icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

maiodee
24. okt 2019

Ja som nechcel sirit paniku,poukazal som na zmeny a videl som to z uhla pohladu takeho,ze ked normalny clovek upadne do dlhovej pasce ,dovtedy sa riadne snazil splacat zavazky,mal 2 prace a ked videl,ze nie je realne splacat z prijmu splatky,vyssie ako jeho prijem,chcel vyuzit zakonnu moznost sa oddlzit. Zo sirsieho pohladu to bol aj institut,ktory mal pomoct,aby sa ludia vratili z ciernej ekonomiky do normalneho zamestnania.A ruku na srdce,ak niekto prijem ma,zamestnal sa a teraz bude 12 mesiacov exekuovany,je riziko,ze sa vrati do modelu prace nacierno a tym padom neplatenia odvodov.Rad by som vedel od kompetentnych realne vycislenie,kolko je nepoctivych zamerov,kolko uverovych podvodov a pod.Tieto data nemame.Takze stanovit,ze treba upravit podmienky teraz, bolo skor dosledkom tlaku veritelskej loby ako exaktnych cisel a dat.Tot vsjo,je to moj nazor,mozem sa aj mylit,samozrejme.Zelam vsetkym vsetko dobre.

maiodee
24. okt 2019

@kicilanka nie vazena pani,nepredstavujem si to tak,ze si narobim exekucie a potom sup osobny bankrot.Niekto splacal uvery do posledneho momentu kym mohol,bez exekucii,mal 2 prace,pomahala rodina veril,ze to nejako vyriesi.Exekucie nemal.Ked pochopil,ze je to splacanie jedneho uveru dalsim a v pidstate dlhova spirala,kapituloval a vyuzil zakonnu moznost.Normalne clovek zo strednej triedy,ktory riesil svoj zivotny problem,lebo bol mlady a sprosty.Nevidte za vsetkym pidvody a necestne umysly.

nellydick
24. okt 2019

@maiodee Ale veď sa zatiaľ nič dramatické neudialo. To že exekucia má trvať aspoň 1 rok je pre vás taký problém? Veď do bankrotu by nemal ísť človek ktorý hneď ako dostane exekúciu beží do CPP. Niektorí si aj úmyselne"vyrobia" exekúciu len aby mohli ísť do bankrotu. Toto je podľa vás správne? Treba sa snažiť najprv zastaviť exekúciu iným zákonným spôsobom.

optimistka999
24. okt 2019

@nellydick suhlasim a myslis ze sa to uz pohne?

nellydick
24. okt 2019

@optimistka999 zatiaľ nič nové

nellydick
24. okt 2019

môžete posielať pripomienky k navrhovanej novele ...
https://www.najpravo.sk/clanky/budeme-mat-novy-...

horo125
25. okt 2019

Dobrý deň. Nemá niekto skúsenosti s tým, že keď sa počas neukončeného osobného bankrotu zrieknem dedičstva či to bude brané ako nepoctivý zámer? Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

11mirka22
25. okt 2019

@horo125 môže to byť považované za nepoctivy zámer. Ono to aj v podstate je nepoctivy zámer.

nellydick
25. okt 2019

@horo125 Musíte informovať správcu o prebiehajúcom dedičskom konaní, majetok ktorý zdedite počas konkurzu, sa bude vo vašom konkurze speňažovat.
Ak tieto informácie zatajite, tak správca alebo veritelia vám dajú zrušiť konkurz.

optimistka999
25. okt 2019

@horo125 urcite ano

88888888888
27. okt 2019

Prosím vás chcela by som sa spýtať,uz mám ukončený konkurz všetko za sebou,hneď som si dala aj na okresný súd žiadosti na zastavenie exekúcii no ešte všetky neprišli zastavené..Ale moja otázka znie môžem sa zamestnat na zmluvu a založiť účet ..nebude mi exekútor strhavat peniaze..lebo som tu aj čítala ze keď iz boli v registri upadcov alebo v obchodnom vestníku tak exekútor prestal strhavat no neviem co mám robiť ..Prosim poraďte čí nemáte skúsenosti

maxelin
27. okt 2019

Dostal som konečne uznesenie zo súdu - rozhodnutie o vyhlásení konkurzu a oddlžení. Je tam aj Doložka o autorizácii. Vie mi niekto povedať načo to je ? Ak chcem požiadať súd o zastavenie exekúcie treba to poslať exekútorovi alebo priamo na súd do BB ?

optimistka999
28. okt 2019

@nellydick je nieco nové? pohlo sa to?

nellydick
28. okt 2019

@optimistka999 áno, vyzerá to nádejne 😁

nellydick
28. okt 2019

@maxelin doložka o autorizácii vás trápiť nemusí 😁
Ak máte exekúcie vzniknuté po 1.4.2017 návrh na zastavenie exekúcie zasielajte exekútorovi, on rozhoduje.
Pri starších exekúciach návrh zasielajte na okresný súd ktorý vydal poverenie exekútorovi.

maxelin
28. okt 2019

Ďakujem za vaše vyrozumenie ale aj tak neviem či mám k tomu návrhu na zastavenie exekúcie exekútorovi priložiť tú doložku o autorizácii, doložku o právoplatnosti a vykonateľnosti alebo či tam mám poslať ofotené celé rozhodnutie alebo stačí prvá strana. Nie je tam žiadne info či poučenie. Nemala by to byť radšej žiadosť o zastavenie namiesto návrhu keďže podľa príslušného zákona je to ako samozrejma vec ?

nellydick
28. okt 2019

@maxelin exekúcie sa zastavujú na základe navrhu, nie žiadosti.
K návrhu treba pripojiť uznesenie súdu o oddlženi, ale stačí aj z Obchodného vestníku (je to kratšie a je tam aj právoplatnosť).
Vzor návrhu vám dajú aj v CPP.

optimistka999
30. okt 2019

@optimistka999
@nellydick uz to pojde?

88888888888
30. okt 2019

Môžem sa zamestnat na zmluvu ak mám ukončený konkurz exekútor nebude nič uz strháva..čí aj účet si môžem založiť ..Všetko mam ukončené ďakujem ..

gamakage
30. okt 2019

V centre právnej pomoci ti pridelia správcu majetku a jemu sa spláca 500€ za spravovanie majetku.. býva to 14€ mesačne ale dá sa dohodnúť aj inak.. na splatenie je myslím 5 rokov a počas tejto doby sú zastavené všetky exekúcie .. platnosť ale tejto zmluvy je až po rozhodnutí súdu o osobnom bankrote ..a exekúcie a všetko je ukončené aj keď správca majetku uzavrie spis..Max tých 5 rokov ak nemá komplikované prípade môže to byť aj skôr. Ak chceš bližšie info kľudne napíš správu .. manžela zadlžil nevlastný otec . Osobný bankrot sme riešili minulý rok.

maria456
30. okt 2019

@gamakage 3 roky sa plati 14€ a 6 rokov

maria456
30. okt 2019

@horo125 nemozes sa zrieknut ani ked más exekuciu ani OB
Vcera som bola na dedicskom konani a som po bankrote

gamakage
31. okt 2019

@maria456 Môže byť. My máme v zmluve uvedené priamo 5 rokov ale podľa slov správcu je možné že to už budúci rok ukončí 🙂 ťa hádam sa tak stane

jana6699
3. nov 2019

@nellydick
prosím ťa koľko musí. trvať exekúcia pred podaním žiadosti na OB ?

nellydick
4. nov 2019

@jana6699 od 1.1.2020 minimálne 1 rok pred podaním návrhu, nie žiadosti do CPP

nellydick
Autor odpoveď zmazal
jana6699
4. nov 2019

@nellydick ďakujem

ondrej111ko
6. nov 2019

Ma niekto nejaké info či ešte posielajú návrhy na OB na súd?

nellydick
6. nov 2019

@ondrej111ko stále nejdú návrhy

optimistka999
6. nov 2019

@nellydick a nevies preco?