icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

nellydick
7. júl 2019

@tibor448 niektoré mzdárky to tak robia, ale porušujú tým zákon- exekučný poriadok. Už som to viackrát písala prečo to nie je správne. Keby som bola ja mzdárkou, nikdy by som do takého rizika nešla....

tibor448
8. júl 2019

@nellydick No neviem, aj správca mi povedal že už nemajú čo mi zrážať, a tak isto aj mzdárka to prekonzultovať s exekútorom.Takze vraj už zrážať nebude, tak to uvidím na výplatu.

kaja30
8. júl 2019

@nellydick ospravedlňujem sa že stále otravujem 😀 ale manžel volal svojej správkyne ohľadne tej živnosti a ona mu povedala že : keďže má už ukončený OB tak ona s ním už v podstate ,,skončila,, ( nie v zlom) a toto je jej posledná rada: že nemá robiť nič,ma to nechať tak a pokračovať v živnosti normálne ďalej... To takto končí spravca s
radami hneď po ukončení OB ? Ja som myslela že s nou pokračuje a ak by bolo dačo treba riešiť tak na to má ju... 😲
Muž je teraz na vážkach. Ty si poradila jedno ona druhé 🤔 Ale vraj tam ASI zavolá , povie aká je situácia a poinformuje sa . Dúfam že mu ju nezrušia lebo ma asi ,, zastrelí,, ak to dopadne tak že mu ju hneď zrušia keďže sa im sám podhodí tým, že sa bude informovať 😀 Dlh má na zdravotke a na sociálke ktoré jeden čas neplatil tak ako mal, no teraz už niekoľko rokov poctivo platí a OB neabsolvoval kôli podnikaniu tak uvidíme 🤷 🙈

mawka
8. júl 2019

@kaja30 známa je kaderníčka, samozrejme na živnosť, nikde nič nehlásila, živnosť jej nikto nezrušil. Vyše roka po bankrote. Tak neviem. Ja by som do toho nerypala 😏

kaja30
8. júl 2019

@mawka veď toho sa bojí, že ak na seba upozorni môže o ňu prísť vlastnou chybou skôr ako bude treba 🙄 ale zasa kto vie ako to je keď ju zrušia s tou obnovou potom ...

nellydick
8. júl 2019

@kaja30 správca už po ukončení konkurzu väčšinou nemá záujem komunikovať s oddlženym, lebo naozaj už nemá dôvod.
Čo sa týka živnosti, ako som už písala vyššie, niektoré živnostenské úrady rušia živnosti, niektoré nie. V podstate samy majú problém ako postupovať. To že manžel neoznámi oddlženie nevadí, len správca aj tak uznesenie oddlženi zasiela živnostenskému úradu.Takze môže sa stať že mu ju zrušia a môže byť aj tak ako píšu niektorí, že sú oddlženi dlho a nikto živnosť nezrušil.
Je na vás ako sa rozhodnete, osobne nepovažujem ani jedno rozhodnutie za zlé.

kaja30
8. júl 2019

@nellydick tak manžel tam volal - anonymne. Žiadna výnimka vraj neexistuje. Po prejdení konkurzom sa vraj živnosť ruší a to na dobu minimálne 3 roky . Takže už len čakať kedy príde papier o ukončení živnosti 😣

pablito555
8. júl 2019

Dobrý deň,má niekto skúsenosť s nasledovným?
Konkurz mám ukončený od novembra 2018 a dnes mi správca poslal faktúru na 100€,že oni sú platcami dph,ich cena je 600 €,zo súdu dostali za mňa 500 a tých 100 mám neodkladne zaplatiť.
Čo mám teraz urobiť?

kaja30
8. júl 2019

@pablito555 Dáke divné, to akože si po vyše pol roku na to ,spomenul,, ?? Nám neprišlo zatiaľ nič také

pablito555
8. júl 2019

@pablito555 tak volala som do CPP,povedali mi že nič nemám platiť,proces stojí 500€,tie dostal a keď si spomenul po trištvrte roku,že mu mám zaplatiť 100€ má ich kontaktovať.

nellydick
8. júl 2019

@kaja30 určite je výnimka. Je to priamo v zivnostenskom zákone... paragraf 8 odsek 4

kaja30
8. júl 2019

@nellydick hej ja som to pozerala a je tam aj napísané že pokiaľ nedlžiš sociálke, lebo vraj po novom musí dať súhlas aj sociálka... Ale pani povedala že žiadna výnimka neexistuje 🙄 muž vravel že mu ale pripadala že si nebola istá tým čo vraví. No nič už nebudeme skúšať radšej budeme ticho čakať čo bude ďalej 😀

hellgamer
9. júl 2019

@kaja30
Mne živnosť nezrušili ani rok po OB normálne som pracoval ..... Nakoniec som ju bol sám zrušiť.

Netreba nič riešiť podľa mňa ani žiadne ukončenie živnosti nenastane pokial sám o to nepožiada...

P.S.: Nerýpte, Neriešte nechajte tak 🙂

kaja30
9. júl 2019

@hellgamer hej aj tak spravíme. Išlo nám hlavne o to, že či by potom nemohol byť z toho problém že prešiel OB a podnikal ďalej... Ale necháme to už tak veru 🙂

perinka11
12. júl 2019

Dobry den, chcem sa spytat, ako to presne funguje, pokial schvalia OB, co sa stane s veritelmi ktori su fyzicke osoby? Je kazdy jeden nejakym sposobom informovany,alebo musia sledovat vestnik? Kontaktuju ich alebo si to musi kazdy "ustriehnut" na internete?Hladala som to tu dlho v diskusii, ale nenasla som to. Dakujem

mima773
12. júl 2019

@kicilanka som v OB od min roka júna a cca v sept. som si otvorila osobný účet v Prima banke... Žiadny problém som s tým nemala a fungujem s ním úplne normálne, chodia mi naň peniaze a normálne z neho platím účty ... tak nechápem

mima773
12. júl 2019

@nellydick akurát som to písala, že mám normálne otvorený účet v Prima banke a bez problémov 🙂

mima773
12. júl 2019

@perinka11 neviem ako to presne je, ale viem určite, že nie ste povinná vy osobne kontaktovať exekútorov, či veriteľov.. to buď urobí Váš správca, alebo sami veritelia si to dohľadávajú...

perinka11
12. júl 2019

@mima773 dakujem, ale toto ma prave zaujima, ci ich niekto kontaktovat bude. Chcem predist situacii, ze niekoho kontaktuju a to zrovna bude taky clovek, ktoremu je jedno co urobi a bude to chciet riesit inak po svojom. V tom pripade bude lepsi postup keby ho dlznik kontaktoval asi vopred sam a mozno s prislubom postupneho dobrovolneho splatenia podla jeho moznosti.

magie27
12. júl 2019

@pvyvlek moj muz ma cez Nitriansku od januara a volal tam a az 2.7.podali navrh na sud.

pvyvlek
12. júl 2019

@magie27 ďakujem za info ,tak čakáme

timka1978
Autor odpoveď zmazal
timka1978
12. júl 2019

@perinka11 správca pošle postou oznamenie o konkurze fyzickym osobám ktoré si uviedla,píšem z vlastnej skusenosti

nellydick
13. júl 2019

@perinka11 správca je povinný písomne informovať veriteľov- fyzické osoby a veriteľov- zahraničných. Takže určite sa to veriteľ FO dozvie, aby si mohol prihlásiť pohľadávku. Veritelia- právnické osoby sú povinné sledovať obchodný vestník.

perinka11
13. júl 2019

@nellydick dakujem, to som chcela vediet.

kicilanka
13. júl 2019

@mima773 asi je to tak, ako aj so zrušením živnosti...niekomu nezrušia a niekomu áno... iekomu dajú paušál aj s mobilom a inému nie....niekomu účet povolia a niekomu nie...neriešim už a nie som nútená to riešiť...muž si otvoril účet v slovenskej...a pritom on prešiel OB až tento rok a ja v 2/18...
...táto diskusia je jasným dôkazom toho, že v rámci OB neplatia na SK žiadne jednotné pravidlá, ani čo sa týka správcov, ani priebehu konkurzného konania ako takého, ani ostatných vecí po ukončení OB....

nellydick
13. júl 2019

@kicilanka v podstate sú pravidlá jasne a zrozumiteľne stanovené v zákonoch, len bohužiaľ si ich niektorí (správcovia, exekútori, banky....) vysvetľujú po svojom a niet inštitúcie, ktorá by ich za to sankcionovala

kicilanka
13. júl 2019

@nellydick tak nie sú úplne že celkom jasné, lebo sa ustanovili niektoré nové § týkajúce sa konkrétne OB ako takého, ale už sa nedotiahli ďalšie na to nadväzujúce paragrafy...neprepojili zákon o konkurze týkajúci sa tohto "osobného bankrotu" s ďalšími zákonnými ustanoveniami...a preto si každý vykladá § po svojom...ale o tomto sme sa tu už predsa bavili...úplný základ je jasný - to áno...ale všetko ostatné je rôzne vykladateľné...alebo boli už vydané zákonodarcami vydané usmernenia ako postupovať (okrem podania žiadosti o OB, jeho postúpenie súdu a následne správcovi....) ??

Napr. v zákone nebolo vôbec dotiahnuté pokračovanie výkonu SZČO, ak jeho dlhy nevznikli z podnikania ako takého....pritom zákon o konkurze v pôvodných a stále platných ustanoveniach má uvedené, že sa živnostenské oprávnenie má zrušiť...avšak pôvodný zákon o konkurze bol výslovne stavaný na podnikateľský subjekt...tiež § k časti OB hovoria o tom, že by mal zbankrotovaný pracovať ...avšak nie je uvedené, že nesmie pracovať ako SZČO....toto sme riešili na ŽU s pracovníčkami a zhodli sa, že je to kontraproduktívne aby ukončili živnosť človeku, ktorý ju nemal pred OB a zriadil si ju až po ňom, aby mohol pracovať ... a pritom v našom štáte máme zákony, ktoré "zakazujú" vykonávať závislú činnosť inak ako "zamestnanec" a napriek tomu v našom štáte sú ľudia stále "donútení" svoju prácu vykonávať na živnosť (ak prácu vôbec chcú mať...) ....a takto by sme mohli pokračovať.....

kaja30
14. júl 2019

Ahojte prosím vás mám jednu otázku. Zabudli sme poslať splátku 14€ CPP - chaos v rodine, to sa má platiť do 15. Na účte nemáme žiadne peniaze čiže to ani dnes ešte neodošlem. Čo sa stane ak zajtra vložím na svoj účet peniažky a ihneď odošlem do CPP? Viem že to tam zajtra mať zrejme nebudú 😥 myslíte že bude z toho problém? Nechápem ako sme na to mohli zabudnúť :( hneď zajtra dávam trvalý príkaz v banke. Bože dúfam že nebude z toho zle 😖😞

evinku
14. júl 2019

@kaja30 ahoj... Ja som sa na toto v CPP pýtala a nebude z toho nič... Maju písané do 15 dňa v mesiaci, ale pokiaľ to tam budu mat v danom mesiaci, tak to akceptujú... Čiže kľudne zajtra pošli... Ja mam tiež výplatu až 15teho,a mam daný trvalý príkaz na 15teho ešte len z účtu... Maju to nasledujúci deň oni na účte...