icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

monikapetrzalka
21. nov 2017

Pocas konkurzu prijem ako vyplata sa co? Tiez musi hlasit? Ako tu niekto pisal, mal spravcu, ktory mu strhal v tomto obdobi z vyplaty daku cast...je to mozne? Ved vsade pisu, ze uz by nemal ani exekutor zrazat a nie ze spravca😲

annazam
21. nov 2017

Niekde sa tu písalo, že keď niekto, za posledné tri roky pred vyhlásením bankrotu predá,, alebo prepíše svoj majetok na inú osobu, že sa to považuje za nepoctivý zámer, ale nikde sa nič také neuvádza, a za tri roky sa môže stať čokoľvek, a keď som si pozerala dokumenty na stiahnutie z CPP, tak je tam aj samostatný dokument, kde sa má uviesť zoznam majetku, ktorý dlžník vlastnil v posledných troch rokoch. Načo tam je potom ten dokument, keby nebolo možné počas posledných troch rokov disponovať s majetkom, aby to nebolo brané ako nepoctivý zámer?

romana19861986
21. nov 2017

@vevulka1985 ahoj. moj sa volá šefčík s trnavy

kicilanka
21. nov 2017

@emer1 samozrejme že je 🙂 myslím že viac ako len "šanca" 🙂

kicilanka
21. nov 2017

@annazam no práve preto je tam tabuľka do ktorej uvádzaš majetok "značnej hodnoty" ktorý si vlastnila a predala....aby sa zistilo, že si mala peniaze a nepoužila na vyplatenie veriteľov.....
bola som dnes čítať komentár k zákonu a či sa ti to páči, alebo nie, žiaľ, je to tak, neobstojí pred súdom ani vyjadrenie, že predsa si nemohla mať nepoctivý zámer pred nejakými 2-3 rokmi, kedže si ani nechýrovala o osobnom konkurze platnom od 1.3.2017....
pravda však je, že zákon o konkurze a reštrukturizácii v terajšom znení je v platnosti od roku 2005 a niektoré ustanovenia na základe ktorých idete (alebo žiadate) o oddlženie sú platné od 1.1.2017 a 1.3.2017....

aby si sa vyhla tomu, že ti súd zamietne žiadosť o konkurz oddĺžením a potom budeš musieť čakať ďalších 10 rokov, tak si počkaj a podávaj až vtedy, keď nebudeš musieť uvádzať v tej tabuľke...no a neuviesť čo je pravda - zavádzať - neodporúčam, lebo sa lustrujú registre....

sticker
monikapetrzalka
21. nov 2017

@annazam podla mna preveruju, ci ten prepis majetku nastal v case, ked uz boli dlhy a vtedy to mozno povazuju za nepoctivy zamer, alebo ked sa to predavalo/prepisalo, este nemal ten clovek ziadne dlzoby...lebo vtedy to nemozu predsa brat ako nepoctivy zamer..ale to je len moj nazor, skutocnost niekedy ide proti logike

kicilanka
21. nov 2017

@monikapetrzalka tomuto nerozumiem a pokiaľ sa to netýka priamo teba, tak zbytočne riešiť 🙂

kicilanka
21. nov 2017

@monikapetrzalka ja som dneska v komentároch a judikátoch dokonca čítala, že vlastne nepoctivý zámer nie je len že si niečo predala a nepodelila sa s veriteľmi, ale aj že si nerozvážne konala - a teda si si z predaja neuložila nič do budúcna....

dočítala som sa, že súd môže zamietnuť aj napr. z dôvodu, že si si nabrala pôžičky a úvery - nesplácala a peniaze si nahádzala to do automatov hracích....takže v tomto prípade nebude človek oddĺžený....

emer1
21. nov 2017

@kicilanka Dakujem😉

monikapetrzalka
21. nov 2017

Je tu niekto, komu spravca pocas konkurzu zrazal zo mzdy?

kicilanka
21. nov 2017

@monikapetrzalka nechápem že čo by mal zrážať, pokiaľ sa nejedná o konkurz splátkami....

saintlaurent
21. nov 2017

@mawka
@marusia12
ahojte, mne sa zatiaľ neprihlásil ani jeden veriteľ, asi nakupujú darčeky🙂

wapman
21. nov 2017

@saintlaurent mne sa traja prihlásili až posledný deň a 4.tý až 10dní po termíne na prihlasovanie pohľadávok.

saintlaurent
21. nov 2017

@wapman aha, tak nakoniec ožije😀

wapman
21. nov 2017

Tak nejak lebo sobota mi pripadla ako posledný deň na podanie a až v nedelu sa mi objavili tý traja. Mne už ubehlo aj obdobie na popretie pohľadávok, zatial žiadna zmena v registri.

saintlaurent
21. nov 2017

@wapman obdobie na popretie pohľadávok ??? to je odkál - pokál?

wapman
21. nov 2017

To je ešte mesiac po skončení na podanie pohľadávok, to preto ak by si nesúhlasila napr.s výškou dlhu ktorú si veritel nahlási....

saintlaurent
Odpoveď bola odstránená
wapman
21. nov 2017

@saintlaurent sú tu aj iné ktoré sú popredšie,len nepíšu alebo ani nesledujú na registri úpadcov čo sa snimi deje. Ja som podával žiadosť na CPP ešte koncom apríla, ale boli aj preťahovačky s papiermi, až začiatkom augusta posielali na súd a koncom mesiaca som bol oddĺžený.

saintlaurent
21. nov 2017

@wapman
nesledujú na RÚ čo sa s nimi deje? ja som tam niekoľkokrát za deň😀

saintlaurent
21. nov 2017

@wapman ešte by ma zaujímalo, či s Tebou správca niečo riešil priebežne, alebo si čakal len mlčky na koniec alebo čo, ja v tom nemám vôbec jasno ako sa mám správať...🙂

annazam
21. nov 2017

@kicilanka tomu rozumiem, čo píšeš, ale nerozumiem, aké má tá tabuľka na spísanie majetku vlastneného za posledné tri roky potom opodstatnenie, keď práve vyplnenie tej tabuľky bude mať za následok zamietnutie oddĺženia. To stačilo uviesť do podmienok jednou vetou, a síce, že pokiaľ ste sa nejakého majetku počas posledných troch rokov zbavili, o osobný bankrot sa ani nepokúšajte...U mňa ide o ťažké ochorenie, ktoré sa už vlečie takmer rok, a pol, a ktoré mi znemožnilo zarábať, a splácať dlhy, a nie je výhľad na zlepšenie, rôzne veci mi vybavuje, a stará sa o mňa brat, tak som bratovi darovala svoj podiel na nehnutelnosti, zriadila som si právo doživotného užívania, keď som toto zriaďovala som ešte o bankrote veľmi ani nepočula, a dlhy som zatiaľ splácala z úspor pokiaľ sa dalo, to čo som urobila je pochopitelné vzhľadom na chorobu, a dlhy, ktoré už nemôžem splácať, keď človek nechce prísť ešte o strechu nad hlavou, a má aspoň akú takú istotu kde hlavu skloniť, neviem kde by sa v tomto hľadal nepoctivý zámer, keď človeka postihne takíto krutý osud, a nemám si z čoho zaplatiť ani zdravotné pomôcky, ktoré nutne potrebujem, a poisťovňa mi ich nechce uhradiť, hlavne že človek celý život platí zdravotné poistenie, a keď potrebuje pomoc, tak sa mu jej nedostane, taktiež lieky nemám už z čoho zaplatiť, nakoľko exekútor ponechá len životné minimum...

Tak v tomto prípade som bezradná, keď podľa toho čo sa tu píše mi bankrot zamietnu pre nepoctivý zámer...Nikdy som nemala problémy so splácaním, keď som bola zdravá, v zamestnaní som zarábala pomerne dobre, taktiež som si privyrobila dosť aj počas víkendov, a príde choroba, a všetko sa rozplynie, a človek už len hľadá cestu ako z toho bludného kruhu von, a ešte keď je človek ťažko chorý to na fyzickej, ani psychickej pohode určite nepridá...do dlhov ma dostala vlastná rodina, ktorá ma donútila po smrti rodičov, o ktorých som sa aj popri zamestnaní starala pod hrozbou súdu povyplácať podiely, okrem brata, ktorý nechcel nič, aj to bol jeden z dôvodov, prečo som mu nakoniec darovala svoj podiel, aj keď ho nechcel, ale usúdil, že v tejto situácii to bude najrozumnejšie, a pomohol mi tam spísať,, a zriadiť právo doživotného užívania...Bude to ešte dlhý boj...Prajem ti, aj vám všetkým len to najlepšie, a chránte si to najcennejšie čo máte, svoje zdravie

wapman
21. nov 2017

1.krát mi poslal sms že mu mám zavolať, to keď som išiel na stretnutie. Od vtedy som mu volal 2krát ja,mal som poštu z banky a keď mi došiel list zo súdu ohľadom zastavenia exekúcie. Vraj si budeme volať keď treba niečo.

kicilanka
21. nov 2017

@annazam nerieš zbytočne niečo, čo bude na záver posúdené úplne inak...nakoľko tam máš nie len tabuľku svojho majetku za posledné 3 roky, ale aj iné veci udávaš a to je práve to, čím podporuješ svoj návrh tak, aby ti ho súd schválil....

posudzuje sa to v celku 🙂 a ty momentálne vyberáš len časť z celku a na neho si sa zamerala 😉

Sústreď sa na to, aby si popísala - poriadne odôvodnila, že prečo máš byť oddĺžená...ak ti bude málo polovička A4 čo je na to vyhradená, môžeš priložiť ďalší papier, ale hlavne si daj práve na tomto záležať...aký to bude mať neblahý vplyv na tvoju rodinu a ako si sa k tomu dopracovala - tak ako si teraz rozviedla celé 🙂

sticker
wapman
21. nov 2017

@annazam to je blbosť že ti zamietnu bankrot! Kicilanka to zle vysvetlila. Keď zatajíš majetok tak to berú ako nepoctivý zaámer,aj to skúma súd len ak ťa napr. udá veriteľ že si mala nepoctivý zámer ináč to neskúmajú pri vyhlásení bankrotu!

saintlaurent
Odpoveď bola odstránená
kicilanka
21. nov 2017

@wapman prečítaj si zákon, pusti si reláciu z archívu na Regíne, prečítaj si komentáre k zákonu a budeš mať v tom jasno....

súd v takomto prípade neskúma nepoctivý zámer - áno - ten skúma len ak to veritelia uvedú, ale súd skúma, ako si sa dostal do situácie v akej si....ak ten majetok neuvedieš - to skúma CPP v lehote 30 dní ...ak uvedieš, súd zaujíma prečo si v situácii v akej si...uviedla som viac informácii k tejto veci ako sa na to súd v lehote 15 dní kým vyhlási konkurz pozerá ....

V právnom okienku v Regíne padla presne táto otázka a odpovedal riaditeľ CPP v Banskej Bystrici....

mawka
21. nov 2017

@saintlaurent mne už 60 dňová lehota konkurzu uplynula, prihlásilo sa len mizivé % veriteľov, na ru. nemám žiadny pohyb. Veritelia mi tam naskakali na poslednú chvíľu. Správkyňa nekomunikuje. Ešte počkám do konca mesiaca a volám jej. Lebo tých 60 dní mi uplynulo 9.11. a ani obraz ani zvuk.

saintlaurent
21. nov 2017

@mawka no pekne

saintlaurent
Odpoveď bola odstránená