icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

nellydick
19. máj 2019

@simsim ano pri majetku ktorý vlastnis teraz nie je táto hranica

simsim
20. máj 2019

zdravim, dnes som absolvovala konzultaciu na CPP. Mam uz ovela jasnejsie v tom ako sa maju vsetky dotazniky vyplnit. Ak by ste teda mali nejake otazky kludne piste. Tak v skratke, k popisu zivotnej situacie, je to tak, ze to musi byt velmi strucne (ziadna priloha) dolezite je napisat ako vznikly dlhy, ako sa ich clovek snazil riesit a preco ich uz nemoze splacat. Netreba k tomu prikladat ziadne dalsie dokumenty napriek tomu, ze tam je taka poznamka. Uplne nova info aspon pre mna je taka, ze po dobu 6 r. od oddlzenia ak dostanete financny dar, alebo ziskate dedicstvo alebo vyhru tak musite dobrovolne veritelom ponuknut 50 % z tejto sumy. Do zoznamu majetku treba napisat vsetko, bez ohladu na to ake je hodnota. aj bielu a ciernu techniku, nabytok (su tam nejake vynimky zo zakona napr. postel, stolicka, sporak, chladnicka). Staci to takto zhrnut ( netereba rozpisovat do detailov) tiez sperky, DDP, zivotne pripad. zdravotne poistenie, umelecke diela, podiely v nejakych spolocnostiach..atd. Co sa tyka spriaznenych osob, zo zakona treba napisat rodicov, deti, surodencov. ostane blizke osoby je na vas ci ich uvediete, zalezi na tom aky mate k nim vztah. V BA cely proces oddlzenia od dna kedy podate ziadost trva cca 8 mesiacov. tak tolko v skratke.

simsim
20. máj 2019

@nellydick ano dakujem. uz viem bolo to vysvetlene na CPP. aj tak vdaka za vsetky info. Teraz by ma zaujimalo ako funguje samotna exekucia. tak ak by ste niekto mali uz takuto skusenost prosim napiste. ja viem ze kazdy ma inu situaciu ale nejake spolocne crty to asi musi mat zo zakona.

nellydick
21. máj 2019

@simsim čo konkrétne chcete vedieť ohľadom exekúcie?

simsim
21. máj 2019

@nellydick mna ten proces este len caka .. jeden z veritelov podal navrh na sud na vydanie platobneho prikazu a potom to uz urcite pojde na exekucny sud .. na a to ma zaujima ze ked sa zacne ten exekucny proces ako to bude prebiehat? ma to nejake fazy? alebo exekutor hned pride ku mne domov a vsetko mi zoberie? alebo najprv mi zablokuje vyplatu?

kicilanka
21. máj 2019

@simsim správne chápem, že ty nemáš ešte žiadnu exekúciu??

maxelin
21. máj 2019

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať či náhodou niekto nepozná niekoho z CPP v BA ?

simsim
22. máj 2019

@kicilanka este nie, ale urcite ju mat budem pretoze jeden z veritelov to uz dal na sud.

nellydick
22. máj 2019

@simsim to môže potrvat dlho.

nellydick
22. máj 2019

@maxelin poznám 😁

alfreddd12
22. máj 2019

Dobrý deň. Chcel by som Vás požiadať o radu. Ako je to so zrušením BSM po vyhlásením bankrotu súdom? Bol som oddlzeny a som v procese konkurzu. Počas manželstva sme s manželkou nenadobudli žiadny spoločný majetok . Je to tak že vyhlásením bankrotu súdom sa ruší bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov? Alebo sa ruší až po ukončení osobného bankrotu. Môžu siahnut na majetok mojej manželky ktorý by nadobudla po vyhlásení bankrotu? Ďakujem že radu

maxelin
22. máj 2019

@nellydick Potreboval by som niečo zistiť neviem či by si mohla.

sarinka1307
23. máj 2019

Dnes som sa našiel v obchodnom vestníku. Čo a ako to bude teraz prebiehať ďalej? Je tam napísané že ma oddlzuje súd. Kedy mi prestanú zrážky zo mzdy??

nellydick
23. máj 2019

@alfreddd12 BSM zaniká vyhlásením konkurzu. Po zániku BSM nadobúdate majetok buď do výlučného vlastníctva jedného z manželov alebo do podielového spoluvlastníctva.

nellydick
23. máj 2019

@sarinka1307 keď bude zastavená exekúcia, ak sa zrážky vykonávajú na základe exekučného príkazu

nellydick
23. máj 2019

@maxelin záleží čo potrebuješ...

alfreddd12
23. máj 2019

@nellydick Ďakujem za odpoveď. Tak že ak to správne chápem. Ak manželka nadobudne majetok teraz po vyhlaseni môjho osobneho bankrotu, nebude sa v mojom bankrote jej majetok zohľadňovať?

kicilanka
23. máj 2019

@simsim no je to teda veľmi zaujímavé v prípade, že nemáš ešte vôbec reálne existujúcu žiadnu exekúciu - čo si teda vlastne poriešila na CPP??...ak nemáš exekúciu - nemožeš podávať na OB...a kedy budeš mať reálne exekúciu??? Zo zákona je lehota na podanie 10 rokov....tak držím palce aby si to mala rýchlo teda....

sarinka1307
24. máj 2019

@nellydick dá sa to nejako urýchliť?

nellydick
24. máj 2019

@sarinka1307 Co najskôr podať návrhy na zastavenie všetkých exekúcii na súd. Oznámiť exekútorom že si oddlzena, žiadať od nich aby zrušili exekučný príkaz na zrážky zo mzdy.
Ak exekútor zrazi zo mzdy aj po oddlženi, potom po zastavení exekúcie peniaze vráti.

nellydick
24. máj 2019

@alfreddd12 bude to jej majetok, ktorý sa nemôže spenazovat vo vasom konkurze

gembler1234
24. máj 2019

Zdravxm vas..tak že mám za sebou odovzdanie žiadosti v cpp teraz musím čakať 30 dní...chcem sa spýtať a exekútorovi mi kedy zastavia a zrážky zo mzdy prosím vás..vie mi niekto poradiť😀

magie27
24. máj 2019

Neviete prosím ako je to u operatorov, ci daju pausal po OP? Dakujem

tibor448
25. máj 2019

@gembler1234 Ahoj, až po vyhlásení oddlženia súdom.

gembler1234
25. máj 2019

@tibor448 ďakujem za info..môžem ísť do práce keď som bol na hmotnej núdzi keď už som odovzdal žiadosť..či nebude stim dajaky. Problém..preto sa pýtam na zrážky zo mzdy..našiel som si prácu..len sa bojím nastupit

11mirka22
25. máj 2019

@gembler1234 do práce ísť môžeš, ale pokiaľ ešte cpp nepodala návrh na OB na súd, (to môže trvať ešte zopár mesiacov), tak zrejme sa zrážkam zo mzdy nevyhnes. Záleží aký "šikovný" je tvoj exekútor. Ale ak je to dobrá a perspektívna práca, tak by som do toho šla. Aj po zrážkach ti zostane viac peňazí ako hmotná núdza. A hneď ako bude tvoj konkurz schválený súdom, pošli exekutorovi oznam o konkurze a požiadaj o zastavenie zrážok zo mzdy.

sarinka1307
25. máj 2019

@nellydick a pre zamestnávateľa bude toto uznesenie zo súdu že som bez dlhov relevantný dôkaz aby mi prestali zrážať zo mzdy,alebo to musí zastaviť až exekútor?

11mirka22
25. máj 2019

@sarinka1307 nepýtala si sa síce mňa, ale zrážky musí zastaviť exekútor. Ale ak budeš komunikovať so zamestnávateľom, predlozis mu uznesenie zo súdu, môže tie zrážky ukladať do depozitu a po zastavení exekúcie exekútorom ti tie peniaze vráti.

timka1978
25. máj 2019

@sarinka1307 mne hneď po predložení uznesenia vytlačeného z Obchodného vestnika prestali v praci zrážať,ale skúsenosti sú tu všelijaké.

maxelin
25. máj 2019

@nellydick Napíšem ti privátnu správu.