Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@wapman mozem sa opytat? Citam v texte, ze si nieco zdedil po mame, viedla sa tu taka debata, ze v akom case sa moze/nemoze nieco zdedit..ak sa mozem opytat, ty si dedil pocas vykonavania konkurzu? Ci pred? Tak by ma zaujimalo ako to je v skutocnosti, dakujem
@monikapetrzalka na toto som sa pýtala mojej konkurznej a povedala, že podľa zákona sa berie do úvahy čas dvoch mesiacov, kedy ona vykonáva konkurz, prípadne sa skúma doba pred podaním... avšak v zákone nie je uvedený presný čas... čiže sa nevie či týždeň, dva alebo rok. Práve toto je jedna z vecí, prečo sa bude robiť novela. BTW tiež som sa pýtala na to, ak niekto zdedí počas tých sledovaných 6 rokov... bolo mi povedané, že ona ukončí konanie a viac ma neuvidí. Jedine ak by to nejaký veriteľ napadol a môžem vyhrať aj dediť potom už hocičo... opäť nejasný výklad zákona.
@marusia12 noo neviem či tá správkyňa ti správne odpovedala. Možno nemusíš priznať dedičstvo,Ale ak do 6tich rokov ťa nnejaký veritel podá že si zdedila a nedala polovicu veritelom tak sa to považuje za nepoctivý zámer, a vtom prípade ti môže súd zrušiť oddĺženie.takže pozor nato! Včera som práve otom čítal.
@monikapetrzalka ja som zdedil dávno pred podaním, takže mi tá časť išla rovno do konkurzu. Jedná sa len o 1/16tinu z domu ale ajtak to správca chce predať. Vravel že to ponúkne najprv mojej tete (ona tam býva) a potom ak neodkúpi tak osloví ostatných čo sú na liste vlastníctva a až potom cudzím.
@saintlaurent ale aký krásny pocit nemať žiaden dlh 😀 Bankrot je životná výhra v bingu, keď na to tak pozeráme... plus ja mám aj Jupiter v 2 dome peňazí... takže to sadlo 😀
@decembrovka77 prípadne jedno doporučenie pre túto pani, ako má riešiť svoju hypotéku
@wapman cize rozumiem to tak, ze davno pred konkurzom, cize to uz bol tvoj majetok hej? Ked si este dajme tomu nemal problemy tohto druhu. Ako sa posudzuje, ked sa trebars pripadne niekto dedicstva vzda este pred konkurzom? Aj to je predmetom skumania? Lebo vtedy nenadobudnes predsa nic, ked sa vzdas..
@marusia12 ved prave na margo toho ma to napadlo, ze ci to bolo nestastne zdedene prave v tomto obdobi, ale pise, ze pred, to znamena, ak to dobre chapem, ze zdedil a uz to mal vo svojom majetku...asi tak
@monikapetrzalka dobre chápeš. Zdedené pred 6timi rokmi.
@monikapetrzalka zdedenie je niečo iné ako odmietnutie. Pri odmietnutí sa berú do úvahy dôvody odmietnutia. Napr. správcovia nevedia v katastroch vytiahnúť informácie dlhšie ako mesiac... jednoducho to nefunguje. Mne povedala, že nesmiem nič zdediť počas konkurzu, rovnako tak ani vyhrať... a tak to hovorí aj zákon.
@wapman jasne chapem, takze to uz by som nenazvala dedicstvo, ale v katastri Tvoj majetok...no ono je to o tom, ze akonahle uz je nejaky majetok, tak sa v konkurze spenazi...
@marusia12 prečítaj si tu: https://www.pozicky123.sk/osobny-bankrot-v-roku... píše sa do 6rokov po ukončení konkurzu, ale bodaj by si mala ty pravdu. Môj správca je tiež advokát a on o 6rokoch vravel tak nech sa dohodnú oni kto má pravdu. Ja sa budem držať toho čo povie môj správca,ty sa riaď svojim keď mu na sto percent dôveruješ.😉
@marusia12 hej hej clovek skor ako odmietnutie dedictva, riesi skor vzdanie sa dedicskeho podielu v prospech niekoho..odmietas vacsinou len ked mas zdedit pripadne dlzoby, vtedy odmietnes...ale vzdat sa mozes ked je daky majetok..uz kvoli comu..to je kazdeho osobna vec...ale radsej nech vsetci ziju, kym sa to vsetko uzavrie
@wapman nooo, v zákone sa píše, počas bankrotu... to je tých 60 dní. Potom si už len v lehote pre veriteľov, kedy môžu napadnúť tvoj nepoctivý zámer podania bankrotu... nič iné napadnúť nemôžu. Takže nemôžu ani napadnúť, že si niečo zdedil... veď to sa vylučuje. Jasne sa tam píše... počas bankrotu.... a fakt sme to pozerali dvakrát v zákone...
Ahojte chcem sa opýtať jednu otázku, mám dlhy za cca 100 000€, nesplacam 2r a dodnes nemám exekúciu len zrážky zo mzdy dohodou, nemám a nevlastním žiadny hnuteľný ani nehnuteľný majetok a nemám už dokonca ani trvalý pobyt, čiže som prakticky bezdomovec. Jediné čo mám je práca celkom slušná. Toho času čakám na exekúciu (ktorá nechodí) aby som mohol požiadať o oddlženie/Bankrot. S každým veriteľom komunikujem a vedia že chcem vyhlásiť Bankrot. Vie mi niekto povedať či môj prípad je možné riešiť konkurzom alebo splátkovým kalendárom ? Ďakujem.
@ivik31 po právoplatnosti rozsudku bude mať nejakú lehotu, do kedy to má uhradiť... alebo sa môže odvolať... napr. 15 dní. Ak to neuhradí, obratom to asi dajú na exekúciu, to sa tiež môže natiahnúť tak na 2-3 mesiace, kým to zas prebehne súdom... skôr tá exe u vás asi nebude. Plus počítaj, že k istine a tomu úroku pribudne aj poplatok exekútorovi... čo zvykne byť aj viac ako 100% istiny...
Ahojte ! Chcem sa opýtat dna 4.10.sme boli aj s manzelom zverejneny o obch.vestniku. manžela spravca kontaktoval mna moj do dnesneho dna nie. Musím sa mu ja ozvat? Dakujem