Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
Vie mi niekto poradiť ako zrušiť účet vo VÚB po vyhlásení osobného bankrotu? Ďakujem za každú radu.
@nellydick. Prosim Vas mozem sa opytat ci sa jedna aj o manzelove dedicstvo.....aj vtedy je potrebne nahlasenie? Dakujem krasne.
@lensky Dobry den, prosim Vas mozem sa opytat ohladom OB.....je mozne ziadat o OB len vtedy, ak zacne exekucia? Ako to vlastne prebieha 😔 dakujem vopred, ak budete mat casna odpoved 💐
@stefania100 Podmienkou na podanie OB je 1 -aspoň rok trvajúca exekúcia. Všetky ostatné základné veci sa dozviete a predchádzajúcich stranách.
V Cpp si dohodnete termín na konzultáciu, a tam už Vám všetko povedia..
Povedú tento súd za Vás (ak inak nechcete), za sumu 500e.
@stefania100 o OB môžete po novom žiadať vtedy, ak exekúcia prebieha minimálne 1 rok, to je nová podmienka, bez ktorej Vas ani CPP nebude zastupovať
Ahoj, teraz sa dostať k osobnému bankrotu vôbec nie je pre niekoho jednoduché. Môj zdravotný stav sa mi zhoršil, a nemôžem už dlhšiu dobu pracovať. Mám len polovičný invalidný dôchodok čo činí zhruba aktuálnu hranicu životného minima, takže nesplácam, lebo nemám z čoho. Tento stav trvá už viac ako dva roky čo som prestala splácať, keď som prišla o prácu. Nesplatený dlh asi 10.000 euro u jednej banky, a 20.000 euro u druhej banky. Vrátane úrokov, ktoré stále narastajú neviem koľko to teraz presne je. Viac ako dva roky nesplácam, úvery sú zosplatnené dva roky, a ani jedna z týchto bánk to nedala k súdu, akurát mám doma asi dvadsať upomieniok s označením posledná výzva. Banky v podstate vedia, že v mojom prípade by súdom, a následnou exekúciou v podstate nič nezískali vzhľadom k tomu, že nemám žiadny majetok, a taktiež vedia, že po roku od začatia exekúcie by som vyhlásila bankrot. Takže zvolili vyčkávaciu taktiku, a dúfajú, že sa snáď ešte zlepší zdravie, zamestnám sa, a budem platiť ďalej. U mňa by bolo bezpredmetné hovoriť o nepoctivom zámere, keďže životné okolnosti by ma k tomu donútili, ale takto sa osobného bankrotu nedočkám asi nikdy. Poznám veľa ľudí, ktorí mali z čoho splácať, a bol im schválený osobný bankrot, v podstate s tým vychcali ešte minulý rok keď ešte nemusela byť podmienka rok exekúcia. A teraz sú vysmiaty od ucha k uchu ako so systémom vybabrali, a popri tom neporušili zákon. A práve vďaka týmto ľuďom tí poctivý na to doplatili zmenou podmienok. Všetko to závisí od veriteľov, a pokiaľ to veriteľ nedá k súdu, a následnej exekúcii, keď vie, že aj tak by z toho nič nemal tak dlžník s tým nič neurobí, a bankrotu sa nedočká.
@anna5000 mňa by zaujímalo, ako môžte mať dlh spolu 30000 a žiadny majetok.... Už asi tam nastala chyba, že ste nad tým nerozmyslali, čo ak sa niečo stane, že ako to splatite... Či už vtedy ste dúfali, že pôjdete do bankrotu? Chápem, že ste v ťažkej situácii nedobrovoľne, no iným tu vycitate, že sú vychcani a vysmiaty a hľadáte ľútosť pre seba.... Za 30000 sa už dá aj nejaký ten majetok nadobudnúť, ktorý v prípade ťažkostí predám aspoň čiastočne zaplatím dlh..... Osobný bankrot neslúži na to, aby zbavil ľudí dlhov (tie zostávajú aj po bankrote, nezmiznú nikdy), ale aby zbavil ľudí množstva exekúcií.... Vy myslím žiadnu nemáte... Treba hľadať iný spôsob, ako sa vysporiadať s úvermi...
@11mirka22 podľa vášho názoru všetci rozmýšľajú čo ak sa niečo stane. Takmer nikto nad tým nerozmýšľa. Nakoľko stať sa môže čokoľvek aj hodinu po schválení úveru. Aj risk manažéri nemôžu vedieť čo bude o rok, či o dva. Ja mám odpracovaných už viac ako 30 rokov. Ako môžete tvrdiť také niečo, že už predtým som rozmýšľala, že pôjdem do bankrotu? Toto nie sú moje jediné úvery, ktoré som mala. 30.000 eur som už splatila pred viac ako 10 rokmi. A všetko to boli spotrebné úvery, ktoré nie sú podmienené vlastníctvom nejakého majetku. Väčšina peňazí z úverov išla na nutnú liečbu, a zdravotné pomôcky, ktoré mi poisťovňa nechcela uhradiť. Nepoznáte môj príbeh, tak ma nemáte právo odsudzovať. Ale ja príbeh mnohých poznám. Uvediem konkrétny príklad. 25 ročný mladík bývajúci na mojej ulici, úver 15.000 eur z Poštovej banky. Ešte nikde nepracoval, len sezónne brigády. Dorába si ešte školu. Tak mi vysvetlite, ako môže banka schváliť úver človeku, ktorý ešte nikde riadne nepracoval na TPP, a býva na internátnej ubytovni, a v takejto sume? Tento mladík mohol byť vysmiaty, lebo bankrot mu minulý rok schválili, a to z úveru zaplatil len jedinú splátku, a exekúciu mal na 200 eur z poisťovňe. Takže toto sú presne tí, o ktorých som spomínala, a vďaka ktorým sa, museli zmeniť podmienky. A akonáhle mu schválili bankrot išiel s priateľkou na dva týždne na dovolenku. A toto nie je jediný prípad, ktorý dôverne poznám, a takto vychcal so systémom, a pritom neporušil zákon. Tak môže môj prípad niekto zrovnávať s týmto, čo som uviedla? Myslím, že to je nezrovnateľné. A Osobný bankrot slúži práve na to, aby zbavil ľudí dlhov. Exekúcia je len jedna z podmienok bankrotu, Po bankrote neostávajú žiadne dlhy, a výplata, ak pracujete vám už zostáva celá. Takže nie je pravda, čo píšete, že dlhy nezmiznú nikdy. Jedine to môže napadnúť veriteľ na súde pre nepoctivý zámer dlžníka, a ak to súd uzná tak vtedy sa všetky dlhy, a exekúcie vracajú naspäť ako pred bankrotom. Ale dokázať dlžníkovi nerpoctivý zámer nie je jednoduché, Ako som spomínala, po schválení bankrotu išiel na dva týždne na dovolenku, a napriek tomu ho nikto neudal pre nepoctivý zámer. Pekný deň
@anna5000 porovnavate rozdielne osudy... A verte mi, že ani mladíkovi jeho dlhy nezmizli, len sa stali nevymahatelnymi... Nikdy sa nezbaví nálepky dlžníka... To, že nemá exekúcie a chodí mu celá mzda, to je fakt.. Avšak tá mzda je to jediné, s čím bude môcť hospodáriť po zvyšok života. Nikdy nedostane úver, hypotéku, nič. Keď sa ožení a bude chcieť niečo nadobudnúť pre rodinu, má smolu a jeho manželka tiež.. Čiže sa odpísal hneď na začiatku produktivneho života. Toto mu zavidite? Ci len tú dovolenku? Nikdy nevidíte celý príbeh, tak ako ani ja nevidím ten váš... A preto nechápem ako ste prišli na to, že vás súdim... A stojím si za tým, že treba rozmýšľať už pri žiadosti o úver, že ako ho zabezpečím v prípade, že sa mi niečo stane, hoc aj zajtra... Sama sudite ostatných ktorí využili možnosť bankrotu len preto, že vy ho využiť nemôžte. Nech už mali dôvod akýkoľvek, využili možnosť zbaviť sa exekúcií a opakujem že len exekúcií, nie dlhov. V podstate o osobnom bankrote nič neviete....
@11mirka22 ak o tom neviete, tak po určitých rokoch sa vymaže z registra aj záznam o osobnom bankrote, a veškerých dlhoch. Záznamy bude mať natrvalo jedine spoločnosť, ktorá vám úver poskytla, takže len od nej už úver nedostanete. A verte mi, že súdny človek po úspešnom osobnom bankrote už o úver nežiada, ale hľadá iné cestičky. Aspoň mňa by to ani nenapadlo, aby som znova žiadala o úver. A viem koho súdim, nakoľko som to nechcela spomínať, lebo nie som na neho hrdá, ale spomínaný mladík je môj synovec, takže viem aký viedol, a vedie život, a tak isto aj kde prehajdákal peniaze. A mne len povedal, keď som ho karhala za jeho nezodpovedné chovanie, že, kto umí, ten umí...
Pekný deň, ak volá vymáhačská spoločnosť. Povedať o zámere OB alebo nepovedať?
@muut Dakujem, za odpoved aj vas cas....mozem sa opytat, ak mi pisu emaily z oddelenia vymahania znamena to, ze je podany navrh na exekuciu? 😔
@stefania100 Nie, že máte exekúciu zistíte, keď Vám príde zásielka zo súdu a neskôr priamo od exekútora. Mne 2 roky písali vymáhači.🙂
@muut Dakujem krasne este raz 😊💐
@lensky Dakujem za odpoved.
@pablito555 To, že vám chce banka poskytnúť úver, je rozhodnutie banky a aj ich problém.
Čo sa týka peňazí od mamy, tam problém môže nastať, lebo je to dar a polovicu daru by ste mali ponúknuť svojim veriteľom. Čiže ak to neurobíte a veritelia to zistia, môžu podať návrh na zrušenie konkurzu pre váš nepoctivý zámer.
@nellydick Ďakujem pekne.
Ahojte, chcem sa spýtať niekto tu vyššie písal,že si žiadal doklad o zaplatení sumy 500 euro od CPP. Ja som o to žiadala pred 3 mesiacmi a zatiaľ mi nič neprišlo prišlo to niekomu?
Volala som do CPP do Nitry, a tam mi povedali že to mám napísať na ústredie CPP do Bratislavy..

Kočky, prosím vás, viete mi niektorá napísať, či sa zmenilo niečo v bankrotoch od roku 2017/18? Alebo ma viete nasmerovať aspoň približne na stránku z diskusie kde je o tom nejaká zmienka?
Ja viem, že už to tu bolo určite omielane miliónkrát, v roku 2018 som to sledovala ale potrebujem opäť pomoc a nemozem čítať všetko odznova. Veľmi vám ďakujem za akúkoľvek pomoc