Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@optimistka999 nie je to príslušenstvo dlhu, je to samostatný nárok, neriadi sa to občianskym zákonníkom
Dobry den chcem sa spytat ci je tu aj niekto taky komu bankrot neschvalili. Dakujem
Ahojte. Mam taku specialnu otazku, ci uz to niekto zo skusenosti riesil. Presla som osobnym bankrotom 2018r., potom som mala svadbu. Manzel vlastni na hypoteku byt. Je samozrejme na neho a aj hypoteka. Mame uz malu dcerku a kludny zivot. Manzela napadlo, ze by sme po par rokoch riesili dom. Az cca za 5 rokov. To uz budem mat aj po 6rocnej dobe od bankrotu. Otazka je taka- ked bude manzel ziadat hypoteku na chalupu a chveme aj vacsiu sumu tak by sme ziadali spolu. Cize ako manzelia. Ako v tom pripade riesia to, ze iba ja som presla dost rokov dozadu bankrotom a manzel ma vsetko v poriadku. Cize cely zivot riadne vsetko splacal nacas. Nikdy ziadny preslap. Ako to riesi v tomto pripade banka? Ak ma chapete. Ci nam to zamietnu hned, alebo vacsi urok, alebo povedia, ze iba manzel moze a ja ako spoluziadatel tam nemozem ani figurovat. Dakujem
@venika58 vysporiadajte si BSM a potom môže žiadať aj sám bez teba. Ja som toto dva dni dozadu riešila s hypo poradkyňou našou, všetko záleží od banky, v registri to je, ale po 5-10 rokoch to už byť nemusí. Každá banka má aj výnimkovu politiku. Poznám ľudí, ktorým aj s exekúciami banka schválila úver. Len teda sa tie exekúcie netykali bankových záležitostí. Napríklad v januári teraz mala schválenú hypotéku klientka s exekúciou, ktorá nesúvisela s úverom ale s rodinným príslušníkom, šlo to na výnimku, musela to obhájiť atď. V podstate záleží od veľa faktorov. Sú ľudia bez zápisov v registri a k hypo sa nedostanú a sú ľudia aj s exekúciou a dostanú sa k tomu. A rovnako záleží od hypo poradcu a od schvaľovatelov. Všetko je vo hviezdach. 3 banky vás odmietnu, štvrtá nie. Vidíte aj so zakladaním účtov po bankrote. Niekto má problém, niekto nie. Niekomu vymažú dlh v sociálnej poisťovni a zdravotnej a niekomu to tam svieti naveky.. ale vysporiadanie BSM môže byť v budúcnosti pre vás cesta. Držím palce
@mawka ako myslite vysporiadanie BSM. Vsak ja nemam nic(nic nevlastnim)byt a auto ma manzel, cize aj hypoteku. Preto bola otazka, ze po 5 rokoch by sme chceli rodinny dom a by sa ta jeho hypoteka prefinancovala na nas oboch s tym, ze by sa navysila ked zarabame obaja a chceme viac. On cisty jak lalia a ja s bankrotom na krku.
@venika58 lenže uzavretím manželstva máte bezpodielove spoluvlastníctvo manzelov a ak by ste sa chceli vyhnúť problémom s vašou minulosťou, teda osobným brankrotom a s ním spojeným zápisom v registri, tak ideálne je vysporiadať práve to BSM a tak by ste mohli ísť každý za seba. Teda v prípade, že by vám dvom spolu nechceli schváliť úver kvôli vasmu bankrotu. Lebo ako som písala, môžete mať dozivotne niekde poznámku alebo nemusíte. Lenže to je to, čo človek nikdy nevie. Niekde pár strán dozadu tu tuším niekto spomenul, že riešil nejaký úver v poštovej banke tuším - úspešne. Neviem, skúste pohľadať. Aj keď ja osobne si myslím, že aj keď je niekto po bankrote tak o pár rokov môže žiť normálne zase a môže sa dostať k úveru, ale treba rátať s tým, že úrok bude vyšší a banka bude určite chcieť mať zábezpeky, ručitelov atď. Proste tvrdšie podmienky a rovnako veľmi podrobne budú pozerať na príjem. Ako dlho robíte,koľko zarobíte, čo vlastne robíte, kde. A nezabúdajte, že z príjmov vám budú odratavat deti. V prípade manžela odrátajú z príjmu vás ako manzelku. Čiže tie príjmy budú oveľa nižšie pre banku, z ktorých vám budú vyratavat či vám vôbec niečo dajú. Ideálne je naozaj nájsť si fakt výborného hypo poradcu, ktorý v Tom všetkom vie behať. Ti najlepsi vybavia aj nemožné 👌
caute,je tu niekto komu po roku po OB schvalili úver ,resp. aspoň povolene prečerpanie?S vedením a zalozenim účtu nie je problém,ale mensi uver sa uz hlada tazko...ak ste niekto niekde ziskali,prosim napiste spolocnost,dakujem 🙂
ano mate pravdu,skor sa mi jedna o mensie precerpanie na ucte ako o uver...tak chce len vediet ci je to niekde mozne...
Viem, že tu sú ľudia, čo hypo dostali po OB, pridajte tu prípadne osobné skúsenosti. Ja som si tým tiež prešiel, mal som dlhy z nevydareného podnikania, teraz už som dlhodobo zamestnaný a zastabilizovaný, rád by som na jar tiež riešil hypo, keďže platiť večne prenájom sa mi nechce.
@nellydick tak bankrotom prechádzajú aj ľudia, ktorí nikdy žiaden úver nemali a ani iné podlžnosti voči bankám... Mnohí aj "podedili" dlhy, po manzeloch, alebo len nezaplatili nejaké odvody voči štátu.... Po niekoľkých rokoch zamestnania a poctivého života by snáď šanca mohla byť, či nie?
@nellydick chápem ten pohľad, dovolím si krátke vysvetlenie. V mojom prípade sa bavíme o šesťcifernej sume - bol som ručiteľom za s.r.o., nekúpil som si nový iphone na splátky, ale išlo to na výplaty v časoch keď sa nedarilo. Bola to mladícka chýba, že som sa pod to podpísal, v tom čase mi nenapadlo, že to môže skončiť dlhmi, ktoré bežný človek nemá šancu splatiť. Také je podnikanie, krach k tomu patrí. Ale to je minulosť, mám stabilnú prácu a príjem, rodinu a práve preto, aby som sa pohol ďalej v živote existuje inštitút osobného bankrotu. Nemyslím si, že hypo u mňa je nejako extra riziková, čiže áno, požičal by som si.
@andy_ba Nechcem vás súdiť a ani nemám na to právo, ale treba pochopiť aj druhú stranu - veriteľov. V dobrej viere vám požičajú nie malú sumu, vy nevrátite, nazvete to mladickou nerozvážnosťou a chcete znova požičať. Treba pochopiť aj veriteľa, že už vám neverí a nechce požičať ďalšie peniaze.
Bankrot je nová šanca na život, ale nie na nové zadlženie. To sa potom stráca jeho zmysel a vy sa môžete dostať opäť tam kde ste boli.
aj ja rozumiem ,že by sa nemal človek opat zadlzovat,ale zivotne sutiacie sa menia ,kazdy ma narok na novy zaciatok...tu sa len teraz pytame ,ci uz niekto niekde dostal hypoteku,uver po bankrote a ak ano za akych podmienok a po akom case...
@vivi78
@kaja30
@andy_ba
@nellydick
@11mirka22 banky s tým v zásade nemajú problém, ani mať nebudú, ku každému klientovi pristupujú veľmi individuálne. Ak človek zrovna nebankrotoval kvôli úverom, bankovým produktom, tak sa k tomu banky stavajú inak. Ale ako píšem, je to veľmi individuálne a určite nie po roku od bankrotu..oni si veľmi dobre preklepnu žiadateľa. A všetko za prísnych podmienok a s vyšším úrokom. Dnes aj keď nie ste po bankrote sa nemusíte dostať k hypo a naopak, poučený človek po bankrote s usporiadaným.zivotom a financiami sa k nej dostať môže. Tak ako ten prípad schválenej hypo s exekúciami. Všetko sa vyriešilo. Akurát tie hypo nesúviseli s bankami, takže sa to dalo riešiť. Ja môžem za seba povedať, že rozhodne žijem lepší a usporiadanejsi a financne stabilný život ako pred bankrotom..vážim si každeho centu a mám sa lepšie ako kedykoľvek predtým aj v čase korony. Lebo robím veci inak, stokrát si ich premyslim, dokážem aj sporiť a veľmi zodpovedne sa staviam k financiám a hlavne sa nenechavam vťahovať do hovadiny do akých som sa vďaka ex vtiahnuť nechala. Proste úplne inak fungujeme s partnerom. Je to nebe a dudy. Môj ex doteraz nemá v tomto smere nič poriesene. To je taký typický špekulant. A poznám osobne ďalšieho človeka, ktorému som.pomohla prejsť cez ob a on ešte ani konkurz nemal ukončený a už naháňal pôžičky od súkromných osôb, ale skúšal aj cez nebankovky a podobne. Toto sú ľudia, ktorí sa nikdy nepoucia. Ale netreba tých zodpovedných, čo sa poučili hádzať s takýmito do jedného vreca.
@mawka to je síce pekne čo píšete ale..ale máte skúsenosť s konkrétnou bankou, ci osobou čo ten uver dostala? Ak ano, ludia sa tu pýtajú konkrétne odkiaľ a aké boli podmienky. Prečo neustale musime riešiť okolo toho nezmysly?
@maruska2222 bola to VÚB banka a podmienky boli ako pri akomkoľvek úvere, čiže pravidelný príjem, čistá sociálka, zdravotka, plus sa skúmal dôvod exekúcií. Tie boli automaticky vyplatené potom z úveru. Aké ďalšie podmienky chcete vedieť? Áno, viem o koho ide. Osobné toho človeka poznám a bola som pri Tom, keď sa to riešilo. A neviem čo je na tom nezmyselné, keď napíšem, že banka každého klienta posudzuje individuálne. To, že jeden klient má úrokovú sadzbu 0,69%a iný 1,89% je úplne normálne. Takže nikdy nikto nevie akú úrokovú sadzbu dostane a zvlášť ten, čo mal alebo má nejaký problém. Áno, tam bývajú vyššie úrokové sadzby. A všetko je posudzované INDIVIDUÁLNE.
@maruska2222 okrem toho, v blízkej budúcnosti to budem riešiť aj ja osobne, tak určite dám vedieť. Bude to po 4 rokoch od OB.

@marus2912 https://www.vop.gov.sk/postup-pri-podavani-podnetu