Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
Neviete prosím poradiť niekto? Môj prešiel minuly rok OB, pred mesiacom mu zomrela mamina. Teraz riešia, čo mala II.pilier, ten odkázala polku jemu a polku jeho sestry, je to cca nejakých preňho 2500€. Teraz otázka. Musí ponúknuť veriteľa? Dakujem
23.5 som bol oddlzeny, vtedy to bolo zverejnene v obchodnom vestniku. Exekutor o tom bol upovedomeny, trva vsak na tom, ze zo mzdy za maj mi chce strhnut alikvotnu ciastku za tych 23 dni. Je nejaka sanca branit sa proti tomu?
@magie27 "Dlžník po vyhlásení konkurzu môže dediť a dedičstvo nesmie odmietnuť. Dlžníkova povinnosť je ponúknuť polovicu nadobudnutého majetku svojim veriteľom. Pokiaľ by zatajil, že po konkurze nadobudol majetok, môže sa jednať o nepoctivý zámer. Rovnako to platí, ak dlžník po konkurze vyhrá napr. v lotérii alebo nadobudne majetok vyššej hodnoty darovaním."
Ahojte. Mam dolezitu otazku. V roku 2018 som prekonala OB, teraz cakame babatko s priatelom a chceme sa na matrike zobrat. Priatel ma hypo na byt, a auto. Ked sa zoberieme tak ma to nejaky vplyv na OB moj? A ked nieco nadobudne on pocas manzelstva? Napriklad si kupi auto tak to uz je nas spolocny majetok. Je v tom vsetkom nejaky problem prosim? Velmi pekne dakujem za odpoved
@venika58 Majetok vášho priateľa, ktorý nadobudol pred manželstvom je jeho výlučný a ostane jeho aj po uzavretí manželstva s vami. Majetok po uzavretí manželstva, ktorý si kúpite zo spoločných peňazí, je váš spoločný (BSM). Veriteľom musíte ponúknuť polovicu nadobudnutého majetku nie nepatrnej hodnoty, len ak ho nadobudnete darom, dedičstvom alebo výhrou v lotérii. Teda nie kúpou.
@venika58 nie sú v tom žiadne diery. Zmyslom OB je zamestnať sa po oddlženi, zarábať a za zarobené peniaze si kupovať veci, bez toho aby mal oddlzeny zrážky zo mzdy. Ak by však niekto dostal peniaze navyše (darom, dedičstvom, výhrou) tak už musí polovicu dať veriteľom. Taktiež ak si niekto začne kupovať veľmi drahé veci, môžu veritelia napadnúť jeho konkurz, ak sa domnievajú že toľko zarobiť nemohol a teda klamal pred konkurzom že nemá peniaze a teda nebol platobne neschopný. Išlo by o nepoctivý zámer. Konkurz by mu súd zrušil.
Ahojte...minuly rok v auguste som mala schvaleny osobny bankrot a 2.6.2020 mi exekutorka udelila exekuciu z roku 2007. Povodny veritel tam je G.E.money,ktory som podla mojich vedomosti zapisala do zoznamu pri podavani ziadosti. Co mozem urobit? Dakujem za rady
@vivi78 pochopila som to dobre, že ide o novú exekúciu na starý dlh? ak áno, treba podať v lehote návrh na zastavenie exekúcie z dôvodu oddlzenia povinného.
Na upovedomeni o začatí exekúcie je uvedený exekučný titul (rozhodnutie na podklade ktorého je exekúcia a dátum jeho právoplatnosti) a dátum poverenia exekútora. Tam zistíte o čo sa jedná.
Ahojte.Chcem sa spýtať OB som prešla v roku 2018 aj ukončený konkurz, posielala som žiadosti na súd o zastavenie exekúcii boli mi zastavené 2exekúcie a mala som ešte 1ex. Doteraz mi neprišlo vyrozumenie tak som pred mesiacom posielala znovu žiadosť o zastavenie a ešte stále sa mi neozvali je tu niekto s podobným prípadom čo robiť?
Dakujem za odpoved, a aj ich nejako nahanas? Mne je len divne, ze poslednu este nezastavili a boli len 3. A pritom ten isty sud. ..preto sa pytam
@vivi78 exekúcia sa nepremlcuje, len exekučný titul. Exekúciu možno začať do 10 rokov od právoplatnosti rozhodnutia, na podklade ktorého sa vymáha (exekučný titul) a začatá exekúcia môže trvať nekonečne 😉 Teraz od januára platí zákon, že exekúcie staršie ako 5 rokov sa zastavia, ak v posledných 18 mesiacoch nebolo vymožene aspoň 15 eur.

@11mirka22 žiadne dlhy sa po bankrote nezmazu, oni nezanikaju. Len sa stanú nevymožiteľne. Stále vás budú veritelia evidovať ako dlžníka. Je na nich ako sa k tomu postavia.