icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

luna303
14. jún 2017

@mawka tak teraz čítam čo si písala 10081987 a je to sila... ja si myslím, že neexistuje aby tebe nevyšiel bankrot, dve detičky, podnájom a sama na všetky dlhy po inom... sociálnu a zdravotnú v tomto poznáme tiež... zabijak je to penále... a kamoš má toto isté, každé obdobie posúvali exekútorom a takto ich má dokopy 17, už. Ja som mu poradila a vyšli mu v ústrety s tým splátkovým, že vlastne svoj dlh neplatí na účet exekútora, lebo tí sviniari si väčšinu nechávajú a na istinu posielajú máličko, tak on platí priamo svoju istinu na účet SP, takže mu spravili splátkový kalendár len na dlžnú istinu. Ale tak či tak, tým poplatkom exekútorským sa nevyhne... môže mať celkový dlh základný napr 15 tisíc, ale so všetkými poplatkami a penále je to 2x toľko... preto tiež skúša bankrot, ale teraz mám fakt obavy, že mu to zamietnu a pri tom žije nie len skromne, ale sa takto ako mladý človek nikdy nebude môcť postaviť na vlastné nohy ani si založiť rodinu... veď kým by všetko splatil bol by na dôchodku... a s vami to je to ešte horšie čo už detičky máte :( strašný tento štát...

mawka
14. jún 2017

@10081987
@luna303

no vidite, dievcata...a ja mam aj napriek tomu pocit, ze mi ho zamietnu. neviem preco. take blbe tusenie. ze si povedia ze aha, ta zaraba, tak nech jej exekutori tahaju z platu, bude splacat tym padom a o zvysok nech sa postara ved ma este vyzivne. ja neviem. presne to, v istinach mam do 15 tisic, co by sa v pohode dalo za par rokov, lenze s penalmi, trovami, urokmi a vsetkymi tymi poplatkami okolo toho je to raz tolko. to nemam sancu dat, neexistuje.

10081987
14. jún 2017

@mawka výživné ti nemôžu brať, mne ho ani neplatí, a keď už tak len sporadicky, tak čo si mám potom , to by ma nasrali, kebyže sa aj toto berie do úvahy..waaa nech to už skončí lebo ma drbne...btw malú si nebráva videl ju naposledy takto pred rokom..👏

gretula1975
14. jún 2017

dnes som volala do centra prace ohladne toho ze v obchodnom vestniku mi ziadost zamietli.a pani som po telefone povedala ze ju milujem lebo mi povedala super spràvu.Zamietli mi to preto lebo tam vznikla technicka chyba.proste ze ziadost budu posielat na novo ked ten technicky problem sa vyriesi a ze nevidi problem ze by mo to zamietli..takze dnes maam super den uz len cakat.baby nebojte treba len cakat.

luna303
14. jún 2017

@mawka no tak to aj on je niekde medzi ako ty .... majetok žiadny, ale príjem má ktorý ako tvoj aj hneď odíde na všetko... Ja mám tiež dcéru, viem aké výdavky sú okolo detí a je umenie sa zmestiť do všetkého a veľa krát sa ani nedá... :( máš to neskutočne ťažké a takých chlapov by som zatvárala, ale aj na to je tento štát a zákon prikrátky... určite si v CPP tieto všetky výdavky uvádzala, nemyslím, že by zamietli bankrot... to by bolo už fakt neľudské... ale u kamoša teda neviem... tam už teraz podľa týchto info dávam minimálnu nádej. U ľudí ako SZČO si vedia overiť tiež príjem, podľa daňových priznaní. Ako živnostník raz príjem bol väčší potom menší, ale mal... len či ich vôbec bude zaujímať, že celá tá výplata odišla... ako nech sa zamyslia, že nejde len o dlžnú istinu, ale je fakt že tých ľudí zabíja aj penále ktoré je vyššie ako dlh a taktiež poplatky exekútorom... hnus.

mawka
14. jún 2017

preto ja by som aj kludne splacala, aj desat rokov ja neviem po stovke mesacne, pretoze keby netahal exekutor z vyplaty, slusne by sme si vyzili aj s tou splatkou. lenze nemozem no. bud konkurz alebo nic. a ako rozhodne sud, je vo hviezdach. na termi v CPP som cakala od marca do 5.6. - dali mi prepisat papiere, buduci tyzden to tam nesiem, oni maju 30 dni na rozhodnutie, aj to je vo hviezdach, kedy vlastne rozhodnu a ako, ci ma budu zastupovat. potom posielaju na sud - elektronicky, ale tiez neviem kedy. sud ma na to 15 dni. ja to vidim prinajlepsom na jesen, ze sa nieco dozviem... skor nie. za idealnych podmienok, by som mala vediet odpoved niekedy v polovici augusta, ale neverim tomu. vobec. budem rada, ak sa v novembri nieco dozviem.

mawka
14. jún 2017

@gretula1975 drzim ti silno palce 🙂

gretula1975
14. jún 2017

@mawka
dakujem.aj ked to cakanie je na zblaznenie ale ten vysledný efekt bude stáť zato.

10081987
14. jún 2017

@gretula1975 teraz ale budeš musieť opäť čakať 15 dní? bože to je neskutočné fakt

luna303
14. jún 2017

@gretula1975 ahoj, ak sa môžem opýtať, nie na tvoju situáciu, lebo je to každého osobná vec, čo chápem... ale myslíš, že majú šancu aj ľudia, ktorí teda zarábajú, ale majú tak vysoké splátky na dlhy, že z výplaty nezostane nič? lebo už tu riešime všeličo... že ľudia hlavne mladí, slobodní, bezdetní a navyše čo zarábajú, tak kašlú na nich a tých neoddlžia... veď nech splácajú... a nemyslia na to, že sa tak nikdy nebudú vedieť postaviť na vlastné nohy a začať odznova... neohovoriac o tom, že nebudú mať šancu si ani založiť rodinu a pod...

luna303
14. jún 2017

@mawka inak ja tiež predpokladám, že to bude niekedy až na jeseň... a dovtedy sa človek môže utopiť v splátkach a živoriť ďalej... :(

paulina111
autor
14. jún 2017

Ja uz tiez cakam na rozhodnutie sudu, neviete ci tych 15 dni sa pocita ako pracovne alebo kalendarne? Dakujem.

mawka
14. jún 2017

ja by som rada vedela, kolkym ludom uz schvalili

luna303
14. jún 2017

@mawka to by som aj rada vedela... už som sa to tu raz pýtala a odpísali mi, že sa to dá vraj pozrieť v tom vestníku, ale nejak sa tam moc ani nevyznám...

draik
14. jún 2017

@luna303
Tzv. osobný bankrot neslúži na to, aby sa ľudia zbavili dlhov a užívali majetok. Slúži na to, aby sa mohli zbaviť dlhov, ktoré sú vyššie, ako ich majetok. Je však pravda, že slovenský zákon je pomerne benevolentný k dlžníkom, na vyhlásenie konkurzu však musia byť splnené podmienky. Napriek tomu platí, že dlžník sa týmto spôsobom nezbaví napr. hypotéky tak, že by mu nehnuteľnosť zostala.
Často sa stáva, že dlhy nevznikli len tak z nejakého vážneho dôvodu, ale z precenenia vlastných schopností a možností. V takom prípade na osobný bankrot doplatia veritelia, medzi ktorými môže byť aj rodina, známi dlžníka, ktorí dlžníkovi požičali peniaze.

draik
14. jún 2017

@mawka
@luna303
Všetky konkurzné veci sú uvedené vo vestníku. Po zmene zákona sa to s návrhmi celkom sype.

mawka
14. jún 2017

@draik
ved ano, lenze je rozdiel, ak sa niekto snazi celu dobu a nejde to a je rozdiel, ked s tym chce niekto vybabrat. ja by som si najradsej dlhy splatila, ale normalne zila, bez exekucii. a niekomu ide o to, aby sa dlhov zbavil z vycuranosti, chapes. myslim, ze v tomto smere to nie je dotiahnute. ludi, ktori sa tvaria nemajetni a socialne pripady, pritom sa vyvazaju na drahych autach a nazivaju si luxusne je do aleluja. aby sme potom na takychto spekulantov nedoplatili..

luna303
14. jún 2017

@draik
to je mi je úplne jasné a chápem princíp osobného bankrotu... samozrejme, že sa nájdu ľudia, ktorí to robia presne tak ako píše aj @mawka . Ale aj podľa toho čo tu čítate, je Vám zrejmé, že sú tu fakt ľudia v ťažkej situácií... áno sú tu aj takí, ktorí sa do toho zamotali, kvôli neskúsenosti a pod... Ale uznajte, že toto je kolobeh nikdy nekončiaci. Kamoš má 17 exekúcií, žije dá sa povedať z ničoho, rodičovský dom kde žije s matkou ktorá má tiež exekúcie im padá na hlavu... ak by tam nabehol nejaký exekútor alebo právnik z CPP a videl ako žijú, tak by sa otočili a raz dva by ich prešla chuť vymáhať od nich niečo... videli by že to nemá zmysel... samozrejme, že sa snaží zarábať a snaží sa zarábať toľko, aby vedel platiť všetkých veriteľov a nikoho nezvýhodňoval... ale mám taký pocit, že pre súd ešte aj to bude chyba, že sa snaží pracovať a splácať... viac asi uprednostnia ľudí ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi a neplatia si nič z svojich dlhov... a ľudia ako @mawka ktorí sú na tom ešte horšie, lebo živa rodinu, tak to myslím, že nepotrebuje nejaké koment...

mawka
14. jún 2017

@luna303 krasne si to vystihla.

luna303
14. jún 2017

@mawka
taká je žiaľ realita... a ja si myslím, že koho centrum bude zastupovať a ľudia sa spoja so správcom ktorý im bude pridelený, tak aj ten samotný správca bude vidieť do života tých ľudí a sám zhodnotí, že kto to ozaj potrebuje a kto chce len vybabrať so štátom... ale Tebe držím strašne palec! s detičkami to nie je vôbec žiadna sranda...

vespos
14. jún 2017

Ahojte , mne osobne ako mladému , slobodnému , to už schválili , som tiež zamestnaný z výplaty mi ostáva 210 eur , majetok nemám žiaden ... A myslím ,že sa nemáte čoho báť , ak splňate to , že sa proti vám vedie exekúcia a že mate závezok 120 dni po splatnosti ... a ste platobne neschopný , čo znamená , že váš prijem , nepostačuje na splátky ... tak vám to určite schvália

luna303
14. jún 2017

@vespos ahoj, no aspoň jeden človek čo to už má úspešne za sebou 🙂 tak som zvedavá či to vyjde aj kamošovi, lebo on je živnostník a všetko si platí sám, nestrháva mu zamestnávateľ...

ivik31
14. jún 2017

@vespos gratulujem a prosim ta kedy si podaval ziadost a prislo ti dokedy rozhodnutie z CPP,ze ta budu zastupovat?a mas konkutz alebo splatkovy?a ako to funguje ak mas konkurz?vdaka

mawka
14. jún 2017

@luna303 dakujem, si mila 🙂 mam dnes narodky, tak som akasi rozcitena, vsetko na mna dolieha.

@vespos uzasne, gratulujem. ako to prebieha so spravcom? 🙂 aky kraj? mne to bude sud v TT riesit

10081987
14. jún 2017

@mawka tak teda krásne narodeniny a žiadne smutné pohľady 🙂 treba osláviť

gretula1975
14. jún 2017

@luna303
myslim si ze ak mas poctivý zamer tak to prejde aj nán.

mawka
14. jún 2017

@10081987 dakujem 🙂

tinkasp
14. jún 2017

Mne to 7.6.poslali na sud,to cakanie je strasne a bojim sa ako to dopadne. V CPP povedali ,ze splnam podmienky,ale clovek nikdy nevie ako to dopadne. Mam 2 deticky,dlhy z manzelstva,nasledkom toho dalsie a na byt vyhlasena drazba. Neviem co sa stane,ak by mi to zamietli. Nemame kam ist a podnajom nezaplatim kvoli exekucii. :((

10081987
14. jún 2017

@mawka za máličko, treba myslieť pozitívne..😉

vespos
14. jún 2017

v centre právnej pomoci som bol 4.5 , pribl. 11-12.5 som bol podpísať o zastupovaní ,.... načo som čakal tak ako čakate aj vy ... a 9.6 som sa konečne dočkal , bol mi pridelený správca , som cez konkurz v prešovskom kraji , čiže prešovský súd aj správca je z tamad , zatiaľ som sa s ním ešte nestretol , len máme dohodnuté stretnutie ...