icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

mawka
2. sep 2017

@marusia12 poznam to velmi dobre. ked muz nepslacal hypo, ked zatajoval upomienky a ked som raz prisla domov a na brane nalepka Drazba. Vsetko pocas krizy, cize tiez, asi 55.000 nehnutelnost vydrazena za 28 tisic. Clovekom, ktory este pred drazbou prisiel a ponukal za predaj domu prave tych 50 tisic. akurat to som sa dozvedela az po tom, co prave ten dotycny barak aj vydrazil. super, nie? sak preco si neurobit nejake problemy? Zostavalo vyplatit 35 tisic. Cize ako pises, 28 banka dostala a zvysok vymahala. naparadu. toto este niekedy zazit? nikdy. a uz vobec by som do takeho niecoho neliezla s chlapom. ani s nikym inym.

marusia12
2. sep 2017

@mawka nooo, ale všetci si myslia, že to zvládnu. Veď ja im hypo doprajem, zoberte si aj štyri, aj na 50 rokov... no nie? Za mňa tento spôsob bývania nie je. Nedajbože by sa mi niečo stalo a deti rovno zdedia byt s 30 ročnou hypo... asi by sa mi poďakovali. Jednoducho potrebujú zadĺžiť ovce a hypo je ideálny spôsob... komu to ešte nedocvaklo, poučí sa na prvej dražbe vlastnej nehnuteľnosti. Veriť, že budem mať 30 rokov na splátky je chyméra. A pocit, že splácam svoje? Ďakujem.... mať takýto pocit, že možno za 30 rokov niečo bude moje? Za 30 rokov to ani omylom už za tú cenu nepredáš. Pre mňa jednoznačne hypo vychádza ako veľmi nevýhodná, aspoň v mojej príjmovej skupine.

A teda ešte príklad: tu kde bývam, chlapík byt na hypo na 30 rokov, on žije v RD s manželkou. Vždy keď sa tu zastaví je zničený. Už dvakrát bral spotrebák, lebo nezvládajú.... ale kupoval byt pre dcéru, ktorá má teraz 3 roky 😀 Tu to vidím, že to ešte potiahne možno 5 rokov a potom hypo pustí... byt zo ziskom nikdy nepredá.

mawka
2. sep 2017

@marusia12 asi tak nejak. robila som v poistovni, viem ako obabravaju klientov uz len tym, ze im poistuju hypoteky. aj sporenia cez poistku su jeden velky odrb. cele poistovne s bankami su jeden velky odrb na ludi. ci klientov, ci tych, co pre nich pracuju. rovnako podnikatelske prostredie na slovensku, kde pod pojmom podnikanie sa rozumie kde koho ako najviac odrbkat. neodrbkas ty, odrbu ta ini. zo vsetkeho se mi chce blejt. kto nezazil, nepochopi. ides do niecoho s dobrou vierou a vychadzas z toho total znechuteny.

marusia12
2. sep 2017

@mawka Máš 100% pravdu, kto neprežil, bude hypo velebiť.

draik
2. sep 2017

@marusia12
To, že si Vy hypo nemôžte dovoliť alebo ju považujete za nevhodnú, ešte neznamená, že to pre (väčšinu ) ostatných nemôže byť vhodné či dokonca nevyhnutné riešenie aj vzhľadom na vývoj nájmov. Ak sa Vám zdá úrok 1-2% p.a. vysoký, tak vedzte, že kopa ľudí brala hypo za 7% a viac a časť z nich hypo splatené už má, keďže sa neposkytujú 5 ani 10 rokov.
Ale toto nie je predmetom tejto diskusie, preto je to môj posledný príspevok k hypo a spol.

maciatkolulu
2. sep 2017

@marusia12 ako prepac,ale asi si v tejto diskusii pre nieco,tak si sa aj ty namotala do nejakych poziciek. Hypo ma velmi vela ludi,za ten cas co som.na svete som sa este nestretla s rodinou,co by o byt na hypo prisli...apropo,ja nemam hypo,ale verim tomu,kebyze nemame kde byvat,tak do toho ideme... Ine totizto neostava vela rodinam a az taky strasiak to nie je podla mna. A k tomu co si pisala,ze niekto kupil.byt pre 3.rocnu. Nuz skvely napad,pekne ho prenajmu,prenajom splaca hypo a kym bude dieta dospele,bude mat splateny byt. Super napad👏

marusia12
3. sep 2017

@maciatkolulu jaaaj boze, dalsia naivna 🙂 Pripad prenajmu riesit nebudem, keby si citala s porozumenim. Mlada rodina moze byt tiez v prenajme, takze moznosti su. Ja poznam X pripadov, ze hypo nesplatili.... aj tu sme to citali. To, ze ty nikoho nepoznas bude asi tym, ze este nepreslo cca 10 kritickych rokov od realitneho boomu minuleho roka.... ze? O zufalosti hypo svedcia aj rozne prefinancovavacky, lebo ludia na to nemaju. Tvoj nazor o hypo je fajn pre teba.... cisla o stupajucich nesplacaniach hypo hovoria nieco ine. Asi necitas vyjadrenia ekonomom a nesledujes, co sa vo svete deje, inak by si toto nezadrela. Pozri si stupajuce statistiky bank o drazbach. Ale je fajn, ze si dalsia v poradi, ochotna brat hypo, inak by banky krachli. Ono totiz jedno percento na 30 rokov vyzera skvele, ale po prepocitani je to ine cislo. Nehovoriac o ukonceni fixu a zvyseni hoci len o percento. To sa uz dostavame na ine cisla. Ja ti hypo doprajem, zober si aj tri.

marusia12
3. sep 2017

@draik 7% davali banky pri inych podmienkach, inej svetovej ekonomike a urcite nie kazdemu. Hypo si dovolit mozem ale hold asi som tak sprosta, ze mi to ako vyhodne nepripada. Uvidime za 5 rokov, az sa zacne menit fix, Slovensko zaplavia imigranti a svet bude v dalsej realinej krize. Vy mi pripadate ako predajca hypo, takze chapem, ze je to pre vas extra vyhodne. Na nasej ulicu v Ba boli od minuleho roka do dnes 4 drazby bytov v novostavbe. Jednoducho pri dnesnej situacii mi hypo vyhodne nepridne.... vy mozno uvazujete cislami, ja uvazujem vlastnou slobodou, ktora ma pre mna vyssiu hodnotu.

maciatkolulu
3. sep 2017

@marusia12 ani som nedocitala a hned k uvody ti napisem, ze taku koninu som este necitala, jasne, ze moze mlada rodina byt v prenajme.... A platit a platit prenajom a nic nebude ich a rovnako mozu ostat na ulici vsakze... Ja som pisala,ze tvoj znami urobil super, ze kupil 3.rocnemu decku byt aj ked na hypo, ved ked ho prenajme, tak sa mu splaca hypo a este mu aj ostane a ked dieta dorastie byt je jeho, to si myslim, ze je velmi rozumne, alebo sa mylim a som naivna? Ty tu co robis v tejto skupine, asi si bola tiez naivna, kedze sa pokusas o osbny bankrot, tiez si si asi nabrala pozicky, ktore si nebola asi splacat, ci? A kedze mam uz dost rokov a ludia v mojom okoli maju tiez uz viac rokov, vacsina ma uz splatenu hypo a nikto o byt neprisiel, mozno sa hybem v inych kruhoch, ako sorry, ale je to asi tak, pretoze kazdy inteligentny clovek, teda drviva vacsina, ktora nema ruzove okuliare, si vie zratat kolko potrebuje a kolko je schopna splacat aj v pripade vypadu prijmu a ja nie som schopna brat hypo, ja mam vlastnu nehnutelnost, vdaka bohu, ale pisala, ze pokial by som nemala, tak asi pokial nechcem vyhadzovat peniaze do vzduchu na prenajom, alebo byvat u rodicov v 40, tak ine asi neostava, este teda most a jeho okolie😅 ALe myslim, ze tato tema tu nie je o tomto....Ale rozhodne nie som naivna😉 Moja skusenost s blizkymi ludmi je presne taka ako u tvojho znameho, z jednej nehnutelnosti, su dve, tri a si predstav, ze tie prenajmy super zarabaju, najma v BA a pisem o ludoch s nadstandardnym prijmom a s nadstandardnymi nehnutelnostami v centre.... Si predstav, ze uvery si neberu len mlade naivne rodiny a da sa na tom aj zarobit, len treba rozum pouzivat a nie mat hned a vsetko a samozrejme co najdrahsie. Snad si pochopila. Inak, aby som vysvetlila, preco to tu citam, lebo ma neuveritelne zaujima ako sa da napoziciavat a potom sa zbavit dlhov, chapem rodiny, kde si brali pouzicky z nudze, ale nechapem tych, co si nabrali, lebo potrebovali zarucene novy TV, auto a ine.... Co uz

marusia12
3. sep 2017

@maciatkolulu Pis kratsie, nemam cas citat dlhe litanie. O bankrot sa snazim z dovodu vysokych odvodov.... nie z dovodu nabratych poziciek. Nie kazdy je blbec. Cau

maciatkolulu
3. sep 2017

@marusia12 nemam pocit, zeby si nemala cas, kedze si tu stale.... A myslim, ze je absolutne jedno z akeho dovodu, odvody odvadza velke monozstvo ludi a platia.... to len na okraj. Dakujem za upozornenie, ale pisem a budem pisat, tak ako ja uznam za vhodne, ty to citat nemusis😉 Ale inak komicke, ze napises, ze mam pisat kratsie, pritom tvoje dva posledne prispevky tiez nie su najkratsie, vsakze 😀

mawka
3. sep 2017

prestante sa tu dohadovat. tato diskusia sluzi ludom v bankrote, ktori do neho idu, su v nom alebo po nom. je take slovenske sa z pozicie lepsie zarabajuceho resp. lepsie situovaneho vyjadrovat k podpriemernej situacii cloveka, ktory sa ocitol v bahne.

nie jeden zivnostnik, podnikatel vladze platit odvody. zvlast zivnostnici. dnes sa ti dari, zajtra si v kasi a vlecie sa to s tebou dlhy cas a neda sa z toho von. vazila by som slova. velmi by som vazila. mnoho ludi dobre situovanych ani len nema potuchy, ako to tam "dole" funguje. ked velka firma nezaplati zivnostnikovi faktury, ked obycajneho zivnostnika ojebe doslova ojebe velka ryba. alebo ked ho oklame a okradne vlastny partner. ked sa policii a sudnictvu neda na slovensku verit. neviete si predstavit, co je zostat s holym zadkom a detmi na ulici. vobec bankrot nemusi byt len o tom, ze mal niekto potrebu si kupit velku telku na splatky. aj ked aj taki ludia existuju. a nad takymi sa aj mne osobne rozum zastavuje. ale nesudila by som a nepozerala sa na cloveka zhora len preto, ze vyuziva osobny bankrot. staci sa pozriet do registra. zbankrotovali aj vysokoskolsky vzdelani ludia, s titulom doktor a nie je ich malo. ako som pisala nedavno, bankrot nie je zalezitost len sprostych ludi. ale co mi vrcholne vadi, ked sa niekto na niekoho povysuje, pozera zhora a vysmieva sa. to je take slovenske....

a na zaver... nikdy nevie clovek ako skonci. nikdy. aj mne bolo dobre. az prilis dobre. a tiez som si myslela, ze mne sa nic nemoze stat. tiez som verila v spravodlivost a doverovala ludom, tym najblizsim. a tiez som chcela podnikat slusne a seriozne. zial, na slovensku je to troska inak. a nemam zazobanych rodicov ani tetky ani strykov. ani solventneho manzela. ale som hrda na to, ze v tej najhorsej situacii som vsetko ustala a stojim dodnes. a toto je obrovska deviza do buducnosti.

maminenka12
3. sep 2017

môže správca ukončiť konkurz aj bez toho aby sa stretol s upadcom? vdaka

wapman
3. sep 2017

Môžete mi poradiť? 29mi súd schválil oddĺženie a ustanovil spravcu...ALE! Centrum mi zaslalo papiere ale uznesenie bolo pre inú osobu! Vraj sa stala chybička,mám poslať späť a oni pošlú moje obratom. Treba to uznesenie dať na mzdovú účtáreň aby mi nestrhávali zrážky zo mzdy alebo stačí im povedať že som v obch.vestníku a v registri úpadcov? Uznajú mi to? Veď je to oficiálna stránka. Poprípade poraďte ako ste vy postupovali po zverejnení.

draik
3. sep 2017

@wapman
Obchodný vestník je už len v elektronickej podobe, dá sa vychádzať z neho.

wapman
3. sep 2017

Draik veď o.k. ale či mi to uznajú na mzdovej. Hm. Teoreticky by mi už nemali v septembri siahnuť na výplatu,či treba aspoň mesiac počkať? Lebo ak mi nedôjde do stredy uznesenie tak mi dajú zrážky.

marusia12
4. sep 2017

Najnovšie info z CPP BA... na súd týždenne posielame 30 žiadosti, takže ešte neodišli ani žiadosti zo začiatku augusta. Na zaslanie na súd nemáme časovú lehotu.

Tak teraz neviem, či mi dali zlé info, ale lehoty na to sú...

marusia12
4. sep 2017

@maciatkolulu Tak len na okraj... odvody odvádza veľké množstvo ľudí? Ty máš koľko rokov? 15 alebo 22? Čo to trepeš? Poznám X podnikateľov, čo jednoducho odvody neplatia.... lebo nemajú z čoho. A tých sú tisíce, ak nie desaťtisíce. Ak jeden rok podnikáš, darí sa ti, druhý rok ti vyskočia odvody, tebe sa prestane dariť a už sa vezieš. Je rozdiel platiť odvody z tisícky mesačne a je rozdiel platiť odvody z 10 tisíc, ak sa ti prestane dariť. Tak tu nerozdávaj svoje múdra, keď nevieš ako to reálne funguje.
Či som tu stále alebo tri dni v týždni nemá žiaden vplyv na túto diskusiu... to si tiež trošku mimo.
A vďaka, že ty moje dlhé príspevky čítaš... ja tvoje nie, lebo evidentne píšeš úplne z cesty. čau

vespos
4. sep 2017

@wapman vlastná skúsenosť , že po zverejnení 9.6 vo vestníku , my ešte stiahli prostriedky v 7 mesiaci , načo som kontaktoval mzdové , tam však mali príkaz od exekútora na sťahovanie prostriedkov , takže som musel kontaktovať exekútora , že som bol vo vestníku a na sťiahnutie prostriedkov nemal nárok .... danú zrážky zo mzdy zastavil a stiahnutú sumu z júnovej výplaty mi vratil späť na účet ... Takže kontaktuj exekútora , mzdove s tým veľmi neurobí nič ...

janka456janka
4. sep 2017

@marusia12 ahoj ja som davala v CPP v TN este v juni a stale to na sud neposlali tak aj tam to trva. na podanie na sud nieje lehota.je len 30dnova lehota na vyjadrenie CPP o zastupovani a potom je az lehota 15dni na rozhodnutie sudu. za aku dlhu dobu to CPP posle na sud nieje v zakone urcena.moze to byt o tyzden od podania a teoreticky aj o rok.to je ta nevyhoda dlheho cakania.V Cechach maju zakonom stanovenu aj tuto lehotu ale na SR nie,Bohuzial

marusia12
4. sep 2017

@vespos takže si zamestnávateľovi vôbec neoznámil rozhodnutie súdu o bankrote? Ja sa chystám to oznámiť oficiálne a nechať si to na mzdovom aj podpísať, že som ich informovala. Mzdové ti k tomu dátumu musí zastaviť všetky exekúcie.

marusia12
4. sep 2017

@janka456janka áno, asi na tento medzičlánok nie je lehota 😀 vyjadrili sa, že do Vianoc "možno" prídem na rad, že je toho mega veľa.

Z toho mi nejak vychádza, že ak teraz objednávajú na február, im ten bankrot prejde najskôr budúci rok v lete. Smutné.

vespos
4. sep 2017

@marusia12 oznámil , vlastne , ked som riešil , tie stiahnuté prostriedky a tak ... ale žiadne uznesenie odo mňa nepožadovali a celkovo , tam išlo skôr o to aby exekútor zastavil zrážky zo mzdy .... Aspoň čo si ja myslím , mzdové nerozhoduje o tom či stiahne či nie , nemá povinnosť kontrolovať vestník ani nič podobné ... Proste bud ty alebo správca musíte kontaktovať exekútora a oni musia informovať mzdové o zastavení , lebo oni vydali pred tým rozkaz na sťahovanie zrážok zo mzdy....

marusia12
4. sep 2017

@vespos mne v CPP povedali, že mám ja oznámiť mzdovému a nie exekútor. Lebo súd vydáva rozhodnutie tebe a nie exekútorovi. Každopádne to preventívne urobím tak.

janka456janka
4. sep 2017

@marusia12 keby som vedela ze to tak bude trvat tak idem do toho uz v aprili

marusia12
4. sep 2017

@janka456janka mi hovor.... vidím to na dlho

janka456janka
4. sep 2017

@marusia12 ja dufam ze maximalne do konca septembra budem uz oddlzena, lebo zasa mi prisiel zo sudu platobny rozkaz a to bude asi otazka tak mesiaca kym mi daju exekutora dalsieho na to a to uz asi nezvladnem

marusia12
4. sep 2017

@janka456janka no keď sa to začne valiť, tak to ide... :_D

wapman
4. sep 2017

Ja som podával žiadosť začiatkom apríla a súd ma oddĺžil 28.augusta. takže pár mesiacov to potrvá. Otom nehovoriac že medzitým som prišiel o dom v dražbe.

marusia12
4. sep 2017

@wapman kurnik, tak to ťa oholili úplne.... tú dražbu už nejde zachrániť? Skúšal si cez Ulmanovú?