Osobný bankrot

18. máj 2022

Ahoj maminy, mate skúsenosť, či nejaké vedomosti o osobnom bankrote?
Situácia je taká, že brat kvôli dlhodobým zdravotným problémom nedokáže splácať účty, z prace ho prepustili, akonáhle sa zamestná, žiaľ po krátkom čase je opäť PN a vyhadzov... ID mu neprešiel, keďže ani diagnózu ešte nemá po 2 rokoch určenú.
Hypotéku spláca zaňho mama, má dohodnutý splátkový kalendár, ešte dlhuje 2 splátky. Ma aj iné pôžičky, ktoré ale nesplaca. Každým dňom čaká exekútora. Platí výživné na 1 dieťa, tam nemá dlžoby, to je u neho na prvom mieste.
Otázka - môže požiadať o bankrot v tejto situácii, alebo až keď už bude mať exekúcie? A tiež aké má ten bankrot následky?
Ďakujem za každé osožné info.

anjelicek26
18. máj 2022

Tak prinutia ho v prvej rade predat vsetok svoj majetok na pokrytie dlhu... takze aj to, na co plati hypoteku (predpokladam nehnutelnost) bude predane a ked predava exekutor, casto pod trhovu cenu... Idealne spojit dlh do jedneho, ale na to potrebuje poradcu https://www.pomahamedlznikom.sk/

autor
18. máj 2022

@anjelicek26 dlh do jedného nemôže, keďže neplatí, už je evidovaní a nik mu už nič nerefinancuje ani nepožičia.
Takže aj pri osobnom bankrote by došiel o bývanie? Tomu sa chceme vyhnúť, ale ako vidím, zrejme to nemôže dopadnúť dobre 🙄

autor
18. máj 2022

@anjelicek26 a vďaka za link, netušili sme, že niečo takéto existuje.

stella14
18. máj 2022

https://www.centrumpravnejpomoci.sk/ píšu všetko o osobnom bankrote,

melanta
18. máj 2022

Na osobný bankrot musí mať exekúciu minimálne 1 rok, čo nemá podľa toho, čo píšeš. Ak teda by chcel podstúpiť OB formou konkurzu. V takom prípade sa majetok speňaží a vyplatia sa pohľadávky. Ak by chcel podstúpiť OB formou splátkového kalendára, tam nie je podmienka 1 rok exekúcie, v takomto prípade o majetok nepríde, ale musí byť schopný splácať splátkový kalendár (väčšina dlhu sa "odpustí" a časť bude musieť dosplácať).

https://www.centrumpravnejpomoci.sk/files/Brozu...

katus87
18. máj 2022

Majetok hneď nespenazia, poznám prípad, keď sa hypotéka riadne platila na byt, v ktorom rodina bývalá, ale mi exekútora, osobný bankrot im schválili a byt ostal s podmienkou ďalšieho splácania úveru, ale ostatné sa vymazalo. A ostal splátkový kalendár tých 500€ či koľko na 5 rokov, za celý ten bankrot.

gabriella_cif
30. aug 2023

Zalezi od vysky hypoteky a hodnoty nehnutelnosti. Ak sa hypoteka riadne splaca, banky sa do konkurzu nezvyknu prihlasovat so zaloznym pravom. Ak uz ma brat exekuciu vedenu aspon rok, moze ist do oddlzenia konkurzom alebo splatkovym kalendarom. Tu som nasla clanok s prikladmi hypoteky v osobnom bankrote:

https://www.insolvenia.sk/blog/Oddlzenie-a-hypo...