icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

janka456janka
27. júl 2017

@slada69 @all dufam teda,ze to aspom niekomu pomohlo. Ale je to plne znenie zo zakona. A v zakone o konkurze a restruktualizacii sa da najst skoro vsetko ohladom bankrotu len to treba najst pod bankrotom fyzickych osob

maiodee
27. júl 2017

Ahojte,pokial to tu bolo riesene,tak sa ospravedlnujem.Mam otazku,ci po konkurze a oddlzeni mozem byt zivnostnik?Panuje nazor,ze po oddlzeni nesmie byt clovek 5 rokov zivnostnik ani spolocnik s.r.o.Dakujem za reakcie.

mawka
27. júl 2017

@maiodee no mne zivnost zanikne, ked ma sud oddlzi. to mi v centre povedali. tym padom to asi tak bude. lebo by sa mal clovek po oddlzeni normalne zamestnat.

slada69
27. júl 2017

@janka456janka no jasne, ze vazne dost vela ludom to pomoze ak si to precitaju

ivica3
27. júl 2017

Mňa by tiež zaujimalo,či po oddlženi moze byt živnostnik alebo spoločnik s.r.o.To som sa v cpp nedozvedela.

draik
27. júl 2017

@ivica3
@maiodee
Až na výnimky tri roky po skončení konkurzu nie je možné prevádzkovať živnosť.

romika7
28. júl 2017

Prosim vas viete niekto poradit??Som oddlzena, som vo vestniku, je vyhlaseny konkurz a plynie 45 dnova lehota aby sa prihlasili veritelia som absolutne bezmajetna a na rodicovskom prispevku niesom zamestnana a spravkyna mi povedala ze ked jej do dvoch tyz. nedonesiem pracovnu zmluvu tak pise do tej zapisnice co sa bude posielat zas sudcovi ze nemam pracu ze som.neuspokojila nijako veritelov v konkurze ani spracvu a ze sudca mi to oddlzenie zrusi..Tvrdi ze ked budem zamestnana tak sa mi bude strhavat z platu nejaka ciastka ktora ide spravcovi a aj veritelom...nikto mi nikdy pred tym toto nespominal ze uz ked som oddlzena a zamestnam ze budem este platit veritelom a aj spravkyni po domu vraj max 18 mesiacov..nikde sa to neviem docitat..ked som oddlzena zrazky by nemali by ziadne som z toho na nervy!!!dokonca mi v kancelarii ukazala zamietnute oddlzenia kde boli dlznivi ako ja bezmajetny..takze vraj to co nam hovorili v centre ze ked som bezmajetny mame to najlahsie tak nie vraj to mame najtajsie...este ma nahovarala ze mam ist za rodicmi nech mi nieco daruju a ona to potom preda a uspokoja sa aspon trochu veritelia...je to strasne ja do dvoch tyzdnov nemam sancu sa zamestnaet...mam strach ze co do tej spravy sudcovi napise .Sudcovia respektuju spravcov a daju na nich..cize mozem sa asi rozlucit so vsetkym...Bola dom v tom ze ked som raz oddlzena a vo vestniku zverejnena tak sa to nezmeni jedine ze by slo o nepoctivy zamer..takze sa moze stat ze mi to oddlzenie zrusia a som na tom istom ako som bola a este o 500eu lahsia co slo spravcovi..

maiodee
28. júl 2017

@romika7 Tak toto je zaujímavé. Ja tiež žijem v tom, že keď súd rozhodne o oddĺžení a následne plynie 45 dňová lehota na prihlásenie veriteľov, tak je človek oddĺžený a už len prakticky prebieha konkurz, kde sa rozpredá majetok, ak človek majetok nemá, bohužiaľ veritelia zostanú neuspokojení, ale súd už nič nezamieta. AK to tak nie je, prosím o komentáre.
Nemáte pocit, že konkurzní správcovia aktuálne:
1. nemajú naštudovanú novelu zákona platnú od marca tohto roka
2. majú všetko naštudované, ale sú zúfalí, že už to nie je pre nich tak výhodné ako do marca, už to nie je pre nich taká "ryža", tak účelovo zneužívajú neinformovanosť ľudí a snažia sa z nich vytrieskať nejaké peniaze.

luna303
28. júl 2017

@romika7 to sa mi nezdá... asi patríš medzi ďalších čo natrafili na správcu čo asi nevie čo a ako. Ako Ťa môže nútiť nájsť si zamestnanie do dvoch týždňov keď si na rodičovskej a máš dieťa do troch rokov??? to predsa nie je dôvod na zrušenie oddlženia.. nikde sa o žiadnych splátkach po konkurze nepíše... ja neviem či už ozaj tí správcovia nevedia čo majú robiť... mám pocit, že bežní ľudia vedia viac ako oni. Vytlač si zákon, link tu bol o stranu dozadu, preštuduj a ohraď sa pred správcom paragrafmi kde sa jasne píše čo a ako...

maminenka12
28. júl 2017

@maiodee cislo 2 🙂

maiodee
28. júl 2017

@romika7
Ahoj, nie je správca náhodou p. Palutka zo Žiliny?

luna303
28. júl 2017

@draik môžem poprosiť tie výnimky? a je pravda, že oddlžením živnosť zaniká automaticky? len čo potom keď ten človek tým pádom príde o príjem... kamoš je SZČO a keby nebol nemá z čoho platiť svoje dlhy... v CPP nič také nespomínali a už sme tam boli 2x, vedia že je SZČO... vďaka za radu!

maiodee
28. júl 2017

Novela zákona = Na CPP sú zavalení,, ešte som tam nebol, ae predpokladám, že nie vždy vedia dať presné a jasné informácie, aj keď sa snažia.Správcovia konkurznej podstaty - právnici, ktorí v tom videli veľkí potenciál zarobiť (percento so speňaženého majetku) a po novele zákona, ktorá osobný bankkrot zjednudušuje zistili, že u nemajetného klienta z toho nič nemajú, tak niektorí, ako písala romika7 robia detektívov a sledujú, či klient niečo nezatajil, aby to mohli speňažiť.
Dokážem si predstaviť, že aj od človeka, ktorí ide do bankrotu si vedia vypýtať úplatok, aby nerobil problémy. Odporúčam naštudovať poriadne zákon + radiť sa aj s právnikom.

maiodee
28. júl 2017

@luna303 draik je diskutujúci, ktorý dá väčšinou presné a odborné odpovede, ale súvetia a dlhšie vysvetlenia od neho nečakaj.

mawka
28. júl 2017

uff, toto sa zle cita, ludia... kazdy ma ine info a kazdy spravca kona inak. to aby som si pre istotu nachystala dopredu veci, keby som ja dostala nejakeho divneho spravcu, aby som sa vedela ihned branit.

luna303
28. júl 2017

@maiodee je mi to jasné 🙂 stačilo by mi jednou vetou... ale snáď odpíše. Lebo toto sú veci ktoré v CPP nepovedia...

romika7
28. júl 2017

@luna303 moja spravkyna vie co robi vraj☺robi bankroty uz 30 rokov ma asi 70 rokov...o tych splatkach po oddlzeni som tu uz citala nie som sama...musim sa poradit s pravnikom..spravkyna nadava na centrum ze nam rozpravaju nepravdive informacie a nadava aj na spravcov ktory robia bankroty jeden rok urobili si skolenia a robia sa mudri a nemaju skusenosti ako ona..no sa rozculovala mala asi 10minutovy monilog ze co si vsetci myslime ze to ide len tak jednoduho ze prideme do centra zaplatime 500eu a huraaa sme oddlzeny zbaveny dlhov ze toto teda nie ze zabudli nam povedat vrla dolezityh informacii co nas caka so spravcom😤

luna303
28. júl 2017

@romika7 ako všetka česť jej, že s tým robí už 30 rokov... nepochybujem, že je dobrá odborníčka, ale... zákon sa zmenil od 1.3 a ten hovorí niečo iné ako ona. Je kopec linkov, článkov a samotná ministerka to hovorila pred médiami. Toto je dosť vážna vec takto zavádzať ľudí a prezentovať, že konkurzom je všetko vyriešené a podľa Tvojej skúsenej správkyne tak nie je. Veď na to sa volili dve možnosti, buď konkurz, alebo splátkový kalendár. Ak splátky ostávajú aj po konkurze, tak by bola pre každého samozrejme výhodnejšia druhá možnosť a aspoň časť majetku alebo celý by im ostal... čo už toto je... guláš.

marusia12
28. júl 2017

@luna303 mne je to vcelku jasné, čo tu píšete... a to mám základné právne vzdelanie a zákon nenaštudovaný -D raz darmo... MK je vysoká škola života.... 😀
Chápeme teda správne, že buď komplet bankrot, vtedy nemáš nič a nič ti nezostáva, plus nič nesplácaš.... alebo druhá možnosť, forma konkurzu, kedy ti speňažia majetok a ešte splácaš, plus tie nejaká časť majetku zostane? Ak som tu včera pochopila správne, netýka sa to nesplácaných hypoték... Je to tak?

luna303
28. júl 2017

@marusia12 nooo ja som bola doteraz v tom, že osobný bankrot má dve možnosti. 1. konkurz (oddlženie a predaj majetku), 2. splátkový kalendár (majetok ostáva a splácaš 5 rokov sumu ktorú určí správca)
Ale podľa všetkého je realita úplne iná.... ale aká presne, tak to mi zatiaľ nie je jasné... mám taký pocit, že CPP má iné stanoviská a správcovia zas iné... a v médiách sa prezentujú len stanoviská aké majú CPP. Mám v tom zmätok.
Bolo by fajn keby sa tu ozval niekto, kto už bol oddlžený, prešiel konkurzom a skončil. Žiadne zrážky, splátky... len neviem či sa tu taká osoba nájde.

marusia12
28. júl 2017

@luna303 áno, ale ak ide CPP podľa zákona, to, že správcovia majú v tom hokej ma ako banrotára nemusí zaujímať....

maiodee
28. júl 2017

Zákon je jasný a iba podľa neho sa musí realizovať tzv malý konkurz, čiže laicky osobný bankrot. Nie som právnik, ale ak su srávkyňa myslí, že človek zaplatí, resp. požičia si od CPP 500 eur a bude oddĺžený a že také jednoduché to nebude, tak ÁNO, také jednoduché to je.
AVŠAK: človek príde konkurzom o všetok svoj majetok! Čiže nie je to jednoduché ani prakticky, ani psychicky. Ak si chce majetok nechať - potom splátkový kalendár.
Dá sa uvažovať o morálnom aspekte - niekto sa zadlžil, príčiny sú rôzne a teraz sa elegantne oddĺži, aký "macher".
ALE:
1. zákon to umožňuje a dovoľuje a teda človek využíva zákonnú možnosť
2. nech si to niekto vyskúša prísť o celý majetok konkurzom, či to je také jednoduché.
Dôvody zadĺženia rôznych ľudí sú rôzne, o tom nebudem polemizovať, ale ešte raz: zákon je jeden, a nie je taký zložitý, aby výklad zákona bol rozdielny (pre CPP, správcu, súd).

maiodee
28. júl 2017

A právnikov, čo boli dôležití ako kilo soli a často mali aj 2 vysoké školy a pred menom Mgr., JUDr. a nevedeli často novelizované znenia zákonov je kopec. Neposerte sa z nich, naštudujte zákon, prípadne sa obráťte aj na iného právnika ohľadom právnej pomoci, nemusí to byť drahá služba.

romika7
28. júl 2017

@maiodee len co ked zalezi vsetko na tej spravkyni😣ja som aj oslovila pravnika ale zdalo sa mi z3 sa v tom vyznam viac ako on😕sam povedal ze nevedia sami co maju robit...ale ta moja premudrela spravkyna co 30 rokov rovi konkurzy ta vie ,,vsetko,,!!!nevies ci sa ako sa da zmenit spravca??a ako dlho to trva??Ci si neourobim este viac zle??

romika7
28. júl 2017

@maiodee najhorsie ze ta spravkyna vytiahla zo suflika papiere kde naozaj ludom sudca zrusil to oddlzenie...toto ma tak dostalo...preto mi cely cas u nej tvrdila ze nemyslite si ze je to take jednoduche a ze oddlzia kazdeho nie!!!Stale pribudaju zamietnutia😠A vraj tdo toho vela zacali vrtat veritelia tetaz sa konala nejaka beseda s veritelmi s ministerkou a neviem s kym este ....no mali celkom dobre argumenty😞

maiodee
28. júl 2017

@romika7 Ci sa da zmeit spravca neviem. Skor ma nepotesila informacia, ze sudy zamietaju oddlzenia. Nevies, ci to boli zamietnutia oddlzenia po novom, na zaklade novely po marci 2017? A co boli dovody sudom zamietnutého oddlzenia. Lebo toto je dolezite. Ak spravca zisti ze dlznik prevadzal majetok na ine osoby - rodinných prislusnikov, toto moze byt dovod zamietnutia oddlzenia.
A ze veritelia lobuju na ministerstve na zmene zakona, tak to by som predpokladal.

mawka
28. júl 2017

@romika7 ale ved to sa dalo cakat, ze sa veritelia zacnu branit. konkurz je o tom, ze clovek dostane novu moznost, ale to neznamena, ze je fer sa elegantne zbavit dlhov ze uz nesplacam nic. je len otazka casu, kedy sa to zase cele prerobi tak, aby to nebolo az take jednoduche. otazka casu, si myslim, ze aj ten, ktory nema ziadny majetok ani prijem a bude oddlzeny a zacne zarabat, tak zacne splacat, hoci po mensich sumach. ved to je nonsens pre veritela, ked mu zbankrotuje tisic ludi a je to seriozna institucia... a dajme tomu tych tisic ludi staci ze dlzi po tisic eur + prislusenstvo (hovorim napr. o bankach, nie o nebankovkach)...
a clovek, ktory dostane novu sancu, zamestna sa a zbavi sa exekucii, predsa len nech mi nikto nehovori, ze nenajde hoci 50-100 eur na to, aby mohol splacat nejaky cas svoje dlhy do nejakej vysky aspon. ved uz na to mat bude.
neviem, ci som jedina, ktora to tak vnima...
ty keby si bola veritel, tak sa nebudes zaujimat o svoje peniaze?? no ja by som sa veru aj. dost by mi zalezalo preskumat situaciu. a ten, ktory sa naozaj dostal z vaznych problemov do dlhov, nechala by som to bud tak alebo si narokovala aspon na nejaku cast. toto proste nebude take jednoduche, verte mi.

romika7
28. júl 2017

@maiodee myslim ze o tom vedia ludia ze ak sa majetok prevadzal behom troch rokov na rodinnych prislusnikov tak im to neprejde ..vieme asi vsetci ze sa da zrusit pre nepoctivy zamer...len mne povedala ze musim byt zamestana ze bude spravovat moj ucet moje peniaze a budem mat zrazky pre veritelov aj pre nu z platu a samozrejme mi necha na zivot na zakladne potreby platby a podobne a zevraj sudca mi vycisli presnu sumu kolko to bude... Tie oddlzenia co boli zrusene ,pripada mi ze to mohol byt asi aj ten stary bankrot pred novelizaciou od 1.3.. lebo to by bolo velmi rychle keby to bolo po novom lebo ja som ziadost podala zaciatkom marca oddlzili a zverejnili ma vo vestniku az koncom juna este som v tej lehote 45dni cize som medzi prvymi ludmi co boli oddlzeni po novom takze teraz spravca skuma majetkok a podobne veci a pise nejaku spravu sudcovi ktory na zaklade toho moze zrusit to.moje oddlzenie...najhorsie ze tie zrusene oddlzenia co mi ukazala tak nebol tam uvedeny dovod zrusenia alebo zamietnutia😕asi nie su povinny ludom vysvetlovat dovod...a neda sa voci tomu ani odvolat a vraj treba pockat 10rokov a potom mozem zas poziadat o bankrot😩

maiodee
28. júl 2017

@mawka ano, mas pravdu a preto si tiez myslim, ze je otazka casu, kedy sa novela zas bude novelizovat a bude podmienka aj po oddlzeni istu sumu isty cas splacat.
Kazdopadne mna by zaujimalo, ci to, ze sa zrusi konkurz z dovodu, ze konkurzna podstata nepokryje naklady konkurzu (teda sud rozhodol o oddlzeni, zacne sa konkurz, veritelia si prihlasuju pohladavka a v konkurze spravca zisti, ze dlznik nema majetok ziadny), to znamena, dlznik je nemajetny a nic nema, znameno to, ze oddlzenie sa zrusuje a musia sa vsetky zavazky splacat tak ako pred oddlzenim. Pretoze taketo rozhodnuutia su a je ich celkom vela.Tomuto nerozumiem cekom. Znamena to teda len zrusenie konkurzu, dlznij je oddlzeny, len veritelia sa nijako neuspokoja, alebo sa tym rusi aj oddlenie a musi sa splacat spatne vsetko po starom. Mozno toto nem viacerym nie je jasne a z toho plynu otazky. Dakujem za odpovede.

vespos
28. júl 2017

@romika7 čistá nevedomosť tej pani správkyni , žije ešte v minulých zákonoch... Nemusíš sa do 2 týždňov zamestnať , určite

ja som sa o danú problematiku , dlho a u ľudí ktorý s tým robia zaujímal ...
aj u samotných správcov .... takže čo to o tom viem

Terajší zákon hovorí jasne o tom ,že po absolvovaní konkurzu už žiadne splátky nebudú ! mám to overené , a všetko ostatné čo vám povedia správcovia je bud ich nevedomosť , alebo to na vás skúšajú . Nenechajte sa !