icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

chucko3
2. jan 2020

Tak k 1.1 som sa nasiel v zozname upadcov, som rad ze sa ti stihlo do konca roka. Viete mi niekto povedat, ci si mozem zalozit novy ucet v banke uz teraz, ale mam cakat na ukončenie konkurzu? Este sa chcem spytat ci je lepsie kontaktovat spravcu, alebo cakat kym sa ozve... Rad by som dal v robote nejaky papier aby mi uz nic nestrhali z vyplaty tento mesiac... Dakujem za odpovede

nellydick
2. jan 2020

@simsim konzultácia v CPP nie je povinná, môžte poslať žiadosť poštou a potom prísť osobne podpísať zmluvu o pôžičke

kaja30
2. jan 2020

@nellydick áno to chápem každý by chcel svoje peniaze späť. Len to ma zaujalo že keď aspoň čiastočne splácal... Veď splácať mohol, ale keď mal dlh vysoký či ich mal viacej a splátky nízke tak sa to s dotyčným ťahalo aj roky tak to som myslela že prečo by malo vadiť že splácal aspoň čiastočne. Ale inak súhlasím

88888888888
2. jan 2020

@kaja30 dobrý deň no ja si myslím ze veľa ľudí pobrali veľa pôžičiek,splátkových atď alebo rýchlo prepísali majetok na ineho a šli rychlo do bankrotu aby nemuseli platiť...to je neľudské ..

88888888888
2. jan 2020

@kaja30 pozrite sa aj ja som mala pozicky ..dohodla som sa na splátkach a ešte väčšie úroky mi dali prosila som ich ze to nezvladam splácať vôbec nereagovali na každú pôžičku som poctivo dávala 20☺ ..euro ze to je malo ..keď máte aj iné povinnosti nájomné ,stravu,keď máte ešte dieťa tak potom sa to nedá..hrozne ..ano mate pravdu je to pre tych ktorí fakt potrebujú lepší život ..

mawka
2. jan 2020

@88888888888 presne tak. Keď som vedela, že nebudem vedieť splácať, pisalamsom žiadosti o zníženie splátok, alebo inak rozložiť a všetko možné čo ma napadlo, NIKTO nebol ochotný mi vyjsť v ústrety. Išlo o prechodné obdobie. A vďaka tomu, že mi neboli ochotní vyjsť v ústrety, tak som sa ocitla s exekúciami na krku a potom sa všetko ešte viac nakopilo a zrazu za mnou chodili, že môžem aj splácať, ale splátky také, že mi vďaka exekúciám na ne proste neostávalo. Takto má nasrala aj sociálna poisťovňa, keď som mala dlh, požiadala som o splátkový, neakceptovali a dali mi exekúcie lebo každú časť odvodu zvlášť, každú inému exekútorovi a plus penále. Keď som na SP šla riešiť, že exekútor peniaze sťahuje, ale neodvádza SP koľko by mal, tak mi povedali, že ale môžete to splácať rovno nám, na účet sociálnej poisťovne. To ma už nasrali kompletne. Lebo keby mi vyšli v ústrety so splátkovým, tak sme sa mohli vyhnúť exekuciam a tomu, že exe si nerobil svoju robotu ako treba. A potom sa čudujú veritelia, že ľudia idú do ob? Ja sa nečudujem. Jediný, kto mi vyšiel v ústrety bol daňový úrad. Dostala som splátkový, dohodu, splatila som a všetko v pohode. Najskôr ťa všade odignoruuu, nepovolia splátkové, potom nasleduje exekúcia a všetci sa čudujú, prečo nejde vymôcť dlh. Že ho mohli mať splatený síce po.mensich ciastkach a za dlhší čas, ale predsa len by sa dostali k peniazom, to neeee. Nabuchame exekúcie a čakáme na zázrak. A potom sú nešťastní, že dlžník využil ob a že sa nedostanú k pohladavke. Vo veľa prípadoch si môžu za to sami. Chvalabohu mám od všetkého papiere ako ma okrem daňového všade odj.bali že žiadny splátkový atď. Môžu mi napádať ob koľko chcú. Nepochodili by na súde.

kicilanka
2. jan 2020

@chucko3 všetky otázky už tu boli opakovane zodpovedane v posledných pár stranách...
@kaja30 netuším ako to bolo myslené...len som stiahla článok 🙂

@nellydick neviete niečo o tom kedy nadobúda úcinok novela zákona o OB a pod akým číslom bola zverejnená?
Dozvedela som sa info, že v novele by malo byť zmenené práve to že kto prešiel OB nemože mať živnostenské oprávnenie - ale je to informácia typu JPP - preto sa chcem dopátrať k potvrdeniu/vyvráteniu tejto info 🙂

nellydick
2. jan 2020

@kicilanka novela zákona o konkurze je obsiahnutá v novele Obchodného zákonníka, konkrétne zákon c. 390/2019, čl. XV.
nič také tam nie je čo píšete, ale pozriem ešte či nebol novelizovaný živnostenský zákon 😏

nellydick
2. jan 2020

@kicilanka ostalo to ako bolo😁neviem o žiadnej zmene, platí to čo bolo - živnostenský úrad má osobe, ktorá prešla konkurzom zrušiť živnosť a táto osoba ju nemá vykonávať po dobu 3 rokov. Môže však požiadať o výnimku.
Živnostenské úrady ale čakajú na ukončenie konkurzu dlžníka a niektoré nerobia nič.

kicilanka
2. jan 2020

@nellydick toto vieme...toto povedali mojmu mužovi pred rokom...ale ako som napísala - povedala JPP a nepozdávala sa mi táto informácia ako relevantná, tak som chcela preveriť čo je na tom pravdy 🙂 Ďakujem

chucko3
2. jan 2020

ciastocne som nieco nasiel.ale uz je to tu vsetko tam schomolene zeby som musel citat aj 80 stran naspet...a to som tuto diskisiu precital celu 2x...neviem teraz kedze mam od 1.1 urceneho spravcu ako mi vlastne zastavia exe a zrazky zo mzdy. Mzdarka bude chciet urcite papiere inak mi zase zoberu vecsinu vyplaty v januari...

nellydick
3. jan 2020

@chucko3 Z obchodného vestníku si viete vytlačiť uznesenie súdu o oddlženi, ale mzdárka nie je povinná ho akceptovať, keďže podľa zákona má čakať na zastavenie exekúcie resp. na zrušenie exekučného príkazu. Odporúčam vám v prvom rade kontaktovať exekútorov.

mawka
Autor odpoveď zmazal
chucko3
3. jan 2020

@nellydick velmi pekne dakujem za odpoved. Co sa tyka zrazok zo mzdy na zaklade dohody tie zastavím len ak im tiez poslem to uznesenie? To tiez neviem co stym, aby mi uz mzdarka nic nestrhla.... K tym exekuciam uz rozumiem, ale druhu cast z výplaty mi strhaju zrazky zo mzdy

nellydick
3. jan 2020

@chucko3 Ak vám robia zrážky zo mzdy na základe dohody o zrážkach zo mzdy, tak oddlzenie s tým nemá nič spoločné. Musíte komunikovať s veriteľom a odstúpiť od dohody, ktorú ste podpísali.

simsim
3. jan 2020

@nellydick prosim ta pod akou kapitolov v OV najdem moznost vytlacenia sudneho uznesenia o oddlzeni? Rozsudky sudov? a preco je to vlastne v OV ked ide o OB cize ide o FO a nie PO?

simsim
3. jan 2020

@nellydick aha to som nevedela, dakujem pekne za info.

nellydick
3. jan 2020

@simsim V časti Konkurzy a reštrukturalizácie.
Konkurzy FO aj PO sa zverejňujú v Obchodnom vestníku pretože to vyplýva zo zákona a je to preto, aby sa o konkurze dlžníka mohli dozvedieť všetci veritelia a mohli si prihlásiť svoju pohľadávku voči dlžníkovi.

kaja30
3. jan 2020

@nellydick čo sa týka výnimky - vraj žiadna neexistuje , teda o žiadnej nevedia. Známy tiež po OB sa informoval (neuviedol pre istotu meno 😃) a toto mu povedali . Živnosť zatiaľ nemá zrušenú po cca pol roku od bankrotu, teda zatiaľ mu žiadny papier o zrušení neprišiel

nellydick
4. jan 2020

@kaja30 výnimka je upravená priamo v živnostenskom zákone - par. 8 odsek 4 , ale aj ja som už musela pracovníčke na živnostenskom úrade vysvetľovať zákon a bola veľmi prekvapená že je to v zákone uvedené 🤣🤣🤣🤣

vivi78
4. jan 2020

Dobry den...v rozpise mam zapisane toto- oznamenie o doruceni prihlasky po uplynuti zakladnej prihlasovacej lehoty- co to znamena prosim? Tiez je napisane,ze na konani su neni ziadne lehoty,tak teraz ako? Dakujem

pcash
4. jan 2020

Dobry den, chcem sa spytat. Podmienka pre podanie ziadosti o osobný bankrot, ze upadca musi byt v exekucii minimalne rok plati od 1.1.2020? Novela uz plati? Nasla som informaciu, ze bude novela pripomienkovana az v juli 2020. Mate niekto prosim informácie ako to teda je? Dakujem za odpoved.

kaja30
4. jan 2020

@nellydick no pekne 😃 ja mám taký pocit že v tom maju riadny chaos ! Jeden povie tak druhý zas inak 🤷 môj názor je že pokiaľ dlžník nemal OB
kôli živnosti tak mu ju rušiť nemuseli. Veď keď si to tak zoberieme ak je človek po OB zamestnaný na živnosť ktorú mu zrušia tak tým pádom môže prísť aj o prácu ak tam vyžadujú len živnostníkov . Ale to je len môj názor

nellydick
4. jan 2020

@pcash novela už platí od 1.1.2020

simsim
6. jan 2020

@nellydick dakujem za objasnenie.. a k tomu OV este, nie je to ale tak, ze spravca konkurzu informuje resp, vyzve veritelov aby sa prihlasili? ci oni sami si musia stale kontrolovat OV pro aktivne?

nellydick
6. jan 2020

@simsim správca písomne vyzýva len veriteľov FO a zahraničných veriteľov.
Ostatných nie, títo musia samy sledovať obchodný vestník.

campeador
7. jan 2020

Ospravedlnujem sa za otazku ak tu uz bola odpoved,ale nenasiel som ju.Rodicia vlastia rodinny dom ktory je na otca,ja mam hypotekarny uver,kde je zalozne pravo na tuto nehnutelnost.Rodicia maju dlhy ktore nevladzu splacat,a rozmyslaju o OB.Dlhy nie su vacsie ako hodnota majetku(rodinneho domu).Je moznost ze by do toho isli a poziadali o splat. kalendar bez toho aby prisli o nehnutelnost(rodinny dom), na ktory je zalozne pravo v banke koly mojmu hyp. uveru? Dakujem za kazdu odpoved.

dada1969
7. jan 2020

Dobrý deň... Nejak mi to vypadlo... Prosím Vás poraďte mi... Som po OB a tento mesiac mam zaplatiť prvú splátku CPP... Aká je mesačná splátka... Ďakujem

ewita500
7. jan 2020

@dada1969 14 e

nellydick
7. jan 2020

@campeador pri splátkovom kalendári sa nespenazuje majetok dlžníka