icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

nellydick
6. jún 2020

@11mirka22 žiadne dlhy sa po bankrote nezmazu, oni nezanikaju. Len sa stanú nevymožiteľne. Stále vás budú veritelia evidovať ako dlžníka. Je na nich ako sa k tomu postavia.

magie27
8. jún 2020

Neviete prosím poradiť niekto? Môj prešiel minuly rok OB, pred mesiacom mu zomrela mamina. Teraz riešia, čo mala II.pilier, ten odkázala polku jemu a polku jeho sestry, je to cca nejakých preňho 2500€. Teraz otázka. Musí ponúknuť veriteľa? Dakujem

andy_ba
10. jún 2020

23.5 som bol oddlzeny, vtedy to bolo zverejnene v obchodnom vestniku. Exekutor o tom bol upovedomeny, trva vsak na tom, ze zo mzdy za maj mi chce strhnut alikvotnu ciastku za tych 23 dni. Je nejaka sanca branit sa proti tomu?

muut
11. jún 2020

@magie27 "Dlžník po vyhlásení konkurzu môže dediť a dedičstvo nesmie odmietnuť. Dlžníkova povinnosť je ponúknuť polovicu nadobudnutého majetku svojim veriteľom. Pokiaľ by zatajil, že po konkurze nadobudol majetok, môže sa jednať o nepoctivý zámer. Rovnako to platí, ak dlžník po konkurze vyhrá napr. v lotérii alebo nadobudne majetok vyššej hodnoty darovaním."

muut
Autor odpoveď zmazal
nellydick
11. jún 2020

@andy_ba áno môže žiadať za 23 dní v máji

nellydick
11. jún 2020

@magie27 je rozdiel či sa jedná o sumu, ktorú nadobudne v dedičstve - vtedy musí ponúknuť polovicu veriteľom alebo tú sumu dostane ako oprávnená osoba určená v zmluve, ktorú uzatvorila zosnulá osoba s DDS pre prípad svojej smrti - vtedy nejde o dedičstvo

venika58
15. jún 2020

Ahojte. Mam dolezitu otazku. V roku 2018 som prekonala OB, teraz cakame babatko s priatelom a chceme sa na matrike zobrat. Priatel ma hypo na byt, a auto. Ked sa zoberieme tak ma to nejaky vplyv na OB moj? A ked nieco nadobudne on pocas manzelstva? Napriklad si kupi auto tak to uz je nas spolocny majetok. Je v tom vsetkom nejaky problem prosim? Velmi pekne dakujem za odpoved

nellydick
16. jún 2020

@venika58 Majetok vášho priateľa, ktorý nadobudol pred manželstvom je jeho výlučný a ostane jeho aj po uzavretí manželstva s vami. Majetok po uzavretí manželstva, ktorý si kúpite zo spoločných peňazí, je váš spoločný (BSM). Veriteľom musíte ponúknuť polovicu nadobudnutého majetku nie nepatrnej hodnoty, len ak ho nadobudnete darom, dedičstvom alebo výhrou v lotérii. Teda nie kúpou.

venika58
16. jún 2020

@nellydick takze ked kupime nieco pocas manzelstva aj hodnotne tak to nemusim nahlasovat? Iba Darom alebo loteria? Spravne to chapem?

nellydick
16. jún 2020

@venika58 áno a ešte dedičstvo musíte ponúknuť veriteľom - teda jeho polovicu

venika58
16. jún 2020

@nellydick dakujem velmi pekne. Aj tak je to zvlastne, ze ked nieco kupime v manzelstve tak to nevadi a nemusim nahlasovat. Napr.auto al.tak a bude napisane na mna. Ale akonahle dostanem nieco darom, zdedim, vyhram tak to musim nahlasovat. Nejake diery su v tom.

venika58
16. jún 2020

@nellydick dakujem velmi pekne. Aj tak je to zvlastne, ze ked nieco kupime v manzelstve tak to nevadi a nemusim nahlasovat. Napr.auto al.tak a bude napisane na mna. Ale akonahle dostanem nieco darom, zdedim, vyhram tak to musim nahlasovat. Nejake diery su v tom.

nellydick
16. jún 2020

@venika58 nie sú v tom žiadne diery. Zmyslom OB je zamestnať sa po oddlženi, zarábať a za zarobené peniaze si kupovať veci, bez toho aby mal oddlzeny zrážky zo mzdy. Ak by však niekto dostal peniaze navyše (darom, dedičstvom, výhrou) tak už musí polovicu dať veriteľom. Taktiež ak si niekto začne kupovať veľmi drahé veci, môžu veritelia napadnúť jeho konkurz, ak sa domnievajú že toľko zarobiť nemohol a teda klamal pred konkurzom že nemá peniaze a teda nebol platobne neschopný. Išlo by o nepoctivý zámer. Konkurz by mu súd zrušil.

venika58
16. jún 2020

@nellydick ale v ram ci manzelstva uz ked kupim auto tak mozem ho napisat na mna? To nevadi? Alebo radsej na manzelku

vivi78
19. jún 2020

Ahojte...minuly rok v auguste som mala schvaleny osobny bankrot a 2.6.2020 mi exekutorka udelila exekuciu z roku 2007. Povodny veritel tam je G.E.money,ktory som podla mojich vedomosti zapisala do zoznamu pri podavani ziadosti. Co mozem urobit? Dakujem za rady

nellydick
20. jún 2020

@vivi78 pochopila som to dobre, že ide o novú exekúciu na starý dlh? ak áno, treba podať v lehote návrh na zastavenie exekúcie z dôvodu oddlzenia povinného.
Na upovedomeni o začatí exekúcie je uvedený exekučný titul (rozhodnutie na podklade ktorého je exekúcia a dátum jeho právoplatnosti) a dátum poverenia exekútora. Tam zistíte o čo sa jedná.

vivi78
21. jún 2020

@nellydick Dakujem...ano nova exekucia na 20 rocny dlh. 😔
Mam tu ziadost o zastavenie zaslat na sud,alebo staci exekutorke prosim?

nellydick
21. jún 2020

@vivi78 exekútorovi

vivi78
21. jún 2020

@vivi78
@nellydick dakujem krasne

majanet
22. jún 2020

Ahojte.Chcem sa spýtať OB som prešla v roku 2018 aj ukončený konkurz, posielala som žiadosti na súd o zastavenie exekúcii boli mi zastavené 2exekúcie a mala som ešte 1ex. Doteraz mi neprišlo vyrozumenie tak som pred mesiacom posielala znovu žiadosť o zastavenie a ešte stále sa mi neozvali je tu niekto s podobným prípadom čo robiť?

kicilanka
22. jún 2020

@majanet ani po viac ako 2 rokoch nemám niektoré exekúcie zastavené ....

majanet
22. jún 2020

Dakujem za odpoved, a aj ich nejako nahanas? Mne je len divne, ze poslednu este nezastavili a boli len 3. A pritom ten isty sud. ..preto sa pytam

vivi78
23. jún 2020

@nellydick neni to este zamlcane od roku 2007?

nellydick
23. jún 2020

@vivi78 nerozumiem otázke. Exekúcia je z roku 2007?

vivi78
24. jún 2020

@nellydick ano je z roku 2007 od Hermanovseho a teraz Kovacova po 13 rokoch chcela vymahat to iste. Ale uz mi odblokovala ucet a peniaze uvolnila.

kicilanka
24. jún 2020

@majanet nie - nenaháňam...čo som skúsila, minulo sa to účinku...a ešte plus tí exe čo podali na súd návrhy, tak súd nie je schopný ani po 1,5 roku od prijatia zastavenia od exe to ukončiť....

nellydick
24. jún 2020

@vivi78 exekúcia sa nepremlcuje, len exekučný titul. Exekúciu možno začať do 10 rokov od právoplatnosti rozhodnutia, na podklade ktorého sa vymáha (exekučný titul) a začatá exekúcia môže trvať nekonečne 😉 Teraz od januára platí zákon, že exekúcie staršie ako 5 rokov sa zastavia, ak v posledných 18 mesiacoch nebolo vymožene aspoň 15 eur.

vivi78
24. jún 2020

@nellydick rozumiem,dakujem za rady 😊

majanet
25. jún 2020

@kicilanka tak mi zostava len cakat.. dakujem