icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

luna303
14. jún 2017

@mawka jéj, tak všetko najlepšie prajem! veľa zdravíčka hlavne a trpezlivosti... uvidíš, že všetko dobre dopadne! 🙂

@gretula1975 to určite áno, chlapec vie vydokladovať každý mesiac, že aký mal príjem a všetky výdavky čo spláca... hoci je živnostník a všetko si zadeľuje sám, vie si to preukázať a veľa krát mu nezostane ani životné minimum...

nifido
14. jún 2017

@luna303 socialnej zdravotnej ani danoveho sa vsak bankrotom nezbavy

mawka
14. jún 2017

@nifido to si kde citala. praveze zbavi. nezbavi sa iba pokut, dlzneho vyzivneho, a pod.

mawka
14. jún 2017

@luna303
dakujem 🙂

nifido
14. jún 2017

@mawka a to pod. neni nahodou zdravotna soc. mbe sa zda ze ano a ze ani danoveho ta nezbavia idem mrknut .....

10081987
14. jún 2017

V osobnom bankrote sa nezbavíte úplne všetkých dlhov a to konkrétne:

pohľadávka inej fyzickej osoby, ak táto fyzická osoba nebola písomne upovedomená o tom, že bol vyhlásený konkurz,
pohľadávka Centra právnej pomoci, ak Vám centrum poskytlo právnu pomoc v súvislosti s konaním o oddlžení,
zabezpečená pohľadávka, ak táto je krytou hodnotou zabezpečovacieho práva (napr. ak máte záložné právo na byte a výška dlhu na byte je menšia ako hodnota bytu),
pohľadávka zo zodpovednosti za škodu spôsobenú na zdraví alebo spôsobenú úmyselným konaním,
výživné,
pracovnoprávne nároky voči dlžníkovi (môže ísť napr. o mzdy zamestnancom),
peňažný trest podľa Trestného zákona (teda, ak ste v trestnom konaní boli odsúdený a dostali ste peňažný trest, nedá sa vykonať oddlženie, ak ste však boli zaviazaný na náhradu škody a nešlo o úmyselne spôsobenú škodu či škodu na zdraví, tejto pohľadávky sa viete zbaviť),
nepeňažná pohľadávka.

nifido
14. jún 2017

@mawka
@mawka neviem to najst teraz uz no sice ved ked tam bol tak vlastne vie ked sa zbavy aj soc. dan. zdravotky tak fajn to ja nemam nic z toho len dom citala niekde ze to ostava

mawka
14. jún 2017

@10081987 co je nepenazna pohladavka? mne v cpp povedali ze ucty. ale tam mam minus bo mi nabiehaju poplatky za ucet s exekuciami..

10081987
14. jún 2017

@mawka nechcem tresnúť ale myslím si, že nepeňažná pohľadávka je aj napr. nejaký podiel v niečom (s.r.o., a.s. atď)....nie som si fakt istá

mawka
14. jún 2017

@10081987 tak to nemam ani nic podobne. ja nemam nic.

ivik31
14. jún 2017

Baby a vy si myslite,ze je to tak,ze vas zbavia vsetkych dlhov bez splacania?lebo ja si myslim,ze na konci roka sa bude vzdy nejaka suma odovzdavat spravcovi?ci?

mawka
14. jún 2017

@ivik31 to som si myslela aj ja, ale vsade mi tvrdia, ze nie. ze proste budem oddlzena. tiez nechapem. ved ja aj by som chcela splacat, aspon teda cast splatit bez exekucii, atd., mne to oddlzenie bez splatok pride strasne nefer voci veritelom. ved toto je to, o com tu stale hovorim.

draik
14. jún 2017

@ivik31
@mawka
Osobný bankrot neznamená, že sa Vám zmažú dlhy, nič nezaplatíte a celý majetok Vám zostane.
Sú dva spôsoby osobného bankrotu
1. predaj majetku dlžníka, ktorý patrí do konkurznej podstaty a rozdelenie výťažku medzi veriteľov
2. Splátkový kalendár - dlžník musí uhradiť až na výnimky aspoň 30% dlhov, ktoré nie sú zabezpečené napr. záložným právom. V takom prípade dlžník o majetok nepríde.

mawka
14. jún 2017

@draik konkurz je aj pre nemajetnych. aj pre tych, ktori nepracuju. tak mi vysvetli ako taky clovek moze byt uspesny pri bankrote..ked nemaju co spenazit.

luna303
14. jún 2017

@nifido
@mawka jemu tiež povedali, že sa to vzťahuje aj na tieto štátne inštitúcie... on má dlhy hlavne tam, aj keď sa ich snaží splácať, to penále je neskutočné... kedysi ho štát mohol odpustiť, ale teraz nie... aspoň týchto drobných živnostníkov, čo ozaj musia naháňať každý cent, len aby mali na vysoké odvody by mohli toho ušetriť...

draik
14. jún 2017

@mawka
Stačí si prečítať prvú vetu môjho predchádzajúceho príspevku. Zopakujem, že nie je možná kombinácia zmazania dlhov, ponechania majetku a neuhradenia žiadnej čiastky. Nikde som netvrdil, že nemajetná osoba nemôže podať návrh na osobný bankrot a že nebude úspešná. Ak by sa však predtým zbavovala majetku, konkurz by molo možné zrušiť. Tých podmienok pred dlžníka je viacero, napriek tomu je zákon postavený v prospech dlžníkov.

mawka
14. jún 2017

@draik no ved ano. kto ma majetok, je lepsi splatkovy a kto ho nema, ide do konkurzu a je/nie je oddlzeny. lenze mne, cisto z nejakeho moralneho hladiska by viac vyhovovalo, keby som MOHLA nieco zaplatit. aspon cast dlhov. aj ked nemam majetok, ale prijem ano. ked sa zastavia exekucie a stanovila by sa mi splatka, okej. lenze vsade a vsetci mi povedali - aj pravnicka aj pravnici v cpp - nemam majetok, ziadam o konkurz - oddlzenie a to je vsetko. nikde nikto nespomina to, ze by som aspon ciastocne splacala svoje dlhy. mi to pride proste len divne.

shelilah
14. jún 2017

Ahojte, viem, že je to asi od veci otázka, ale tiež sa chystám bankrotovať, no mám problém. Mám iné trvalé bydlisko ako moji rodičia, no len papierovo. V skutočnosti bývam stále doma. Naši majú hypotéku na dom, v ktorom žijeme. Ja s touto hypotékou nič nemám, no mám vlastné dlhy, ktoré nie sú ručené žiadnou nehnutelnosťou. Moja otázka znie, či môže správca pri osobnom bankrote siahnuť na náš dom a predať ho, príp. či sem môže prísť a domáhať sa vstupu do domu. S mamou sa voláme úplne rovnako, rozlišujú nás len tituly. Vôbec neviem, ako to chodí a mám z toho celkom slušný strach.. Vie mi niekto odpovedať?

10081987
14. jún 2017

Dnes mi akurát volali z CPP, chcelibsi ujasniť nejaké veci ešte vraj majú návrh už napísaný a budú to podávať, pytala som sa či uz majú nejaké konkurzy za sebou po novom, vraj áno a zatiaľ všetky pozitívne (ZA kraj). Vraj sa niekedy stane, ze CPP ma rozhodnutie skôr ako je to aktualizované v obchodnom vestniku, tak že ma budú hneď informovať. Možno to niekomu pomôže ale ak sa náhodou stane, že v tom čase co budwte čakať na rozhodnutie z CPP a kym CPP spraví návrh na sud a pride niekomu nejaka nova "vymahačska spol. " treba to taktiež ešte nahlásiť.. Tak hádam niekomu pomôže 🙂

10081987
14. jún 2017

Ospravedlňujem sa za chyby.. Píšem z mobilu 😅

draik
14. jún 2017
mawka
14. jún 2017

@10081987 al sak oni si to medzi sebou, prosim ta. ja som tak riesila intrum justitiu a eos ksi, keby som nevolala, tak ani nezistim, ze niektore veci boli vratene veritelovi a ten ich posunul zase inej spolocnosti a mne neprislo ani prd o tom. dalej som sa dozvedela, ze ista spolocnost moj dlh odpisala uplne, takze aj na strane veritelov je v tom bordel neskutocny. uz som sa aj sudila kvoli intrumu, raz mi prislo zo sudu, platobny rozkaz, kukam jak puk, sak som riadne splacala intrumu, ktory vymahal, akurat intrum to vobec neposielal veritelovi. sak dopadlo to dobre, veritel stiahol navrh, intrum si muselo spravit poriadky, predlozila som doklady o uhrade. dva roky stara vec, otras. a je uplne mozne, ze vymahaju aj ine spolocnosti, len vymahaci sa este neozvali. napriklad jeden dlh mi vymaha eos ksi a zaroven je to uz na exekucii, no chaosy, bordely prestrasne.

mawka
14. jún 2017

mne este tak povedali, ze ak na niekoho zabudnem alebo nieco vyskoci nove, ze to nevadi, ze veritelia sa musia, teda by sa mali ozvat po zverejneni v obchodnom vestniku. aj ti, na ktorych som zabudla. ale aj tak nechapem, ze kazdy tu mame rozne informacie, sak teda ja uz mam pocit, ze v cpp sami nevedia. jedni povedia tak, druhi inak... zaujimave

shelilah
14. jún 2017

@draik ale čo nie? nie, že mi nikto nevie odpovedať alebo nie, že nemôže na dom siahnuť správca?

draik
14. jún 2017

@shelilah
Nemôže

shelilah
14. jún 2017

@draik to je super, veľmi si ma potešila 🙂 toho som sa bála asi najviac, že ohrozím svoju rodinu kvôli zopár blbostiam vo svojom živote. Inak, čo pozerám, v registri úpadcov je k dnešnému dňu 144 ľudí, čiže asi kto splní podmienky na konkurz, ten je v suchu..

mawka
15. jún 2017

@shelilah pekne cislo, asi sa to uz rozbehlo konecne. co sa tyka domu vasich a trvaleho bydliska u nich, mala som tiez tak, aj bol exekutor na navsteve, ale len pred dverami. ten bol prijemny a v pohode. nemozu niekomu zobrat nic, co neni tvoje. dokonca aj na majetok, ktory mas doma a nie je tvoj aj ked siahnu, tak sa vies branit na sude, ak preukazes, ze to naozaj nebolo tvoje. zase nie je to take huste ako to vyzera a nie kazdy exekutor je svina. mne jeden dokonca povedal, ze oni maju davno overene, ze som nemajetna. najlepsie sa mi komunikuje s exe krutym (paradoxne, bo on mal praktiiky neskutocne, ale nejak otocil a teraz je to na urovni uplne, vedia vyjst v ustrety) a dordovic z TN, s nimi sa tiez da v pohode. niektori mlcia ako vos pod chrastou, ze sa k nim ani dovolat neda a na maily nereaguju, niektori su neskutocne arogantni... vedela by som rozpravat.

nifido
15. jún 2017

@shelilah neviem ci dobre si kukla oddlzeni???? lebo v registri je vsetko uznesenie sudu oznam spravcov a nie vsetko je ze su oddlzeni su aj ine uznesenia o konkurze ako prebieha ze je spravcovy priznana odmena atd atd atd......

nifido
15. jún 2017

@mawka konecne sa to pohlo nie? ☺