icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

Strana
z305
milanmilan123
7. jún 2025
@solim1971

Ja som prešiel OB, a som rád. Žiadna banka mi nedá pôžičku, ani hypotéku, a tomu som tiež rád, a ani som sa o to nesnažil, a nie je to podľa mňa smutné, ale veselé. Smutné by bolo do toho opäť spadnúť. Bol som nezodpovedný, a ľahkovážny, OB ma naučil zodpovednosti, a som rád za túto druhú šancu, a pôžičku, ani hypo by som si nezobral už nikdy, aj keby to bolo možné. V prípade, že ľudia po OB nad tým len premýšľajú, tak v tom prípade sa pre nich OB absolútne minul účinku, a ja osobne by som to považoval za nepoctivý zámer, a pridal by som to ako ďalší bod do zoznamu, kedy sa považuje zámer za nepoctivý. Už len vyhlásenie OB je absolútne nefér voči veriteľom, taktiež je to nefér voči ostatným, ktorí pravidelne splácajú. Toto treba mať na zreteli keď idete požiadať po OB o nový úver, a porozmýšľajte sami nad sebou, a uvedomte si, že tú druhú šancu ste si vôbec nezaslúžili. Pekný deň.

@solim1971 co je nefer voci veritelom? ze ti pozicaju 200e a za rok nesplacania je to uz 1000 ma urokoch a ked ich kontaktujes tak ti zahlasia ze treba to splatit okamzite a ze dobodnut sa neda..sa spamataj

maialeo
16. jún 2025

Babenky.... otázka.... človek prešiel oddlžením minulý mesiac, zverejnené vo Vestníku tento piatok... v piatok súčasne správca pánovi stiahlo práve v piatok nabehnutú výplatu. Správca tvrdí, že mu bude výplatu sťahovať dovtedy, kým bude mať konkurz. Čiste teoreticky teda môže konkurz naťahovať do aleluja... jasne že je tam lehota do kedy... ALE... otázka znie... mohol alebo nemohol, môže alebo nemôže sťahovať? Každý správca koná inak... viete niektorá, ako je to v zákone? VĎAKA

maialeo
16. jún 2025
@milanmilan123

@11mirka22 a exekucia je co podla teba? podla teba ta sud zbaví exekucii ale dlhu nie? exekucia je predsa vymaanie dlhu.po oddlzeni sudom nemas dlhy ziadne.sak sud ta oddlzil.dlh ti zostane na hypoteke na vyzivnom a na daniach.pozicky padajú.sak to je zmyslom oddlzenia.podmienka je ze musis mat aspon jednu exekuciu rok staru.rok stara exekucia je dlha doba.ak si si pozicala 200e tak za ten rok sa z 200e stalo 2000.exekutorske poplatky a uroky z dhu.ze dlhy zostanu po oddlzeni.oddlzia ta od dlhov a dlhy ti zostanu.to co je za logiku

@milanmilan123 je to v podstate taký právny "odrb". Dňom vyhlásenia oddlženia sa dlhy stávajú nevymáhateľné... ale nezanikli. Asi tak...

maialeo
16. jún 2025
@kaja30

@muut nie, nie je to možné. Žiadna banka vám hypo po OB bohužiaľ nedá ! Je to smutné, ale je to tak . Skúšali sme to vo viacerých bankách a rovno nám povedali že žiadna banka nedá úver človeku po OB

@kaja30 v Maďarsku je možná hypotéka aj po Oddlžení na SR. Videla som dvoch takýchto klientov.

andy_ba
16. jún 2025

4 roky po oddlžení som dostal hypo u SLSP, 80%
Inde to bol problém a žiadosť neprešla, aj v SLSP si vyžiadali dodatočne vysvetlenie situácie. Mám 0,10% vyššiu úrokovú mieru ako by sa dalo dosiahnuť.
To len pre info, že je to možné, pomohla mi finančná poradkyňa, nie priamo cez banku.

milanmilan123
16. jún 2025
@maialeo

@milanmilan123 je to v podstate taký právny "odrb". Dňom vyhlásenia oddlženia sa dlhy stávajú nevymáhateľné... ale nezanikli. Asi tak...

@maialeo ale zanikli.ziadne dlhy neexistuju

eva8940
19. jún 2025
@maialeo

Babenky.... otázka.... človek prešiel oddlžením minulý mesiac, zverejnené vo Vestníku tento piatok... v piatok súčasne správca pánovi stiahlo práve v piatok nabehnutú výplatu. Správca tvrdí, že mu bude výplatu sťahovať dovtedy, kým bude mať konkurz. Čiste teoreticky teda môže konkurz naťahovať do aleluja... jasne že je tam lehota do kedy... ALE... otázka znie... mohol alebo nemohol, môže alebo nemôže sťahovať? Každý správca koná inak... viete niektorá, ako je to v zákone? VĎAKA

@maialeo správca nemá kompetencie ani právo niečo niekomu sťahovať z výplaty. Zverejnením vo vestníku sa všetky exekúcie zastavujú, najlepšie je si podať žiadosť samostatne na zastavenie každej exekúcie pre urýchlenie zastavenia exekúcii. To prvý raz počujem, že správca sťahuje výplatu, a to už som bola s veľmi veľa ľuďmi, ktorí prešli bankrotom formou konkurzu. A tú výplatu mu určite nestiahol správca, ale exekútor. V piatok to bolo zverejnené vo vestníku, a správcovia nie sú takí rýchly, takže ešte o tom nevedel. Exekútor sťahuje časť výplaty na základe súdneho rozhodnutia, ktoré doručil firme, takže treba poslať žiadosť exekútorovi na zastavenie exekúcie, a taktiež treba doniesť firme výpis z vestníka. Mne na základe toho automaticky firma prestala sťahovať bez ohľadu na to, či exekútor niečo namietal, alebo nie. Ale vo firme mi vtedy povedali, že oni už o tom vedia, že som oddlžená, aj keby im nič nedonesiem, takže automaticky mi zastavili zrážky zo mzdy. Nakoľko právne organizácie sú povinné vestník sledovať. Zverejnením vo vestníku je človek oddlžený, a to má prednostné právo pred súdnymi rozhodnutiami od exekútorov doručené pred oddlžením konkurzom firme. Správca nesťahuje výplatu, správca spravuje, a zisťuje majetkové pomery 5 rokov dozadu, a potom už riadi predaj, celý konkurz, a informuje veriteľov. To je jeho práca.

eva8940
19. jún 2025
@milanmilan123

@solim1971 zakon o bankrote je v poriadku ,len ty ho nechapes.poviem ti ako sa clovek dostane do dlhov aby si tomu porozumel.pozicias si 300e od nebankovky .lebo sak ta ti pozicia najrychlejsie.300e si pozicias napr .aby si zaplatil nedoplatok za vodu.300e splacat ti to daju po 160 na 3 mesiace.pozicka 300 a vratis 480 ak nie viac.zaplatis splatku prvu a prepustia ta z roboty alebo si zlomis chrbticu.zaplatis druhu splatku teda si splatil 320.o 20 e viac ako si si pozical.a stale 160e ti zostava splatit.tretiu splatku uz dat nevies lebo si bez prace a dnes sa robota hlada tazko.do toho ta chyti revízor v mhd a da ti 100e pokutu.sak clovek ked ma ledva na jedlo to riskne bez listka .na konci mesiaca za zamestnas a vyplatu dostanes za tych par dni v strede na dalsieho mesiacaa .a celu vyplatu dostanes za cely odrobeny mesiac az o dva mesiace.takze si bez peňazí ,s pokutou 100e a splatkou 160e .nezaplatis splatku 160 e dostanes vyzvu aj s urokom z omeskania.160 uz to nie je uz je to 200e.nevies to zaplatit a dohodu veritel odmieta.chce peniaze hned.o tyzden ti posle list exekutor a suma sa vysplhala na 380e.lebo trovy ,odmena exekutorovi a hlavne uroky z omeskania ktore robia aj 60% mesacne z dlznej sumy.exekutor ti blokne ucet automaticky a zrazky zo mzdy.zostane ti iba na chleba.teda zo 300 ti pozicali ,320 si vratil teda veritel zarobil na tebe uz 20 e a zo 160e poslednej splátky co je uz iba zisk nebankovky sa spravilo 600e zisku nebankovke.do toho pokuta dalsia exekucia a zo 100e 400e na šupu.a teraz ti poviem ako toto ludia riesia.riesia to tak ze sa daju prepustit zo zamestnania dohodou a su nútení pracovat na čierno.na cierno znamena ze tvoja hruba mzda bude zároveň aj cista mzda,lebo si na dohodu a tvoj novy zamestnavatel ti da zmluvu na 120e mesacne.nemas priplatky a ani gastrace .dane neplatis ziadne.dochodkove ani nehovorim.ziadne odvody do statnej kasy.exekutor ti nema z coho strhavat a ucet v banke ti netreba.takto pracujes aj 5 rokov .z dlhu 160e je dlh 2000e .takto sa ludia dostanu do problemov.takto lahko a zrúti sa im zivot.oddlzenie ludia podstúpia preto lebo sa chcu slusne zamestnat na trvaly pracovny pomer a mat priplatky,dovolenku,gastrace,danove bonusy .a hlavne platis odvody zo mzdy,teda dane ktore si 5 rokov neplatil lebo ta zdierali na cierno.uz rozumies prečo sa ludia davaju oddlzit?odložení sa mozu zamestnat ,mat ucet,nemat exekúcie a platit dane.teda pre stat je to zisk a obrovský.ludia s dostanu do dlhu zo 100e na dlh 2000e .teda veritel pride iba o tych 100e ktore zarobi na niekom inom
a dalsia vec je ze riziko podnikania.teba sud neodlzi tak ze si pozicias 30000e a o tyzden sa das oddlzit.stat a súdy vedia ze clovek zo 100e dlhu ma za rok dlh 1000e.pozicias 100e a na urokoch z omeškania za rok vypytas dalsich 900e ..teda veritelia su špekulanti a nie zadlzeny clovek.rozumies ako to je.viem to lebo sam som 3 roky oddlzeni.za 20r mi dlh 15000 este slovenskych korun narastol na 6000evri .z 500e na 6000e.takto to je.

@milanmilan123 čo sa týka zákonu o bankrote skutočne ho máme najbenevolentnejší, a najľahšie zneužiteľný zo všetkých krajín, a problém nevidím v tvojom opise čo ti vznikne akí dlh nakoniec zo 100 eurového dlhu, a čo sa stane keď omaródiš, a podobne, prešla som si tým, a viem ako sa človek dostane do dlhov, ale napriek tomu tvoj názor nezdieľam, ale problém vidím v tom, že ľudia berú pôžičky na zbytočnosti, na predražené mobily, autá, vianočné darčeky. Jednoducho musia mať všetko hneď. To sú všetko dlhy, ktoré by nemuseli byť, keby ľudia rozlišovali medzi tím čo chcú, a medzi tým čo skutočne potrebujú. Poznám ľudí čo si kúpili nový mobil, a potom až riešili nezaplatené účty. To že ťa chytí revízor v MHD bez lístka je podľa teba chyba toho revízora? Keď nemám na lístok tak idem peši, alebo na bicykli. Poznám mraky ľudí, čo sa sťažujú ako sa im ťažko žije, žijú od výplaty do výplaty, ale samozrejme fajčí celá rodina. A na cigarety, či pivečko, a kávičku sa zázrakom vždy nájdu peniaze, aj keď nebude na nájom, alebo jedlo, či alimenty. A prešla som osobným bankrotom, veľa vecí by som teraz miesto pôžičky určite riešila ináč, a určite by som hneď po bankrote nerozmýšľala, a do konca života už nebudem rozmýšľať nad ďalším úverom, či hypotékou, a skutočne by som to zaradila do zoznamu nepoctivých zámerov. Jednoducho raz si prešiel, alebo prešla bankrotom, tak utrum, ani mobil na splátky už nedostaneš. Takto by som to riešila globálne ja... Podobne radikálne ako by som riešila alkohol za volantom. Raz nafúkaš za volantom, tak odobrať vodičák natrvalo bez kompromisu. Inak v osobnom bankrote nevidím zmysel, pokiaľ sa ľudia nepoučia, a nepriznajú si chybu, a budú sa celý život len sťažovať, a vyhovárať na veriteľov ako ich okrádali, a svojprávny človek vždy vie do čoho ide, a musí myslieť vždy na ten najhorší možný scenár už pred braním pôžičky, a mať vždy minimálne 6 mesačnú rezervu pre prípad nemožnosti splácania...Exekútor môže zraziť najviac jednu tretinu zo zvyšku čistej mzdy po odpočítaní nepostihnuteľnej sumy, pokiaľ sa jedná o neprednostnú pohľadávku, teda pokiaľ sa nejedná napríklad o alimenty. Existovala som tak pomerne dlhý čas s exekúciami v práci a nemusela som dávať výpoveď, a robiť na čierno, a podobne. Jedine výplata mi musela chodiť na iný účet. Lebo exekútor zablokuje aj ten zvyšok, ktorí v práci nemohli oficiálne zraziť, keďže exekútor nerozlišuje aké peniaze prišli na tvoj účet. Jednoducho má právo ich zo zákona bloknúť...Až zo zdravotných dôvodov som odišla z práce, ale to už som mala po bankrote...

eva8940
19. jún 2025
@milanmilan123

@milanmilan123 a ešte jedna vec, tvoje dlhy nezanikli, ako si myslíš, ale stále existujú aj po bankrote, sú len právne nevymáhateľné. To, že tvoje dlhy nezanikli je taká ochrana veriteľov pred nepoctivým zámerom aspoň do šiestich rokov po bankrote, a zistíš to najskôr, keď počas šiestich rokov po bankrote ti nejakí veriteľ úspešne na súde preukáže nepoctivý zámer, a v tom prípade sa všetky tvoje dlhy, a exekúcie obnovia ako keby si nikdy neprešiel osobným bankrotom.

romanka1610
20. jún 2025

Ahojte, chcela by som sa informovať, dávala ste k žiadosti aj doplňujúce dokumenty ako pracovná zmluva, rodné listy detí a podobne ?

kaja30
24. jún 2025
@maialeo

@kaja30 v Maďarsku je možná hypotéka aj po Oddlžení na SR. Videla som dvoch takýchto klientov.

@maialeo môže byť ale u nás vám ju nikto nedá

kaja30
24. jún 2025
@andy_ba

4 roky po oddlžení som dostal hypo u SLSP, 80%
Inde to bol problém a žiadosť neprešla, aj v SLSP si vyžiadali dodatočne vysvetlenie situácie. Mám 0,10% vyššiu úrokovú mieru ako by sa dalo dosiahnuť.
To len pre info, že je to možné, pomohla mi finančná poradkyňa, nie priamo cez banku.

@andy_ba finančná poradkyňa len radí, ale vždy to ide nakoniec cez banku kde ten bankrot vidia . Známy nedostal ani po 7. rokoch oddlženia nakoľko vyskakoval ako rizikový

eva8940
24. jún 2025

Bez ohľadu čo vám kto hovorí, a z akých registrov vás po x rokoch vymažú, ale v registri úpadcov zostávate svietiť do konca života, takže každý si jedným kliknutím vie zistiť či ste prešli osobným bankrotom, a to je len dobré. Takže človek, ktorí prešiel OB bude vždy veľmi rizikový klient pre každú finančnú inštitúciu. A to je myslím vo väčšine finančných inštitúcii v súčasnosti prvý register, ktorí si preklepnú

maialeo
27. jún 2025
@eva8940

@maialeo správca nemá kompetencie ani právo niečo niekomu sťahovať z výplaty. Zverejnením vo vestníku sa všetky exekúcie zastavujú, najlepšie je si podať žiadosť samostatne na zastavenie každej exekúcie pre urýchlenie zastavenia exekúcii. To prvý raz počujem, že správca sťahuje výplatu, a to už som bola s veľmi veľa ľuďmi, ktorí prešli bankrotom formou konkurzu. A tú výplatu mu určite nestiahol správca, ale exekútor. V piatok to bolo zverejnené vo vestníku, a správcovia nie sú takí rýchly, takže ešte o tom nevedel. Exekútor sťahuje časť výplaty na základe súdneho rozhodnutia, ktoré doručil firme, takže treba poslať žiadosť exekútorovi na zastavenie exekúcie, a taktiež treba doniesť firme výpis z vestníka. Mne na základe toho automaticky firma prestala sťahovať bez ohľadu na to, či exekútor niečo namietal, alebo nie. Ale vo firme mi vtedy povedali, že oni už o tom vedia, že som oddlžená, aj keby im nič nedonesiem, takže automaticky mi zastavili zrážky zo mzdy. Nakoľko právne organizácie sú povinné vestník sledovať. Zverejnením vo vestníku je človek oddlžený, a to má prednostné právo pred súdnymi rozhodnutiami od exekútorov doručené pred oddlžením konkurzom firme. Správca nesťahuje výplatu, správca spravuje, a zisťuje majetkové pomery 5 rokov dozadu, a potom už riadi predaj, celý konkurz, a informuje veriteľov. To je jeho práca.

@eva8940 5 rokov dozadu? Nie tri? Naco sa vypisuje zoznam majetku pred 3 rokmi? Uff...

maialeo
27. jún 2025
@milanmilan123

@milanmilan123 dlhy nezanikli... len su nevymahatelne. Mozno by bolo vhodne si precitat Rozhodnutie. Je to tiez uvedene aj v Zakone. Takze nezanikli. Vy sam ich mozete svojvolne uhradit, oni ich vsak nemozu vymahat.

janka456janka
8. aug 2025

Ahojte po 8 rokoch od vyhlásenia konkurzu sa mi ozvala nejaká mini hotovosť že mám u nich neuhradenú pozičku a som povinný ju okamžite uhradiť inak ju budú vymáhať súdnou cestou. Na toto už nemajú nárok alebo sa mýlim? Ďakujem za odpoveď

paulina111
autor
9. aug 2025
@janka456janka

Ahojte po 8 rokoch od vyhlásenia konkurzu sa mi ozvala nejaká mini hotovosť že mám u nich neuhradenú pozičku a som povinný ju okamžite uhradiť inak ju budú vymáhať súdnou cestou. Na toto už nemajú nárok alebo sa mýlim? Ďakujem za odpoveď

@janka456janka Oznámte im že ste prešli osobným bankrotom a dlh si mali uplatniť u správcu konkurzu. Od vás už nemôžu nič vymáhať.

Strana
z305