icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

kaja30
3. nov 2023

@lussinda19 zaujímavé že môjmu mužovi nechceli otvoriť pre syna účet v Prima banke a to je po OB už tuším 4 roky. Nie som si istá teraz . Chcel synovi otvoriť študentský účet a nechceli mu otvoriť. Musela som ísť ja mu otvoriť ten účet

lussinda19
7. nov 2023

@kaja30 ja som nemala žiaden problém s otvorením...ale ak chcel Vás manžel sporiaci,tak v Tom prípade to nejde ..počas trvania OB,nemôže mať žiadne sporiace účty 🙂

kaja30
3. dec 2023

@lussinda19 bol to bežný účet. A to dokonca asi 1-2 roku dozadu otvoril mladšiemu a teraz tomuto už mu otvoriť v tej istej banke nechceli

muut
Autor odpoveď zmazal
muut
9. feb 2024

Teda ešte rozviniem otázku, už mi nejde upraviť.

Čo môžem urobiť viac pre to, aby toto vyššie písané, bolo do budúca možné?

Myslím, že netreba písať ze sme nemali ísť do OB a dlhy splácať. No myslím si, že nie každý, kto prešiel OB, je absolútne finančne negramotný.

Ja som ako človek úplne niekde inde, žiaľ som len bola blbá a naivná. Teraz už mám zodpovednosť úplne niekde inde.

Nad takýmito vecami podľa mňa premýšľa veľa ľudí, a aj tu máme dosť žien, ktoré k tomu môžu niečo povedať.

Pekný víkend prajem!

timka1978
12. mar 2024

@muut samozrejme že je to možné,ja som riešil hypo asi po roku,roku a pol po OB,už 4 roky mám vlastný byt,dokonca som už refinancoval hypo a bez problémov

muut
12. mar 2024

@timka1978 ďakujem za správu! To sa perfektne číta, som rada že sú ľudia, ktorí majú novú šancu so "vším všudy" 🙂
Ak smiem otázku, robil/a si niečo špeciálne pre to, aby vyšla hypo? Napríklad dobrý finančný poradca atď.. 🙂

timka1978
13. mar 2024

@muut Áno,cez finančného poradcu,ale všetko prebehlo v poriadku,akurát som mal vyšší úrok, vtedy bol asi 1-1.5% a ja som mal 3%,minulý rok kedže šli úroky hore tak som mal vyše 6%,ale refinancoval som hypotéku a mám úrok ako hocikto iný v SLSP,4.9% sa mi zdá

timka1978
13. mar 2024

@venika58 nedvíham,blokujem,mobil mi ukáže každé ich číslo ako spam 🙂

muut
13. mar 2024

@timka1978 a ako dlho pred podaním hypo si mal finančného? Až hypo si s ním riešil? 🙂

timka1978
14. mar 2024

@muut ano,presne tak

kaja30
8. apr 2024

@timka1978 zaujímavé, lebo som teda ešte nenatrafila na žiadneho človeka, ktorému by po OB dali čo i len pôžičku v banke a nie ešte hypo. Takže bez urážky, ale tomuto teda neverím 🙂

kaja30
8. apr 2024

@muut nie, nie je to možné. Žiadna banka vám hypo po OB bohužiaľ nedá ! Je to smutné, ale je to tak . Skúšali sme to vo viacerých bankách a rovno nám povedali že žiadna banka nedá úver človeku po OB

barrborka
8. apr 2024

.

muut
8. apr 2024

To je v poriadku, každý nech si verí čomu chce, každý máme právo na svoj názor 🙂

Ešte mi napadla jedna otázka. Je možné OB nejakým spôsobom ukončiť, a začať splácať všetky dlhý kvôli ktorým som do toho šla? 🙂 Vopred ďakujem za odpovede

kaja30
10. apr 2024

@muut samozrejme že má každý právo na názor, ale nie zavádzať 🙈 Dám ruku do ohňa, že žiadna banka mu hypotéku nedala 😏 A OB sa ukončiť nedá pokiaľ bol už oficiálne ukončený. Dlhy si splácať samozrejme môžete, to že máte OB neznamená že ich splatiť už nemôžete, to len znamená že ich nemôžu od vás vymáhať. Teda pokiaľ sa nepreukáže že ste klamali v niečom, v tom prípade by ste mali problém... Ale aj keby si teraz dlhy splatíte, to vás už bohužiaľ z registra aj tak neodstráni

solim1971
26. máj 2024

Ja som prešiel OB, a som rád. Žiadna banka mi nedá pôžičku, ani hypotéku, a tomu som tiež rád, a ani som sa o to nesnažil, a nie je to podľa mňa smutné, ale veselé. Smutné by bolo do toho opäť spadnúť. Bol som nezodpovedný, a ľahkovážny, OB ma naučil zodpovednosti, a som rád za túto druhú šancu, a pôžičku, ani hypo by som si nezobral už nikdy, aj keby to bolo možné. V prípade, že ľudia po OB nad tým len premýšľajú, tak v tom prípade sa pre nich OB absolútne minul účinku, a ja osobne by som to považoval za nepoctivý zámer, a pridal by som to ako ďalší bod do zoznamu, kedy sa považuje zámer za nepoctivý. Už len vyhlásenie OB je absolútne nefér voči veriteľom, taktiež je to nefér voči ostatným, ktorí pravidelne splácajú. Toto treba mať na zreteli keď idete požiadať po OB o nový úver, a porozmýšľajte sami nad sebou, a uvedomte si, že tú druhú šancu ste si vôbec nezaslúžili. Pekný deň.

jana6699
26. máj 2024

@solim1971 👍

kaja30
27. máj 2024

@jana6699
@solim1971 úplne súhlasím. Ale pokiaľ sa jedná o hypotéku a teda strechu nad hlavou, v tom nepoctiví zámer nevidím. Ale keďže je realita taká, že nedajú aj tak nikde, tak je to v podstate irelevantné 😃

solim1971
27. máj 2024

@kaja30 Ono si treba uvedomiť aj to, a v tom vidím ja osobne nepoctivý zámer, že v prípade, žeby človek tú druhú šancu v podobe OB nedostal, tak tú hypotéku by mu aj tak nikto nedal, a potýkal by sa s ešte oveľa väčšími existenčnými problémami. Hypotéka vás môže dostať do rovnakých problémov, ako spotrebný úver oveľa rýchlejšie, keďže dokedy nie je hypotéka splatená, tak je v podstate vlastníkom banka, a banka vás môže kedykoľvek vysťahovať v prípade neplnenia záväzkov. Treba hľadať kompromisy, a uskromniť sa, a šetriť z toho čo zarobíme, aj toto práve by nás mal OB naučiť. Radšej budeme bývať v starej barabizni, ktorú si budeme priebežne opravovať, alebo niekde v podnájme, ako sa stať do konca života otrokom hypotekárneho úveru. Naša psychická, a aj fyzická pohoda bude na tom podstatne lepšie, keď nebudeme chodiť spávať so strachom, či budeme mať na ďalšiu splátku, a čo keď príde choroba, a ja, alebo partner príde o prácu. Každý človek by mal byť vďačný za druhú šancu bez dlhov, upomienok, exekútorov, a vychutnávať si túto slobodu plnými dúškami každý deň. V opačnom prípade nevidím význam OB. Ja osobne vidím OB ako takí očistec, kde si má človek uvedomiť svoje životné chyby, a pochopiť rozdiel medzi tým čo chce, a tým, čo v skutočnosti potrebuje. Ak toto človek pochopí, tak tú druhú šancu si skutočne zaslúžil. Pekný deň.

tinus007
21. jún 2024

Dobrý deň prajem 24.5 mi prišiel papier z Cpp že mi bude od nich poskytnúta právna pomoc a čo bude ďalej alebo už mi len príde papier zo súdu že som oddlžena ? A dnes mi aj prišiel papier že mi sťahujú 50 euro z dôchodku tak potom to zastavia alebo mám poslať tlačivo exekútorovi? Ďakujem za rady

miniatura
27. jún 2024

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, ako he mozne,ze známi šiel do bankrotu v roku 2020 a na nete ukazuje ze ma dlh v dôvere a to okolo 4000 e a tuez na daniach okolo 22 000e..a dakej si id ludi poziciava,ale vzdy len do 300e aby o nikto nemohol nahlásiť policii,kedze nikomu to ani nevrati..nieje toto nepoctivi zamer???

wadja
27. aug 2024

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, v RU však hlasený konkurz následne o 3 dní oznam - oznámenie čísla bankového účtu pre potreby popierania pohľadávok . ( Správca určený, zatiaľ nekontaktoval ) Prosím Vás viete mi to vysvetliť ? Čo to pre danú osobu znamená ? ( Osoba nevlastní nič, okrem pár kusov nábytku a osobných vecí , nevlastní žiadne nehnuteľnosti ani pozemky ) Je v ďalšom strese z toho Ďakujem za odpoveď

solim1971
1. sep 2024

@wadja žiadny stres, to je bežný postup u každého. Oznámenie čísla bankového účtu správcu konkurznej podstaty je dôležité pre veriteľov, ktorí chcú poprieť pohľadávky. Tento účet slúži na zloženie preddavku na trovy konania, čo je potrebné pre účinné popretie pohľadávky. Pre bankrotujúceho to znamená, že veritelia môžu popierať pohľadávky, ktoré si nárokujú voči nemu. Ak veriteľ poprie pohľadávku, musí zložiť preddavok na trovy konania na určený bankový účet správcu konkurznej podstaty. Tento proces môže ovplyvniť celkovú sumu dlhov, ktoré budú uznané v konkurznom konaní. Popretie pohľadávky konkrétne znamená, že veriteľ alebo správca konkurznej podstaty nesúhlasí s pohľadávkou, ktorú si iný veriteľ nárokuje voči dlžníkovi v konkurznom konaní. Dôvody na popretie môžu byť rôzne, napríklad:
Pohľadávka je neoprávnená alebo neexistuje.
Pohľadávka je nadhodnotená.
Pohľadávka je už splatená alebo inak vyrovnaná.
Ak je pohľadávka popretá, musí sa o jej oprávnenosti rozhodnúť v ďalšom konaní, čo môže zahŕňať súdne konanie. Správca kontaktuje keď príde čas. V každej lokalite je to iné. Pekný deň.

solim1971
Autor odpoveď zmazal
solim1971
1. sep 2024

@miniatura nepoctivý zámer to bezpochyby je. Ale je to smutné, ale na základe mojich skúseností mnoho ľudí už ide do bankrotu s takýmto zámerom. Dovolím si tvrdiť, že to môžu byť až dve tretiny dlžníkov. A nie sú na to žiadne páky, ani dosť ľudí, aby po bankrote každého dopodrobna lustrovali. To už je najmä na veriteľovi, aby si to ustrážil, ale z praxe viem, že veritelia 6 mesiacov až rok po skončení konkurzu takúto pohľadávku odpíšu ako nevymáhateľnú, a tím to pre nich, a aj dlžníka končí, a ďalej ho už nikto nesleduje. Aj keď veritelia majú stále 6 rokov po vyhlásení konkurzu na podanie žaloby pre nepoctivý zámer, ale dôkazné bremeno je vždy len na veriteľovi, ktorí je v tomto bohužiaľ vo veľkej nevýhode, a veľa procesov končí tím, že veriteľ neunesie dôkazné bremeno, a stojí ho to len ďalšie poplatky. Bohužiaľ taká je realita. Zákon o bankrote by bolo treba od základu dôkladne prekopať, a zmeniť, lebo stále je to viac menej veľmi výhodný obchod pre rôznych špekulantov a podvodníkov, a veritelia ťahajú vždy len za kratší koniec.

evvkaa
29. máj 2025

Dobry den mam otazku surodenec chce ist do bankrotu ma tam vipisat aj svojich surodencov na co tam ako mame byt pisany ak sa to nas netyka ?neviem nic najst na nete len pise tych veritelov co mi niesme dakujem

milanmilan123
7. jún 2025
@nellydick

@11mirka22 žiadne dlhy sa po bankrote nezmazu, oni nezanikaju. Len sa stanú nevymožiteľne. Stále vás budú veritelia evidovať ako dlžníka. Je na nich ako sa k tomu postavia.

@nellydick ziadne dlhy sa nezmazu? ak ta sud oddlzi si oddlzena.to znamena ze nemas ziadne dlhy.okrem alimentov,daní,hypotéky.preto sa to vola oddlzenie.pohladavky padajú.nemaaas dlhy.a ako sa ku tomu maju postavit veritelia? no nijako.konec dlhov.do 6 rokov od odlzenia sa mozu domahat svojich penazi ale to nie iba tak ze si zmyslia.musia preukázať ,ze si zatajila napr.vyhru,dedicstvo .nepoctivy zamer sa to vola.teda skor, nemaju sancu nieco riešiť.si odlzena sudom pravoplatne.a ze ma vedú ako neplatica? no a co.nie ze dlhy zostavaju a su nevymozitelne.si vedla.ako moze dlh zostat ked ta ich sud zbavil.

milanmilan123
7. jún 2025

@solim1971 zakon o bankrote je v poriadku ,len ty ho nechapes.poviem ti ako sa clovek dostane do dlhov aby si tomu porozumel.pozicias si 300e od nebankovky .lebo sak ta ti pozicia najrychlejsie.300e si pozicias napr .aby si zaplatil nedoplatok za vodu.300e splacat ti to daju po 160 na 3 mesiace.pozicka 300 a vratis 480 ak nie viac.zaplatis splatku prvu a prepustia ta z roboty alebo si zlomis chrbticu.zaplatis druhu splatku teda si splatil 320.o 20 e viac ako si si pozical.a stale 160e ti zostava splatit.tretiu splatku uz dat nevies lebo si bez prace a dnes sa robota hlada tazko.do toho ta chyti revízor v mhd a da ti 100e pokutu.sak clovek ked ma ledva na jedlo to riskne bez listka .na konci mesiaca za zamestnas a vyplatu dostanes za tych par dni v strede na dalsieho mesiacaa .a celu vyplatu dostanes za cely odrobeny mesiac az o dva mesiace.takze si bez peňazí ,s pokutou 100e a splatkou 160e .nezaplatis splatku 160 e dostanes vyzvu aj s urokom z omeskania.160 uz to nie je uz je to 200e.nevies to zaplatit a dohodu veritel odmieta.chce peniaze hned.o tyzden ti posle list exekutor a suma sa vysplhala na 380e.lebo trovy ,odmena exekutorovi a hlavne uroky z omeskania ktore robia aj 60% mesacne z dlznej sumy.exekutor ti blokne ucet automaticky a zrazky zo mzdy.zostane ti iba na chleba.teda zo 300 ti pozicali ,320 si vratil teda veritel zarobil na tebe uz 20 e a zo 160e poslednej splátky co je uz iba zisk nebankovky sa spravilo 600e zisku nebankovke.do toho pokuta dalsia exekucia a zo 100e 400e na šupu.a teraz ti poviem ako toto ludia riesia.riesia to tak ze sa daju prepustit zo zamestnania dohodou a su nútení pracovat na čierno.na cierno znamena ze tvoja hruba mzda bude zároveň aj cista mzda,lebo si na dohodu a tvoj novy zamestnavatel ti da zmluvu na 120e mesacne.nemas priplatky a ani gastrace .dane neplatis ziadne.dochodkove ani nehovorim.ziadne odvody do statnej kasy.exekutor ti nema z coho strhavat a ucet v banke ti netreba.takto pracujes aj 5 rokov .z dlhu 160e je dlh 2000e .takto sa ludia dostanu do problemov.takto lahko a zrúti sa im zivot.oddlzenie ludia podstúpia preto lebo sa chcu slusne zamestnat na trvaly pracovny pomer a mat priplatky,dovolenku,gastrace,danove bonusy .a hlavne platis odvody zo mzdy,teda dane ktore si 5 rokov neplatil lebo ta zdierali na cierno.uz rozumies prečo sa ludia davaju oddlzit?odložení sa mozu zamestnat ,mat ucet,nemat exekúcie a platit dane.teda pre stat je to zisk a obrovský.ludia s dostanu do dlhu zo 100e na dlh 2000e .teda veritel pride iba o tych 100e ktore zarobi na niekom inom
a dalsia vec je ze riziko podnikania.teba sud neodlzi tak ze si pozicias 30000e a o tyzden sa das oddlzit.stat a súdy vedia ze clovek zo 100e dlhu ma za rok dlh 1000e.pozicias 100e a na urokoch z omeškania za rok vypytas dalsich 900e ..teda veritelia su špekulanti a nie zadlzeny clovek.rozumies ako to je.viem to lebo sam som 3 roky oddlzeni.za 20r mi dlh 15000 este slovenskych korun narastol na 6000evri .z 500e na 6000e.takto to je.

milanmilan123
7. jún 2025
@11mirka22

@anna5000 mňa by zaujímalo, ako môžte mať dlh spolu 30000 a žiadny majetok.... Už asi tam nastala chyba, že ste nad tým nerozmyslali, čo ak sa niečo stane, že ako to splatite... Či už vtedy ste dúfali, že pôjdete do bankrotu? Chápem, že ste v ťažkej situácii nedobrovoľne, no iným tu vycitate, že sú vychcani a vysmiaty a hľadáte ľútosť pre seba.... Za 30000 sa už dá aj nejaký ten majetok nadobudnúť, ktorý v prípade ťažkostí predám aspoň čiastočne zaplatím dlh..... Osobný bankrot neslúži na to, aby zbavil ľudí dlhov (tie zostávajú aj po bankrote, nezmiznú nikdy), ale aby zbavil ľudí množstva exekúcií.... Vy myslím žiadnu nemáte... Treba hľadať iný spôsob, ako sa vysporiadať s úvermi...

@11mirka22 a exekucia je co podla teba? podla teba ta sud zbaví exekucii ale dlhu nie? exekucia je predsa vymaanie dlhu.po oddlzeni sudom nemas dlhy ziadne.sak sud ta oddlzil.dlh ti zostane na hypoteke na vyzivnom a na daniach.pozicky padajú.sak to je zmyslom oddlzenia.podmienka je ze musis mat aspon jednu exekuciu rok staru.rok stara exekucia je dlha doba.ak si si pozicala 200e tak za ten rok sa z 200e stalo 2000.exekutorske poplatky a uroky z dhu.ze dlhy zostanu po oddlzeni.oddlzia ta od dlhov a dlhy ti zostanu.to co je za logiku