Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@simsim ak Vás dá na súd - rýchle konanie je platobný rozkaz a to mu zaručí v rámci konurzného konania aspoň ako také šance že niečo dostane...treba však myslieť aj na to že ak podá návrh na súd bude platiť zas zo svojho poplatok za návrh na súd...neviem koľko máte veriteľov každopádne ak by sa auto náhodou predalo, výťažok z dražby sa pomerovo delí medzi veriteľov...Nemá predkupné právo ako také...ale ak dostanete normálneho a prístupného správcu - môže mu umožniť odkúpiť si to auto...čo však nerieši Váš problém s pôžičkou voči nemu...nemá peniaze lebo sú v aute...auto je vaše a bude sa dražiť...tiež sa auto ako Váš majetok po 3 dražbách ponúka na priamo Vašim veriteľom čii majú o neho záujem....
ak sa nikto v dražbe neprihlási alebo sa auto veriteľmi neodkúpi, správca Vám auto vráti a potom ho už VY môžete na neho priamo prepísať....zopakujem - nejaký papier s overenými podpismi je zdrapom papiera pre exekútorov aj správcu....nadobudne hodnotu zmluvy o pôžičke az vtedy ked platobný rozkaz nadobudne právoplatnosť....a to sa môže stihnúť pred vyhlásením konkurzu - ak patríte pod nejaký menší súd....
Ako som napísala a píše aj @nellydick - neodporúčame prepísať auto teraz...skúma sa obdobie 3 roky pred vyhlásením konkurzu...narobíte si len problémy pre nepoctivý zámer....
Auto v rámci konkurzu - dražby- môže odkúpiť ktokoľvek okrem Vás....
Prosím o radu 🙏🙏🙏 Pýtam sa ešte raz, nakoľko som absolútne nepochodil a nedoriešil uvedenú vec. Prešiel som konkurzom, všetko v poriadku až na Pohotovosť, no s tým asi máte skúsenosť viacerí. Prejdem ale k inému problému. Na moje meno sú na ODI vedené osobné motorové vozidlá, ktoré fyzicky neexistujú a nemám od nich žiaden doklad. Jedná sa o staré automobily ako Škoda 100 a 120. Správca mi nevedel poradiť, ako uvedené autá odhlásiť, iba ma odporučil na ODI. Vraj je veľa ľudí ktorí majú takto evidované neexistujúce autá.Problém je v tom, že pokiaľ uvedené automobily neodhlásim, stále budem tvoriť dlhy na poisťovniach, a na tom, že nebudem absolvovať emisné a technické kontroly. Podal som žiadosť na ODI, napísal čestné prehlásenie že uvedené motorové vozidlá fyzicky nevlastním, priložil som výpis o konkurze z obchodného vestníka, taktiež výpis z ODI, ktorý poslali správcovi kde je zoznam uvedených vozidiel. Najprv mi odpísali že po uhradení 2 € poplatku mi budú autá odhlásené. Zaplatil som poplatok a tešil sa ako malý chlapec. No zrazu prišiel list že mi ich nemôžu odhlásiť, iba na základe vyjadrenia okresného úradu. Predtým som to isté písal aj na okresný úrad, odkiaľ mi chodili pokuty za nedodržanie technických kontrol, odtiaľ mi volali, že oni s tým nemajú nič. Na koho sa ešte obrátiť? Na internete som sa jedine dočítal o nejakom odbore životného prostredia, kde takto odhlásia motorové vozidlá za poplatok 500 €. Ako môžem ža každé neexistujúce auto zaplatiť 500 € keď som bol v konkurze a fakt to finančne neviem utiahnuť? Ako neexistujúce motorové vozidlá odhlásim?
@nellydick prosím ťa dá sa toto dáko vyriešiť? Známa mala T. com z roku cca 2005 nie je si istá nemá už doklady k tomu. Minulý rok ju začali bombardovať z intrumu a ona im podpísala uznanie dlhu. 🤦 Vraj sa ich pýtala či to nie je premlčané a povedali jej že nie. Vraj prišiel kuriér na aute a dal jej podpísať papiere tipu že nevyšiel ani z auta a len jej podsuval okraje listov ktoré mala podpísať. Medzi nimi doma zistila že bol podsunuty aj papier spotrebiteľskej rozhodcovskej zmluvy ktorý podpísala tiež. Nijak to neriešila - nevyzná sa v tom, dala im vraj 3 splátky a potom zasa neplatila. Teraz jej vraj začali vyvolávať znova. No začala čítať niektoré príspevky na FB čo sa intrumu týka a tak keď jej volali sa chcela brániť že ju oklamali že dlh mala premlčaný , že jej dali na podpis aj tu rozhodcovskú zmluvu o ktorej nevedela a že to berie ako podvod. No oni jej mailom vraj odpísali že od podpisu prešiel rok a za ten čas ani raz nenamietala čo sa tých podpisov kuriéra v aute týkalo a že vlastne podpisom dlh uznala a tým pádom nastala nová 10 ročná lehota. Dá sa s tým niečo podľa vás robiť alebo to je už márne tým že to popodpisovala ? Podľa mňa to musela mať premlčané a tým pádom ju oklamali nie? Neviem koľko je tam premlčacia doba. Ja jej neviem v tomto poradiť či sa dá niečo s tým robiť tak nechcem jej dať zlú informáciu ... Zatiaľ sa rozhodla ich ignorovať a čakať čo bude ďalej
@kicilanka dakujem za objasnenie.. takze ak teraz ma bude vyzyvat veritel na to, aby som na zaklade zmluvy prepisala na neho to auto, co mam robit? v konkurze este nie som, cize nemozem sa odvolat na toto.... a ta zmluva pre neho nie je zdrap papiera, ta zmluva je riadne spisana a podpisana... cize na sude s tym urcite uspeje.. ja som zatial na vyzvu nereagovala.. dal mi tam 10 dnovu lehotu na to, aby som teda bud splatila dlh, alebo auto na zaklade riadne podpisanej zmluvy previedla na neho.. peniaze na splatenie dlhu nemam ... je to cele strasne zamotane.
@nellydick nejde o to prepisat auto na hocijaku osobu.. je tym autom rucim za pozicku, ktoru nie som schopna splatit.. ale chapem co pisete.. ako hovorim je to zamotane lebo v konkurze este zdaleka nie som.. to bude trvat este par mesiacov nez k tomu dojde.. a neviem ci on bude len tak necinne cakat ked uz mi poslal vyzvu s 10 dnovou lehotou.. ak poda ziadost o platobny rozkaz a dojde to az k exekucii tak mi exekutor zablokuje celu vyplatu.. a to ak sa stane bude pre mna obrovsky problem.. toho sa bojim.. a neviem ze co je lepsie, nereagovat na neho a riskovat, ze to dojde az k exekucii a bude mi strhavane z platu (co sa moze stat lebo nez dojde ku konkurzu u mna tak to bude za niekolko mesiacov) alebo to, ze sa ho zbavim a riskovat, ze potom sa to bude povazovat za nepoctivy zamer...
@simsim ak som to správne pochopila, vy nemáte žiadnu exekúciu.
Teda podmienka na OB nie je splnená. Je zbytočne takto dopredu riešiť váš konkurz, keďže pokiaľ by ste mali v budúcnosti exekúciu, zákon o konkurze môže byť úplne iný.
Čiže mimo konkurzu:: Máte uzatvorenu zmluvu o pôžičke, ktorú ste nesplatili v stanovenej lehote. Veriteľ vás môže dať na súd a ak preukáže zmluvu a jej splatnosť, súd vám to dá zaplatiť. Ako bol dohodnutý termín splatnosti pôžičky? Ako presne boli dohodnuté podmienky splatenia?
@nellydick ale ano je proti mne vedena exekucia ( od ineho veritela, nie toho ktoremu rucim za pozicku autom), ziadost na CPP uz som podala aj mi prislo od nich vyjadrenie ze ma budu zastupovat na sude. teraz cakam kedy to daju na sud (povedali ze cca za 2 mesiace). ale medzicasom mi vyprsal termin splatenie inej pozicky za ktoru rucim tym autom. a veritel ma vyzval na bud splatenie dlhu alebo teda prepisanie auta na neho tak ako je to uvedene v zmluve. lehota na splatenie vyprsala uz davno.. podmienky boli dohodnute tak ze do urciteho terminu splatim celu sumu, v opacnom pripade prepisem auto na toho veritela do urciteho terminu od vyprsania splatnosti ( aj ten termin uz vyprsal) a teraz sa teda ozval s tou vyzvou. zatial som neodpisala nic lebo neviem co mam vlastne odpisat.
@nellydick ale jej že napísali že tým že to podpísala,dlh uznala a nastolila sa nová 10 ročná lehota... Že keďže to rok neriešila teda nenamietala tak vlastne s tým súhlasila. Čo sa tohto týka je tam 10 ročná lehota ? Neviem ja sa tiež nevyznám kde je aká lehota - viem že pri niečom je menej rokov ako 10... Že by sa potom mohla brániť aspoň tak, že ju naozaj oklamali že to nemala premlčané a preto im to v tom strese uznala a podpísala. Ako toľko je toho popísaného o intrume že nechápem ako to mohla podpísať, ale zasa keď vidím ako bombardujú môjho muža, tak sa ani zas tak nečudujem že im to nakoniec podpísala 😒 no tak jej odkážem teda nech čaká ďalej, som zvedavá že ako sa intrum zachová, či podá vôbec tú žalobu 🙂 hrozné s touto spoločnosťou 🙄
Prosím vás chcela by som sa spýtať ..je niejaka premlčacia doba pri exekuciach .alebo mozu to vymáhať aj 20 rokov ..Prosim o radu..môj otec ma uz 15 rokov exekuciu , čí to nemá premlcane
@simsim ak som dobre pochopila tak veriteľa s tým autom nechcete ukrátiť o splatenie dlhu resp.o to auto a teda myslím, že ak sa na neho prepíše auto skrz uplatnenie zabezpečovacieho práva pred vyhlásením konkurzu tak by to malo by auto nepodliehalo konkurzu...závisí teda ako to zabezpečovacie právo máte upravené v zmluve, chcelo by to poradu s právnikom, ale poctivý zámer by skrz toho nemal byť napadnutelny veď by ste to neprepisali svojvoľne ale na základe dávno uzavretej zmluvy a na základe uplatnenia zabezpečovacieho práva zo strany veriteľa...a ak teda nejde o spriaznenú osobu....teda môj názor, nie som právnik a neviem ako vyzerá zmluva.
@nellydick
@88888888888 začatá exekúcia sa nepremlcuje, to znamená že môže byť vymáhana až do smrti dlžníka a potom sa aj dedí (ak nie je splnená podmienka na zastavenie exekúcie podľa zákona účinného od 1.1.2020)
@lubaka vďaka za informáciu.. poradím sa s právnikom to bude asi najlepšie. nejedná sa o spriaznenú osobu, teda ak sa pod pojmom spriaznená osoba mysli člen rodiny. zabezpečovacie právo je upravené jednoducho tak, že v prípade nesplatenia sumy do určitej lehoty tak sa auto prepíše na veriteľa. Táto lehota už vypršala. inak ja som túto skutočnosť aj uviedla v súpise majetku keď som podávala žiadosť na CPP.. tam je totiž na toto špeciálna kolónka. čiže som to nezamlčala. avsak medzi časom som si pozerala exekučný poriadok a tam je v § 115 napísané, že medzi hnuteľnosti, ktoré sú vyňaté z exekúcie je aj auto ( bod g) osobné motorové vozidlo, ktoré povinný, ktorým je fyzická osoba, potrebuje na individuálnu prepravu a na uspokojovanie potrieb fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a potrieb jeho rodiny alebo členov domácnosti) tak neviem či sa tento bod vzťahuje aj konkurz v rámci OB a či sa to vzťahuje len na tie fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím ... ale ak by sa to vzťahovalo aj na individuálnu dopravu tak čisto teoreticky, aj keby sa to auto neprepísalo už teraz, tak by sa naň nemalo vzťahovať exekučne právo, alebo som to zle pochopila?
Dobrý deň chcela by som sa opýtať čí si uz môžem založiť nový účet v banke..konkurz mám uz ukončený ...ci mi mozd exekutor strhnúť..co sa týka exekúcií podala som na súd na zastavenie exekúcií..no ešte všetky nemám zastavene
@88888888888 ja som si po roku a pol založil účet v SLSP a nemám žiadny problém,tiež nemám všetky zastavené
@simsim takže ešte raz zhrniem - čakáte na konkurz... @nellydick Vám radí dookola dobre....máte dlh voči známemu...pýtala som sa Vás, či ste s ním spisali zmluvu o pôžičke pred notárom, alebo Vám notár len overil podpisy...tento fakt je dôležitý pri exekúcii a konkurze...len overené podpisy pre neho neznamenajú výhodu v tom, že auto bude vyňaté z dôvodu zálohy...najjednoduchšie vysvetlenie na to je: je auto na inšpektoriáte blokované v prospech vášho známeho??? predpokladám že nie je a to je hlavný bod...krútite sa okolo toho a pritom postup je úplne jasný:
určite mu neodpisujte v tom zmysle, že riešite OB a preto nemôžete na neho prepísať auto....ja osobne by som asi radšej nereagovala vôbec, alebo ak, tak by som napísala, že momentálna finančná situácia Vám neumožňuje splatiť mu dlh...že auto na neho nemôžete zo súkromných dôvodov prepísať a že mu odporúčate uplatniť si svoje práva súdnou cestou...a to som Vám už písala - on podá návrh na súd na vydanie PR - ak nepodáte odpor, bude to rýchly proces....nebudete namietať - súd nebude skúmať podklady v tom duchu, aby to zamietol...ak by ste sa aj dostali do stavu pojednávania, v tomto bode nezávaži, či je len podpis overený, alebo celá zmluva spísaná pred notárom, avšak Vášmu známemu zabezpečí, že po predaji auta dostane podiel z výťažku...ak sa auto nepredá - nič Vám nebráni to auto potom na neho prepísať (avšak ako písala @nellydick - bude aj táto dlžoba nevýmahateľná) alebo ak sa pozbierate finančne - splácať mu ho ďalej - to už bude na Vás - ale toto je správna a jediná cesta na to, aby ste si vopred "neodpiekla" OB....
Radiť sa s advokátom môžete, avšak z mojho pohľadu zbytočne vyhodené €, kedže bežný právnici o OB a jeho postupoch vedia pramálo...to by sa Vám oplatilo radiť s advokátom, ktorý zároveň robí aj správcu na OB....tiež to však nie je 100 záruka, že to prebehne vo vašom prípade ako poradí, kedže zákon o konkurze je dosť "dieravý" a tak si každý správca vysvetľuje po svojom a je na ňom, či bez súdneho rozhodnutia túto zmluvu uzná...
...to auto čo vy uvádzate - je úplne iný prípad - auto nemáte písané na postihnuté dieťa...
@88888888888 treba sa pýtať v bankách, ktorá Vám bude ochotná otvoriť účet....exekútori dali blokácie na účty pred OB, takže po OB Vám nové nedajú už- teda banka nebude nič sťahovať....
@88888888888 Tatrabanka robi problémy. slsp, 365, poštová, VÚB úplne v pohode. Čo mám info od ľudí po ob. Ostatné neviem.
Zdravim podelím sa s vami o info o mojom osobnom bankrote
16.12. -návšteva cpp a informácie ohľadom ob
5.3.2019- odovzdanie papierov
5.4.2019- mi prišlo rozhodnutie o pridelení právnej pomoci
27.8.2019- podanie žiadosti na súd
5.9. 2019 - zverejnenie v obchodnom vestníku
14.9.2019 - mi prišlo zastavenie exekúcie od exekútora
A dnes 10.10.2019 - výplata na účet 415€- takže mi znovu strhli peniaze, mzdárka odmieta zverejnenie v ov ako ukončenie exekúcie takže veselo strháva polovicu výplaty ďalej 😄😄
Takže si môžem zase nárokovať na strhnuté peniaze u exekútora ktovie či ich niekedy uvidim🤔
Ano ten istý
@fifo22 ak poslal zastavenie exekúcie vám, mala by to mat aj účtovníčka, veď vždy sa to posiela aj zamestnávateľovi. Na liste ktorý prišiel vám nie je dolu poznámka, komu sa to ešte doručuje? Ak nie, zavolajte mu, aby to poslal aj vášmu zamestnávateľovi. Účtovníčka sama od seba nemôže prestať strhavat zo mzdy.
@11mirka22 vďaka za info dohodol som sa s ňou že jej zajtra prinesiem papiere o zastavení exekúcie ..zamestnávateľ nebol dole uvedený ale to nebol ani keď prišla exekúcia... To je tak že keď majú strhávať tak vedia všetko hneď poslať ale akonáhle sa jedná o opačnú situáciu tak im všetko dlho trvá poprípade nepošlú papiere tam kam majú

@simsim Oddlzite sa aj od tejto pôžičky. Ak ste ho uviedli v zozname veriteľov, tak je to v poriadku.
Auto netreba prepisovať na inú osobu, mohli by ste mať z toho problém, keďže ste už podali žiadosť v CPP.
Po oddlženi môžte dobrovoľne splatiť túto pôžičku, lebo váš dlh nezanikne.