icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

petrapetra33
5. jan 2019

Chcú potrestať a teraz vydierajú TO... fakt je to divné... predsa OB skúmal súd a rozhodol! Zrejme bude treba riešiť hromadnú žalobu na Soc. Poisť, DÚ a všetky inštancie, ktoré nerešpektujú štátom súdne rozhodnutia! To kde sme? Celý OB mi príde, ako podvod na ľudí!! Z jednej strany povedia, že ste oddĺžený a na druhej strane to ani nechcú pripustiť, ani rešpektovať! Kua ma naserú, fakt to poženiem až do Štrausburgu a budem pýtať odškodné, za vydieranie atď.! Pridal by sa niekto??? To za čo nás tu v tomto štáte majú???!!! Nemal štát ani riešiť tie bankroty, keď teraz idú po nás. Úplne nás znemožnili. Ak sa niekto dozvie, že som prešla bankrotom,tak pozerajú na mňa,ako na vraha!

miamia04
6. jan 2019

@nellydick prosím znovu o odborné vysvetlenie
1. Bezodkladne po nadobudnutí právoplatnosti doručí súd prostredníctvom správcu rozhodnutie o vyhlásení konkurzu s doložkou právoplatnosti a vykonateľnosti dlžníkovi . Kedy rozhodnutie o vyhlásení konkurzu nadobudne právoplatnosť? (45dní?)
Teda kedy ho možem od správcu pýtať?
Zrušenie konkurzu-oddlženia podľa 4.časti zákona AKO TO Má BYŤ?:
A: Správca oznámi v OV oznam o zrušení konkurzu, týmto oznámením sa konkurz končí a zanikajú účinky vyhlásenia konkurzu?
Alebo
B: Musí ešte aj súd zverejniť uznesenie o zrušení konkurzu a toto uznesenie doručiť úpadcovi?
A právoplatnost uznesenia o zrušení konkurzu oznámiť v OV a až týmto zanikajú účinky konkurzu?
Ďakujem za vysvetlenie

kicilanka
6. jan 2019

@miamia04

nellydick nie je nejaký povinný odborný poradca v tejto diskusii....odpovedá dobrovoľne a vo svojom voľnom čase...takže na to berte ohľad...a na Vaše otázky už sme to tu vysvetľovali niekoľkokrát čo ktorá vec znamená, aj CELÝ PROCES VYHLASENIA OB a jeho priebehu...stačí si dať len čas a námahu aj listovať a čítať a nie len položiť otázku a čakať...ak chcete vysvetlivky k jednotlivým bodom zákona - kúpte si knihu aj s výkladom 😖

Nie - nie som "neochotná" vysvetľovať...a áno - "neodpoviem" k veci - LEBO som (sme) to tu už vysvetľoval(li) a a všetko tu už to je....
....a prídu nový a nový čo sa dali na OB a stále tie isté otázky...lenivosť a neochota človeka robiť niečo sám pre seba...

@nellydick - ale ak máte ešte stále dosť energie a chuti dookola vysvetľovať opakovane čo už tu bolo - samozrejme môžete 😎 - stále sa - opakovane - sklánam pred Vašou ochotou <3

sticker
kicilanka
6. jan 2019

@petrapetra33
rozčulovanie sa v tomto prípade nepomože...sme na SK...zákon o OB v rámci zákona o Konkurze je jeden zákon a Trestný zákon a trestný čin neodvedenia dane a poistného, uverový podvod - podozrenie ....to je iný zákon...na SK klasika - urobí sa jeden zákon a jeho dosah sa neprenesie upravami do iného zákona a tak si odporujú....CPP,sud a správca neskumali či došlo k naplneniu niektorých ustanovená Trestného zákona - na to je tu polícia - ktorá koná na podnet nejakej inštitucie...
TO mohli po dať hocikedy - neurobili to - mali právo rozhodnutia...ale tak ako napísala nellydick - nemaju možnosť vymocť peniaze zákonnou cestou tak skúšaju vytvoriť iný psychický tlak na dobrovoľné plnenie - všeobecne sa slovač bojí nadradenej sily a to je aj polícia...boja sa ísť vypovedať boja sa už aj zásielky s pečiatkou polície....a pritom je proces jednoduchy - predvolaju vas - ak máte v robote smenu - odovzdáte predvolanku v robote s tým že ste predvolaný vypovedať - zamestnávateľ Vás musí pustiť a zaplatiť ako by ste boli v robote...prídete, poviete všetko to čo ste napísali do návrhu na OB - teda ako ste sa dostali do situácie a prečo ste neplatili priebežne svoje veci - ak ste podnikali a bolo to za zamestnancov - môžu od Vás požiadať peňažný denník aby videli reálne že ste na to nemali aby ste zaplatili...
...následne to poverený práslušník bude "skumať" a na záver Vám príde domov list že návrh na začatie konania je zastavené nakoľko sa nedokázal umysel TČ....a hotovo..nič strašné...pre mnohých je návšteva zubára horšia....

To ako na nás pozeraju stále ľudia - nie je nič na SK opät nenormálne...z toho si netreba nič robiť lebo pre každého zbanktorovaného by malo byť podstatné nie ako na neho pozerá okolie (lebo to je len v ľuďoch a o ľuďoch) ale že má šancu zas znova "žiť" a hlavne že dostal šancu sa poučiť a neurobiť tie isté chyby v tomto živote...
...nie je potrebné hundrať na tento zákon (nech je akokoľvek nedokonalý) lebo predtým bol taký že sme nemali šancu na OB....mohli by sme hodiny debatiť o tom ako to na SK (ne)funguje...a nič si nepomôžeme....
Proste je potrebné rozlišovať dva samostatné zákony - zákon o OB a Trestný zákon...a potom je tu ešte XYZ ďalších zákonov, ktorými sa riadia štátne organizácie.....

mawka
6. jan 2019

@kicilanka v podstate hej. Známa už mala TO zo sociálky, jednalo sa o 7000+ a bola vypovedať. Raz a bolo to zamietnuté. Následne sp riešila veci súdnou cestou a dali známej tri roky na to, aby to zaplatila. Žiadny splátkový kalendár, len 3 roky do kedy má dlh vyrovnať. Urobila tak a život ide ďalej. Tiež mám osobnú skúsenosť s TO a môžem povedať, že na polícii boli milí, priniesla som sanon, vypovedala a všetko bolo ok, ešte ma.policajti podporili s tým, že často sa TO podávajú nepremyslene. Ale.urcite to bol stres,keď mi vtedy volali,sa mi zatmelo pred očami. Mne pomohlo aj to,že som poškodenej navrhla riešenie, ale ona to vzala z druhého konca. Samozrejme, že som si záväzku dostala presne tak ako som jej navrhovala a to do dvoch týždňov. Šlo o 310 eur. Úplne zbytočný cirkus narobila a pridala policajtom robotu. Ale aj takí sú ľudia. Napríklad daň na daňovom úrade sa tiež dala vyriešiť splátkovým a boli veľmi ústretoví. Videli v papieroch, že rok predtým sa mi darilo, ďalší rok.nie, videli, že som tehotná, dalo sa dohodnúť. Práveže najlepsie sa mi vždy s danovakmi komunikovalo. SP je iná kapitola.

nellydick
6. jan 2019

@miamia04 stručne povedané.... rozhodnutia súdu vo veci konkurzu nadobúdajú právoplatnosť ich zverejnením v obchodnom vestníku.
Správca doručuje dlžníkovi rozhodnutie súdu o vyhlásení konkurzu po jeho právoplatnosti - teda bezodkladne po jeho zverejnení v obchodnom vestníku. Bohužiaľ nie všetci správcovia to tak robia.
Ak je správca neochotny vydať vám rozhodnutia, viete si ich vytlačiť z obchodného vestníka, alebo ak ich potrebujete na právne účely, tak ich vám dá váš konkurzný súd aj s vyznacenou právoplatnosťou.

nellydick
6. jan 2019

@kicilanka ďakujem....😀❤️

miamia04
6. jan 2019

@kicilanka nepytam sa preto že som lenivá, diskusiu mám prečítaní celú, aj poznačené vysvetlenia a skúsenosti ľudí, čo tým prešli.

Dokonca aj proces osobného bankrotu som si tu v diskusii aj zákone "naštudovala" a zakon si čítam a hľadám čo neviem, a ak sa pýtam, tak len preto, že si nie som istá...
A ak sa pýtam, tak na situáciu, ktorá môže nastať a v diskusii som nenašla
Krásny deň, už sa pýtať nebudem🙊

miamia04
6. jan 2019

@nellydick viem, že si ho môžem vytlačiť alebo pýtať na súde😃
Takže po skončení konkurzu súd ani správca už neposiela upadcovi žiadny papier , že sa konkurz skončil...
Ďakujem za váš čas aj trpezlivosť, ale naozaj aj diskusiu aj zákon čítam a hľadám odpovede aj postup.
A pýtam len kvôli neistote...lebo nechcem spraviť chybu

miamia04
6. jan 2019

@kicilanka a nie je to neochota a lenivosť pre seba niečo spraviť...
Prečítať si celú diskusiu si vyžaduje mať dostatok času a hlavne prístup na internet, čo verte alebo nie v dnešnej dobe nemá každý... aj keď je free wifi ..ale treba mať aj mobil..a nemá každý take možnosti
A áno budú sa pýtať ďalší noví a noví ľudia čo sa o bankrote dozvedeli možno len včera a ak mu nejaká dobrá duša odpovie na niečo čo tu bolo už 100x zodpovedané, tak to pomôže nielen jemu ale aj ďalším novým... ktorí sú podľa vás leniví... možno niektorí sú..ale verte, že naozaj nemá každý taký prístup k internetu, aby mal toľko času a prečítal celú diskusiu....ja som ju prečítala.. postupne.... celú
Aj tak sa "znovu" pýtam , lebo túto možnosť na život bez dlhov , po nekonečných exekúciach nechcem pokaziť
A všetky skúsenosti a rady mi pomohli a vážim si ich.

nellydick
6. jan 2019

@miamia04 neposiela nič, čo však nevylučuje že by mohol. Záleží od správcu. Keďže obchodný vestník je verejný, tak jedine na čo je správca zaviazaný súdom je zaslať 1. uznesenie.... uznesenie o vyhlásení konkurzu a oddlženi dlžníka.
A aj tak to všetci nerobia. Vraj škoda papiera 🙃

kicilanka
6. jan 2019

@miamia04 chapem to co pisete...samozrejme..nie každý ma tu moznost...ale ak sa tu stale opakuju rovnake dotazy a rovnake odpovede tak prave nastava situacia ze je "potrebne rolovat vela prevela" stran kym sa clovek dopracuje k odpovediam co hlada...lebo v tom mnozstve stale sa opakujich dotazov k tomu istemu sa stratia tie "ine" a "dalsie"....spomeniete si na moje slova az budete riesit veci po "zastaveni OB" a budete hladat odpovede...resp. - Vy asi zas len polozite otazku, aby ste si overila fakty ktore vlastne "viete" len sa chcete "uistit"...takze vlastne de faccto ste to ani nepotrebovala na co ste sa pytala......to len tak pre "zicher"....

@nellydick - vela trpezlivosti - fakt....som sa zaprisahala ze nebudem uz odpovedat nikomu na nic, lebo to uz nie je o poradení...to je už o niečom uplne inom tu....zakladatelky skupiny sa prave preto uz postupne "odpojili" a tak len drzim palce vsetkym dalším ktorý tu položia otazky na to co už bolo 100x vysvetlene aby ste VY mala trpezlivosť a vlastne aby ste tu bola vôbec....inak no neviem...a vlastne - na čo je vlastne CPP?????? fakt prestávam rozumiet tejto podstate...ak všetko máme na MK 😀 😀 😀 😀
sorry - nechala som sa zas vyprovokovat...sľubujem - urobím všetko preto aby sa to už nestalo...aj si vzpnme pre istotu oznamy z tejto skupiny 😀 😀 😀

vivi78
6. jan 2019

Dobry den...bol niekto z vas v Nitre na centrale v CPP ohladne pomoci vyplnania papierov?
Dakujem

nellydick
6. jan 2019

@kicilanka súhlasím s vami a tiež už nečítam všetko. Ale raz za čas mi to nedá a prečítam si posledné otázky (určite nie všetky strany späť 😁)
Je možné že časom aj ja stratím trpezlivosť a nebudem mať chuť sa zapájať do debaty, ale zatiaľ....😀
Súhlasím s vami že väčšina otázok ma byť adresovaných CPP, a preto tiež ODPORÚČAM VŠETKÝM, ABY SA INFORMOVALI HLAVNE V CPP (je to ich práca) A AŽ POTOM, KEĎ SA K ODPOVEDI NEDOSTALI, NAPÍSALI SEM😎

miamia04
6. jan 2019

@kicilanka tak ako ja😉

timka1978
7. jan 2019

keď som začal riešiť bankrot bolo tu cca 96 strán,všetky som si prešiel a všetko potrebné som sa dozvedel,keď mi niečo nebolo jasné napisal som konkretnej osobe čo dala príspevok súkromnú správu,ľudia keby to takto každý robil nieje tu 232 strán ale polovica,a nemuselo by sa tolko listovať,tiež sa mi stalo že som niekomu odpovedal na otázku a o dve strany bola položená tá istá otázka,bankrot je niečo čo vám zmení život a preto sa tomu trošku povenujte namiesto pozerania telky večer(prečítajte si celú diskusiu).

sarinka1307
7. jan 2019

Chcem sa spýtať,ako dlho trvá v Nitre odlzenie? 15.11. Mi prišlo z CPP že má budú zastupovať. Dakujem za odpoved.

sarinka1307
7. jan 2019

@vivi78 tam Vám pomôžu aj keď to máte zle vyplnené. V Nitre sú ochotne pracovníčky.

kika1441
8. jan 2019

Zienky, prosim o radu. Da sa osobny bankrot aj zrusit? vratia mi poplatok? Uz je to neaktulne, lebo otec si prachy vyziadal sudne od deti. vdaka

kicilanka
8. jan 2019

@kika1441
ako zrušiť?? Vyhlásený OB už bol? tak jediné čo sa môže - požiadať o ďalší o 10 rokov...to nie je ako žalobný návrh že si premyslím a vezmem návrh späť...ale ide o môj súkromný názor...možno @nellydick alebo @dreik by sa vedeli k tomu vyjadriť....

nellydick
8. jan 2019

@kika1441 ak je návrh podaný na súde, možno ho vziať späť len do rozhodnutia súdu. Po rozhodnutí súdu, ktorým oddlzil dlžníka to už nie je možné zrušiť. Jedine že veriteľ alebo CPP podá návrh na zrušenie konkurzu z dôvodu nepoctiveho zámeru dlžníka, ale to je niečo iné.

kicilanka
8. jan 2019

@nellydick presne tak si to myslím aj ja...zarazilo ma to, že pýta naspäť poplatok...podľa toho usudzujem, že OB už prebehol, alebo prebieha po vyhlásení....

jookyso
9. jan 2019

Ahojte, diskusiu som čítal, ale bližšie info k mojej otázke som nenašiel... tak píšem sem... osobný bankrot pre SZČO znamená po schválení súdom ukončenie živnosti, ale čo ak dotyčná osoba chce ďalej vykonávať SZČO... našiel som že existuje nejaká výnimka, ktorú treba podať na živnostenský úrad - s podaním tejto výnimky má niekto osobnú skúsenosť???
Ako sa to podáva a čo k tomu treba doložiť???
Bol niekto aj úspešný pri podaní tejto výnimky???
Vopred vďaka za odpovede!!!

nellydick
9. jan 2019

@jookyso tak ako ste napísali.😀
V zmysle živnostenského zákona je živnostenský úrad povinný zrušiť živnosť osobe ktorá prešla konkurzom. Osoba však môže požiadať o výnimku. Hlavne vtedy ak prevádzkovanie živnosti tvorí jej jediný príjem a nemá možnosť vykonávať iné zamestnanie. Je to na posúdení živnostenského úradu. Takáto osoba nesmie vykonávať živnosť 5 rokov po oddlženi. Toto hovorí zákon.😀

V praxi to však živnostenské úrady nerobia, živnosti veľmi nerušia. Dokonca povoľujú nové živnosti aj oddlženym. Správca však informáciu o konkurze zasiela živnostenskému úradu.
Takže ak by vám úrad chcel zrušiť živnosť, žiadajte o výnimku, zároveň vám povedia aké doklady od vás k výnimke potrebujú.

nellydick
9. jan 2019

@kicilanka asi tak 😁 samozrejme že 500 eur jej nikto nevráti.

kicilanka
9. jan 2019

@nellydick sledujem skupinu CSP na FB...normálne mi rozum zastavuje čo tam p. Ulmanová s bohorovnosťou ľuďom vtlka do hlavy...normálne až nechápem ....že OB je o.eb na ľudí (tak to je tam napísane) ...uplne si mýli pojmy s dojmami...s bohorovnosťou vyhlasuje že ak súd zastaví OB z dôvodu nemajetnosti tak že je to pre dlžníka zlé...že takto dlžník "uznal" svoje dlhy na obdobie 10 rokov...že sa štát obohacuje na poplatku 500€ ktoré potom každý účastník spláca....prirovnáva OB k pyramídovej hre...nonsens....

Normálne nechápem...sedim a pozerám na napísane a nechápem....a koľko ľudí jej to tam doslovne "žerie" aj s navíjakom....presviedča ľudí, že zastaviť exekuciu je jednoduché...že stačia na to tie ich "vzory" a žaloby...normálne nechápem ako dokážu ľuďom podsúvať tak skomolené a prekrutene znenia zákonov....

sticker
nellydick
10. jan 2019

@kicilanka ano je to choré. Tá skupina mi pripadá ako sekta. Čo povie šéfka je pravda, nadávajú tým čo majú iný názor ako ona a za príspevky ľudí chodí na dovolenku a kupuje si počítače a veci pre seba.
Bohužiaľ je veľa ľudí čo jej veria a preto si ani nezaslúžia byť oddlženi alebo aby sa im pomohlo. Bola snaha viacerých im otvoriť oči, ale nedajú si povedať.
Taktiež je veľmi pravdepodobné že ich sefka bude trestne stíhaná minimálne za pokutnictvo a spreneveru.

kicilanka
10. jan 2019

@nellydick presne tak...aj moje pocity sú rovnaké...nemám snahu tam nejako sa vyjadriť, lebo by ma hned vyblokovali zo skupiny...a ja som teda velmi zvedava ako to tam cele skonci....

bebemaly
11. jan 2019

ahojte, prposím máte niektorá skúsenosti s výmenou správcu pre nečinnosť? už som v konkurze od 11/2017, podarilo sa mi s nim stretnúť raz, som nemajetná, prislúbil mi ukončenie do troch mesiacov, odvtedy nekomunikuje,dakujem za každý postreh

miamia04
11. jan 2019

@bebemaly písali tu baby, treba zvolať do cpp a požiadať ich o pomoc pri riešení že správca nekoná a vymeniť správcu tak tam skús zavolať priamo právnikovi cpp alebo zájsť, baby písali že im s tým pomohli.
Držím palce