Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@marusia12
Splátky vysoké byť môžu, aj keď ich horná hranica je určená relatívnym spôsobom vo vzťahu k príjmu. Mnoho tiež závisí od hodnoty majetku dlžníka a samozrejme od výšky dlhov. Pri splátkovom kalendári, ktorý sa určuje na 5 rokov, jednak musí byť miera uspokojenia nezabezpečených veriteľov vyššia ako pri konkurze a zároveň musí dosiahnuť aspoň 30%.
@draik
Tu by som mala otazku ak mozem. Vedeli by ste mi poradit ako by bol urceny splat.kalendar, ked asi 40% z vysky dlhov su hypo na nehnutel.ktore vlastnime.(polovica rod.domu a byt) Kedze tie do bankrotu zo zakona nespadaju, nadalej by sme ich splacali. Kedze banka je prvotny veritel, z akej hodnoty majetku by sa pocitali splatky. Iny majetok nemame. Len ziv.poistenia, ale tie neviem, ci tam tiez spadaju.Neviem, ci je to dost zrozumitelne🙂, snad ano. Dakujem za odpoved
Volali mi Z cpp, už podávajú na súd. A čo sa týka toho účtu a mzdy, mozeM si dať posielať mzdu na akýkoľvek účet a to zákonom stanovené minimum je nedotknutelne. A je úplne jedno, kam mi to zamestnávateľ posiela.
@anitaka
To sa nedá od stola povedať. Záleží aj hodnoty dlhov, ktoré sú zabezpečené napr. záložnými právami (napr. hypo). V prípade konkurzu by totiž zaťažený majetok bol
súčasťou konkurznej podstaty (=majetok, ktorý sa predá na úhradu dlhov) , ak sú zabezpečené dlhy nižšie ako hodnota tohto majetku.
A aj od toho následne závisí, či je možné pristúpiť k splátkovému kalendáru. Ako som uviedol, v jeho rámci je potrebné dosiahnuť uspokojenie nezabezpečených veriteľov (=ich pohľadávky nie sú kryté napr. záložným právom) aspoň 30% a zároveň musí byť o 10% vyššie ako v prípade konkurzu. Najskôr je teda potrebné zistiť, aké by bolo uspokojenie v rámci konkurzu a následne to prepočítať. Do toho všetkého vstupuje spôsob určenia splátok, teda, či dlžník splácanie zvládne.
Sorry za priblbé obrázky, ale nedajú sa inak posielať príspevky

@draik
Dakujem.
Este jedna otazocka.
V pripade konkurzu, da sa spolahnut na to, ze by, ako je uvedene v zakone pribuzni dostali predkupne pravo na nehnutelnost. V nasom pripade, vlastnim 1/2 rod.domu, druhu 1/2 vlastnia rodicia. Dom by siel do konkurzu-ak by vobec siel ked som len podielovy vlastnik, dostali by rodicia predkup.pravo?
@bejo111 v marci som volala na termin, dali mi na 5.6., ale nemala som dobre vyplnene nejake papiere, takze som ich opravene niesla 22.6., 11.7 mi prislo vyrozumenie od cpp, ze ma budu zastupovat, dnes 24.8. volali, ze to podavaju na sud. cize komplet vsetko s cakanim na termin ako vidis pol roka. a to prvy termin mi davali na konzultaciu az na august, ale potom volali, ze sa im uvolnilo na jun. ale teda od podania papierov 3 mesiace. ked ratam teraz tych 15
dni, co ma sud na to. + -
kamarat:
prvy marcovy tyzden sa objednal, 23.4. na konzultacii sa odovzdali aj vopred vypisane papiere, 12.7. bol vo vestniku. cpp žilina
Tak v CPP v Trencine mi povedali ze tak okolo 2 mesiace od priznania naroku na zastupovanie to poslu na sud. Takze tak 3 mesiace od podania ziadosti to potrva urcite,dufam ze nie dlhsie lebo to cakanie je hrozne.
@janka456janka ty si tusim spominala, ze si podavala v termine ako ja, podla mna je to otazka par dni uz, kedy ti to poslu na sud 🙂
@bejo111 bude to dobre, uvidis, pojde to rychlejsie ako u nas.
ale stiahnutu rit mam aj tak, baby. furt je to take, ci oddlzia, neoddlzia, no co ja viem. aj ked sledujem register upadcov, ide to ako na beziacom pase, ale nikto este nepisal, ze by ho neoddlzili a bohvie kolko je takych pripadov. a dovody a tak 🙂
ale co som pozerala v nasom kraji uz oddlzenych ludi, vela je ich tam s VS titulom, dokonca aj RNDr., Ing. a pod.. a ludia 40+ ... cize dlhy sa netykaju len mladych, sprostych a s nizsim vzdelanim ocividne. osudy su vselijake...
@mawka ano aj mne sa zda. 22.6 som podavala navrh v CPP v Trencine. Ty si mala ake datumy a uz ta oddlzili?
@janka456janka pisala som vyssie. 22.6. som odovzdala komplet papiere, 11.7. mi prisiel list z cpp a teraz vo stvrtok volali, ze posielaju na sud. takze som cakatelka. 2 tyzdne zhruba. 2-3 mi hovorili. uz som vo finale. ať se děje vule boží jak sa povie...
jaj a este mi hovoril pravnik z cpp, ze hned mam ten papier poslat exekutorom, ze nemusim cakat na spravcu a rovnako hned ho mam zaniest na mzdove. a tiez netreba cakat na spravcu. hlavne bude asi to mzdove... nech mi uz nic nestrhaju. a teda mala by som stihat v pohode tak, ze uz oktobrovu vyplatu budem mat cistu. nezrazenu.
Pytala som sa v BA CPP a zatial mali len dvoch, co im zamietli..... a nasledne po odvolani im to schvalili.
Som nazoru, ze CPP nachysta vsetko pre sud a samotny sud je formalita. Zvysok vykona spravca.
@mawka netuším prečo, len mi babenka hovorila, keď som sa ja na to pýtala koncom mája, či už niekomu zamietli, že len dvom kvôli nejakým technickým veciam a následne im to schválili. Ako som už písala vyššie, vychádza mi z toho, čo tu kdekto píše a čo som si tam odkomunikovala viackrát aj ja, že je na CPP aby to pripravili pre súd a ten to len odklepne. Silne pochybujem, že má súd pri tom návale čas všetkým toto preverovať.... ale zistím u niektorej kolegyne na Krajskom súde, ako to tam prebieha.

😂👏