icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

bebemaly
20. nov 2017

@janka456janka volať cpp,kvôli spisovnej značke,a s tým skúsiť ísť popýtať na súd,aj dátum podania na sud je dobré vedieť
Držím palce

janka456janka
20. nov 2017

@bebemaly ved ano ale som aj bola v cpp aj som volala a este neposlali

kicilanka
20. nov 2017
monikapetrzalka
20. nov 2017

@kicilanka t.z.ze zhruba tisicke ziadosti nebolo vyhovene? Ze to zamietol sud? Ci zle rozumiem?

wapman
20. nov 2017

@kicilanka máš tam chybu v tabuľke jún2007? A v júli 17podaných a 20tim vyhoveli? Ale ináč pekný vzor.

wapman
20. nov 2017

To máš info z akej stránky? Nejak sa otom v reáli nediskutuje že až tak veľa zamietnutí je.

monikapetrzalka
20. nov 2017

@wapman mozno v juli schvalili nieco z juna 🙂 ved to ma zaujimaju tie zamietnutia, tu o tom bol jeden prispevok kedysi davno, aj to nakoniec bola daka technicka chyba, kde zistime ake mohli byt dovody zamietnuti?

emer1
20. nov 2017

Myslíte si, že súd schváli dôchodkyni s príjmom cca 430 EUR splátkový kalendár? Dlh je 33 000. Do dlhu sa dostala tak, že bola spoludĺžnikom u osoby, ktorá prešla bankrotom, takže dlh sa bude asi vymáhať od nej ako spoludĺžníka alebo nie? Dotyčná osoba vlastní len dom na dedine, starý, žiadna rekonštrukcia, o ktorý nechce prísť, preto ten splátkový kalendár a nie konkurz. Ďakujem za odpoveď.

emer1
20. nov 2017

@monikapetrzalka Mne v CPP tvrdili, že pokiaľ máš poctivý zámer, tak bankrot schvália každému, teda ak spĺňaš všetky podmienky ( exekúcia atď) a neutajíš majetok, neprepíšeš alebo niečo podobné.

nifido
20. nov 2017

@emer1 pri splatkovom musi min. 30% dlhu splatit ona dava navrh c
aku sumu mesacne moze ist aj do konkurzu ak dom nema hodnotu .... treba sa poradit v cpp a ano bude sa vymahat od nej ak je spoludlznikom ....

mtoma
20. nov 2017

Dámy, prosím Vás, ako sa staviate k tomu, že po osobnom bankrote budete mať navždy záznam v obchodnom vestníku, čo Vám môže sťažiť schválenie úverov alebo hypoték? Popravde, ja sa toho dosť obávam a neviem, či je pre mňa osobný bankrot správne rozhodnutie práve kvôli tomuto ☹

unitedmt
20. nov 2017

@mtoma naopak si myslim ze je to strasne dobra vec ze sa len tak lahko k pozicke nedostanes. Nebude ta to lakat. A nedostanes sa zase do problemov. Ja v tom vidim iba pozitiva aspon pre mna. Kupim si na co budem mat a nebudem zbytocne rozhadzovat. Lebo kopu veci kupis aj co nepotrebujes a potom zistis ze to nestihas splacat. A mala by si byt rada ze dostanes druhu sancu na novy zivot a nie rozmyslat uz nad uvermi.

wapman
20. nov 2017

@monikapetrzalka dôvody zamietnutí asi nezistíš. Ani súd nedá oddôvodnenie ak odmietnu,niekde v brožúre o bankrote to bolo písané.

monikapetrzalka
20. nov 2017

Chlapci vidite, ja som si ani doteraz uvery a pozicky nebrala a predsa som sa ocitla v tejto situacii, len vdaka ruceniu...takze clovek si nevyberie...myslim, ze s hypptekou az taky problem nebude kedze je zalozena nehnutelnostou a ked sa nesplaca tak si ju banka zoberie a nad inymi uvermi ale ze vobec ani nedumajte !! 🙏

kicilanka
21. nov 2017

@wapman
@monikapetrzalka

tu som našla:
http://www.topky.sk/cl/10/1670821/Slovaci-krach...

je tam určite preklep len čo sa týka 2007...neviem odkiaľ majú tabuľku oni, ale ja som niekde naďabila predtým na podobné čísla a boli priamo z niektorého úradu...neviem to teraz dohľadať už, lebo mám veľa prelistované a preštudovaného k tej to veci.....

no a kedy môžeu zamietnúť??

CPP môže zamietnuť len zastupovanie pred súdom vo veci konkurzného konania...
Návrh na vyhlásenie bankrotu sa podáva na súd a ten potom zamietne, alebo vyhlási konkurzné konanie (nie len na fyzické osoby, ale aj na právnicke)

ak je človek nie úplne nemajetný, tak klient si hradí časť nákladov súvisiacich s podaním na súd prostredníctvom CPP - stále ho to stojí menej ako cez niektorého advokáta....

zamietnutie konkurzného konania môže byť z dôvodu napr. že do 3 rokov spätne ste predali nehnuteľnosť a teraz požiadate o bankrot (ľudovo nazvané)...musíte počkať rok minimálne a znova požiadať

zamietnúť môže napr. z dôvodu, že lustráciou sa zistí majetok značnej hodnoty

zamietnúť môže, že žiadate o spôsob oddĺženia a pritom máte na to, aby ste požiadali o splátky.....

zákon bol vytvorený (prevzatý podstatou z ČR kde to beží dlho a z UK) pre ľudí, ktorý sú vzdelanostne na nižšej úrovni, ktorý nevedia zo sociálneho dna sa dostať naspäť do života...a tým súd aj prihliada na zhodnotenie poctivého zámeru u žiadateľa:
príklad: mňa ako človeka s bohatými skúsenosťami z oblasti práva a podnikania posudzuje prísnejšie pri posúdení poctivého zámeru, ako človeka s ukončeným základným vzdelaním, s pracovným zaradením v 1. stupni zodpovednosti
- z toho dôvodu tam vypisujete v žiadosti kompletný prehľad vašej profesijnej cesty a vzdelania
- z toho dôvodu tam uvádzate či Vaši blízky sú majiteľmi (konateľmi, podielníkmi) v iných spoločnostiach....

no a nezabudnime, že zamietnuté žiadosti mohli byť aj z dôvodu, že žiadali o oddlženie avšak návrh podali osobne na súd, alebo cestou niektorých "šikovných" firiem....

posledné dni sa všade veľa hovorí o tomto konaní, veľa sa hovorí o nezamestnanosti a o dlhodobo nezamestnaných - treba znížiť urýchlene pod hranicu nezamestnanosti aká je v ČR a teda keďže na ÚP sú dlhoročne zväčša ľudia s nízkym vzdelaním, alebo ľudia ktorý kvôli exekúciam sa nevedia zamesntnať - rieši sa táto otázka plošne...

kicilanka
21. nov 2017

@wapman 17 podaných a 20 vyhovených pravdepodobne znamená, že niektoré boli z predchádzajúcich mesiacov...čísla prijatých pravdepodobne znamená registrované v došlej pošte a vyhovených číslo vydaných rozhodnutí.....

kicilanka
21. nov 2017

@wapman nie je to pravda, súd musí vždy podrobne odôvodniť svoje rozhodnutie,

jeho rozhodnutie nemôže byť svojvoľné,
musí byť uvedené na základe akých § rozhodol tak ako rozhodol,
musí uviesť judikáty ak sa rozhodol na základe nich...
musí byť podrobné odôvodnenie rozhodnutia a voči každému rozhodnutiu súdu sa môžeš odvolať.....

kicilanka
21. nov 2017

@mtoma áno v tomto prípade si treba zvážiť z každej strany pozitíva a negatíva

ja som sa tiež nedostala do problémov cez žiadnu finančnú pôžičku - našťastie som nikdy nepotrebovala....
takže plne chápem, že ak si mladý človek chce v budúcnosti zariadiť život, svoje vlastné bývanie, tak má tento problém do budúcna....mám kamarátku presne v tejto situácii...
tiež sa dostala do kaše inak ako pôžičkou, je mladá a zariaďuje si život s novým priateľom...kvôli nej hrozí, že budú mať spolu problém získať úver....

tiež si však myslím, že tak ako hovorí
@monikapetrzalka , že pokiaľ sa bude jednať a hypotekárny úver, tak nebude problém sa k nemu dostať po uplynutí cca 5 rokov (toľko údajne sa nachádzate v registroch bánk)...
a tým, že proces oddlženia sa robí plošne, tak sa banky tomu postupne prispôsobia...aj teraz môžete byť v registri bez toho aby ste mali cent dlhu - len preto že ste neskôr opakovane uhradili nejakú faktúru - úver vám dajú, ale z horšími úrokmi....

každopádne - až si pôjdete vybavovať hypo, vždy sa obráťte na makléra - vedia (info) aj to k čomu sa bežný klient nedostane...

no a tí čo sa na dno dostali cez finančné pôžičky - tí by mali byť radi, že sa už z toho dna dostali (dostávajú) a nie už zas premýšľať ako byť opäť tam kde sú teraz.....

kicilanka
21. nov 2017

@emer1 ako napísala @nifido
poradiť sa na CPP, ak je staršia osoba - ísť s ňou a pýtať sa.....na to tam sú....

monikapetrzalka
21. nov 2017

@kicilanka mna este dost zaujimalo, ked som mala uvadzat nazvy firiem, v ktorych ma trebars moj brat nejaky podiel, ved moj brat s mojimi problemami nema nic spolocne, takisto ani iny prislusnik z rodiny, toto mi prislo take dost nejasne...

monikapetrzalka
21. nov 2017

@kicilanka dalej aj toto mi je take nejasne, zamietnutie z dovodu, co si pisala "zamietnúť môže, že žiadate o spôsob oddĺženia a pritom máte na to, aby ste požiadali o splátky....." t.z. ze clovek, ktory je zamestnany, ma priemernu mzdu, z ktorej ked mu zrazaju exekuciu mu ostane ja neviem 380€, dlh je na splacanie do dochodku, tak vtedy sa posudzuje co? Ze clovek moze splacat a uroky narastaju rychlejsie ako je istina? Ved to by splacal do nemlatom...to potom asi vsetci su nezamestnani...co je mate nato, aby ste poziadali o splatky? Kde je ta hranica?

kicilanka
21. nov 2017

@monikapetrzalka no to sa tam uvádza práve kvôli posúdeniu nekalého zámeru a úmyselného uvedenia sa do stavu bankrotu....

a tiež preto, aby sa posúdilo, že napr. ak si z majetnej rodiny a umrie člen rodiny, po ktorom máš dediť časť väčšieho dedičstva....napr. rodina vlastní veľký dom (matka, otec) umrie a vy ho máte zdediť - ale ty máš dlhy a dedičstva sa nechceš vzdať....
nasleduje dlhé konanie (dedičské, súdne) aby ste sa nejako vysporiadali, ak zvyšok rodiny nemá teba z čoho vyplatiť z tvojho podielu, exekútori (tvoji) budú požadovať dražbu majetku....a sú problémy...teda tvoje dlhy majú priamy vplyv na život celej tvojej rodiny (manžel, mama,otec, babka, brat, sestra.......tvoje deti.....)

kicilanka
21. nov 2017

@monikapetrzalka nebavíme sa o splátkach z minimálky...stále sa bavíme, že sú ľudia, ktorý majú vysoké platy, veľké majetky a snažia sa nájsť zbavenie sa nejakých finančných záväzkov touto cestou....

netýka sa to bežných ľudí ako sme my tu....ale žije tu veľa podvodníkov a vychcaných ľudí a čo je plošne dané, plošne sa musí uplatňovať...preto sa to upravuje statusom - poctivý zámer - a ten nie je úplne detailne špecifikovaný zákonom - teda je na uvážení súdu (ale nie že ako sa vyspím) ale sú na to judykáty a bežná prax v súdnych konaniach na ktoré sa prihliada....

a ako si uviedla - tento zákon - myslím rozšírenie časti konkurzu na FO a nie len na PO - bol daný do praxe hlavne pre ľudí dlhodobo v marazme, ktorý sa nevedia dostať zo sociálne siete....
preto je dané aj to, že ak nejaký majetok je (teda napr. dom hoc starý) a predá sa v rámci toho konania, tak najprv sa odkladá 10000€ na bývanie (správca ďalej vypláca v mesačných splátkach dlžníkovi na nájomné) a tiež sa odstránila spodná finančná hranica, ktorá podmieňovala žiadosť o konkurzné konanie....

ivka0412
21. nov 2017

@kicilanka Jupi.....
Volala som do CPP a od včera som oddlzena. Normálne nemôžem tomu uveriť. Kameň zo srdca spadol. 👏
Ja viem,že ten kolobeh sa začína ale dám to do konca. 🎉

ivka0412
21. nov 2017

Mal niekto toto od správcu?

Citujem.
Pokiaľ počas tohto konkurzného konania nadobudnete akýkoľvek majetok,alebo obdržíte príjem,bezodkladne písomne oznamovali výšku Vašich príjmov,ako aj doklady o nadobudnutí majetku počas konkurzného konania.

kicilanka
21. nov 2017

@ivka0412 gratulujééém 🙂

a zvyšok už doklepeš 😀

sticker
ivka0412
21. nov 2017

@kicilanka Ďakujem. Už len čakať kedy sa správca ozve.😘

kicilanka
21. nov 2017

@ivka0412 to vyplýva za zákona - počas konkurzného konania - t.j. odo dňa vyhlásenia konkurzu súdom na tvoj majetok až do zrušenia konania súdom z dôvodu nemajetnosti je správcom celého tvojho majetku a teda aj hotovosti a podobne - tvoj správca 🙂

ivka0412
21. nov 2017

@kicilanka Ďakujem 😘

emer1
21. nov 2017

@kicilanka Dakujem. Ale je tam sanca ? Ked prijem ma , a ma len 63 rokov? Dakujem este raz