Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@maminenka12 Ak ide len jeden z manželov do konkurzu tak dlh prechádza na toho druhého z manželov. Tak mi to bolo spomínané.
@ivka0412
@wapman Takto aby som to upresnila,,do konkurzu som vosla ako slobodna,, s tym ze zo spravkynou sme spisovali vyhlasenie aky mam prijem atd... a teraz sa moj stav zmeni na vydata,este pocas konania konkurzu, co to bude znamenat pre priatela? pýtam sa či ho to nemoze nejako postihnut kedze on ma auto ,, aby koli mne o nieco neprisiel,,, spolocný majetok budeme mať ten ktorý nadobudneme počas manželstva anie ten ktorý si tam donesieme či?? :D dakujem za rady
@nifido
ahoj, same ano spravca poslal list na firmu ze zrazky zo mzdy ukoncuje a hotovo nic mi nezrazaju z platu a len cakam kedy sud odvola spravcu a budem cakat na uznesenie o oddlzneni lebo trjrocna skusobna lehota uz nie je ani pre mna ked mam bankrot po starom
@maminenka12
Dlhy vzniknuté pred sobášom na druhého manžela neprechádzajú.
@draik dakujem za info, nerada by som aby niesol zodpovednost za moje dlhy
@corsairvoyager ano o tej 3 rocnej viem ani my ju nebudeme mat..... no dufam ze sa to aj nam uz pohne
Zánik bezpodielového spoluvlastníctva manželov
(1) Vyhlásením konkurzu zaniká úpadcovo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Ak došlo vyhlásením konkurzu k zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov alebo ak sa do vyhlásenia konkurzu už zaniknuté úpadcovo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nevyporiadalo, treba vykonať jeho vyporiadanie.
(2) Správca je oprávnený vykonať vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov zaniknutého vyhlásením konkurzu namiesto úpadcu vrátane podania návrhu na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov príslušným súdom. Dohodu o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov je správca oprávnený uzavrieť len vo forme zmieru schváleného príslušným súdom.
(3) Ak úpadcovo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov zaniklo pred vyhlásením konkurzu,
a) dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov uzavreté v posledných šiestich mesiacoch pred vyhlásením konkurzu sú neplatné,
b) ak sa už začalo konanie o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré sa doposiaľ právoplatne neskončilo, vstupuje správca do konania namiesto úpadcu dňom vyhlásenia konkurzu,
c) ak sa ešte nezačalo konanie o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov, je správca povinný bezodkladne podať návrh na toto vyporiadanie namiesto úpadcu,
d) na účinnosť dohody o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov je potrebné schválenie príslušným súdom.
(4) Dohody o úprave bezpodielového spoluvlastníctva úpadcu, ktoré rozširujú rozsah bezpodielového spoluvlastníctva úpadcu aj na majetok pôvodne patriaci len úpadcovi alebo zužujú rozsah bezpodielového spoluvlastníctva úpadcu v prospech jeho manžela, sú neplatné, ak boli uzatvorené šesť mesiacov pred vyhlásením konkurzu.
(5) Ak úpadca počas konkurzu uzavrie manželstvo, bezpodielové spoluvlastníctvo manželov vzniká až zrušením konkurzu.
Babenky, čo mi zatiaľ nie je jasné:
Načo vyhlasuje správca schôdzu veriteľov? Vyhlasuje sa vždy? Lebo niektoré tu o tom nepíšete, že to Váš správca zvolával. Tam sa uvádza, že ak sa niekto prihlási do konkurzu, je zvolaná schôdza a náklady znáša ten, kto ju zvolal, teda ten, kto sa prihlásil k pohľadávkam. Asi im to preto nestojí za to, resp. vedia, že aj tak nič nedostanú, keď ten chudák fakt nič nemá. Zvoláva sa teda schôdza vždy? Potom sú tam nejasné tie časové lehoty...
********************* CELE ZNENIE ZAKONA O BANKROTE **************
@nifido áno, tak som to pochopila aj ja, ale v novom znení je stále uvedené, že správca vyhlasuje schôdzu najneskôr 55 dní po vyhlásení konkurzu. Tak v tom mám teraz hokej. Lebo toť nedávno tu nejaký pán písal, že mal schôdzu veriteľov a nikto iný to nepísal. Avšak na druhej strane, ak komusi dlhujem 500€, tak ten ak sa prihlási, musí ešte uhradiť aj náklady na tú schôdzu a súvisiace poplatky.... čiže to chápem tak, že sa im ani moc neoplatí sa do týchto malých bankrotov prihlasovať. Tak či tak vedia, že tie malé dlhy nemajú ako od tých duchákov dostať a radšej ich takto čisto odpíšu.
@nifido No a teda ešte info... prejdem vo Vestníku, zrušia mi exekúcie na výplate a teraz je nejaká suma, do akej môžem zarábať? Tam sa píše, že ak napr. niečo vyhrám alebo zdedím a tak... že musím polovicu prihlásiť. To znamená, ak vyhrám stovku tak 50e prihlasujem? Či ako to je? Fakt je ten zákon postavený tak, že tam upúlatníš všetko. Doteraz som to tak podrobne neštudovala, až teraz a zisťujem, že vlastne je tam kopec právnych kľučiek.
@corsairvoyager
aj ja som po starom, v bankrote som od mája 2015, v decembri sa odvolával správca po ukončení konkurzu a ešte oddlženia som sa nedočkala, v BA sú súdy preťažené
😨 fuuuuuu a ako to prebiehalo? ja som uz na nervy
@nifido no prebiehalo to prvy rok celkom rychle, ale od decembra nic, predtym 8 zaznamov v OV o postupnosti krokov, ale teraz temer 10 mesiacov sa to nehybe, ale snad v inom okrese to bude lepsie... ja mam uz 61 rokov a zly zdravotny stav, tak si myslim ze na mna sa uz vykaslali
@gretula1975
ďakujem za odpoveď. Vám vyhlásili schôdzu veriteľov, tak ako tu spomína marusia12?
@nifido nechcem Ti brať nádej, len v BA je to fakt preťažené, tak od 30.9.2016 - mi bolo uverejnené ...Súd konkurz vyhlásený na majetok úpadcu ...zrušuje po splnení konečného rozvrhu výťažku a dodnes nie som oddlžená. Verím, že Tvoj prípad bude iný, teraz som si pozrela históriu v OV, tak už som bola 10 krát uverejnená, ale na oddľženie ešte nie, tak snáď po roku

@maminenka12 pri konkurze sa neposudzuje prijem.