Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@kaja30 neboj... Keď nie zajtra v utorok určite... Bude všetko OK... Ja som to práve koli vyplate riešila, či nebude problém, keď len 15-tého mi to odíde z účtu, a uistila ma, že nie... Pokiaľ to bude v daný mesiac na účte, všetko bude v poriadku... Ak máš pochybnosti, zavolaj na CPP...
Dnes som narazila na takúto info:
Štát stopne staré exekúcie, no má to háčik: Jednu vec dlžníkom NEODPUSTIA!
Zabudnutá pokuta v mestskej hromadnej doprave, nedoplatok v zdravotnej či Sociálnej poisťovni alebo neuvážená pôžička, ktorú dlžník nevládzal splácať. Aj pre tieto situácie majú ľudia na krku exekúcie, a nie je ich málo. Štát im teraz dáva druhú šancu.
dnes 6:00Súdy sú zavalené starými exekúciami, ktoré sa nedarí vymáhať. Podľa ministerstva spravodlivosti je ich až 2,6 milióna, čo brzdí celý systém. Štát sa preto rozhodol, že súdy odbremení a zároveň pomôže ľuďom, ktorí sa dostali do dlhovej pasce.
Všetky exekúcie, ktoré sa začali do konca marca 2017 a trvajú dlhšie ako 5 rokov, sa zastavia. Podmienkou tiež je, že od dlžníka sa nepodarilo vymôcť viac ako 15 eur. "Zmena, ktorú vnímame pozitívne vo vzťahu k dlžníkom spočíva najmä v tom, že na takéhoto dlžníka nebude ďalej vedená exekúcia, čo by mohlo zvýšiť i možnosť jeho opätovného zaradenia sa do spoločnosti a do pracovného procesu," priblížila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.
Iný názor však má Slovenská komora exekútorov. "Nepomôžeme tým dlžníkom, ktorí poctivo splácajú svoje záväzky, a môžeme povzbudiť špekulantov, aby sa svojím povinnostiam vyhli," uviedol prezident komory Miroslav Paller.
Zastavenie exekúcie neznamená, že dlhy zmiznú. Veritelia ich budú môcť vymáhať nanovo. Ak chcú svoje peniaze späť, budú však musieť znova podať návrh na exekúciu.
Komora exekútorov upozorňuje, že na tento postup v konečnom dôsledku doplatí dlžník. "Dlžníkovi jeho dovtedajšie záväzky výrazne zvýšia. Bude totiž musieť uhradiť poplatok 35 eur za zastavenie predchádzajúcej exekúcie, súdny poplatok 16,50 eura za opätovné podanie návrhu zo strany veriteľa i nové trovy exekútora," upozorňuje hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.
Najlepšie pre neplatiča preto podľa nej je nespoliehať sa na zastavenie exekúcie, ale hľadať cestu, ako svoje záväzky čím skôr uhradiť.
Najviac dlžníkov majú zdravotné poisťovne. Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera aj Union sa zhodujú v tom, že zastavenie exekúcií pocítia pacienti, pretože poisťovne prídu o nemalé peniaze. "Budú sa musieť zaplatiť odmeny exekútorov za zastavené exekúcie a do budúcnosti opäť za vymáhanie tých istých pohľadávok," uviedla hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.
Zmeny už schválil parlament a odobrila ich aj prezidentka. Do platnosti vstúpia od 1. januára 2020.
Na ďalšej strane sa dočítate, ktorých exekúcií sa zastavenie netýka, aj keď sú staršie ako 5 rokov.
Ešte druhá strana pokračovanie:
vymoženie pohľadávky na výživnom,
uspokojenie práva na nepeňažné plnenie, vrátane uspokojenia práva na peňažné plnenie, ak sú vymáhané v tom istom exekučnom konaní,
vymoženie pohľadávky vzniknutej pri realizácii spoločných programov SR a EÚ financovaných z fondov EU,
vymoženie plnenia priznaného rozhodnutím inštitúcie, orgánu, úradu a agentúry EÚ,
vymoženie plnenia priznaného rozhodnutím správneho orgánu vo veci porušenia pravidiel hospodárskej súťaže
stará exekúcia, v ktorej bol za posledných 18 mesiacov dosiahnutý výťažok aspoň 15 eur,
stará exekúcia, v ktorej úpadok povinného nemôže byť riešený podľa § 2 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze.
@kaja30 áno presne. Touto zmenou asi štát ozaj moc nepomôže. To už radšej kto môže, tak pôjde do osobného bankrotu, ako nechať "len" štátom zastavené exekúcie, ktoré môžu podať nanovo. Ja som v tejto téme bola ešte úplne na začiatku, keď som pomáhala kamarátovi vybaviť OB. Bol oddlžený v auguste 2017 a žiaľ dodnes nemá koniec...
@kaja30 pomôže to skupine ľudí u ktorých už nie je predpoklad že nadobudnú nejaký majetok a majú ustálený príjem- dôchodcovia.
Taktiež nebude možné vymáhať ten dlh hocikedy ale od 1 do 10 rokov od zastavenia starej exekúcie.
Banky a vymáhacske spoločnosti budú návrhy podávať znova. Tak ako aj teraz pri OB dávajú trestné oznámenia a žaloby o nepoctivý zámer dlžníka.
Ahojte 🙂 ako to je s DDS ? Muž má 3.pilier a k 4.7. bol vo Vestniku..teda nieco si prispieva on nieco zamestnavateľ. DDSku uviedol aj do zoznamu majetku. Siahne spravca aj na tie peniaze co su tam?
@kaja30 neviem či Vám rozumiem.
Pre mladých ľudí, ktorí chcú v budúcnosti zobrat hypotéku, je výhodnejšia forma zastavenia exekúcií podľa zákona čo bude účinný od 1.1.2020. Nie osobný bankrot.
Exekúcie im budú zastavené (samozrejme ak spĺňajú podmienky) a oni budú "čistí". Nebudú zverejnení v obchodnom vestníku ako je to pri bankrote. Jedine ak by mali dlhy priamo v bankách, vtedy by asi hypotéku nedostali.🙂
Títo mladí, o ktorých píšem majú dlhy hlavne v Dpmk, odpad, nebankovky, mobily...
@tina2678 ja som 3.pilier nahlasoval spravcovy,a povedal mi že to nieje potrebné,viem že mi raz prišlo oznámenie od jedného exe,že mi 3.pilier blokuje(pár rokov dozadu).Som po bankrote rok a pol a v pilieri mám všetky peniaze ako by som nikdy exe alebo bankrot nemal.4.1.2018 som bol v Obchodnom Vestníku a hneď 10.1.2018 som mal celú výplatu a kazdý mesiac odvtedy.Pred mesiacom som si založil úcet v SLSP pretože som chcel ísť na Materskú s mojou dcérkou.Úcet bez problēmov založený a tento mesiac mi prišla prvá Materská v plnej výške.Úcet mi funguje a žijeme si slušne a preto prajem tebe aj všetkým tu nech to dopadne podobne.Veľa šťastia🙂
Dobrý večer. Rada by som sa s vami poradila. 28. 6 my CPP podávalo žiadosť na súd a 18.7. Som vo vestníku. Prosím viete mi poradiť či si mám poslať žiadosť o zastavenie exekúcie exekutorovi alebo počkať na správcu aby som už v auguste dostala plnú výplatu. Tu totižto dostávam vždy 5 v mesiaci. A tiež ci mam kontaktovať prideleného správcu ja alebo počkať kým ma vyzve. Ďakujem pekne za odpoveď
@axinka9 ahoj... Ak chceš urýchliť, tak kontaktuj správcu sama... Tiez podaj aj na súd zastavenie exekúcie.... Ale nikde nieje zaručene, že nasledujúcu výplatu dostaneš v plnej výške... Všetko záleží na účtovnícke vo firme ktorej robíš a exekútorov, či pošlú papiere o zastavenie exekúcie do práce.... Ú každého to. Inak prebieha... Mne min. mesiac vzali všetko, čo mohli a poslali len životné minimum, čo museli....
Krásny večer, ďakujem všetkým, ktorí mi radili a pomáhali 🙂 zajtra vstanem z postele ako oddlžený človek 🙂
Prosím o radu, ak ste niekto vyplńovali-v Zozname majetku chcem uviesť stavebné sporenie, neviem do ktorej časti formulára sa má uviesť, ako Pohľadávka z účtu alebo ako Iná majetková hodnota?
Prosím vás, ako postupovať ak som zverejnená v OV teda oddĺžená a na účte mám stále exekúčný dlh. Chcem zrušiť tento úćet, lebo mi rátajú poplatky za vedenie. Exe mi poslal upovedomenie o zastavení exekúcie.
Ahojte, máte niekto skúsenosť so spravkynou Mgr. Petrasova Leiferova z Piešťan? Potrebujem vedieť, či je to v pohode správkyňa alebo jedna z tých problémových. A ešte by ma zaujímali skúsenosti s tým ako dlho cca vám trvalo keď sa spenazoval majetok /pozemok nízkej hodnoty/ a odkupoval príbuzný. Snáď sa niekto nájde s takou skúsenosťou, ďakujem 😊
Dobry den chcem sa spytat ked som v bankrote mozem si zobrat na splatky lacne auto na splatky alebo nic nesmiem robit po dobu 6rokov

@evinku ďakujem, tak našli sme otvorenú banku v TT tak sme tam leteli a vložila som si na účet peniažky a obratom zaplatila splátku. Neviem síce či im to tam zajtra nabehne ale tak snáď to bude v poriadku 😣