac bohuzial nemam
@agness30 keď som správne pochopila, tak SP vymáha dlh za obdobie 2015 až 2017, teda po roku 2014 kedy prebiehalo predošlé trestné konanie. Je úplne jedno ktorá pobočka vás vyzýva na zaplatenie dlhu, keďže trestné oznámenie dáva SP ústredie. Znovu budú posudzovať váš úmysel ale za iné obdobné než predtým.
Keď ho nepreukázali vtedy v roku 2014, a vaša situácia sa nezmenila, tak je pravdepodobné že ho nepreukážu ani teraz. Vy viete najlepšie čo sa vtedy dialo.
Dakujem za odpoved, este sa chcem opytat, ked znizim cistku dlhu za to obdobie pod tych 2660 Eur, maju pravny narok na podanie trestneho oznamenia nakolko sa tym cast dlhu uhradi a nebude ta minimalna hranica na trestne podanie?
@nellydick a to ma potom aký zmysel všetko okolo ob? Teraz všetci začnú podávať trestné oznámenia, aby vymohli dlhy? Ako je to potom s poctivým zámerom? Veď veritelia do 6 rokov môžu napadnúť bankrot cez nepoctivy zámer. Nechápem preto podávanie trestných oznámení. Hlavne po oddlzeni. Mali keď tak dosť času predtým podať trestné oznámenia. Celé mi to príde divné.
@agness30 nie som odborník na trestné právo takže vám s istotou neviem odpovedať ohľadom zníženia výšky škody.
Skôr sa domnievam že to nie je také jednoduché pretože v čase spáchania skutku bola škoda nad hranicu 2660 eur a či je možné ju doplatenim znížiť pod túto hranicu a tým sa zbaviť zodpovednosti za trestný čin, aby to bol len priestupok.... tak to neviem.
skúste sa poradiť s advokátom ktorý sa špecializuje na trestné právo.
@mawka netreba v tomto hľadať zmysel 😁Ide skôr o zákonnú možnosť veriteľa dostať sa k svojim peniazom resp. aspoň k potrestaniu dlžníka.
Neznamená to však že títo dlžníci potrestaní / odsúdení aj budu.
Či osoba spáchala trestný čin sa posudzuje ináč než nepoctivý zámer dlžníka v konkurze. Právo podať žalobu v 6 rokoch po konkurze veriteľovi ostáva bez ohľadu na to či bude dávať trestné oznámenie alebo nie.
@nelkydick
@kicilanka
Chcem Vás požiadať znovu o radu, ak by sa stalo, že zmení dlžník trvalý pobyt, komu treba túto zmenu ohlásiť?
V decembri mal mať manžel podaný návrh na súd, teda v priebehu januára by mal byť vyhlásený konkurz súdom.
Čo ak medzitým príde k zmene bydliska?
Alebo príde k zmene bydliska počas konkurzu, kam to máme oznámiť?
Správcovi alebo na súd?
Písomne alebo mailom, až keď budeme mať nové doklady?
Aby sme nespravili chybu.(alebo si zatiaľ dať len prechodný pobyt?)
Ďakujem vopred za rady
@miamia04 ak už je návrh podaný, zmenu trvalého pobytu treba oznámiť správcovi ktorého určí súd a jeho meno zistíte z obchodného vestníka. Správca totiž bude kontaktovať dlžníka na adrese uvedenej v návrhu, tak aby sa mu obálka nevrátila. Urobte to písomne alebo mailom aby ste mali o tom doklad.
Súdu to už nie je potrebné oznamovať lebo v čase podania návrhu skúma svoju príslušnosť, potom už nie.
Taktiež to treba oznámiť aj CPP.
@mawka trestným konaním nevymahaju dlh ale zisťujú či nebol spáchaný trestný čin, napr. nezaplatenie poistného, úverový podvod a pod. Niektorí veritelia podávali TO aj pred konkurzom dlžníka, niektorých naštve konkurz dlžníka a preto dajú TO až po konkurze.
Pokiaľ bol dlh vymáhany a splacany v exekúcii nebol dôvod aby štátne inštitúcie podávali TO. Teraz po konkurze sú viacmenej nútené tak urobiť. Treba si uvedomit že štátne inštitúcie sú kontrolované v hospodárení so štátnymi prostriedkami a nemôžu sa samovoľne rozhodnúť že to nechajú tak.
Ale súhlasím s tým, že je to postavené na hlavu 😁na jednej strane štát umožní ľuďom zbankrotovať bez splatenia dlhov a na druhej strane dáva na nich za to TO. Takže chyba bude "tam hore" , nie u štátnych organizácií ktoré majú "zhora" presné pokyny ako postupovať.
@nellydick veď toto. Nevedeli vymôcť všetko, teraz sa snažia takto. Pritom to mohli riešiť aj inak a predtým. Mala som exe, kde exekútor nepohol prstom za celú dobu. Mala som takých, ktorí si svoju prácu robili. A zrovna od sp sa s vymáhaním roztrhať nešli až na jednu výnimku. Zaujímavé, že to vtedy SP neprekážalo, že pre ňu exekútor nevie vymáhať dlhy. No v každom prípade, asi znovu vytiahnem tie svoje sanony,čo som si už archivovala že keby niečo niekto podnikol s TO.
Chcem sa opýtať, či sa dá niečo robiť s tím ak súd na návrh exekútora ukončí exekúciu pre uplynutie času na vymoženie dlhu a nie na základe osobného bankrotu? V prvom prípade som sa na to vykašľal a trovy exekúcie vyplatil. A znova ten istý exekútor zastupujúci zdr.poistovňu spravil to isté aj keď som emailom upozornil že môj bankrot bol skôr než on prišiel na to že ubehlo 10 rokov. Ak súd ukončí exekúciu pre nevymožiteľnosť uplynutím doby trovy platí povinný nie oprávnený. Tento sedlák to robí tuším schválne , uisťoval ma emailom že návrh na zastavenie dal pre môj osobný bankrot. Klamal. A potom sa stane že vymáhal pre zdravotku 50 € ktoré nevymohol a ja som mu zaplatil 60 € ako trovy. Teraz mám znova platiť skoro 60€ , ale je tam možnosť odvolania sa . Mám sa odvolať? Ide o princíp, škoda že exekútori prichádzajú na to že čas uplynul až vtedy ak niekto vyhlási OB.
@laurentsaint chcú potrestať ak sa preukáže, že nebol dôvod neplatiť odvody alebo čokoľvek iné.

Dobry den. Mam vyhlaseny bankrot. Par dlhov v zahranici v Nemecku. Stale im nieco platim, ako mam postupovat? Mam dat uradne prelozit papier o bankrote a poslat im kopiu? Alebo staci emal s odkazom na moj bankrot kde je to aj v anglictine napisane? Neviem ako to funguje co sa tyka zahranicia, dakujem